Tegenwoordig lunch ik meestal thuis, maar bij een uitstapje neem ik wel eens een picknick mee voor onderweg. Vanaf nu doe ik aan afvalvrij lunchen, en dat in stijl. Ik mocht namelijk twee hippe lunchitems testen, die beide perfect passen bij mijn duurzame ontdekkingstocht. Verkies jij nog steeds aluminiumfolie of boterhamzakjes omdat die minder plaats innemen dan een brooddoos in je tas? Of wil je komaf maken met de vele honderden drinkpakjes die je elk jaar aansleept en weer weggooit? Dan zijn Drink in the Box en LunchSkins iets voor jou.

afvalvrij lunchen

LunchSkins: herbruikbaar boterhamzakje

Het verhaal achter LunchSkins

3greenmoms is opgericht aan de keukentafel door, de naam zegt het zelf, drie groene moeders. Hun missie is om het dagelijkse plasticverbruik waar we zo aan gewend geraakt zijn, te vervangen door slimme, duurzame alternatieven. De dames weten uit eigen ervaring wat het is om een gezin draaiende te houden. Daarom zoeken ze naar alternatieven die het verschil kunnen maken voor een betere wereld, zonder het runnen van een druk huishouden te compliceren.

LunchSkins, wat moet je er mee?

Eigenlijk zijn de LunchSkins gewoon hippe, herbruikbare zakjes waar je allerlei etenswaren in kan meenemen. Het meest voor de hand liggend zijn boterhammen, maar ook voor snacks zoals losse koekjes, noten, stukjes wortel of gedroogd fruit lijken ze mij erg geschikt. Er zijn verschillende formaten beschikbaar en je kan kiezen voor een sluitsysteem met klittenband of met een rits.

De zakjes zijn vrij van bisphenol-a, ftalaten en lood. Je kan ze snel even afwassen met de hand, maar ze mogen ook in de vaatwasser.

herbruikbaar boterhamzakje lunchskin

Uitgetest: mijn ervaring met LunchSkins

Het concept vind ik alvast geweldig, maar hoe zit het met de praktijk? Ook op dat vlak stelt LunchSkins mij niet teleur. Een dik belegde dubbele boterham past precies in het zakje. Voor kinderen of kleine eters perfect, als grotere eter is een groter formaat wel aan te raden.

Zo’n stoffen zakje in de vaatwasser, dat vond ik eerlijk gezegd een gek idee. Ik heb het toch getest en het zakje is er in perfecte staat weer uitgekomen. De klittenband sluit ook na het afwassen de LunchSkin gemakkelijk af, en het feit dat er een plekje voorzien is voor een naam vind ik een slim detail.

Los van alle praktische zaken: de vele kleurrijke prints maken mij instant vrolijk. Dat je de afvalberg intussen ook nog een hoop kleiner maakt, is een fantastische bonus.

Je kan de LunchSkins hier kopen, of hier.

Drink in the Box: herbruikbaar drinkpakje

Het verhaal achter Drink in the Box

Toen een Canadese vader de eetgewoonten van zijn familie gezonder wilde maken, ontdekte hij hoeveel suiker zijn kinderen binnenkregen via vruchtendrank in wegwerpdrinkpakjes: 13 kilo per jaar. Hij wilde hier iets aan doen, en vond het belangrijk om tegelijk zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het herbruikbare drinkpakje was geboren!

herbruikbaar drinkpakje drink in the box

Drink in the Box, hoe werkt het?

Eigenlijk gebruik je Drink in the Box net zoals een klassieke drinkbus: je vult het met een (liefst gezonde) drank naar keuze. De vormgeving sluit echter helemaal aan bij de typische drinkpakjes waar kinderen gek op zijn. En toegegeven, ook deze bijna 30-jarige blogger is een beetje verliefd op het design, dat in verschillende felle kleuren verkrijgbaar is. De doosjes zijn doorzichtig: ziet er leuk uit, en je weet wat je drinkt.

Het drinkpakje is gemaakt van een heel stevig materiaal dat BPA- en ftalatenvrij is. Er zit een soepel siliconen rietje verwerkt in het deksel, dat tevoorschijn komt met een druk op de knop. Dat maakt het voor kinderen leuker om te gebruiken, en er is minder kans op morsen. Ook Drink in the Box mag volledig in de vaatwasser. Het standaard formaat (236 ml) is net iets groter dan de meeste wegwerpdrinkpakjes. Er is ook een grotere versie van 355 ml beschikbaar.

Uitgetest: mijn ervaring met Drink in the Box

Soms kom je een product tegen waarvan je zegt: wauw, dit vind ik geweldig! Dat gevoel heb ik bij dit drinkpakje.

Drink in the Box ziet er mooi uit, bespaart hopen afval en het is makkelijk in gebruik. Door het drinkpakje te vullen met water en een stukje fruit, komkommer of wat muntblaadjes geniet je van een heerlijk verfrissend drankje zonder extra suikerinname.

Het standaard formaat is qua hoeveelheid wel echt gericht op een kinderbehoefte. Als ik even wil doordrinken is het pakje zo leeg. Maar het is zo’n tof hebbeding dat ik het gewoon verschillende keren bijvul. Het voordeel van dit kleinere formaat is dan weer dat het heel makkelijk in mijn kleine handtas past, in tegenstelling tot grotere drinkbussen of flesjes water. Nog een pluspunt: je kan dankzij het deksel het busje terug sluiten en later verder drinken.

Ik deed ook hier de vaatwassertest en alles kwam er in goede staat weer uit. Dankzij het harde materiaal mogen kleine kinderhandjes knijpen zoveel ze willen, er zullen geen stralen sap over hun pasgewassen t-shirt sproeien.

Tijdens het ontwerpproces is er hard gewerkt aan het volledig lekvrij maken van Drink in the Box, en dat loont. Ik heb ermee geschud in alle richtingen tot ik niet meer kon, en er is geen druppel uitgelopen.

Drink in the Box kan je hier kopen.

afvalvrij lunchen

Ik ben helemaal blij met deze twee vrolijke oplossingen voor afvalvrij lunchen!

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen om te reviewen. Bedankt!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

 1. Die drink in the box vind ik echt superleuk! Spijtig inderdaad dat je het snel hebt uitgedronken, maar tegelijk neemt het ook minder plaats in in je tas. πŸ™‚ Gaat die klittenband niet kapot na een tijdje? Ik gebruik voorlopig nog m’n geliefde brooddoos, hihi. Toffe foto’s trouwens πŸ™‚ Liefs!

  1. Supertof hΓ©, ik vind het ook echt een zalige ontdekking. Hij is natuurlijk ook snel weer bijgevuld aan de kraan ofzo onderweg.
   Dat van de klittenband weet ik niet, ik heb het nog maar net in gebruik. Volgens mij valt het wel mee, maar om hem te sparen kan je de tripjes in de vaatwas beperken πŸ™‚
   Dankjewel voor het complimentje!

 2. Leuk dat je dit mocht recenseren, het ziet er wat mij betreft allemaal heel nuttig en bruikbaar uit. Op zich nemen wij bijna altijd al herbuikbare boterhambakjes en waterflesjes mee, maar vooral de lunchskins lijken me toch ook wel handig voor als je even geen ruimte hebt om lege bakjes mee terug te sjouwen. Ik vind deze oranje er ook erg leuk uit zien. En fijn dat hij in de vaatwaaser kan!

  1. Dat is denk ik inderdaad een groot voordeel, achteraf is het zakje gewoon leeg en dat bespaart toch heel wat plaats in je tas. Maar ook niks mis met een goeie ouwe brooddoos hΓ©!

 3. Oh die wil ik ook al lang eens proberen.
  Sinds ik halftijds werk, eet ik niet meer zo vaak op school. Gewoon omdat ik vaak naar huis kan om de kinderen op te halen!

  1. Je hebt gelijk, als het niet hoeft is thuis lunchen superfijn! Ik vind het nu stiekem wel een leuk excuus om buiten de deur te gaan lunchen, met zo’n vrolijke hebbedingen, haha!

 4. Beide dingen heb ik nog nooit eerder gezien, maar wat een super handige producten zeg! Ik ben echt enthousiast door jouw review, haha. Ik zou vooral het boterhamzakje wel willen proberen. πŸ™‚

 5. Oh dat drinkbusje is echt geweldig! πŸ˜€ En dat boterhamzakje eigenlijk ook. Ben wel op zoek naar zoiets dus ik het zeker eens bekijken. Vooral voor koekjes vind ik dat handig! Ik draai die nu altijd in een vershoudfolietje maar zo’n zakje is wel veel handiger! En beter voor het milieu ^^ Mijn vriend en ik zeiden het vorige week nog, dat onze vuilzak echt zo snel vol zit! Echt erg!

 6. Gisteren nog geknoei gehad met kinderhandjes die een drankbusje platknijpen en die niet alleen hun T-shirt vuil maken maar ineens ook mijn broek, dus een heel leuk alternatief! p

 7. Wat een ontzettend leuke producten! Handig Γ©n goed voor het milieu tegelijk! Zelf drink ik alleen maar thee, dus zo’n drinkpakje is dan misschien niet heel handig. Maar voor als je veel water drinkt, lijkt het me ideaal. Dat zakje ziet er ook leuk en handig uit zeg! En met zo’n vrolijk design maak je ook de blits op kantoor of op school πŸ™‚

 8. Het ziet er inderdaad leuk uit. Wij eten gelukkig reeds afvalvrij op kantoor, op school en vaak ook op uitstap. Moest mijn dochter nog kleiner zijn dan had het drinkflesje zeker een kans gemaakt. Het verleden heeft me echter geleerd dat die dingen niet zo gemakkelijk te onderhouden zijn wanneer je geen vaatwasser hebt. De hoekjes en het rietjes zijn niet zo gemakkelijk te reinigen met de hand.

  Groetjes

  1. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het met de hand afwassen wat lastiger is. Je kan alles wel uit elkaar halen, maar toch. Super dat jullie het al zo voorbeeldig doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.