Wat is het de laatste tijd mooi en zonnig weer. Gelukkig hebben we onlangs eindelijk een parasol gekocht, dus het is heerlijk vertoeven op ons terras. Ik gebruik sinds enkele jaren minerale zonnecrème voor wanneer ik onder die parasol vandaan kom. Zoals beloofd in mijn vorige artikel over het verschil tussen chemische en minerale zonnefilters, laat ik vandaag zien welk natuurlijk product ik gebruik: Lovea bio zonnespray factor 30.

Waarom een natuurlijke zonnecrème?

Kort gezegd voel ik me persoonlijk, vanwege de natuurlijke ingrediënten, fijner bij dit soort zonnebrandcrème. Toen ik onlangs ook nog ontdekte dat – hoewel er bij alle varianten twijfels zijn – minerale zonneproducten liever zijn voor het milieu, bevestigde dat alleen maar mijn keuze. Lees hier meer over het verschil tussen chemische en minerale zonnefilters.

Wie is Lovea?

Lovea is een Frans merk dat oorspronkelijk reguliere cosmetica en zonneproducten verkocht. Sinds 2008 zijn ze zich gaan toeleggen op natuurlijke zonnebescherming, en inmiddels hebben ze ook andere natuurcosmetica in het assortiment.

Over de Lovea bio zonnespray SPF 30

De zonnespray van Lovea is een natuurlijk product dat werkt met de fysische zonnefilter titaniumdioxide (ook wel een minerale filter genoemd). Hij legt een laagje op de huid dat het zonlicht weerkaatst. Omdat minerale zonnefilters zo stabiel zijn, werken ze meteen en zou je in principe maar één keer hoeven te smeren. Maar omdat het laagje door wrijving of door zwemmen toch kan verdwijnen, wordt op de flacon toch aangeraden om meermaals te smeren. Het beste is natuurlijk nog altijd om intensieve blootstelling aan de zon te vermijden, zeker op de warmste uren van de dag.

lovea bio zonnespray

Mijn ervaring met Lovea bio

Witte waas?

Toen ik voor het eerst overstapte op natuurlijke zonneproducten, moest ik nog ontdekken dat de minerale filters waarvan ze gebruik maken, echt wel meer op je huid liggen dan in je huid geabsorbeerd worden. Dat is beter, want zo worden de soms controversiële zonnefilters niet opgenomen in je lichaam. Het nadeel is wel dat er na het smeren vaak een witte gloed op je huid achterblijft. Bij mijn eerste test – met een ander merk, voor alle duidelijkheid – keek mijn zus me bezorgd aan. Omdat ik er zo wit uitzag, dacht ze dat ik rijp was voor een ritje naar de spoed.

Gelukkig is daar met de Lovea zonnecrème niets van te merken. Hij smeert veel vlotter uit. Wel helpt het als je huid goed gehydrateerd is: op droge huid (zoals de mijne), kan het zijn dat je nog een restje wittigheid ziet. Zolang ik er niet uitzie zoals een spook, zoals die eerste keer, vind ik het allemaal best.

lovea bio zonnecreme

Ingrediënten factor 30

Lovea bio zonnespray is Cosmebio en Ecocert gecertificeerd. De ingrediënten zijn 100% natuurlijk en 12 procent daarvan is ook biologisch. Extra verzorgend zijn Tahitiaanse Monoï- olie, arganolie, kokosolie en vitamine E. Lovea bio is vegan, vrij van parabenen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en kunstmatige parfums.

Over nanodeeltjes schreef ik eerder al. Lovea geeft in de ingrediëntenlijst netjes aan dat voor factor 15 nanodeeltjes gebruikt zijn. Voordeel is dat die er niet of minder wit zal uitzien. Zelf heb ik voorlopig toch gekozen voor factor 30. Net als de factor 50 bevat die geen nanodeeltjes.

Ingrediëntenlijst: Dicaprylyl carbonate, caprylic/capric triglyceride, coco-caprylate, titanium dioxide, coco caprylate/caprate, alcohol, argania spinosa kernel oil, aluminium hydroxide, stearic acid, polyclyceryl-3 diisostearate, parfum (fragrance), oleyl alcohol, cocos nucifera (coconut) oil, gardenia tahitensis flower, zanthoxylum alatum fruit extract, tocopherol, benzyl benzoate, benzyl salicylate, farnesol, limonene, linalool.

lovea bio zonnebrand

Praktisch

De geur van de Lovea zonnebescherming zit goed. Geen kunstmatig parfum, maar een subtiel, zoet aroma. Dat is afkomstig van Monoï de Tahiti, een olie waarin de tiarebloem heeft geweekt. De zonnecrème is dun van structuur dus je hebt geen enorme kracht nodig om hem in te smeren. Ik vind hem niet zo vettig aanvoelen als ik gewend ben van normale zonneproducten.

De spraydop is naar mijn mening een voordeel, omdat dat hygiënischer is dan dat iedereen continu met zijn vingers aan de tube zit. Wel opletten: er wordt hier en daar gezegd dat je minerale filters, titaniumdioxide en zinkoxide, beter niet inademt. Het is dus aan te raden om eerst in je hand te sprayen en de crème vervolgens uit te smeren.

Volgens de verpakking is de spray ook geschikt voor gebruik op het gezicht, maar dat heb ik zelf nog niet getest.

Voorlopig blijf ik neigen om dit merk opnieuw te kopen omwille van de toegankelijke prijs en de vlotte verkrijgbaarheid. Lovea is wat duurder in aankoop dan reguliere zonnecrèmes, maar ik doe veel langer met een fles. Toch ben ik wel benieuwd naar nog meer natuurlijke zonnebrandproducten!

Lovea bio zonnespray is onder andere te koop bij Holland & Barrett, Bioplanet, Kruidvat Nederland en diverse webwinkels zoals Big Green Smile. Een fles van 125 ml kost 14.99 €.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

15 Comments

 1. Interessant! Die ga ik eens vergelijken met een goede crème die ik in het buitenland heb gekocht. Een adresje dicht bij is toch wel fijner. Ik zou denk ik wel de voorkeur hebben voor een fles zonder spraydop (hebben ze die ook?), want ik spuit altijd alle kanten op, behalve de juiste. #onhandig. 😉

 2. Fijn! Klinkt goed en ook nog betaalbaar.
  Twee maanden geleden heb ik Lovea gemaild met de vraag of hun zonnebrand palmolievrij is, maar daar heb ik nooit antwoord op gekregen. Zou ideaal zijn als dat zo was in combinatie met minerale filters en voor die prijs. Tijd om ze een reminder te sturen 😉

  1. Oh ja, ben ik ook wel benieuwd naar. Ik neem aan dat het niet zo simpel is als dat het niet in de ingrediëntenlijst staat? Als ik het me goed herinner is dat niet verplicht onder die benaming?

   1. Klopt helemaal. Bij voeding staat er wel palmolie, palmpitolie of palmvet, maar op cosmetica is het lastig te zien. Zo zou caprylic/capric triglyceride mogelijk van palmolie kunnen zijn, maar ook van kokosolie. Om het ingewikkelder te maken, worden die verbindingen meestal uit oliemengsels gewonnen, dus palmolie én kokosolie én andere plantaardige oliën. Vandaar dat ik regelmatig wat klantenservices lastig val 😉

 3. Wat een fijne en uitgebreide review! Ik wist helemaal niet van die verschillende filters in zonnebrand. Ik test nu toevallig een vegan zonnebrand die inderdaad ook een witte waas achterlaat. Ik wist niet dat dat lag aan het soort filter. Deze zonnebrand klinkt heel fijn trouwens.

 4. O wauw! Ik heb voor onze vakantie nog staan twijfelen om me in ‘gezondere’ zonnecrème te verdiepen maar was er veel te last minute mee begonnen dus werd het toch maar een gewone bus uit de supermarkt…. Als die op is, lijkt deze me een ideale vervanger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.