Toen we bezig waren met de inrichting van ons huis, stond voor mij één ding vast. Ik wilde ons lelijke en tot op de draad versleten whiteboard vervangen. Onze keuken zou deze keer ingericht worden in een meer landelijke stijl, en daarom vielen de hypermoderne glazen exemplaren voor mij af. Omdat ik nergens mijn smaak kon vinden, besloot ik om een simpel prikbord van kurk te schilderen en een make-over te geven.

Waarvoor ik mijn prikbord gebruik

In onze vorige woning hing er, naast dat whiteboard met maaltijdenplanning, een scheurkalender in de keuken. De afsprakenplanner had een plekje in de bureauruimte, terwijl de verjaardagskalender maar niet opgehangen werd. Kortingsbonnen belandden steevast in een rommelschuif, om daar pas weer uit te komen als ze al lang vervallen waren. Tenslotte had ik ook de neiging om overal lijstjes van te maken, en die op de meest uiteenlopende plekken te bewaren. Daar werd ik niet blij van!

Pinterest to the rescue. Al scrollend door de afbeeldingen ging ik net niet kwijlen van de meest originele home command centers van perfecte Amerikaanse moeders en hun perfecte interieurs, maar voor bij ons vond ik zoiets toch wat overdreven. Een simpel prikbord zou ook wel goed genoeg zijn, niet?

Waarom een prikbord en geen whiteboard meer?

Het voordeel van ons magnetische whiteboard vond ik altijd dat je losse kaartjes, briefjes of andere prullaria makkelijk kon ophangen met magneten. Tegelijk was dat echter ook het grootste nadeel: ik moest telkens op zoek naar notablokjes of boodschappenlijstjes die ik magnetisch kon ophangen, of er zelf een magneet aan bevestigen. Bovendien werd ons whiteboard op den duur echt vies van ingedroogde stift die er net niet meer helemaal afgeveegd geraakte. Mijn voorkeur ging deze keer dus uit naar een ouderwets prikbord. Bijkomend voordeel: het is voordeliger in aankoop, en al helemaal als je op zoek gaat naar een tweedehands exemplaar.

Doordat een prikbord gemaakt is van het natuurlijke materiaal kurk, is het makkelijk recycleerbaar. Kurkproductie is ook duurzaam. Omdat er alleen een laagje schors van de kurkboom gehaald wordt, waarna de boom die schors weer vernieuwd, hoeven er namelijk geen bomen gekapt te worden.

Een prikbord van kurk, is dat wel mooi?

Natuurlijke materialen kunnen prachtig zijn in een interieur, en toch twijfelde ik over het aanschaffen van zo’n typisch bruin kurken prikbord. Omdat ik best een grote oppervlakte wilde reserveren voor mijn memobord, zou het geheel toch snel wat overheersend worden in onze lichte keuken. Gelukkig kan je een prikbord makkelijk naar je hand zetten met een lapje stof of een likje verf.

DIY: kurken prikbord schilderen

Benodigdheden:

 • eenvoudig kurken prikbord (het formaat dat ik zocht kon ik tweedehands niet vinden, dus kocht ik twee Väggis prikborden bij Ikea)
 • mini-verfrol of verfborstel
 • papieren afplaktape
 • restje muurverf op waterbasis (een hele nieuwe pot aanschaffen zou echt verspilling zijn: kijk eens op zolder of koop een verfstaaltje. Ik had gelukkig nog keuze genoeg na het schilderen van ons huis en gebruikte muurverf van Levis, voorzien van Europees Ecolabel.)

Zo doe je het:

Eigenlijk is een kurken prikbord schilderen zo simpel dat het geen uitleg nodig heeft. Zo heb ik DIY’s graag :-).

 1. Begin met het afplakken van de kader van je prikbord, tenzij je ook de rand mee wil verven. In dat geval moet je het hout eerst opschuren.
 2. Schilder het kurken bord. Met een verfrolletje krijg je het minste strepen, maar een borstel is handig voor de hoekjes.
 3. Laat tussendoor even drogen en breng een tweede laag aan indien nodig.
 4. Als de verf droog is, verwijder je voorzichtig de papiertape.

Klaar!

Accessoires

diy memobord kurken prikbord schilderen

Om mijn prikbord lang mooi te houden en de kaartjes die ik krijg niet allemaal te voorzien van een gaatje, heb ik enkele handdoekhaakjes aan een punaise opgehangen waar ik allerlei dingen tussen kan klemmen.

kurken prikbord schilderen

Voor het overzicht plakte ik tenslotte nog een strookje magneettape op enkele stukjes hobbypapier. Wat oude magneetjes kregen een tweede leven met een vrolijk laagje washitape.

kurken prikbord schilderen

Dit hangt er op mijn prikbord

Het prikbord is nu bijna twee jaar in gebruik en ik ben er nog steeds erg blij mee. Dit hangt er standaard op:

 • een metalen bordje met een spreuk, ter decoratie
 • de (dubbelgeplooide) kalender van Libelle
 • een verjaardagskalender
 • aankoopbonnen die ik niet mag vergeten te gebruiken
 • een notablokje voor boodschappen, waarop ik het meteen noteer als iets op is
 • een lijstje met het weekmenu
 • de laatste geboortekaartjes/ansichtkaartjes/uitnodigingen die we in de bus kregen

Andere binnenkomende post bewaar ik in de gang, en alleen to-dolijstjes hebben nu nog een plekje in mijn bureau.

Heb jij een memobord thuis? En wat hangt er op?

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

 1. Ontzettend leuk gedaan! Eerlijk gezegd vind ik een prikbord ook handiger dan een whiteboard. Bij ons droogt de stift namelijk ook in en dat is niet mooi. En een doosje punaises neemt minder plek in dan magneten die zwaar genoeg zijn om bijvoorbeeld een A4-tje op te hangen. (En we hebben altijd te weinig magneten…) Die handdoekhaakjes zijn ook leuk gedaan. Heel origineel!

  Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht dat een prikbord van kurk beter voor het milieu is dan een whiteboard waar je steeds stiften voor moet kopen…Ook iets voor ons om in overweging te nemen.

  1. Dat is ook nog zoiets ja, dat sommige dingen dan te zwaar waren voor de magneten, en dan viel opeens alles naar beneden, haha.
   Ik had er ook nooit over nagedacht, over die kurk en duurzaamheid. Maar eigenlijk is dat dus nog een fijne bijkomstigheid 🙂

 2. Dit heb je heel mooi gedaan. Zelf heb ik geen prikbord maar op mijn werk heb ik een whiteboard hangen en daar zitten ook allemaal opgedroogde stiftvlekken op. Dat ziet er niet mooi uit. Daarom is dit een hele mooie oplossing en het past goed bij je interieur

 3. Mooi gedaan hoor! Mijn prikbord is stokoud met een vervaagd roze kader van toen ik klein was en alles in roze moest hebben 🙂 We hebben ‘m binnenin de keukenkastdeur gehangen: daar gaan we meerdere keren per dag in, dus zien we ’t regelmatig maar toch hangt het gedrocht niet meer in het zicht.

  1. Haha, geweldig! In de kastdeur is inderdaad ook nog een optie. Maar voor mij toch nog net te weinig in het zicht. Voor in mijn bureaukast ben ik zoiets nog wel van plan!

 4. Wat super gaaf gedaan. Ik heb vorige week een To Do boord gekocht die ik nu aan het volplakken ben met sticky-notes. Ze blijven alleen niet zo goed zitten als gedacht, maar voor even snel dingetjes onthouden werkt het prima.

  1. Dankje! Sticky notes zijn ook nog een optie ja 🙂 Als ze niet zo goed blijven zitten kan je ze misschien vasthangen met een stukje papiertape? Die heb je in hele leuke motieven tegenwoordig.

  1. Dat doe ik dus inderdaad niet, en gebruik vooral de haakjes, omdat ik mijn bordje lang mooi wilde houden, haha. Maar van wat ik er wel al heb ingeprikt, blijft de verf heel goed zitten… So far so good ;-).

 5. Dit is echt zoiets simpels maar daar zou ik dus niet opkomen :p Vind het wel een super geslaagde oplossing! Bij ons zou gewoon kurk wel nog mooi passen, maar ik zou het denk ik roze verven. Vind persoonlijk een prikbord ook fijner dan een whiteboard.

  1. Haha, ik ken het, heel af en toe heb ik zo’n eureka-momentje en voila dan maak ik eens iets tof ;-). Ik denk inderdaad dat in jouw interieur, van wat ik al heb gezien, gewone natuurkurk wel mooi zou zijn!

 6. Wat heb je dat mooi gedaan en echt een goed idee om zo’n prikbord gewoon van een kleurtje te voorzien. Zo staat het meteen een stuk mooier en kun je het helemaal aanpassen op de stijl van de rest van je huis. Ideaal! Jullie prikbord ziet er met deze vrolijke kalender, quotes en losse dingetjes ook echt heel vrolijk uit.

 7. Die handdoekhaakjes vind ik een leuk idee!!
  Wij hebben thuis een whiteboard met magneetjes. Af en toe propvol en dan ineens tijd voor een opruimactie. Ik vind een kurkbord eigenlijk wel veel gezelliger. Misschien eens rondkijken naar een leuk exemplaar en iemand anders blij maken met ons bord.

 8. Dit is echt een leuk idee. M’n huidige prikbord is eigenlijk een beetje te klein om goed te zijn. Met twee prikborden moet het dus wel lukken. Alles op 1 plaats bij elkaar en overzichtelijk. En de Libelle kalender herken ik, is hier ook al sinds jaar en dag traditie 😉 . Zowel het idee rond werken met een restje verf als dat van die handdoekhaakjes zijn erg goed gevonden. Dank je voor de leuke inspiratie.

 9. Superleuk gedaan! Bij mijn ouders hing er ook altijd een prikbord, toch wel handig voor al die kleine dingetjes te bewaren. In onze huidige keuken is daar geen ruimte voor, maar ik ga het onthouden voor later, ge weet nooit. Mijn lijstjes zitten in mijn bujo, dat is wel zo handig, alles bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.