Chips vervangen door een gezond alternatief: recept

chips vervangen gezond alternatief

Is er nog iemand van jullie compleet verslaafd aan chips en andere zoute snacks? Mij heeft het  best veel moeite gekost, maar ik eet ze tegenwoordig nog maar zelden. Dat hou ik alleen maar vol door gewoon geen chips meer in huis te halen. Als Jense toch eens thuis komt met een zak, dan kan ik er nog steeds niet af blijven. En dat terwijl een gezond alternatief voor chips eigenlijk heel makkelijk zelf te maken is. Chips vervangen: zo doe je het!

Waarom vind ik chips zo lekker?

Ik heb persoonlijk niet zo veel met snoep als snack. Een koekje op zijn tijd kan ik wel waarderen, maar dan alleen als het niet te zoet is. Toen ik stopte met het eten van suiker, vond ik het laten van zoete tussendoortjes dus niet zo’n enorme ramp. Ik schakelde met plezier over naar hartige snacks. Maar altijd die chips, dat is ook niet gezond.

Het stoppen daarmee was voor mij een heel ander verhaal. Van nature heb ik altijd al veel meer zin in hartige tussendoortjes gehad. Misschien is daar wel een of andere evolutionaire of medische verklaring voor, maar dat doet nu even niet ter zake. Feit is dat ik hou van zout. En het liefst wordt dat zout verpakt in een krokant, krakend jasje. Een groot deel van het plezier aan chips eten, zit dan ook simpelweg in de gewoonte. Gezellig kommetje erbij, ‘s avonds bij die ene meeslepende film. Heerlijk.

Chips vervangen door geroosterde pitten

Toen ik weer eens gefrustreerd liep te graaien in de keukenkasten, zeurend dat er niets lekkers in huis was, besloot ik om zelf iets in elkaar te flansen. Ik gooide wat pitten in een pan en strooide er Guérandezout (dat is eigenlijk gewoon een fancy soort grof zeezout, ook wel Keltisch zeezout genoemd) over. Eigenlijk was het erg lekker. En de volgende keer experimenteerde ik met andere smaakjes.

Is het hetzelfde als een pak vettige chips? Nee. Maar het is zout, hartig, krokant en je kan het lekker weg eten achter de tv. Bovendien zitten in pitten en zaden heel wat waardevolle voedingsstoffen. Er komen geen toegevoegde suikers, vetten, kleurstoffen, smaakversterkers of andere onnodige toevoegingen aan te pas.

Wat mij betreft is dit dus een makkelijk, lekker en gezond alternatief om chips te vervangen. En het is zo snel klaar te maken dat je het tijdens de reclamepauze voor mekaar krijgt. Als je die niet kan verderspoelen, of geen Netflix zonder reclame kijkt, tenminste.

Chips vervangen gezond alternatief

Zo maak je het

 1. Schud wat pompoenpitten en zonnebloempitten in een (antikleef)pannetje en zet op een zacht vuurtje.
 2. Kruid met zeezout. Alternatieven: peper en zout, chilipoeder, paprikapoeder, currypoeder, lookpoeder. Of provençaalse kruiden. Niet allemaal tegelijk hé, voor de duidelijkheid.
 3. Laat een paar minuutjes roosteren. De pitjes zullen wat ploffen. Hou in het oog dat ze niet aanbranden.
 4. Klaar. Smakelijk!

 

Zou jij ook graag die eeuwige chips vervangen? Ik hoor graag nog meer tips!

Oh ja: als je toch die zak chips hebt opengetrokken, trap jezelf niet de grond in en geniet er dan maar ineens van, zodat je binnenkort je gezonde gewoontes weer gewoon kan volhouden.

Bewaren

Deel:

16 Reacties

 1. 11 augustus 2017 / 08:25

  Wat het goed idee! Ik vind het zo gezellig om bij een boekje of de tv wat te eten, maar ja, als het even kan toch niet te ongezond. Ik heb wel eens noten met knoflook & rozemarijn & olie in de oven gedaan. Lekker, maar toch wat zwaar. Daarom vind ik deze pitten een aanrader, thanks! (Ik neem aan dat je die pitten gewoon in de supermarkt kunt kopen?)

  • Sofie
   Auteur
   18 augustus 2017 / 10:51

   Ja, noten vind ik ook lekker maar kan inderdaad snel zwaar zijn! Je kan zulke pitten overal kopen inderdaad!

 2. 11 augustus 2017 / 11:53

  Klinkt eigenlijk ook heel lekker! Ik ben altijd alleen bang dat in noten en pitten er alsnog heel veel calorieën in zitten…

  • Sofie
   Auteur
   18 augustus 2017 / 10:51

   In noten zeker wel inderdaad, in pitten weet ik het niet. Ik hou me daar niet zo erg mee bezig eerlijk gezegd… Het zijn alleszins gezondere calorieën dan die in de chips 😉

 3. 11 augustus 2017 / 14:24

  Leuk en smakelijk alternatief, en natuurlijk op heel veel manieren mee te variëren! Zowel qua kruiden als qua pitten en zaden. Ander ideetje is misschien zelf popcorn maken? Kan ook vetarm namelijk en is zout 👍

  • Sofie
   Auteur
   18 augustus 2017 / 10:50

   Dat zou ook een optie zijn, maar ik moet opletten met maïs: vroeger was ik er intolerant aan, nu is het al lang niet meer getest, maar ik probeer het dus niet té veel te eten 🙂

  • Sofie
   Auteur
   18 augustus 2017 / 10:49

   Ik had onlangs ook ergens gelezen over geroosterde kikkererwten en heb het meteen opgeslagen! Lijkt me heerlijk! Dankjewel!

 4. Katrien
  11 augustus 2017 / 15:28

  Ik was van plan om dit weekend een nieuwe voorraad zelfgemaakte granola te maken. Ik kan misschien direct ook jouw notentip klaarmaken voor bij een lekker drankje.

  • Sofie
   Auteur
   18 augustus 2017 / 10:49

   Hopelijk is de granola lekker geworden 🙂

 5. ermelinda
  12 augustus 2017 / 09:58

  heel lekker, niet?
  ik doe meestal wat tamari of shoyu saus op de nog warme (niet hete) pompoenpitten …
  ze zijn dan wel niet lang houdbaar

  • Sofie
   Auteur
   18 augustus 2017 / 10:48

   Oh, dat is ook een heel originele manier ja, bedankt voor de tip!

 6. 12 augustus 2017 / 12:29

  Goed idee! Maar ik kan toch m’n chips niet laten hoor :p haha. Ik ben al geminderd met koeken overdag. Af en toe een chipje ‘s avonds moet kunnen. Bovendien ben ik niet zo’n fan van pitten “zo gewoon” te eten. Ik stop ze liever in een bananenbrood ofzo. Maar wel goed dat het voor jou een fijn alternatief is!

  • Sofie
   Auteur
   18 augustus 2017 / 10:48

   Haha, ik begrijp je! Als ik ergens ben waar ze chips hebben is dat ook het eerste wat ik eet 🙂 En dan is het extra genieten. En op leuke momenten zoals wanneer ons nichtje komt logeren, of als we er gewoon nog eens zooooveeeeeel zin in hebben halen we het zelf nog eens in huis!

 7. 12 augustus 2017 / 13:07

  Dat ziet er goed uit! Wat een fijn alternatief voor chips! Zelf heb ik eigenlijk niet zoveel met chips, maar het lijkt me wel wat om ooit eens geroosterde kikkererwten te proberen. Dat schijnt een lekkere en gezonde snack te zijn 🙂

  • Sofie
   Auteur
   18 augustus 2017 / 10:47

   Jaaa, die wil ik ook heel graag eens proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?