Het kwam al even aan bod in mijn maandoverzicht van juli: vorige maand bracht ik samen met Jense een bezoek aan Breda. Het was een prachtige dag met stralend weer. We wandelden rustig rond en ontdekten heel wat leuke adressen. Ik heb enorm genoten van de sfeer van deze stad, en deel graag enkele groene hotspots in Breda met jullie.

Hier bij Anne

groene hotspots in breda

De laatste tijd ben ik helemaal fan van conceptstores (zoals ook deze) die een mix van allerlei  hebbedingen verkopen. Je kan er vaak de tofste duurzame items met een verhaal vinden, en daar hou ik van. Van notitieboekjes gemaakt van oude reclameposters, over Lunchskins, tot fair fashion tassen: ik heb het allemaal gespot, Hier bij Anne.

Adres: Halstraat 23

Catharinabegijnhof

groene hotspots in breda

Even ontsnappen uit de drukte van de stad? Dan moet je beslist even het begijnhof binnenlopen. Wij vonden dit prachtig onderhouden binnenplein met bloeiende kruidentuin een rustgevende, groene oase. Leuk weetje: het Begijnhof van Breda bestaat dit jaar 750 jaar.
Om de hoek is trouwens ook een park, voor als je het nog groener wil.

Adres: Catharinastraat 45

Bagels & Beans

Lunchen deden we bij Bagels & Beans. Ik dacht voorheen dat ik er niet terecht kon met mijn glutenvrije dieet, maar dat kan dus wel! Je kiest zelf je broodje en het beleg, en de opties zijn erg uitgebreid.

Ik liet mijn oog vallen op de Oathie. Dat is technisch gesproken een glutenarme bagel: er zit geen tarwe in verwerkt, maar de haver die gebruikt is bevat wel een klein aantal gluten door kruisbesmetting. Niet doen als je een zware glutenallergie hebt dus! Voor wie echt geen kruimeltje gluten kan eten is er gelukkig ook een 100 % glutenvrije bagel, maar geef het altijd door als je gevoelig bent voor kruisbesmetting: zo kan er extra rekening mee gehouden worden.

groene hotspots in breda

De Oathie bevat haver, haverzemelen, appel, bosbessen, citrusvezel, lijnzaad en walnoten. Voor mij prima te verdragen dus! De structuur van deze bagel heeft mij echt heel positief verrast. Ik had voor een keer niet het gevoel dat ik een smakeloze vervanger voorgeschoteld kreeg, maar een echt lekker, voedzaam broodje. Het was de eerste keer dat ik Bagels & Beans uitteste, maar ik weet nu al dat het een blijvertje is.

Adres: Van Coothplein 15

De Nieuwe Winkel

groene hotspots in breda

Jaaa, nog zo’n heerlijke conceptstore. Het bijzondere aan De Nieuwe Winkel is dat ondernemers hier een plekje kunnen huren om hun spullen aan de man te brengen. Zo krijg je een heel divers aanbod, maar met een rode draad: alles is duurzaam, zelfgemaakt of biologisch. Gezien: opgeknapte kasten, duurzame kinderkleding, handgemaakte snijplanken en heel veel kaartjes.

Adres:  Tolbrugstraat 24

Sunshine Lunch en Lounge

Weet je wat ik superleuk vind? Spontaan adresjes ontdekken die he-le-maal mijn ding zijn! De Sunshine Lunch en Lounge was er zo eentje. De kleurrijke tafeltjes en stoelen buiten trokken meteen mijn aandacht. Toen ik op de kaart ook nog glutenvrije en biologische opties (zoals Charitea, ijsthee die tegelijk een goed doel steunt) zag staan, was ik verkocht. En dan had ik de binnenkant van de zaak nog niet eens bewonderd! Zowel de uitbundige decoratie als de gerechten op het menu laten de hele wereld samensmelten in het vrolijkste interieur dat ik ooit zag.

groene hotspots in breda

Toen we bestelden, werd er gevraagd of we vegan waren zodat ze daar rekening mee konden houden: hoewel dat niet zo is, vond ik dat een waardevol detail aan de bediening. Het taartje dat we hier aten (ik koos voor een glutenvrije brownie en Jense nam een cheesecake) was de perfecte afsluiter van een heerlijke dag.

Adres: Lange Brugstraat 47

Groene hotspots in Breda: voor de volgende keer

Zoals steeds waren er nog een hoop groene adresjes die ik heel graag wilde uitproberen, maar waar geen tijd (en geen energie) meer voor was. De volgende keer staan deze op mijn lijstje:

 • In Kannen en Kruiken: een eetplek met veel pure, lokale, glutenvrije en biologische opties. Door het mooie weer zat de tuin helemaal vol!
  Adres: Veemarktstraat 45
 • Yirga: een koffiehuisje met een nadruk op huisgemaakt, lokaal en biologisch. Hetzelfde verhaal als hierboven: de tafeltjes op het terras waren allemaal bezet. Het was zo’n mooi weer dat we binnen zitten een beetje zonde vonden.
  Adres: St Annastraat 19c
 • Loff: biologisch, vegetarisch, veganistisch restaurant.
  Adres: Wilhelminastraat 15
 • Jan en Alleman: restaurant met een focus op biologisch, lokaal, tweedehands meubels en bediening door mensen met een verstandelijke beperking.
  Adres: St. Janstraat 22
 • Eten bij Ernest: puur en biologisch eten.
  Adres: St. Janstraat 24
 • Biologische markt: Toen we aankwamen in Breda stond de markt opgesteld aan de kerk. Gezellig! Nog leuker is dat er ook wekelijks een biologische markt plaatsvindt. Volgende keer gaan we dus op een dinsdagochtend.
  Adres: Veemarktstraat
 • Frietwinkel: om biologische frietjes te smullen!
  Adres: Korte Brugstraat 1

 

Valt het op dat ik telkens vooral benieuwd ben naar plekken om lekker en verantwoord te eten? Ik doe – heel trendy – minimalistisch en probeer niet te veel spullen te kopen. Breda telt echter naast alle bekende ketens ook heel wat tweedehandswinkels om shoppers te plezieren. Ken jij nog andere groene hotspots in Breda?

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

11 Comments

 1. Haha, ik zou ook vooral lekkere hapjes gaan uitproberen hoor. Een blog is een heel goed excuus om allerlei verschillende eetgelegenheden uit te proberen. 🙂

  Ik ben zelf niet heel bekend in Breda; wat is het Catharinabegijnhof mooi, zeg!

  1. Haha, ja dat is zeker zo. Maar ik ga nu ook niet de hele dag eten als ik dan ergens ben, hoewel ik dus vaak zo iets heb, oooh, deze kan ook op mijn blog! Dat is dan voor de volgende keer hé ;-).
   Ik vond het ook een prachtige plek ja, dat begijnhof. En het was er zoooo rustig. Je doet een paar stappen van in de drukke binnenstad en je staat zo in een oase van rust!

 2. Wij kwamen ook toevallig een keer langs Sunshine, zo’n fijne plek! We waren net vegan en op zoek naar een tentje om te lunchen. We konden niets vinden waar het toegankelijk was. Uiteindelijk liepen we langs Sunshine en daar zouden we gaan zitten, veganfriendly of niet. Nou, en of het veganfriendly was! Echt een geweldige lunchroom, zalig geluncht en topconcepten daar 🙂 Leuk dat jij die plek ook hebt ontdekt!

  1. Wat leuk dat jij er ook al geweest bent Marianne! Bij ons was het ook heel toevallig dat we er op botsten! Die andere plekken zaten allemaal vol en ik wilde echt even neerploffen. En daar was dan plots de Sunshine lounge 🙂

 3. Oh wat leuk! Je maakt me enthousiast om ook eens naar Breda te gaan, alleen al voor het tweedehands winkeltje, maar ook voor het leuke begijnhofje. De eet- en koffietentjes zien er ook leuk uit, vooral die met de gekleurde tafels 🙂 Inderdaad ook heel netjes dat ze vroegen of je vegan eet. Altijd fijn als een tentje zoveel opties biedt!

 4. Dat gekleurde bordje op je eerste foto vind ik zalig!
  En ik hou zo veel van begijnhoven, de sfeer die er hangt, de rust, alles gewoon. In elke stad die we bezoeken, wil ik het begijnhof zeker op onze planning hebben staan. Ik denk dat ik Breda ook maar eens op mijn “to visit” lijstje zet! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.