Gisteren had ik een zware dag. Nu ja, het was vooral een zware avond. Ik had een afspraak bij een boekhouder om af te toetsen of ik de plannen voor mijn onderneming een beetje correct had ingeschat. Voor wie nog niet op de hoogte was: ik denk erover om zelfstandige te worden en (in beperkte mate) op die manier wat geld te verdienen. Zonder inkomen zijn alle beetjes welkom, maar ik ben vooral gemotiveerd om mezelf nuttig te maken en om mijn grenzen te verleggen. Om te groeien. En om mijn geliefde blog in de lucht te houden. Het starten van een onderneming als chronisch zieke zal een uitdaging zijn. Ik hou jullie dus graag op de hoogte van de vorderingen.

Hoe zit het nu met het examen bedrijfsbeheer?

Vorige keer kondigde ik aan dat ik als eerste stap een attest bedrijfsbeheer moest behalen. Ik zou dus aan het studeren gaan. Toen ik van een lezer een vraag kreeg over de voorwaarden van een bijberoep, zocht ik de info even opnieuw op. En opeens ging er een belletje rinkelen. Eén van de voorwaarden om te mogen starten als zelfstandige, is dat je de kennis van bedrijfsbeheer kan aantonen. Dat kan door een attest, maar ook door een diploma dat je al hebt. Alle diploma’s van hoger onderwijs in België worden aanvaard.

Hoe kon ik zo stom zijn om over het hoofd te zien dat ik al voldoe aan die voorwaarde? Ik heb zo gezwoegd om het in mijn eentje te behalen: het diploma van de Open Universiteit. Omdat ik door mijn ziekte uiteindelijk niet kon doorstromen naar de masteropleiding, ging ik er eigenlijk van uit dat ik nooit iets met mijn diploma zou kunnen doen. Maar ik mag niet vergeten dat ik mezelf wél een Bachelor of Science in Psychology mag noemen. En kijk, nu blijkt het toch zijn nut te hebben. Schouderklopje voor mezelf!

Nu heb ik wel een diploma psychologie, maar dat wil niet zeggen dat ik ook maar iets ken van het runnen van een bedrijf. De cursus bedrijfskunde heb ik dus niet meteen aan de kant gegooid. Ik ben toch begonnen met het doornemen van de stof, en ga dat ook nog verder afmaken. Het is, vind ik, namelijk wel belangrijk dat ik op zijn minst een idee heb van hoe de wereld van een zelfstandige in elkaar zit. Maar het examen, dat laat ik lekker vallen. En daarvoor doe ik toch wel een vreugdedansje. Met dank aan die nieuwsgierige lezer!

starten van een onderneming als chronisch zieke

De volgende stap: een boekhouder

Met die ene hindernis uit de weg was het tijd voor een volgende stap: een gesprek met een boekhouder. De dagen voor de afspraak heb ik veel tijd gestoken in het ordenen van alles wat ik de voorbije maanden heb geleerd. Bij mij lopen de dingen nooit op de standaard manier, en dat is hier ook weer het geval. Het is in mijn specifieke situatie niet zo eenvoudig en ik moet gebruik maken van uitzonderingen, die weer gepaard gaan met extra regeltjes.

Ik heb inmiddels dus al heel veel uitgezocht over hoe ik toch een zaak zou kunnen starten. Tegelijk heb ik ook zo’n enorme hoeveelheid algemene bedrijfskundige info verwerkt, dat ik alles even concreet op een rijtje moest zetten. Als ik ergens verder advies ga vragen, wil ik namelijk het liefst wel kunnen meepraten, en weten waarover het gaat. Met mijn concentratievermogen vraagt dat altijd een extra inspanning, wil ik de boel niet helemaal laten kortsluiten in mijn hoofd. Een hulpmiddel daarbij is dus een overzicht op papier.

Het wierp zijn vruchten af, want het gesprek met de boekhouder is goed gegaan. Ik ben in elk geval trots dat ik zo goed voorbereid was: ik begreep alles wat er is verteld en ik had de dingen inderdaad correct ingeschat. Natuurlijk heb ik ook nog wat dingen bijgeleerd. Nu is het aan mij om nog wat te rekenen en uiteindelijk te beslissen of alle moeite en kosten die ik in mijn bedrijfje wil steken, het wel waard zullen zijn.

Knetterende hersenen

Ik heb meer dan anderhalf uur in uiterste concentratie gepraat, geluisterd en vragen gesteld gisterenavond. Chronisch zieke lotgenoten kunnen zich waarschijnlijk wel voorstellen wat voor een immense inspanning dit was. En hoe hard je hersenen daarna kunnen knetteren. Bij mij is het gevolg van veel praten en luisteren altijd dat ik zo overprikkeld ben dat ik de hele nacht wakker lig. Zo ging het dus ook vannacht. De warmte van de vorige dagen hing nog in huis, er trok een hevig onweer voorbij en er rammelde ergens een deur. Maar het was toch vooral mijn te volle hoofd dat ervoor zorgde dat ik geen oog dicht deed.

Vandaag wordt dus een dag van zo veel mogelijk liggen en herstellen. En jullie even deze update geven. Wordt vervolgd!

Bron afbeelding: Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

29 Comments

 1. Oh Sofie, ik ging je nog mailen hierover maar het is hier momenteel zooooo druk!
  Ben benieuwd naar de conclusies die je uit dit gesprek gaat trekken, maar ik ga je daar echt echt snel over mailen.
  Succes met recupereren vandaag!

 2. Nu je het zo neerschrijft, eigenlijk wist ik dat ook wel van dat diploma… Maar het was uit mijn gedachten verdwenen toen ik je vorige blog hierover las.
  Het is alleszins fijn dat je het examen niet hoeft te doen. Veel kan je dan uiteindelijk opzoeken en zeker met de financiële kant is een boekhouder toch handiger…

  Succes met alles verwerken hoor! Hopelijk heb je goed kunnen rusten vandaag.

 3. Zo spannend! Goed dat je dit allemaal echt vastpakt en stap voor stap je to-do-lijst afvinkt. Zelf sta ik op een drempel waar ik voorlopig nog niet over durf, wie komt toch eens die duw geven? 😉 Ik lees dus graag over je vorderingen, wie weet durf ik door jou te zien durven 🙂

 4. Ik vind het echt knap dat je nieuwe dingen durft proberen en dit allemaal uitzoekt (want het is echt een kluwen van regeltjes!). Veel succes wat je ook uiteindelijk beslist, en ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wat die boekhouder allemaal verteld heeft :p

 5. Goed bezig Sofie!

  Even een vraagje: moet élke zelfstandige dat attest bedrijfsbeheer hebben om te mogen starten? Niet elke zelfstandige heeft immers een bedrijf, een schrijver heeft bijvoorbeeld normaal gezien geen bvba… Of geldt het hebben van een BTW-nummer en dus een officieel statuut als zelfstandige, juridische gezien effectief als ‘een bedrijf’?

  Doe zo verder, Veel succes xx

  1. Hoi Lies!

   Ook voor het starten van een eenvoudige eenmanszaak is het nodig om kennis bedrijfsbeheer aan te tonen. Dat is zo voor elke inschrijving in de KBO (dus iedereen die een ondernemingsnummer heeft). Maar als je bijvoorbeeld een diploma hebt van hoger onderwijs of je hebt in het middelbaar bedrijfsbeheer gehad, kan dat ook voldoende zijn. Iedereen die zelfstandig statuut heeft is een onderneming/bedrijf inderdaad. Misschien had ik het voor de duidelijkheid gewoon zelfstandige moeten noemen 🙂

   Dankjewel! X

   1. Hey Sofie,
    gisteren heb ik de boekhouders van mijn echtgenoot (zelfstandig interieurarchitect) gesproken en zij bevestigden dat élke A1 opleiding hoger onderwijs voldoende is als bewijs van kennis bedrijfsbeheer. Oef, dat zit dus al snor bij mij 😉 (y)
    Ik heb het natuurlijk meteen vertaald naar mijn eigen situatie, maar bvb ook een 7e jaar in een beroepsopleiding geldt in dit opzicht.
    Nee hoor, je was duidelijk ivm de verwoording onderneming/bedrijf… doe zo verder 😉 (y)

 6. Herkenbaar, dat overprikkeld zijn…Zelf ben ik ook chronisch ziek en me aan het oriënteren om iets heel kleinschaligs in bijberoep te doen. Ik heb zelf een universitair diploma, maar bedrijfsbeheer is toch nog andere koek! Waar haalde jij de ‘cursus’ of stof die je toch doornam, want dat zou ik ook wel willen ;-).

  Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.