De laatste tijd is er steeds meer te doen over Bloglovin’ en waarom het niet meer de beste reader is om blogs te volgen. Onder andere Sara, Rosita en Ilse schreven er al over. Ik gebruik Bloglovin’ zelf al jarenlang. Het beruchte frame heb ik uitgeschakeld, zodat bloggers mijn bezoekje wel terugzien in hun statistieken. Maar ik ga mijn leesgewoontes verder aanpassen en overstappen van Bloglovin’ naar Feedly. Waarom ik dat doe en hoe dat makkelijk kan, laat ik je zien.

Nadelen van Bloglovin’

 • Bloglovin’ gebruikt standaard een frame waardoor het verkeer bij hen blijft
 • Content wordt soms volledig weergegeven op het Bloglovin’-platform
 • Daardoor moeten lezers niet doorklikken en krijg je geen correcte statistieken
 • Lezers kunnen nu ook reageren op Bloglovin’ zelf, dus minder interactie op je eigen blog
 • Deelknoppen leiden naar Bloglovin’, niet naar jouw blog
 • Zelf ondervond ik wel eens problemen met het inladen van afbeeldingen of artikelen

Sommige issues met Bloglovin’ verschillen in feite niet met die van andere RSS-readers. Enkele jaren geleden waren er bloggers die gelijkaardige bezwaren hadden over Feedly als er nu over Bloglovin’ zijn. Toen werd Bloglovin’ gezien als de betere optie, omdat je daar tenminste nog je eigen blog kon claimen. Intussen is er veel veranderd, en meer mensen lijken weer te neigen naar het gebruik van Feedly. Persoonlijk gaan bepaalde functies en de drukke vormgeving van Bloglovin’ me ook steeds meer storen. Tijd om Feedly eens van naderbij te bekijken.

Frisse en overzichtelijke reader

Mijn eerste indruk is positief. Alles aan Feedly is heel overzichtelijk. Niet te veel afleidende poespas, maar focus op één ding: de artikels die ik graag wil lezen. De desktopversie werkt fijn, maar ook de mobiele apps zijn knap vormgegeven.

Feedly lijkt heel wat extra mogelijkheden en snufjes te hebben die ik nog moet ontdekken. Het enige jammere daaraan is dat veel extra functies pas beschikbaar zijn bij een betalende account.

Zo’n abonnement ga ik niet nemen, maar ook na een dagje testen met de gratis basisaccount ben ik overtuigd: vanaf nu volg ik alle blogs via dit platform. Alles wat ik fijn vond aan Bloglovin’, vind ik hier ook terug. Het oogt rustiger. En sommige functies zijn in Feedly veel handiger in gebruik.

overstappen van Bloglovin' naar Feedly

Indelen in collecties

Zo vond ik het indelen van blogs in categorieën heel makkelijk werken op de desktopversie. Om je blogs in te delen klik je op het tandwieltje naast ‘Feeds’ in de linkerbalk. Je sleept de gevolgde blogs in het juiste vakje en zo krijg je een mooi overzicht op basis van verschillende zelfgekozen thema’s. Via de zijbalk kies je of je wil lezen in een bepaalde categorie, of dat je alle onderwerpen tegelijk wil bekijken.

Ik heb onder andere een collectie “groene bloggers”, “food” en “chronisch ziek”. De komende tijd ga ik al mijn lijsten herorganiseren, want niet alles is nog up to date. Soms merk ik na verloop van tijd dat ik een blog niet helemaal in de juiste categorie heb ingedeeld. Bovendien zijn heel wat bloggers die ik volgde inmiddels gestopt.

overstappen van Bloglovin' naar Feedly

Lezen, delen en bewaren

Wat het lezen betreft, vind ik de functie waarbij je snel alle nieuwe blogs van vandaag kan bekijken (klik in de zijbalk op ‘Today’) echt top. Het komt vaak voor dat ik een titel spot die me aanspreekt, maar dat ik de tijd even niet heb om het artikel te lezen. Met de bewaarknop belanden deze berichten in de map ‘Read later’.

Er zijn heel wat deelopties te zien boven de artikels, maar de meeste daarvan zijn voor betaalde gebruikers. Gratis delen kan via Twitter, Facebook en Pinterest. Waar Bloglovin’ de deelknoppen linkt naar het artikel op Bloglovin’ zelf en dus eigenlijk vooral het eigen platform promoot, maakt Feedly er netjes directe links naar je blog van.

Net als bij Bloglovin’ kan je op Feedly borden met favoriete artikels maken. Ik heb bij wijze van voorbeeld een bord “recepten” gemaakt. Wanneer je een recept tegenkomt dat je later eens wil testen, kan je het heel makkelijk toevoegen aan dat bord. Een overzicht van alle borden is ook weer te vinden via de zijbalk.

overstappen van Bloglovin' naar Feedly

Feedly beperkt zich niet tot blogs alleen: alle websites met een RSS feed kunnen toegevoegd worden. Daar horen dus ook je favoriete nieuwssite of zelfs YouTubekanalen bij. Het aantal platformen om te volgen wordt zo sterk verminderd, en dat brengt rust.

Hoe meld ik me aan bij Feedly?

Feedly is te gebruiken via desktop, of via de Feedly app. Aanmelden kan op diverse manieren. Zelf gebruikte ik mijn Google-account, maar ook een Facebook- of Twitteraccount is voldoende. Ook een nieuwe Feedly-account aanmaken is een optie.

Hoe voeg ik mijn eigen blog toe aan Feedly?

Voor zover ik heb begrepen, hoef je je eigen blog niet toe te voegen of te claimen. Feedly is bedoeld als leesplatform. Het ‘sociale’ aspect van Bloglovin’, waar je ziet wie je volgers zijn en wie er hartjes en reacties uitdeelde, valt hiermee weg. Hoewel ik het natuurlijk fijn vind om op Bloglovin’ te zien dat mijn lezers toenemen, is het wegvallen daarvan nu ook weer geen ramp.

Let op: Standaard worden je teksten volledig weergegeven via eender welke RSS-lezer. Als mensen niet doorklikken om bijvoorbeeld een reactie achter te laten, zal je dus hun bezoekje aan jouw artikel niet te zien krijgen in je statistieken. Wil je lezers via Feedly als bezoekers registreren in je statistieken, zal je nog steeds een instelling op je eigen blog moeten aanpassen, zodat RSS-lezers enkel een inleidende tekst weergeven.
Voor WordPress.org: ga naar Instellingen – Lezen – Voor elk artikel in de feed, toon: Samenvatting.

Hoe volg ik een blog of nieuwssite via Feedly?

Dit doe je door in de zijbalk onderaan te klikken op ‘Add content’ en vervolgens ‘Sources’. Ik heb gemerkt dat sommige blogs snel opgepikt worden wanneer je een deel van de titel intypt, maar andere worden enkel gevonden via de volledige url. De makkelijkste manier is om dus de blog-url of website in te geven in het zoekvak van Feedly. Bij de resultaten kan je de juiste website dan aanklikken en volgen.

Hoe volg ik een YouTubekanaal via Feedly?

Ook hier gebruikte ik de zoekbalk van Feedly zelf, door de link van een YouTubekanaal in te geven. Als voorbeeld heb ik de feed van Lisanne toegevoegd. Wanneer ik naar haar YouTubekanaal ga, vind ik deze url: https://www.youtube.com/user/lalaliesje. Je kan dan in de plaats van “lalaliesje” de gebruikersnaam invullen van diegene die je wil volgen. De YouTubefeed ziet er zo uit:

overstappen van Bloglovin' naar Feedly

Overstappen van Bloglovin’ naar Feedly en je leeslijst meenemen

Als je net als ik een hele lange leeslijst hebt (ik volg zo’n 250 blogs!), dan heb je waarschijnlijk geen zin om die allemaal handmatig over te zetten. Gelukkig kan het ook makkelijk: je kan je leeslijst exporteren uit Bloglovin’, en importeren in Feedly.

Exporteren uit Bloglovin’ doe je door eerst in te loggen en een OPML-bestand op je computer op te slaan: exporteer.
Importeren in Feedly doe je door eerst in te loggen en het OPML-bestand te uploaden naar Feedly: importeer.

Mijn blog volgen?

Als je mijn blog rechtstreeks wil volgen in Feedly, dan kan dat hier. Moest je toch geen zin hebben in zo’n RSS-reader, dan kan je natuurlijk ook altijd gebruik maken van die goeie ouwe mailtjes om op de hoogte te blijven.

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

34 Comments

 1. Ahh heel goed artikel dit. Ik heb inderdaad het artikel van Rosita gelezen. Zit er steeds vaker over na te denken om over te stappen. Feedly is volgens mij een goed alternatief. Ik heb al een keer geprobeerd om me bij Feedly aan te melden maar snapte nooit zo goed hoe alles werkte. Nu wel! Dank

  1. Ik dacht er ook vaker over na en heb het dan maar ineens eens goed uitgezocht. Ik moet nog veel ontdekken hoor, maar ik hoop dat ik een goede ervaring blijf hebben.

 2. Bedankt voor de tip! Ik had niet door dat Bloglovin zo ‘schadelijk’ was. Bij gebrek aan beter neem je ook vaak snel genoegen met iets slechters, Bloglovin in dit geval. Ik ga in ieder geval een kijkje nemen bij Feedly!

  1. Als je het goed instelt valt de schade volgens mij nog mee, maar ik ben niet zo te vinden voor hun tactieken de laatste tijd. Ik hoop in elk geval een goed alternatief te hebben gevonden nu!

 3. Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik ervan overtuigd raak om ook over te stappen. Ik had ooit (of waarschijnlijk nog steeds) van Google de RSS-reader in gebruik. Volgens mij verschilt dat niet veel met Feedly. Toch eens kijken of ik daar ook mijn te volgen blogs makkelijk kan overzetten, want daar zie ik nog het meest tegenop.

  1. Graag gedaan, het heeft me wel een dagtaak gekost, haha. Ik moet nog veel ontdekken, hopelijk blijf ik even tevreden na wat intensiever gebruik! Het werkt in elk geval heel prettig tot nu toe.

 4. Wat een goed artikel! Dankjewel! Ik heb de artikelen van Sara hierover gelezen en ze hebben mijn ook aan het denken gezet! Als ik het zo hoor, is Feedly een goed alternatief! Ik ga er eens induiken, maar ik denk dat ik ook ga overstappen!

 5. Gebruik Feeldy al jaren en ben er heel tevreden over. Ben echter niet bezig met blogstatistieken, daarover kan ik dus niet meespreken. Maar als gebruiker ben ik er erg tevreden over, zo handig om alles op 1 plek gebundeld te hebben!

  1. Wat leuk te horen dat je ook na lang gebruik zo tevreden bent! Ik ben nog maar net overgestapt zoals je ziet dus ik hoop dat ik het even fijn blijf vinden!

 6. Goed artikel! Ik ga het eens bekijken. Vind Bloglovin’ nog altijd wel een leuke reader, maar ik vind het ook wat rommelig inderdaad. Dat lijkt me bij Feedly dan, zoals je zegt, wel beter. Bedankt voor het delen!

 7. Wauw, wat een superfijn artikel, zeker omdat ik ook langzaamaan probeer de overstap te maken. Ik ben nog niet helemaal zeker, maar heb me wel alvast aangemeld op Feedly. Superhandig dat je ook je volglijst vanuit Bloglovin kunt exporteren. Dat ga ik meteen even doen 🙂 Dankjewel voor het fijne en uitgebreide artikel!

  1. Soms is het even uitproberen en dan beslissen wat het fijnste werkt hé. Voorlopig vind ik Feedly erg fijn maar ik heb het nog niet lang in gebruik 😉 Graag gedaan Romy!

 8. Ik ga me zo gelijk aanmelden. Ben zo blij dat je deze uitgebreide blog hebt geschreven! Ik wist nooit echt wat het was en hoe het precies werkte. Maar echt, ik word gek van Bloglovin’ de laatste tijd, dus ik ben nu maar al te blij dat dit een optie is om naar over te stappen. Klinkt stiekem nog beter dan Bloglovin’! En yay, wat handig dat je de blogs die je volgt kan exporteren zeg. Top! Thanks voor deze handige blog! 😀

  1. Dat vond ik zelf dus ook verwarrend! Ik heb ze inderdaad allemaal over kunnen zetten en kan voor zover ik zie alles volgen. Dus ik snap ook niet goed of die 100 gratis nog wel van toepassing zijn…

 9. Hoi, ik had al gelezen over Feedly, maar het was mij nog niet allemaal helemaal duidelijk. Nu wel, dus dankjewel hiervoor. Ik vraag me nu alleen nog af, hoe ik er een knop voor op mijn blog van kan maken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.