Met een klein blosje op de wangen moet ik vertellen dat ik, als groene idealist, een droogkast in huis heb. Ik weet het, dat is totaal niet duurzaam. Ik wilde dus graag weten hoe ik op andere vlakken mijn wasproces kon vergroenen en zette een aantal punten op een rij.

Goede gewoontes

Het liefst zou ik, als eerste aanpassing, mijn was gewoon buiten drogen. Maar wij hebben allebei hooikoorts, dus het is geen optie. Superjammer, en niet alleen omdat was drogen in open lucht beter is voor het milieu.

Hermien schreef ooit een leuk artikel over de duurzame gewoontes die zij van haar ouders heeft overgenomen. Op mijn beurt kan ik ook veel leren van bijvoorbeeld mijn oma die werkelijk alles hergebruikt en standaard boodschappenlijstjes op oude enveloppen maakt. Mijn moeder stelt dan weer een mooi voorbeeld met het doen van de was zonder droogkast.

De tijd van toen

Een typisch beeld uit mijn kindertijd waarvan ik nu al weet dat het me altijd zal bijblijven, is dat van mama en haar was in de tuin. Het aantal wasjes dat zij al op de draad heeft gehangen, is inmiddels ontelbaar. Het aantal keren dat ze hetzelfde wasje twee keer heeft moeten ophangen ook. Ik zie het zo voor me:

De was hangt vrolijk buiten op de droogmolen te wapperen. Plots komen er donkere wolken aandrijven. Met een fronsend gezicht tuurt mama naar de lucht. “Ik hoop maar dat het niet gaat regenen,” mompelt ze bij zichzelf. Maar ik weet wat ze denkt. Ze gaat er elke keer van uit dat de wolken toch wel overwaaien. Wanneer de eerste druppels zachtjes op de raam tokkelen, slaakt ze een kreet. “De was! Snel, snel!”, roept ze, en haar kopje thee klettert neer op de stenen salontafel. In twee stappen is ze bij de deur, waar ze snel de wasmand mee grist.

Met geoefende hand verdwijnen mijn rokjes en papa’s sokken al in sneltempo in de mand. Het gras kriebelt aan mijn tenen terwijl ik blootsvoets achter haar aan ren. De wasspelden tikken in de emmer en de regen op mijn hoofd. Mama doet haar best om verontwaardigd reageren op die stomme regenbui. Maar wanneer onze blikken elkaar kruisen en ze mijn schaterlach ziet, gieren we het samen uit.

Eigenlijk heeft mijn moeder dus al haar hele leven een erg duurzaam wasritueel. Stiekem zou ik dat vertrouwde tafereel zelf het liefst keer op keer willen herhalen. Maar goed, het is voor ons en onze hooikoorts dus geen optie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om duurzamer de was te doen.

1. Duurzaam wassen begint bij het sorteren:

Alleen vuile kleding in de wasmand

Als tiener gooide ik mijn spullen heel snel in de wasmand, vaak al na één keer dragen. Toen stond ik er niet zo bij stil (sorry mama), maar eigenlijk is dat echt niet nodig. Je kleren kunnen prima verschillende keren gedragen worden, zeker als je ze even ophangt om te verluchten.

Wassen op lage temperaturen

Ik stel mijn wasmachine eigenlijk standaard in op 30 graden, de laagste temperatuur. Sommige dingen zijn echter gevoelig aan bacteriën en kan je beter wat warmer wassen. Handdoeken en vaatdoekjes bijvoorbeeld programmeer ik altijd op 60 graden, en af en toe doe ik een was van 90 graden om de zeepresten in de machine goed op te lossen. Jammer van het extra energieverbruik, maar soms is het gewoon nodig.

Wassen met een volle trommel

Wat ik dan wel doe om de soms warmere temperaturen te compenseren, is zorgen dat ik mijn was lang genoeg opspaar, zodat ik de trommel helemaal vol kan steken. Momenteel werk ik nog met één wasmand om mijn wasgoed op te sparen, maar eigenlijk is dat niet voldoende. Als ik ooit een nieuwe investering doe, dan koop ik twee wasmanden. Eén voor de lage temperaturen, en één voor de hogere.

2. Gebruik ecologisch wasmiddel

Reguliere wasmiddelen bevatten vaak erg agressieve stoffen of bleekmiddelen. Niet lief voor het milieu.  Bovendien kunnen ze allergische reacties veroorzaken bij personen die bijvoorbeeld gevoelig zijn aan parfum of andere synthetische stoffen.

Zelf gebruik ik al jaren Ecover. Maar je kan je wasmiddel ook zelf maken, of wasnoten gebruiken. Wasverzachter kan dan weer vervangen worden door azijn, maar wij laten die eigenlijk gewoon achterwege. Lukt prima!

3. Droog op een wasrek:

Kleding gaat langer mee

Ooit al de pluizenfilter van de droogtrommel schoongemaakt? Dan weet je dat je kleding heel wat vezels verliest tijdens zo’n droogproces op hete temperatuur. Ik merk het ook aan onze handdoeken en lakens. Er komen door het telkens opnieuw machinaal drogen scheuren in. Ze verslijten gewoon veel sneller. Door zuinig te zijn op je kleding hoef je minder vaak iets nieuws te kopen, en dat is veel duurzamer.

Minder afval

Een wasrek gaat normaal gezien veel langer mee dan een elektrotoestel dat defecten kan vertonen. Maar stel, voor de vergelijking, dat ze allebei stuk gaan: dan is de afvalberg in het eerste geval toch een heel stuk kleiner. Bij het drogen van was op de draad heb je trouwens ook geen wegwerpdrogerdoekjes nodig. Het is misschien maar een detail, maar als je eens optelt hoeveel afval je verbruikt op een week, dan weet je dat alle beetjes helpen.

tips voor duurzaam wassen

3. Hang was zoveel mogelijk buiten op:

De natuur werkt gratis

Droogtrommels kosten geld. Ze zijn duur in aankoop, en verbruiken ook veel elektriciteit. Als je je was buiten ophangt, dan doen de natuurelementen gratis het werk. Een lekker briesje zorgt ervoor dat je kleding in no time weer droog is. Wist je trouwens dat de zon een natuurlijke bleker is? Ik heb het uitgetest en het werkt echt: bepaalde vlekken die er in de was niet uit gaan, kan je toch te lijf gaan door het kledingstuk gewoon in de volle zon te leggen.

Geen extra vocht in huis

Zoals ik al zei, kunnen wij onze was niet buiten hangen. Toch vermijd ik zo veel mogelijk het gebruik van de droogkast. Het merendeel van de was wordt gedroogd op een wasrekje op zolder. Maar ideaal is dat niet. Wanneer je de was binnenshuis droogt, komt er namelijk best een grote hoeveelheid water vrij in de lucht. En dat is niet zo goed voor het klimaat in je huis. Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen, en geeft meer kans aan schimmels of huisstofmijt. Als je toch binnen droogt, zorg dan dat de ruimte geventileerd wordt door een raam open te zetten.

De heerlijk frisse geur

Hier hoeft echt geen verklaring bij. Toch?

5. Koop een energiezuinige machine

Toch een droogkast aanschaffen? Of een wasmachine nodig? Let dan op de energielabels en koop een energiezuinig exemplaar. Kies meteen voor een apparaat dat een ecostand heeft en gebruik die ook.

6. Zorg voor minder strijkwerk achteraf

Door je was na het wassen goed uit te slaan en meteen op te hangen voorkom je het ontstaan van de meeste kreuken. Zo hoef je veel minder (of niet) te strijken, waarmee je weer energie bespaart. En dan heb ik het niet alleen over de elektriciteit ;-).

Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

13 Comments

 1. Goed dat je daarover nadenkt; leuke jeugdherinnering, trouwens! 🙂 Wij hebben ook een droogtrommel, omdat het ons beiden overmatig veel energie kost om de was op te hangen. Als ik dan electrische energie en mijn eigen energie moet vergelijken, vind ik de mijne dan toch even wat waardevoller. 😉 Uiteraard was en droog ik altijd met een volle trommel en proberen we überhaupt zo min mogelijk was te creëren.

  1. Ja, dat snap ik! Ik vind het ook een rotklus. Vaak doet Jense het, en af en toe ik. De droogkastwasjes doe ik vaak omdat dat minder zwaar is. Maar gewone kleding durf ik toch niet in de droogkast te steken, ik ben bang dat ik die dan weer veel sneller moet vervangen. Goed dat je ook volle machines draait ;-). Vind ik altijd zo’n zonde, om de machine op te zetten als er amper iets in zit!

 2. Nooit droogtrommel gehad of gemist: ik vind de was ophangen ‘zen’, stoort me niet. Voorbije 10 jaar steeds de was prima binnen gedroogd, maar sinds we verhuisd zijn kan het ook buiten 🙂 Ik gebruik wasnoten, maar ga dit najaar experimenteren met paardenkastanje, da’s weer wat lokaler. Wasverzachter vind ik overbodig, maar gebruik nu en dan azijn om de wasmachine te beschermen tegen kalk (regenwaterput is nog niet aangesloten). Ik strijk zelden: 1x/jaar de zakdoeken en handdoeken of zo 🙂 Als je alles mooi ophangt en hemden direct aan kapstokken laat drogen blijft alles kreukvrij naar mijn ervaring… Voor ons beide ben ik eigenlijk minder dan een uur per week bezig met de was, ik vind het een van de fijnste huishoudtaken!

  1. Heerlijk dat je de was nu ook buiten kan hangen! Ik heb inderdaad ook al de bedenking gemaakt met die wasnoten hoe het zit qua duurzaamheid met de afstand. Aan de andere kant zorgt het misschien weer voor eerlijker werk ginder. Ik heb nog nooit gehoord van wassen met paardenkastanje! Ik ben erg benieuwd. Bij onze was zitten toch regelmatig kreuken, maar ik doe eigenlijk alles zo aan. Jense zijn hemdjes moeten wel gestreken worden voor het werk ;-). Handdoeken heb ik dan weer nog nooit gestreken 😀

   1. Misschien zijn de kreuken er maar zie ik ze niet omdat ik er geen aandacht aan besteed 🙂 Keukenhanddoeken strijk ik als ’t nodig is samen met zakdoeken en stoffen servietten omdat die krom trekken en dan moeilijker plooien :p Hemden strijken doe ik niet, want aaaarrghhh!! Je kan altijd eens proberen om de hemden aan een kapstok te laten drogen, werkt echt heel goed hoor 🙂

 3. Wij hebben geen droger, maar hangen alles op. Ook de luiers. Vind ik heerlijk om te doen, en mijn dochter “helpt” graag mee. Meestal hangt de was binnen, gewoon in de huiskamer, want we wonen niet zo groot. Het wordt niet te vochtig omdat het in een redelijk grote ruimte is, en bovendien hebben we zo ook nooit last van een juist te droge lucht in huis 😊

  1. Oh ja, ik las laatst over dat je je dochter laat meehelpen, supertof. En dat is ook weer een voordeel ja, als je anders een nogal droog klimaat in huis hebt, is het een natuurlijke luchtbevochtiger 😉

 4. ten eerste in heb geen droogtrommel in huis. ten tweede ben ik opgevoed om de was buiten te hangen zodra het kan. zelf doe ik het soms als heel mooi weer is. en anders hangt het binnen aan een lijn te drogen. 😉

 5. Wat leuk dat je de post ophangt aan zo’n vrolijke jeugdherinnering! Ik mis een droger ook niet, net als Mel vind ik was ophangen wel rustgevend. Misschien omdat ik jarenlang geen wasmachine is huis had, altijd moest slepen en mijn bed door heel mijn kamer moest laten drogen. Nu ik gewoon zo’n handzaam rek in de badkamer heb vind ik dat gewoon genieten! Ik wil wel over op duurzamer wasmiddel, maar we hebben nu nog een enorme voorraad die eerst op moet.

  1. Ik kan me voorstellen dat je het nu dan een verademing vind, haha. Voor mij is het gewoon best een zware taak: zeulen met de wasmand, en dan veel herhaalde bewegingen na elkaar. Geef mij dan maar de afwas ofzo, haha. Of gewoon lekker wat rommelen en dingen opruimen.

 6. Leuke blogpost! Wij hebben een droogmolen in de tuin en dat is echt zalig! Een droogkast hebben we nog niet, hoewel iedereen ons aanraadde dat toch aan te kopen met een baby in huis, want in de winter zou alles veel trager drogen. Eigenlijk heb ik er geen nood aan gehad.
  Nog een groene tip, maar niet voor iedereen mogelijk: wassen met regenwater, dan heb je ook geen wasverzachter nodig 🙂

  1. Mijn mama heeft ook drie kinderen grootgebracht zonder droogkast, dus het is volgens mij wel te doen 😉
   Oh ja, wassen met regenwater is ook wel een tip. Bij ons staat het wasmachine er niet op, wel het toilet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.