Eten uit eigen moestuin, volledig op het ritme van de natuur: duurzamer kan bijna niet. Mij leek het altijd een droomplaatje. Toch hangen aan een volwaardige moestuin ook wat nadelen: het kost tijd en werk, je hebt ruimte nodig en als je heel veel groenten tegelijk kan oogsten moet je die ook op één of andere manier zien te verwerken of bewaren. Nu ik zelf een tuin heb, ben ik gegaan voor de lightversie: een moestuinbak. Ik kan aan iedereen aanraden om te beginnen met een moestuinbak, en wel om deze redenen!

1. Het is gemakkelijk

Starten met een moestuinbak is echt heel makkelijk. De bak zelf moet eerst even in elkaar worden gezet (met dank aan mijn behulpzame man) en gevuld (dat deed ik zelf :-)). Daarna is het gewoon een kwestie van regelmatig water geven. Omdat mijn bak op poten staat, heb ik nog geen enkele slak op bezoek gehad.

Je kan ervoor kiezen om alles te zaaien en te kweken van nul. Maar in tuincentra zijn ook miniplantjes te koop die zo de grond in gaan. Ik ging voor die makkelijke weg en plantte kleine plantjes rucola, munt, krulsla, bieslook, basilicium en peterselie. Radijzen en wortels zaaide ik zelf. Superleuk om ze te zien groeien, maar het vraagt iets meer geduld alvorens je kan oogsten.

beginnen met een moestuinbak

2. Het kan ook in een kleine tuin of op een terras

In eerste instantie werden vooral vierkantemetertuinen verkocht. Een moestuinbak van één vierkante meter groot, dus. Als je slechts een kleine tuin of terras ter beschikking hebt, is dat alsnog een redelijk ruim formaat. Tegenwoordig zijn er echter ook moestuinbakken te koop van een halve vierkante meter: perfect voor mij. In eerste instantie vreesde ik nog dat de opbrengst miniem zou zijn, maar de hoeveelheid oogst heeft me positief verrast. Momenteel groeit alles zelfs sneller dan ik kan opeten.

3. Minder voedselverspilling

Een volledige krop sla krijgen wij hier thuis nooit op, al helemaal omdat Jense eigenlijk geen sla lust. We kochten dus regelmatig een kleinere portie voorverpakte sla voor mij, en zelfs daar bleef regelmatig nog een restje van over. Hetzelfde gebeurde altijd met kruiden. Een potje of zakje verse kruiden werd slecht voor we alles konden verwerken. Zo’n zonde! Nu plukken we gewoon de hoeveelheid die we echt nodig hebben, en de rest kan rustig verder groeien. En als intussen de bieslook doorschiet en bloemen krijgt, zijn de bijtjes extra blij.

4. Het past prima in een afvalvrije routine

We kopen dus geen voorverpakte sla of kruiden meer: dat is een grote plus. Zeker als je telkens maar kleine hoeveelheden nodig hebt, is het aantal verpakking in verhouding echt absurd. Natuurlijk eten we hier niet alleen maar sla, maar vermits bijna al onze andere groenten in herbruikbare zakjes gaan, is het aantal afval toch echt een stuk verminderd.

beginnen met een moestuinbak

5. Je bespaart er op termijn geld mee

De bak op zich is even een investering. Ik kocht de mijne voor 99 euro, maar er zijn ook meer budgetvriendelijke opties op de markt. Ook de inhoud van de bak is niet gratis, maar eens opgezet kan je wel wat jaren vooruit. Zaadjes kosten echt niet veel, en zelfs voor jonge plantjes vallen de prijzen goed mee. Als ik bedenk hoeveel zakken sla of potjes verse kruiden ik door de jaren heen maar half op heb kunnen gebruiken, dan zijn de kosten nu al lang terugverdiend.

6. Het is superleuk om je maaltijd zelf te gaan plukken

Sinds mijn groentjes op me wachten in de tuin, ga ik elke middag mijn lunch plukken. Ik verwerk ze in een slaatje, op mijn boterham of door een pasta. Een zen-momentje!

Kinderen zijn er ook gek op. Toen ons nichtje kwam logeren en ik haar mijn moestuinbak liet zien, was haar enthousiasme enorm. We dronken samen verse muntthee en plukten basilicum voor op de spaghetti. Achteraf hoorden we dat ze thuis niet kon zwijgen over de “kroepoeksla” (lees: rucola) van tante Sofie.

7. Het is vers en extra smakelijk

Zelf je voedsel plukken: verser kan niet. Rechtstreeks van de tuin op je bord, dat is toch geweldig. Het komt de voedingswaarde ten goede, en ook de smaak. Ook creatief zijn in de keuken is makkelijker, omdat ik nog snel een extra accentje aan de maaltijden kan toevoegen. De kruiden staan namelijk gewoon voor het grijpen!

beginnen met een moestuinbak

Hoe beginnen met een moestuinbak?

Simpel! Eerst kies je een bak die bij jou en je tuin past. Met mijn snel verzurende spieren vind ik rechtstaand tuinieren handig, maar een onopvallend laag model heeft ook weer zijn voordelen. Ik viel zelf voor de elegante look van deze moestuinbak op poten van Douglas, maar er zijn ook andere leuke of meer budgetvriendelijke modellen te vinden.

Na het in elkaar zetten van de bak, giet je een laag hydrokorrels op de bodem. Daarbovenop gaat dan moestuinpotgrond. Voor een halve vierkante meter heb je 20 liter kleikorrels en 100 liter potgrond nodig.

beginnen met een moestuinbak

En nu komt het leukste deel: planten en oogsten! Niet alle groentesoorten zijn even geschikt om te laten groeien in een moestuinbak. Goede richtlijnen voor je keuze vind je hier.

Mijn boodschappenlijstje:

moestuinbak op poten
– 2 x hydrokorrels
– 3 x bio moestuinpotgrond
biologisch zaad naar keuze (ik koos voor wortel en radijs)

Eten jullie wel eens iets uit eigen tuin?

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

22 Comments

 1. Wij hadden thuis een grote moestuin en toen ik samen ging wonen, probeerden we het ook op een klein stukje grond, maar ik ontdekte al snel dat ik geen groene vingers heb. Nu hebben we geen tuin meer, maar op termijn wil ik hier ook graag een moestuinbak. Op hoogte lijkt me dat veel beter te doen. 🙂 Smakelijk nog!

 2. Dat doe je goed!
  Wij hebben nu 3 jaar zo’n vierkante meter moestuinbak en ik geloof dat ik er beter een zandbak zou van maken 🙂 Het zit er echt niet in, jammer genoeg!

  1. Oei haha! Ik denk wel dat het al een verschil is een hele vierkante meter om te onderhouden, hoewel ik het nu echt bijna geen werk vind. Een zandbak is ook leuk, toch? 😉

 3. Wat onzettend leuk! En het resultaat ziet er al goed uit, je hebt blijkbaar groene vingers! Ik vind het ook altijd leuk om kruiden, sla of tomaten te planten. Misschien is zo’n bak ook wel iets voor ons balkon. Vooral met verse kruiden vind ik dat handig; het is zo bij de hand, verser en je gooit minder weg, zoals je ook zegt.
  Laatst zag ik ook een mooie plastieken bak op pootjes, en daarop kon zelfs een doorzichtige kap voor de koude momenten. Dat leek me ideaal! (Ok, hout is wel beter en mooier, maar voor ons misschien te zwaar 😉 )

  1. Die groene vingers vallen wel mee hoor, ik verbaas me er zelf over dat het zo makkelijk gaat. Plastic bakken zijn inderdaad lichter en makkelijker verplaatsbaar ja!

 4. toen ik nog bij mij ouders woonde at ik bijna elke week uit eigen tuin alleen in de winter minder maar in zomer echt wel elke dag nu niet meer heb een balkon en geen energie om bij te houden jammer genoeg

  1. Wat heerlijk dat je zo vaak uit eigen tuin kon eten. Jammer dat het nu niet meer lukt. Als je zo weinig energie hebt dan heb je andere prioriteiten inderdaad!

 5. Ik doe zo mijn best met mijn moestuintje, maar het wil dit jaar nog niet echt lukken. Bij jou ziet het er echt heel goed uit! Misschien ga ik de volgende keer ook maar voor miniplantjes, dan heb ik hopelijk ook meer succes 🙂

 6. Geen slakken, dat is echt mijn droom! Maar zo’n bak zou hier net wat te klein zijn. Je doet dat geweldig goed aan de foto’s te zien en ook de bijtjes worden niet vergeten, super 🙂

 7. Wat een fijne bak, lekker op pootjes. Ik ben er al twee jaar over aan het nadenken om een moestuin te nemen. Maar iets weerhoud me. Omdat ik niet van die groene vingers heb, ben ik bang dat het eten in de bakken dood gaat. En dan voel ik me schuldig. Cactussen overleven het bij mij al niet

 8. Aan dat laatste puntje: tijd en plaats om alle groenten te verwerken, had ik niet echt gedacht. Ik ga een tweede diepvries moeten kopen om alle courgetten weg te werken, om te beginnen. Ik heb ook een redelijk grote moestuin waar in de lente en zomer zowat al mijn vrije tijd naartoe gaat. Ben natuurlijk wel héél blij met de oogst; alleen dwingt het mij om vaker vers te koken terwijl ik dat net wilde verminderen :p
  Ik heb op ons terras zo’n vierkante-meter-moestuinbak staan, van vóór de echte tuin. Die wordt nu niet meer gebruikt maar begin maar eens die tientallen liters potgrond te verplaatsen… Werk voor komende herfst, hoop ik!

  1. Ik kan me voorstellen dat het heel erg werken is om alles bij te houden in een grote moestuin! Ik ben net terug van een weekendje weg en de rucola is al weer volledig bijgegroeid, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.