Ik ben zelfstandig ondernemer! Vorige week kon je het al lezen in mijn juni-overzicht, maar het is zo’n bijzonder nieuws dat het zijn eigen post verdient. Ik heb namelijk voor het eerst in mijn bijna 30-jarige leven een echte job. Sinds vorige week ben ik officieel zelfstandige en richtte ik mijn onderneming, Maison Sofie, op. Vandaag vertel ik je er meer over.

Mijn onderneming: wat zijn de plannen?

Maison Sofie is de onderneming waar ik mijn activiteiten als zelfstandig freelancer onderbreng. Daar hoort mijn blog bij, maar er is ook ruimte voor andere opdrachten. Zo werk ik al aan een supertof initiatief: Joppo, de duurzame vacaturebank van België. Ik vertel er later zeker nog meer over, want ik ben zo enthousiast! Benieuwd naar wat ik nog meer doe? Neem een kijkje op mijn gloednieuwe website: Maison Sofie, freelancer met een groen hart.

Het verhaal achter de naam Maison Sofie? Mijn werkplek is thuis, en daar is ruimte voor allerlei opdrachten die één ding gemeen hebben: ze passen bij mij als persoon en ik voer ze uit met hart en ziel.

Een paar uur per week betaald werk

Ik werk momenteel een paar uur per week betaald. Daarnaast steek ik nog heel wat uren in mijn blog. Dat doe ik gewoon gratis, voor mezelf (en natuurlijk ook voor mijn liefste lezers!).

Omdat mijn betaalde werk momenteel slechts een paar uur per week in beslag neemt, heb ik al snel de neiging om het te minimaliseren. Wanneer ik dat doe, roep ik mezelf tot de orde. Want ook al gaat het maar om een paar uur, het is wél helemaal echt. Ik verdien mijn eigen geld! Natuurlijk heb ik door het starten van een onderneming ook kosten, dus hoeveel ik overhoud op het einde van de rit, dat moet ik nog ontdekken. Maar eerlijk? Dat is niet het belangrijkste.

We leven nu al zo lang van één inkomen en hebben daar onze weg in gevonden. Natuurlijk zou het fijn zijn om de mogelijkheden te hebben van een tweeverdienergezin, maar we redden het nu ook prima samen. Niemand heeft er iets aan als ik mezelf nu een enorme druk ga opleggen om steeds meer te kunnen verdienen. Het mag gewoon ook leuk blijven, en fysiek haalbaar. Ik bekijk het dus meer als een welkome extra, en een manier om mezelf te ontplooien.

Persoonlijke uitdaging

Als mensen mij nu de vraag stellen wat ik doe, heb ik iets te antwoorden. Ik kan vertellen waar ik me mee bezig houd en waar ik graag naartoe zou groeien. Ik hoef niet alleen maar uit te leggen waarom ik geen werk heb, en dat is zo tof.

Omdat ik klein begin, kan ik rustig dingen uitproberen. Ik leg de lat voor mezelf niet te hoog en wil proberen om een goede balans te zoeken tussen werk, rust en mijn wandelingen tussendoor. Dat dat niet gemakkelijk zal zijn, weet ik nu al. Ik vind werken en bloggen namelijk zo leuk dat ik al snel de hele dag tokkelend achter mijn computer doorbreng.

Dankbaar, want ik kom van ver

Toen ik jonger was, had ik me nooit kunnen inbeelden dat ik ooit een eigen onderneming zou oprichten. Ik had hele andere dromen. Wanneer ik ziek werd, en ziek bleef, kon ik me ook niet meer voorstellen dat ik ooit zou kunnen werken. Ik heb de hoop nooit opgegeven, maar stelde naarmate de jaren voorbij gingen wel mijn verwachtingen bij.

Enkele jaren geleden kon ik niets anders dan de hele dag doorbrengen in de zetel. Er zijn periodes geweest dat ik zo slap was dat Jense mij moest wassen. Het enige dat ik kon doen om mijn dagen te vullen, was tv-kijken. Dat ik nu zo goed als fulltime aan mijn blog kan werken, en nu ook voorzichtige stappen zet in een bestaan als werkende vrouw, is fantastisch. Ik kom van zo ver, en kijk waar ik nu al sta!

Aan de mensen die mij kansen hebben gegeven, me inspireerden om na te denken over deze stap en me hebben aangemoedigd om hier te geraken: een dikke dankjewel!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

49 Comments

 1. Wat ontzettend tof dat je deze stap hebt durven te maken. Ik wens je heel veel succes en ik hoop dat je andere doelen ook uit komen. Ps leuke blog heb je! Ik ben via Romy van Vaker Vrolijk op je blog gekomen

 2. Proficiat Sofie !
  Werk afleveren dat waardevol en interessant is zodat je ervoor betaald wordt, een job dus…
  dat maakt een belangrijk stuk van je identiteit uit !
  Zo tof voor jou dat je je wat beter voelt, niet bij de pakken blijft zitten en kansen ziet die bij je passen en binnen je mogelijkheden liggen .
  Ik heb mij verweesd en geamputeerd gevoeld toen ik mijn job verloor , ontslag om medische reden,
  maar heb het geluk gehad 26 jaar iets te kunnen doen dat ik met hart en ziel graag deed,
  Nu zijn die jaren een waardevolle herinnering,
  dus geniet van en veel succes met , je onderneming !

  1. Je beschrijft het mooi! Dit is inderdaad iets dat ik in eerste instantie niet op mijn pad zag, maar ik doe het met de mogelijkheden die ik nu wel heb. Het lijkt me ook erg moeilijk om iets op te geven dat je zo graag deed. Zo heeft elk moment van ziek worden zijn eigen uitdagingen en rouwprocessen…
   Dankjewel!

 3. Proficiat!
  Wat een mooie naam weer, “Maison Sofie” 🙂
  Ijzersterk 😉

  Wat toevallig hoe gelijklopend dit thema is met mijn levensfase, ik sta ook op het punt om van thuis uit professioneel aan de slag te gaan met enkele uurtjes per week schrijven. Een mooie boost om jouw ervaringen te horen (lezen) 😀

  Veel succes, en vooral veel plezier met “Maison Sofie” Sofie 😉 (y)

  1. Wat leuk om te horen Lies. Dankjewel. En inderdaad toevallig dat je iets gelijkaardigs gaat opzetten. Ik wens je ook veel succes en als je het er eens over wil hebben mag je altijd mailen hé. Groetjes!

 4. Knap gedaan, ik wil je heel veel succes wensen! Ik heb zelf ook de neiging om wat ik doe te minimaliseren en blijf mijzelf verontschuldigen door te zeggen dat ik nog steeds op zoek ben naar een ‘echte’ job. Wie weet komt die er ook echt, misschien niet en groeit mijn zelfstandige activiteit verder uit. Ik weet het niet maar ben toch ook blij dat ik de stap gezet heb.

  1. Wat lief van je Marije, dankjewel. Of ik een voorbeeld ben, daar spreek ik me niet over uit, maar ik vind het wel fijn om mijn weg te zoeken en die te delen 🙂 X!

 5. Waw, wat spannend! Proficiat en vooral: geniet!! Je professionele website ziet er supergoed uit, geweldig hoe je er in slaagt om diverse activiteiten mooi onder 1 koepel te laten vallen. Ik wens je héél veel succes en keep us posted!! (En yay voor Joppo, naar zo’n site zoek ik al eeuwen!)

  1. Dankjewel Mel!! En wat leuk om je reactie op Joppo te horen, we hopen om nog veel te groeien en bekender te worden dus zo’n feedback is supertof en motiverend!

  1. Ahh, dankjewel Hermien! Dat is inderdaad iets dat ik mezelf ook probeer aan te leren. Omdat het maar om een klein aantal uren gaat denk je al gauw dat het niet zo serieus is. Maar voor mij is het dat natuurlijk wel!

 6. Wauw, echt een en al bewondering voor jou en voor hoe je van zo ver bent opgeklommen en nu ‘gewoon’ je eigen onderneming hebt. Echt ontzettend mooi en gaaf! Die vacaturestie klinkt heel gaaf en ik ga ook even een kijkje nemen bij Maison Sofie. Die naam alleen al is al tof 🙂

 7. Sofie, echt, super hé! Zalig dat je de stap hebt durven nemen. Ben zo blij voor je! 😀 Dat gaat zeker een groot succes worden! Kan me voorstellen dat het rust geeft in je hoofd, ook al ben je nu misschien net meer bezig dan ervoor. Je website ziet er super mooi uit én ik vind Maison Sofie echt een leuke naam ook! Blijft hangen. Veel succes! En geniet er van hé!

  1. Het is inderdaad wel fijn om gewoon de beslissing genomen te hebben. En ik zie wel wat er van komt. Ik heb uiteindelijk bedacht, als het toch niets voor mij is, dan zien we dat wel en dan kan ik nog altijd terug stoppen hé. Dan heb ik het tenminste geprobeerd! Dankjewel!!

 8. Proficiat met deze stap! Hier moet je intens van genieten hoor. Doen he ;-)! Ik vind het fantastisch hoe je binnen jouw mogelijkheden bekeken hebt wat je kan doen en realiseren. Ik heb ook mijn beperkingen en ben sinds vijf jaar enkele uren per week (buitenshuis) aan de slag en dat geeft zo veel voldoening. Dus ik begrijp je overwegingen volledig, ook wat voor een goed gevoel dat geeft tegenover de buitenwereld. Ik ben ook al een kijkje gaan nemen op Maison Sofie, echt top! Het spreekt me enorm aan. Ik ben ook een taalliefhebber dus vind het fantastisch hoe je jouw ondernemingszin hebt ingevuld. Veel succes ermee!

  1. Dankjewel Katrien. Supertof dat je ook enkele uren per week kan werken. Ik ga nog moeten zien dat ik me al niet direct overwerk merk ik, gewoon omdat ik het zo tof vind allemaal. Haha.

 9. Gefeliciteerd Sofie! Ik heb even de tijd genomen om je website wat beter te bekijken en hij ziet er echt goed uit! Wat leuk dat je je werkzaamheden ook naast je blog uitbreidt naar tekstschrijven. En de vacaturebank klinkt ook echt als een goed idee! Ik hoop dat je er veel voldoening uit gaat halen, en ik snap helemaal dat je zo dankbaar bent om ‘gewoon’ weer aan de slag te zijn. Veel plezier en succes!

  Als ik wat feedback mag geven: Zowel bij de homepage van je desktopversie als de homepage van je mobiele versie wordt de tekst onder het kopje ‘diensten’ nogal samengepropt. Het kopje ‘tekst’ staat zo direct vóór ‘tekstschrijver’ in hetzelfde lettertype. Daardoor struikelde ik in eerste instantie over de zinnen. Kunnen de kopjes in het intro niet ook vetgedrukt staan? Ik kan me voorstellen dat je bezoekers dan net wat sneller vinden wat ze zoeken. Ik hoop dat je het niet erg vindt, dat ik dit even noem. 😉

  1. Dankjewel Josephine! Superlief dat je zo’n uitgebreide feedback geeft. Ik weet inderdaad wat je bedoelt. Het is een preview van de pagina erachter en de kopjes worden inderdaad net zo weergegeven als de tekst eronder. Maar ik kan het niet veranderen, het ligt aan het thema… Helaas. Ach, ik laat het maar even los voor nu ;-).

 10. Wat super leuk om dit te vernemen. Ik wens jou alvast heel veel succes toe. Jouw schrijfstijl is zo vlot leesbaar, je bent een aanwinst in de auteurswereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.