Zoals ik al vaker vermeldde op mijn blog: ik ben een echte Netflix-addict. Ik kijk graag films, maar gebruik het vooral om nieuwe series te ontdekken. En ik ben zeker niet de enige, want wereldwijd is Netflix de grootste aanbieder van videostreaming, en het aantal abonnees blijft stijgen. Maar zijn al die uren kijkplezier eigenlijk wel zo groen, en is Netflix kijken duurzaam?

Minimalisme

Minimalisme is hot. Steeds meer mensen houden zich bezig met het ontspullen van hun huis en stellen hun koopgedrag aan banden. Waar wij vroeger een hele kast vol dvd’s met films en series hadden, en daar regelmatig nieuwe aankopen aan werden toegevoegd, staat diezelfde verzameling nu te verstoffen op zolder. Hetzelfde geldt voor de muziekcollectie. Met de komst van streamingdiensten zoals Netflix voor tv-kijken en Spotify voor muziek beluisteren is het niet meer nodig om dvd’s of cd’s in huis te halen. Zelfs boeken hoef je niet meer te kopen, want ook e-books en gestreamde luisterboeken zijn in opmars. Voor het doel van dit artikel laat ik de bibliotheek – en de uitleenfunctie voor films of muziek die daar ook vaak bestaat – maar even buiten beschouwing.

Minder spullen kopen is toch duurzaam?

Je zou kunnen denken, en ik ging er eigenlijk ook van uit, dat de switch naar digitale platformen best duurzaam is. De nieuwste uitgekomen film hoeft niet meer door elk individu te worden aangekocht, om hem dan na één keer kijken in de kast te laten staan. In de plaats daarvan wordt een oneindige voorraad aan bestanden door iedereen gedeeld, op het wereldwijde web. Dat moet toch een enorme besparing aan grondstoffen, productie en transport betekenen?

Video streamen kost veel energie

Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Om al die film- en muziekbestanden op te slaan, en vervolgens tot bij iedereen in de huiskamer te kunnen krijgen door middel van streaming, is een enorme hoeveelheid energie nodig. En daar is het dat het schoentje wringt. Want hoewel er inmiddels wel groene energiebronnen bestaan, kiest lang niet iedereen daar al voor.

De online wereld maakt steeds vaker gebruik van videobeelden die een flinke hoeveelheid data vertegenwoordigen. Bovendien gaat de kwaliteit en daarmee het energieverbruik van die beelden ook telkens omhoog. Een HD-beeld bijvoorbeeld vraagt 2 tot 3 keer het aantal data van een standaard video. Voor het Super HD-formaat gaat dat zelfs maal tien.

Click Clean-rapport: Is Netflix kijken duurzaam?

Sinds 2010 brengt Greenpeace een jaarlijks verslag uit van de oorsprong van het energieverbruik van bekende en minder bekende internetgiganten. Het laatste rapport dateert van januari dit jaar, en daar kon ik het volgende uit opmaken:

Waar Google (YouTube), Apple (iTunes) en Facebook al inspanningen doen om op termijn op 100% hernieuwbare energie te gaan draaien, blijft Netflix zwaar achterwege. Slechts 17% van het totale Netflixverbruik draait op schone energie. Ter vergelijking: voor YouTube is dat 56%, iTunes scoort  83% en Facebook (dat ook meer en meer inzet op videostreaming) haalt 67%.

Juist de grootste speler op de markt blijkt dus de meest vervuilende te  zijn. Dat valt me toch tegen!

Nieuwe inspanningen van Netflix?

Maar er is hoop. Niet alleen kan je hier aan Netflix laten weten dat je graag zou willen dat ze streven naar volledig hernieuwbare energie, er lijken van hun kant ook nieuwe inspanningen te komen.

In april sloot Netflix zich aan bij het Green Powership Partner Programma van de EPA (Environmental Protection Agency van de Verenigde Staten) en werd daar in juli in de top 30 van de best presterende tech- & telecombedrijven geplaatst. Netflix geeft zelf aan hun energieverbruik onder andere te compenseren met de aankoop van hernieuwbare energiecertificaten.

Netflix beseft naar eigen zeggen dat er nog werk aan de winkel is, maar wil de ecologische voetafdruk de komende jaren nog gaan verlagen. Ik ben in elk geval erg benieuwd hoe het Click Clean-rapport er volgend jaar uit zal zien. Zal Netflix inderdaad een betere score krijgen? Als blijkt dat ze toch vooral de schone schijn willen ophouden, dan zou dat erg jammer zijn.

Duurzame documentaires op Netflix

Dat Netflix een ruim aantal bewustmakende documentaires in het aanbod heeft, kan ik wel waarderen. Ook in hun eigen Original-producties komen duurzame thema’s aan bod, zoals de onlangs uitgekomen film Okja. Zo heb ik momenteel een lijstje met 38 van dergelijke titels in mijn playlist klaarstaan. Stof voor een volgende post, dus!

Foto: Jens Kreuter on Unsplash

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

 1. Leuk dat je dat onderzoekt! Wij hebben sinds deze week Netflix, mede geinspireerd door jouw blog met leuke tips! Ik heb echt het gevoel dat we in één klik onze hele filmcollectie hebben uitgebreid. Er gaat een wereld voor me open, haha. Nu ik jouw bericht lees, ben ik blij dat wij een SD-abonnement hebben. Ik vind het beeld zo ook heel mooi! En gelukkig hebben we thuis een groene-stroom-maatschappij.

 2. Hmm die certificaten klinken wel heel erg als sjoemelstroom. Ik hoop dat ze bewijzen dat ik onterecht sceptisch ben 😛
  Ik heb zelf geen Netflix, maar het grappige is dat ik van de winter misschien wel een proefmaandje overweeg juist om die duurzame docu’s te kijken. Daar hebben ze inderdaad een heel mooi aanbod van. Lekker tegenstrijdig! Ik ben benieuwd naar jouw lijstje. Is misschien net te doen in een maandje 😉

  1. Ik hoop het ook! Ik ben nu wel erg benieuwd naar het volgende Click Clean rapport 🙂
   Precies, die docu’s zijn dan weer heel mooi en bereiken heeeeeeeeeeeeel veel mensen!

 3. Dank je Sofie. Soms is het fijn om te weten waar je nog niet duurzaam en groen in bent en wat het je waard is. Ik heb niet de illusie dat ik in of bij alles een bijdrage lever. Keuzes maken en verliezen pakken.

  1. Dat is een mooie nuchtere kijk! Ik probeer ook op veel vlakken mijn best te doen, maar weet ook dat ik niet alles perfect doe. Zo blijft er ruimte over om te groeien 😉

 4. Wat leuk om hier eens over na te denken! Zo had ik nog nooit bij Netflix stilgestaan, als een duurzamer alternatief voor cd’s en dvd’s. Maar inderdaad, aan de andere kant kost stroom ook geld. Ik ben zelf nog een Netflixtwijfelaar. Ik heb nu niet echt vaak tijd om series te kijken, maar er zijn wel zoveel series die ik nog eens zou willen zien. Misschien dat ik binnenkort toch maar overstag ga en ook Netflix aanschaf.

  1. Je kan ook altijd eens een proefmaandje nemen, dan kan je mooi uittesten of je er eigenlijk wel tijd voor hebt. Ik kan me trouwens wel voorstellen aan de blogfrequentie die jij hebt en dan in combinatie met werk, dat je niet veel tijd over hebt haha!

 5. Interessant, op die manier had ik er nog niet over nagedacht. Het zou leuk zijn als ze er echt aan werken om duurzamer te worden. Ik ben wel heel erg blij met mijn Netflix-account. Gewone tv heb ik al bijna twee jaar geleden opgezegd.

 6. Interessante blog! Ik herken het verzamelen van vroeger wel, dat mensen nu liever minder hebben dan een collectie dvds. Mijn vriend zijn familie in Engeland is nog redelijk old school en ik zag een paar honderd dvds… eh liever Netflix lol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.