De manier om snel je ecologische voetafdruk te verkleinen is het eten van minder of geen vlees. Voor veel mensen is volledig stoppen een (te) grote stap. Ook voor mij, daarover was ik vorige week nog heel eerlijk. Maar wat als het alternatief minstens even lekker is? De vegetarische bitterballen (en eigenlijk zijn ze zelfs volledig plantaardig!) van de Vegetarische Slager bewijzen dat het kan.

Het verhaal achter het merk

De Vegetarische Slager is eigenlijk ontstaan doordat een boer vegetariër wilde worden. Hij merkte al snel dat hij te moeilijk afstand kon nemen van het eten van vlees. Het werd vanaf toen zijn missie om vleesvervangers op de markt te brengen die niet moeten onderdoen voor echt vlees, zowel qua smaak als qua structuur. De Vegetarische Slager heeft zowel frituursnacks, vlees voor in de pan, als broodbeleg in het assortiment. En dus ook vegetarische bitterballen.

Hoe ik vegetarische bitterballen ontdekte

Tijdens mijn plantaardige week, die door tijdsgebrek deels gemengd werd met de verpakkingsvrije week, kwam ik voor het eerst in contact met de producten van de Vegetarische Slager. Bij de natuurwinkel waar ik toen was, kon ik geen vleesvervangers vinden zonder verpakking. The next best thing was een verpakking van karton. De doosjes van de Vegetarische Slager lonkten naar mij vanuit het vriesvak: wat zag alles er lekker uit. Ik koos voor de bitterballen, want dat is mijn lievelingssnack. Wanneer we ons af en toe laten gaan in de frituur, kies ik altijd hetzelfde. Bitterballen zijn mijn guilty pleasure.

Review Vegetarische Slager bitterballen

We eten hier thuis geregeld een vleesvervanger. Dat kan lekker zijn, we verminderen ons kostenplaatje (biologisch vlees is duurder) en het is duurzamer om regelmatig vegetarisch te eten. Ik geef het niet graag toe, maar het is ook al voorgekomen dat zo’n vleesvervanger net niet zo smaakvol was als we hadden gehoopt.

Toen we de bitterballen van de Vegetarische Slager in de frituurpan gooiden, hadden we dus geen vreselijk hoge verwachtingen. Maar dat was echt verkeerd gedacht! Deze bitterballen zijn zo ongelofelijk lekker, dat Jense – en ik citeer – “het de beste bitterballen vond die hij ooit at”.
Voor iemand die zijn stuk vlees echt mist als hij het niet eet, is dat toch wel een straffe uitspraak.

De smaak moet niet onderdoen, maar ook de structuur kan doorgaan voor gewoon vlees. Als je op een feestje stiekem deze bitterballen serveert in plaats van de gewone variant, denk ik serieus dat niemand het zal doorhebben.

Vegetarische bitterballen, maar eigenlijk vegan

De Vegetarische Slager bitterballen zijn biologisch en volledig plantaardig. Het hoofdingrediënt is een ragout van lupine. Lupinebonen zijn eiwit- en vezelrijke bonen, die je kan vergelijken met de sojaboon. De Vegetarische Slager gebruikt biologische lupine in veel van zijn snacks.

Zoals je hieronder ziet zijn de bitterballen niet glutenvrij. Mensen met een echte glutenallergie moeten elk spoortje gluten vermijden en kunnen ze dus zeker niet eten. Omdat ik zelf geen coeliakie heb, maar een glutengevoeligheid, kan het geen kwaad als ik af en toe een kleine hoeveelheid gluten binnenkrijg, zoals in het korstje van deze bitterballen.

Samenstelling:

59% lupine structuur* (water, lupinemeel*, verdikkingsmiddel: natriumalginaat), tarwebloem* (bevat rogge), palmolie*, ui*, gist, maïszetmeel*, verdikkingsmiddelen: carrageen en guarpitmeel, voedingszuur: citroenzuur, emulgator: lecithinen (soja), natuurlijk aroma, zout, gember*, kardemom*, nootmuskaat*, kruidnagel*, foelie*, komijnzaad*, peper*, peterselie*.
*=van biologische oorsprong

Benieuwd naar meer

De vegetarische bitterballen zijn op basis van hun samenstelling alvast een veel beter alternatief dan hun reguliere broertjes. Niet alle producten van de Vegetarische Slager hebben een ingrediëntenlijst die mij aanspreekt, omdat er bijvoorbeeld soms suiker gebruikt wordt. Maar mij overtuigen op basis van ingrediënten, dat doen de snacks van de frituur nog veel minder, en toch eet ik ze af en toe.

Er zijn nog een heleboel dingen in het assortiment van de Vegetarische Slager waar ik zeer benieuwd naar ben. Wordt vervolgd?

Ik kan dit merk in elk geval alleen maar toejuichen omwille van de prachtige missie en de lage drempel voor iedereen. Af en toe -of vaak, of altijd- vlees laten staan wordt dankzij de Vegetarische Slager echt een plezier.

De producten van de Vegetarische Slager zijn bijvoorbeeld te koop bij Albert Heijn (kijk hier voor België en hier voor Nederland).

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

23 Comments

  1. De enige reden dat ik normaal bitterballen (of kroketten) zo graag eet, is eigenlijk het korstje en de smaak. En die vond ik bij deze vegan variant nog veel lekkerder 🙂

 1. Oeee die wil ik graag een keer proberen!! 😀 Eet zelf al heel lang geen vlees. Eigenlijk mis ik nooit vlees maar als er dan bitterballen rond gaan baal ik vaak dat er geen vega alternatief is. Misschien komt dat dan ook omdat je dan gewoon honger hebt 😅 weet nml eigenlijk helemaal niet meer hoe ze smaken, alleen idd het korstje (via vega kroketten) morgen kom ik weer in Den Haag en ben ik in de buurt van de vegetarische slager en mooi moment om ze in te slaan! En dan neem ik ze binnenkort maar mee naar iemand met een frituurpan, die heb ik niet

  1. Zijn ze ook, hihi. De laatste keer hebben wij ze in de airfryer gedaan om te testen, en toen werden ze niet bruin maar waren alsnog lekker (het is wel niet hetzelfde als in de frituurpan). Dus het zal wel kunnen in de oven, alhoewel het niet officieel de bedoeling is volgens de verpakking ;-).

 2. Ik ben zelf geen vegetariër, maar ik hoorde wel vaak iets over de Vegetarische Slager. Toch zou ik het best eens willen proeven om zelf ook te ontdekken of het nu wel of niet anders smaakt.

  1. Officieel staat er volgens mij niet op de verpakking dat ze in de oven kunnen, maar volgens mij kan je het wel een keer proberen. Ik heb ze een keer in de airfryer gedaan en ze werden niet zo bruin en de korst was net iets anders, maar het heeft toch nog gesmaakt.

 3. Ziet er lekker uit, ik ga ze binnenkort proberen. Ik ben afgelopen maand gestopt met vlees eten en ik ben nu allerlei nieuwe dingen aan het ontdekken. De vegetarische frikandelbroodjes van de Vegetarische Slager zijn ook zo lekker.

  1. Daar heb ik al veel over gelezen, maar dat zullen toch veel te veel gluten zijn voor mij, helaas ;-). Ik ben wel benieuwd naar de rest van het assortiment!

  1. Er zitten in elk geval geen smaakversterkers, toegevoegde suiker, bewaarmiddelen, kleurstoffen enzovoort in, dus ik vind het persoonlijk zeker een gezonder alternatief voor de normale bitterballen. Maar het blijft natuurlijk een frituursnack 😉

 4. Wat leuk dat je deze hebt getest! Ik heb zelf veel producten van De Vegetarische Slager geprobeerd, maar deze nog niet (ik houd niet zo van frituur). De ‘Gehacktbal’ van De Vegetarische Slager vind ik ook echt een aanrader trouwens.

  1. Ik ben erg benieuwd naar de rest in elk geval! De bitterballen zijn trouwens diepvries, ik weet niet of je daar ook hebt gekeken. Bij ons lagen ze in de natuurwinkel, wellicht omdat ze bio zijn?

 5. Ik heb de kipstuckjes, de boterhamworst en de petit paté van de vegetarische slager geprobeerd en die zijn alle drie erg lekker bevonden. Voor mijn gevoel liggen ze qua smaak dicht bij het zogenaamde “echte” spul. De bitterballen lijken me ook erg lekker, maar ook ik heb geen frituurpan en ik heb weleens de vegan bitterballen van de Aldi in de oven gedaan (en die zijn ook eigenlijk alleen voor frituur) en dan is de smaak verder wel oke, maar het is toch anders dan uit de frituur. De buitenkant is denk ik toch het lekkerst om te frituren. Maar vooruit, dan mn mams maar lief aankijken of zij ze een keer wil kopen als ik op bezoek kom, want zij heeft wel een frituurpan 🙂 Leuk dat je man ook overtuigd is door de smaak. Ik heb mijn man net 2 weken geleden overtuigd met Wilmersburger hartig kaas op ons zelfgebakken kaasuienbrood. Dat vind hij nu lekkerder dan met echte kaas. Groetjes Rianne

  1. Ja, je hebt gelijk. Ik heb ze ook een keer in de oven gedaan (nu ja, in de airfryer), en het is niet helemaal hetzelfde qua structuur. Inderdaad omwille van dat korstje. Wat leuk dat je man nu die Wilmersburger lekkerder vindt dan gewone!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.