Zomerse dagen, zwoele avonden en… ijsjes? Toen ik geen suiker en later ook geen melkproducten meer mocht eten, vond ik het best jammer dat ik mijn geliefde ijs aan de kant moest laten staan (mijn favorieten: alles in combinatie met chocolade!). Gelukkig heb ik inmiddels een paar hele lekkere alternatieven ontdekt en goedgekeurd. Suikervrije ijsjes? Melkvrij ijs? Een glutenvrij ijsje? Ik maak een selectie! Al deze ijsjes zijn natuurlijk en plantaardig, zonder kunstmatige ingrediënten.

Natuurlijk ijs uit een potje

1. Abbot Kinney’s Coco Frost

Vrij van? Gluten, melk, geraffineerde suiker
Vegan? Ja

Dit ijs heb ik eerder al getest en goedgekeurd. Het is biologisch, gemaakt van kokosyoghurt en gezoet met kokosbloesemsuiker of agavestroop. Meer info lees je in mijn review over dit plantaardige ijsje van Nederlandse makelij.

2. Lily & Hanna’s Ice Dream

Vrij van? Gluten, melk, geraffineerde suiker
Vegan? Ja

Lily & Hanna's raw food ice dream

Van de kant-en-klare ijsjes uit een potje is dit mijn lieveling. Zowel de chocoladesmaak als de karamel eet ik met veel plezier. Ze zijn gemaakt van kokosolie en cashewnoten en gezoet met kokosbloesemsuiker. Mijn review van het plantaardige ijs van Lily & Hanna’s kan je ook teruglezen.

3. Professor Grünschnabel

Vrij van? Gluten, melk
Vegan? Ja

Gemaakt van kokosmelk, gezoet met suiker en dextrose. Niet voor mij dus, maar ik wou de tip toch meegeven, ik hoor er goede dingen over! Er is een hele resem aan smaakjes beschikbaar, maar ik kies – hoe kan het ook anders – toch voor de chocolade. Te koop bij diverse biowinkels.

natuurlijk ijs glutenvrij melkvrij suikervrij vegan zelfgemaakt

Natuurlijk ijs op een stokje

4. Bonvita Bon Ice

Vrij van? Gluten, melk
Vegan? Ja

Deze frisco’s met chocolade, gemaakt van rijstmelk, zou ik ZO graag eens testen. Helaas zit er wel rietsuiker in. Ze zijn wel biologisch en fair trade! Bon Ice kan je kopen bij diverse biologische winkels zoals Bioplanet of Ekoplaza.

5. Frozzies Sapp

Vrij van? Gluten, melk, toegevoegde suiker
Vegan? Ja

IJs, gemaakt van niets anders dan fruit en groenten? Dat wil ik wel eens testen. Alleen al omdat ik me nu heel erg afvraag hoe dat smaakt, een ijsje met wortel of broccoli. Te koop bij Albert Heijn.

6. Abbot Kinney’s Coco Frostick

Vrij van? Gluten, melk 
Vegan? Ja 

abbot Kinney's frostick ijsje

Intussen heeft Abbot Kinney’s ook heerlijke vegan ijsjes op een stokje! Je koopt ze bij de biowinkel. Een review van de Frostick met dubbele chocolade van Abbot Kinney’s lees je hier. 

Zelfgemaakt ijs zonder toegevoegde suiker

7. Bananenijs uit de blender

Vrij van? Gluten, melk, toegevoegde suiker
Vegan? Ja

zelfgemaakt bananenijs uit blender

Supersimpel om te maken en heerlijk genieten, dit bananenijs uit de blender. Enige nadeel is dat het wel snel smelt, zeker op een hele warme dag. Klik verder om te zien hoe je zelf bananenijs kan maken!

8. Zelfgemaakte ijsjes op een stokje

Vrij van? Alles wat je wil
Vegan? Als je dat wil

Zo makkelijk en ook leuk om te doen met kinderen. Vormpje kopen, vullen met fruitsap, yoghurt of fruit naar keuze en de vriezer in. Je maakt ze zo gezond als je zelf wil en er is zoveel variatie mogelijk.

Natuurlijk kan je gewoon altijd een voorraadje ijsjes in de vriezer klaarleggen. Maar ik ben zo iemand die dan net op een hete dag geen ijsjes klaar heeft. Terwijl ik op zoek ging naar leuke ijsvormpjes vond ik dit systeem. De houder bewaar je in de diepvries en op het moment dat je een ijsje wil is dat binnen de tien minuten klaar! Dit is echt iets voor mij, want als ik zin heb in een ijsje wil ik daar niet eerst urenlang op wachten ;-).

Al deze ijsjes zijn vrij van gluten in de ingrediëntenlijst, maar als je ook gevoelig bent aan sporen van gluten, check dan even bij het merk voor de zekerheid!

Bron kopafbeelding: Unsplash
Dit artikel bevat affiliatelinks. Voor jou verandert er niets, maar als je via die links iets aankoopt, steun je mijn blog. Dankjewel!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

12 Comments

  1. Interessante opties! Ik ben blij dat er wat variatie is voor mensen met een allergie. Zelf word ik het blijst van zelf-maak-ijsjes…maar ja, ook ik heb die niet standaard in de vriezer.
    Dat bananenijs uit de blender lijkt me erg lekker!

  2. Zelf ben ik ook volop op zoek naar alternatieve. Niet zolang geleden ontdekt dat dochterlief intolerant is aan eigeel, geraffineerde suiker, koemelk, aardbeien en varken. Dat betekent dat winkelen een activiteit geworden is dat veel tijd in beslag neemt. Fijn om te merken dat er chocolade bestaat gemaakt van andere melk dan koemelk.
    Hier vallen de ijsjes gemaakt van alpro incombinatie met vanille of peren in de smaak.

    Groetjes

    1. Vervelend dat je dochter ook intoleranties heeft. Het is inderdaad een heel gedoe in het begin met uitzoeken wat mag. Ik heb ooit een post geschreven over chocolade, en ook over paaseitjes zonder koemelk trouwens. Succes met de zoektocht, eens je weet wat je kan kopen wordt het gelukkig makkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.