Zoals jullie weten, ben ik bezig met het opstarten van een bijberoep. In aanloop hiervan heb ik ontzettend veel uitgezocht, niet alleen over freelancen maar ook over bloggen als ondernemer. De meeste info die je online kan vinden over geld verdienen met bloggen, is van toepassing op de Nederlandse situatie. Bloggen is daar nog veel populairder dan in België, en bedrijven hebben de online influencers er al lang ontdekt. Maar ik wilde weten hoe het in mijn geval zou werken en stelde mezelf eerst een belangrijke vraag. Mag je geld verdienen met bloggen in België?

Bloggen maakt je niet slapend rijk

Zelf begon ik mijn blog ooit uit idealisme, omdat het iets was wat mij gewoon leuk leek. Ik wist toen helemaal niet dat er ook bloggers zijn die geld verdienen met hun blog. Door hierover bij te leren, ging er een wereld voor me open. Toch zal bijverdienen nooit mijn motivatie worden. Ik wil niet dat mijn blog een reclamekanaal wordt: alles waar ik over schrijf moet bij mij en mijn visie passen. Ik wil dingen delen omdat ik er enthousiast van werd, niet omdat ik er misschien iets voor in de plaats krijg.

Voor iedereen die denkt dat je met bloggen wel eventjes makkelijk rijk kan worden: zo is het helemaal niet. Als je een goedlopend blog wilt, moet je er in investeren. Dat bedoel ik niet alleen in geld, hoewel je een eigen domein en hosting bijvoorbeeld wel degelijk moet betalen. Bloggen is heel erg leuk, maar er kruipt ook enorm veel moeite en tijd in. Er zijn al heel veel bloggers en er komen er nog elke dag bij. Het is dus zeker niet gemakkelijk om heel snel veel lezers te bereiken of om in het oog te springen bij bedrijven. Om er al dat werk in te steken, moet je het in de eerste plaats gewoon heel graag doen, als hobby.

Wanneer een blog na alle inspanningen groot genoeg wordt, dan is het mogelijk om je investeringen er weer uit te halen. De bloggers die er een volwaardig inkomen mee verdienen zijn dun gezaaid. In de meeste gevallen zal het bij een zakcentje blijven.

Geld verdienen met bloggen, hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan bijverdienen met je blog. Dit zijn de meest voorkomende:

 1. Advertentieblokken

Als je een eigen website hebt, kan je daar advertenties op laten zien door middel van banners. Je ziet zulke advertentieblokken waarschijnlijk dagelijks op de nieuwssite die je volgt, op social media of op je favoriete blogs. Advertentieblokken kunnen afkomstig zijn van Google Adsense, waarbij je een paar eurocent verdient bij een bepaald aantal weergaves of per klik, of van individuele bedrijven die betalen voor een plekje op een website.

 1. Affiliatelinks

Affiliatelinks zijn weblinks die internetverkeer van op een blog naar een webshop sturen. In de link zit een bepaalde code verwerkt, zodat de webshop weet welke bezoekers via jouw blog komen. Als die bezoekers via jouw bloglink een aankoop doen, kan je daar commissie op verdienen.

 1. Gesponsorde artikels

Veel bloggers schrijven wel eens over producten waar ze enthousiast over zijn. Dat kan uit eigen beweging gebeuren, maar soms staat er ook een compensatie tegenover van een bedrijf. Soms worden er producten opgestuurd om een review over te schrijven, in andere gevallen hangt er een betaling aan vast. Eigenlijk maak je als blogger in dat geval reclame voor een bedrijf. De meeste bloggers willen, om hun lezers niet het gevoel te geven dat ze misleid worden, hier graag eerlijk voor uitkomen en plaatsen dan ook een melding van gesponsorde content bij hun artikel. Dat doe ik zelf ook altijd, hoewel ik mijn mening nooit zal laten beïnvloeden omdat ik iets gekregen heb.

geld verdienen met bloggen in België

Mag je zomaar geld verdienen met bloggen in België?

Als je benaderd wordt voor een betaalde samenwerking, of als je graag advertenties wil weergeven op je blog, dan ga je waarschijnlijk online op zoek naar informatie. Ik deed dat ook, omdat ik de gang van zaken beter wilde leren kennen. De info die ik vond, was echter allemaal toegespitst op het Nederlandse rechtssysteem. Daar mag je een bepaald bedrag bijverdienen en kan je dit aangeven aan de belastingen zonder dat je je moet inschrijven als bedrijf. Pas als het bedrag dat je bijverdient te hoog wordt, moet je zelfstandig ondernemer worden.

In België werkt het echter niet zo: het is hier niet toegestaan om op de bovengenoemde manieren geld te verdienen met bloggen zonder dat je een onderneming hebt. Ik heb hierover contact gehad met Unizo, een vereniging voor zelfstandige ondernemers, en met twee verschillende boekhouders. Omdat ik merk dat Belgische bloggers er vaak van uitgaan dat je bloginkomsten gewoon mag aangeven bij ‘overige inkomsten’ op het belastingformulier, vond ik het wel belangrijk om dit uit te leggen.

Inkomsten uit bloggen zijn niet toevallig

De meeste mensen die geld willen bijverdienen in België, gaan ervan uit dat je dit zomaar mag, zolang je het aangeeft bij de belastingen. Er is inderdaad een onderdeel op het belastingformulier waar je ‘overige inkomsten’ mag aangeven. Maar let op: dit is alleen maar bedoeld voor toevallige inkomsten. Wanneer je bijvoorbeeld eenmalig gevraagd wordt om een presentatie te geven, dan is dit een toevallige inkomst. Wanneer je zulke presentaties regelmatig doet, dan is het niet meer toevallig.

Hetzelfde geldt voor hobby’s: als je een keer een zelfgemaakt juweel verkoopt of eenmalig een website ontwerpt als vriendendienst, dan is dit nog toevallig. Maar als je om de zoveel tijd op een marktje gaat staan met je hobbyproduct, of je verkoopt stelselmatig juwelen online, dan valt het niet meer onder toevallige inkomsten. In deze gevallen moet je dus zelfstandige ondernemer worden, al dan niet in bijberoep.

De inkomsten uit bloggen zoals hierboven besproken zijn niet toevallig. Als je advertenties of affiliatelinks op je website zet, dan heb je de bedoeling om daar geld mee te verdienen. Die dingen komen niet toevallig aanwaaien. Als je eenmalig een betaling ontvangt voor een artikel kan dat nog in een grijs gebied liggen, maar als het verschillende keren voorkomt, of je gaat bijvoorbeeld zelf op zoek naar samenwerkingen, dan is het geen toevallige inkomst meer.

Persoonlijk wilde ik liever niet het risico nemen. Ik heb tot nu toe dus nog geen betaalde samenwerkingen gedaan. Wat als toevallige inkomst gezien wordt, en wat er net buiten valt: het is een dunne lijn.

Bron foto: Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

29 Comments

 1. Oh, bedankt voor de info! Ik wist ook helemaal niet dat je niet zo maar mag bijverdienen met je blog, bedankt dat je dat even verduidelijkt hebt. Mocht er ooit eens wat mijn pad opwaaien… Veel succes!

 2. Het gaat eigenlijk nog verder, in België ben je als blogger verplicht een ondernemingsnummer aan te vragen.
  Wij hebben ook een speciaal vak voor reclameinkomsten, denk maar aan affiches op je woongevel of aan je raam. Herinner je nog tijdens het WK, al die Belgische vlaggen met reclame voor Jupiler, dat was reclame en moest aangegeven worden, alleen, niemand verdiende er wat aan. Ik heb naar het ontvangkantoor gebeld en die wisten niet of internetreclame onder diezelfde noemer valt. Kortom, het enige wat echt al geregeld is in België is dat je een ondernemingsnummer moet hebben, jezelf dus profileren als auteur, maar niemand doet het.

  1. Dat wist ik niet, wat een vreemde materie. Niemand van de personen die ik contacteerde heeft erover gerept dus zullen ze het hier wel niet zo nauw mee nemen. Wel interessant!

 3. Wat interessant om eens te lezen hoe het zit qua wetgeving in België wat betreft geld verdienen met bloggen. Het klinkt best ingewikkeld met wel/niet toevallig. Ik denk dat ik dan ook maar het zekere voor het onzekere zou nemen. Ik ben stiekem wel blij dat het in Nederland iets anders zit 😉

 4. Wat goed om dit even duidelijk te hebben!
  Ik herken mezelf in de visie rond bloggen die je hier beschrijft:
  “Zelf begon ik mijn blog ooit uit idealisme, omdat het iets was wat mij gewoon leuk leek. Ik wist toen helemaal niet dat er ook bloggers zijn die geld verdienen met hun blog… Ik wil niet dat mijn blog een reclamekanaal wordt: alles waar ik over schrijf moet bij mij en mijn visie passen. Ik wil dingen delen omdat ik er enthousiast van werd, niet omdat ik er misschien iets voor in de plaats krijg.”
  Op dit moment is er overleg gaande bij een onderneming waar ik voor zou gaan bloggen… Tijd om een afspraak te maken met de adviserend geneesheer dus, want hoe het dan zit met de toestemming om op zelfstandige basis wat te gaan verdienen terwijl je in het systeem van ziekteverzekering zit, is ook weer een ander paar mouwen 😉
  Dankjewel Sofie, om deze materie al even duidelijk te stellen (y)

  1. Wat leuk dat je misschien mag gaan schrijven voor een onderneming! Met een uitkering is het inderdaad nog anders. Het is wel mogelijk denk ik, maar er zullen ook wel regels aan vasthangen. Misschien iets om uit te zoeken voor een volgende blog, al is het voor mij niet van toepassing.

   Graag gedaan! Succes ermee!

 5. Hey Sofie, Bedankt voor deze post. Ik was zelf deze week benaderd door een bedrijf om samen te werken met de vraag wat mijn tarief was. Mijn reactie was “Whaaat? Ik heb bijna nog geen samenwerkingen gedaan en nu wilt iemand hier geld voor betalen ?” Maar als ik dit hier boven allemaal lees, hou ik toch maar enkel bij het product dat ik ter beschikking krijg en mogen ze de centjes houden. Ik ben nog veel te klein als blogger om met al die serieuze zaken te starten. Nog geen ambitie om de zelfstandige schoenen aan te trekken. Alvast bedankt ! Groetjes

 6. Hey Sofie,

  Hoe zit het met blogs die geen betaalde advertenties of artikels hebben, maar wel producten toegestuurd krijgen?
  Heb je daar enig zicht op?

  Bedankt!
  Ann

 7. Beste Sofie,

  Zelf heb ik een youtube kanaal. En verdien een centje bij met advertenties die op mijn videos worden geplaatst.
  Gelden dezelfde regels hier ook?

  Bloggen / Vloggen / Youtube creators.
  Het hangt allemaal samen he. ☺

  Bedankt, Bart

  1. Hoi Bart, de regels gelden volgens mij ook voor youtube advertenties ja… Ik weet wel niet hoe het de laatste tijd zit met dat nieuwe belastingvrij bijverdienen: opnieuw iets om uit te zoeken misschien, maar op mijn persoonlijke situatie niet van toepassing gezien ik sowieso geen hoofdinkomen heb. Groetjes, Sofie

 8. Als je benaderd wordt door een bedrijf om voor hen te schrijven, kan payrolling interessant zijn, via Tentoo vb. Zij nemen je gedurende de looptijd van het project op de payroll waardoor je bediende bent voor de belastingen en geen zelfstandige en ook je rechten en voordelen als bediende blijft behouden, ook na je project. Zij regelen de facturatie met je klant, jijzelf regelt de contacten en de afspraken met je klant zelf en kan je op je specialiteit focussen. Je krijgt ook de zekerheid dat je voor je geleverde werk uitbetaald wordt, ookal betaald je klant niet tijdig.

 9. In België klopt het inderdaad dat bloggen niet meer valt onder toevallige inkomsten. Hierbij is het van belang om een eigen onderneming met ondernemingsnummer te hebben. Dit ondernemingsnummer ontvang je wanneer je je aansluit bij het Kruispuntenbank voor Ondernemingen.Vervolgens moet je dat ondernemingsnummer activeren als btw nummer, zo kan je als zelfstandige aan de slag!

 10. Goed artikel!. Ik krijg soms vreemde reacties als ik zeg dat ik geen betaalde samenwerkingen doe, maar dit is dus de reden. Ik ben een paar jaar geleden ziek geworden en ik krijg een ziekte-uitkering. Werken gaat niet, maar af en toe iets in een blog van mij af schrijven gaat gelukkig wel. Maar dit betekent natuurlijk ook dat ik geen zelfstandige in bijberoep kan worden en dus niets MAG verdienen. Gelukkig doe ik het ook gewoon als hobby, maar ik vind het wel een vreemd systeem.

 11. Dag Sophie

  Interessant artikel! Ik ben namelijk bezig met het oprichten van een reisblog. Gewoon, omdat ik mijn reiservaringen graag deel met anderen. Ik vind het zelf ook heel leuk om tips te lezen over bestemmingen waar ik zelf nog niet geweest ben.
  Mijn vraag: Wat doe je wanneer een hotel je een overnachting aanbiedt om hierover een blog te schrijven? Valt dit ook onder een vergoeding? Moet je hier ook een ondernemingsnummer voor hebben?

  1. Beste Lina, wat leuk dat je ook een blog gaat beginnen! Met hotelovernachtingen heb ik geen ervaring, ik denk dat je best eens advies inwint van een boekhouder. Veel succes!

 12. Wanneer je blogt, vlogt of wat dan ook verdiend aan reclame moet je inderdaad een ondernemingsnummer hebben en ingeschreven staan als zelfstandige in hoofdberoep (als je op wereldreis bent). Je kan de eerste 2 jaar vrijgesteld worden van RSZ (sociale bijdragen) die per kwartaal om te beginnen rond de 725€ zijn. Na die 2 jaar moet je er rekening mee houden dat je de voorgaande 2 vrijgestelde jaren toch moet betalen. Het kan een tijdelijke ademruimte zijn wanneer je start als freelance blogger. Na die 2 jaar moet je dan wel genoeg verdienen…

 13. Hey Sofie, ben even door je blogs gestruind en toen viel ik op deze veel bijgeleerd, toch wel erg dat de Staat onmiddellijk geld wil verdienen 🙂 Ik ben in 2017 weduwe gexworden, in 2018 tijd genomen voor mezelf en dit was mogelijk met een overlevingspensioen en halftijds werken… Maar zo kon ik met het idee wat reeds langs speelde om zelf een blog te beginnen voor 50+ starten… En ik vind het leuk en doe het grraag. Door mijn statuut weduwe+halftijds mag ik ook niets extra verdienen want alles boven het barema moet ik toch doorstorten, en dus doe ik het ook niet, er creatief met bezig zijn is belangrijker… Toch blij dat ik je deze informatie publiceerde want in belgie is he tnogal een grey-zone. grtjs

 14. Hoewel dit vrij duidelijk is, is het ook een struikelblok voor veel PreBloggers die tot het idee komen om te bloggen met weinig of geen technische achtergrond.

 15. Dag Sofie,
  En wat met vrijwillige donaties van mensen?
  Ik dacht dat dacht dat dat nog een sectie apart was, maar mijn boekhouder twijfelt zelf…
  Je ziet het veel bij internationaal gedreven bloggers die om specifieke emotionele en mentale redenen hiervoor kiezen. Of zich niet wensen in te laten met virtuele geldklopperij. Dat lees ik ook al eens.
  Je ziet dan vaak de melding dat je ‘mag’ bijdragen. Al die content is dan ook vrij van reclame.
  Leest wel erg aangenaam.
  Al ergens hier iets over opgevangen, die donatie optie?

  Vr gr,
  P

  1. Hoi Petra,
   Ik weet wat je bedoelt: de systemen zoals Patreon enzo. Ik heb zelf geen idee, voor mij voelt het juist in eerste instantie makkelijker om een bedrijf te laten betalen voor reclame die ik dan even leuk maak als dingen waarvoor ik niet betaald word, dan privé-personen te laten betalen voor mijn content. Maar misschien dat ik hier later nog wel anders in ga staan… in elk geval legde mijn boekhouder het uit als een toevallige, eenmalige inkomst hoef je geen zelfstandige te zijn, maar als het doelmatig en een regelmatig terugkerend iets is, wel. Als je een account aanmaakt en een pagina opzet en je bankgegevens deelt voor vrijwillige bijdrages, lijkt me dat ook niet geheel meer op een “toevallige” inkomst. Maar ik weet het dus ook niet zeker! Interessante vraag!

   Groetjes, Sofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.