Vorige maand gingen we met de hele familie van mijn man op uistap naar Bokrijk. De laatste keer dat ik er kwam, was ik nog maar half zo groot als nu. Ik herinnerde me dus niet heel erg veel meer, maar het park heeft me aangenaam verrast. Een nieuwigheid in Bokrijk sinds vorig jaar is de tentoonstelling over de jaren zestig. De sixties in Bokrijk: ik vond het een aanrader!

Wat is Bokrijk?

Bokrijk is een openluchtmuseum. Op een prachtig verzorgd, groen domein zijn verschillende zones aangelegd die het plattelandsleven van honderd jaar geleden nabootsen. Bokrijk is geen saaie tentoonstelling maar een belevenis. Er zijn dorpjes nagebouwd en alle huizen zijn vrij toegankelijk. Acteurs brengen het geheel tot leven. Je kan gaan luisteren naar de preek van de pastoor of een lesje volgen in de school.

Voor de kinderen is er een geweldige speelschuur met allerlei oude volksspelen om te ontdekken. Ook leuk is dat je workshops kan volgen. Wat dacht je van een rondje pottenbakken of meehelpen bij de bakker?

Het was prachtig weer en ik genoot van de natuur en de rust die er over het park hing. Het domein is enorm groot en alles is heel mooi aangekleed. Ook een topper waren de vele dieren (denk: babygeitjes en schattige biggetjes!) die alle ruimte hadden om zich uit te leven.

sixties in bokrijk

Terug naar de sixties

In 2016 werd er een nieuwe zone toegevoegd aan Bokrijk: de sixties. Volgens mij is dit een aanrader voor iedereen die in de jaren zestig geleefd heeft. Nostalgie ten top! Maar ook voor jongere generaties is het superleuk om in de sixties rond te lopen. Ga eens langs de kapper, strijk neer op een barkruk of breng een bezoekje aan de cinema.

Verrassend detail: de tentoonstelling is niet alleen levensecht opgebouwd maar ook interactief. Aan de ingang krijg je een paspoort uit de tijd van toen. Door dat te scannen op diverse plaatsen kom je te weten hoe jouw nieuwe identiteit in de jaren zestig leefde. Jense kreeg de rol van een rijke dokterszoon en ik werd even een Italiaanse immigrante. Bereid je ook voor op een geweldige soundtrack!

sixties in bokrijk

De sixties in Bokrijk als moderne hippie

Als tiener profileerde ik me graag een beetje als een hippie, al wist ik niet ten volle wat het betekende. Ik droeg teensokken, beenwarmers in regenboogkleuren en ik haalde af en toe een bloemenkrans uit de kast. Samen met een vriendin tekende ik overal bloemetjes en vredestekens, het liefst vergezeld van typische spreuken als ‘flower power’ of ‘make love, not war’. Ik kon mezelf helemaal verliezen in dvd’s van het Woodstock festival en vond de muziek uit de jaren zestig top.

Het was voor mij als moderne hippie dus eigenlijk heel erg leuk om me even in die tijd te wanen. Ik stelde me mijn ouders en grootouders in jongere jaren voor. Doordat de kleinste details kloppen, lijkt het alsof je echt uit een teletijdmachine bent gestapt.

sixties in bokrijk

Gratis ticket + herbruikbare broodzak

Het toeval wil dat terwijl ik dit verslag schrijf, er een actie aankomt bij de krant De Standaard. Morgen (zaterdag 24 juni 2017) zit er namelijk bij elke krant een gratis ticket voor het openluchtmuseum. Zo kan je helemaal gratis de sixties in Bokrijk gaan beleven! En dat is nog niet alles: je krijgt ook een herbruikbare katoenen broodzak en een portie zuurdesem om je eigen brood mee te maken. Yayyy voor minder afval en puur, eerlijk brood!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

12 Comments

  1. Klinkt superleuk! Net even gekeken en het is vanuit Nederland (ik woon in het zuiden) ook goed te doen dus ik heb het meteen op mijn verlanglijstje gezet. Bedankt voor de tip!

    1. Klopt, het is in Limburg, dus vanuit sommige delen van Nederland zelfs nog sneller te bereiken dan door ons 🙂 Graag gedaan, veel plezier als je er eens komt!

  2. Het is voor mij ook echt lang geleden dat ik nog in Bokrijk ben geweest. Het lijkt me dus super om er nog eens heen te gaan. En laten wij nu net een abonnement hebben op de Standaard 😉

  3. De laatste (en enige) keer dat ik Bokrijk bezocht, was op een schooluitstap als tienjarige ofzo. Ik herinner me vooral het zelf brood bakken, en verder is mijn beeld van Bokrijk nogal ouderwets en suf. Maar als ik jouw postje zo lees, is het precies wel de moeite om daar nog eens naartoe te gaan!

    1. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen mening, het is niet omdat ik het tof vond dat iedereen dat vind natuurlijk haha. Maar ik was toch wel aangenaam verrast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.