Is er nog iemand van jullie compleet verslaafd aan chips en andere zoute snacks? Mij heeft het  best veel moeite gekost, maar ik eet ze tegenwoordig nog maar zelden. Dat hou ik alleen maar vol door gewoon geen chips meer in huis te halen. Als Jense toch eens thuis komt met een zak, dan kan ik er nog steeds niet af blijven. En dat terwijl een gezond alternatief voor chips eigenlijk heel makkelijk zelf te maken is. Chips vervangen: zo doe je het!

Waarom vind ik chips zo lekker?

Ik heb persoonlijk niet zo veel met snoep als snack. Een koekje op zijn tijd kan ik wel waarderen, maar dan alleen als het niet te zoet is. Toen ik stopte met het eten van suiker, vond ik het laten van zoete tussendoortjes dus niet zo’n enorme ramp. Ik schakelde met plezier over naar hartige snacks. Maar altijd die chips, dat is ook niet gezond.

Het stoppen daarmee was voor mij een heel ander verhaal. Van nature heb ik altijd al veel meer zin in hartige tussendoortjes gehad. Misschien is daar wel een of andere evolutionaire of medische verklaring voor, maar dat doet nu even niet ter zake. Feit is dat ik hou van zout. En het liefst wordt dat zout verpakt in een krokant, krakend jasje. Een groot deel van het plezier aan chips eten, zit dan ook simpelweg in de gewoonte. Gezellig kommetje erbij, ’s avonds bij die ene meeslepende film. Heerlijk.

Chips vervangen door geroosterde pitten

Toen ik weer eens gefrustreerd liep te graaien in de keukenkasten, zeurend dat er niets lekkers in huis was, besloot ik om zelf iets in elkaar te flansen. Ik gooide wat pitten in een pan en strooide er Guérandezout (dat is eigenlijk gewoon een fancy soort grof zeezout, ook wel Keltisch zeezout genoemd) over. Eigenlijk was het erg lekker. En de volgende keer experimenteerde ik met andere smaakjes.

Is het hetzelfde als een pak vettige chips? Nee. Maar het is zout, hartig, krokant en je kan het lekker weg eten achter de tv. Bovendien zitten in pitten en zaden heel wat waardevolle voedingsstoffen. Er komen geen toegevoegde suikers, vetten, kleurstoffen, smaakversterkers of andere onnodige toevoegingen aan te pas.

Wat mij betreft is dit dus een makkelijk, lekker en gezond alternatief om chips te vervangen. En het is zo snel klaar te maken dat je het tijdens de reclamepauze voor mekaar krijgt. Als je die niet kan verderspoelen, of geen Netflix zonder reclame kijkt, tenminste.

Chips vervangen gezond alternatief

Zo maak je het

 1. Schud wat pompoenpitten en zonnebloempitten in een (antikleef)pannetje en zet op een zacht vuurtje.
 2. Kruid met zeezout. Alternatieven: peper en zout, chilipoeder, paprikapoeder, currypoeder, lookpoeder. Of provençaalse kruiden. Niet allemaal tegelijk hé, voor de duidelijkheid.
 3. Laat een paar minuutjes roosteren. De pitjes zullen wat ploffen. Hou in het oog dat ze niet aanbranden.
 4. Klaar. Smakelijk!

 

Zou jij ook graag die eeuwige chips vervangen? Ik hoor graag nog meer tips!

Oh ja: als je toch die zak chips hebt opengetrokken, trap jezelf niet de grond in en geniet er dan maar ineens van, zodat je binnenkort je gezonde gewoontes weer gewoon kan volhouden.

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

16 Comments

 1. Wat het goed idee! Ik vind het zo gezellig om bij een boekje of de tv wat te eten, maar ja, als het even kan toch niet te ongezond. Ik heb wel eens noten met knoflook & rozemarijn & olie in de oven gedaan. Lekker, maar toch wat zwaar. Daarom vind ik deze pitten een aanrader, thanks! (Ik neem aan dat je die pitten gewoon in de supermarkt kunt kopen?)

  1. In noten zeker wel inderdaad, in pitten weet ik het niet. Ik hou me daar niet zo erg mee bezig eerlijk gezegd… Het zijn alleszins gezondere calorieën dan die in de chips 😉

  1. Dat zou ook een optie zijn, maar ik moet opletten met maïs: vroeger was ik er intolerant aan, nu is het al lang niet meer getest, maar ik probeer het dus niet té veel te eten 🙂

 2. Ik was van plan om dit weekend een nieuwe voorraad zelfgemaakte granola te maken. Ik kan misschien direct ook jouw notentip klaarmaken voor bij een lekker drankje.

 3. heel lekker, niet?
  ik doe meestal wat tamari of shoyu saus op de nog warme (niet hete) pompoenpitten …
  ze zijn dan wel niet lang houdbaar

 4. Goed idee! Maar ik kan toch m’n chips niet laten hoor :p haha. Ik ben al geminderd met koeken overdag. Af en toe een chipje ’s avonds moet kunnen. Bovendien ben ik niet zo’n fan van pitten “zo gewoon” te eten. Ik stop ze liever in een bananenbrood ofzo. Maar wel goed dat het voor jou een fijn alternatief is!

  1. Haha, ik begrijp je! Als ik ergens ben waar ze chips hebben is dat ook het eerste wat ik eet 🙂 En dan is het extra genieten. En op leuke momenten zoals wanneer ons nichtje komt logeren, of als we er gewoon nog eens zooooveeeeeel zin in hebben halen we het zelf nog eens in huis!

 5. Dat ziet er goed uit! Wat een fijn alternatief voor chips! Zelf heb ik eigenlijk niet zoveel met chips, maar het lijkt me wel wat om ooit eens geroosterde kikkererwten te proberen. Dat schijnt een lekkere en gezonde snack te zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.