Social media, een nieuwe app, de besloten studieomgeving van je school, een extra e-mailaccount voor je werk of een bestelling plaatsen in een webwinkel: tegenwoordig heb je voor zowat alles wat je doet een account met bijbehorend paswoord nodig. Zelfs voor offline toepassingen zoals klantenkaarten van je favoriete winkels moet je je eerst even online registreren. Vandaag laat ik een handig boekje zien waardoor je het overzicht makkelijk kan bewaren: het Wachtwoorden notitieboek.

Steeds meer accounts: nood aan structuur

Waarschijnlijk herkent iedereen het. Het lijkt wel alsof het aantal toepassingen waarvoor een account vereist is, explosief toeneemt de laatste jaren. Ik merk het op alle vlakken, maar zeker ook bij mijn blog. Toen ik overstapte op een eigen webhost, en later zelfs een eigen onderneming startte, kwamen er heel wat belangrijke paswoorden bij. Nu ik voor een opdrachtgever ook nog eens verschillende extra accounts bij een variatie aan toepassingen moest aanmaken, was de maat vol. Ik had echt een gestructureerd overzicht nodig van alle wachtwoorden die ik geclaimd heb door de jaren heen.

Mijn vorige systeem: chaos

Tot nu toe hield ik paswoorden bij op verschillende plaatsen: in mijn hoofd, haastig neergekrabbeld op diverse post-its, in notities op mijn smartphone of tablet en… nergens. Ik had namelijk een hele resem accounts die ik snel-snel had aangemaakt en waar ik mijn wachtwoord niet meteen noteerde. Onder het mom van ‘zo’n gemakkelijk paswoord, dat ga ik nooit vergeten!’, en eigenlijk ook gewoon een beetje luiheid, dacht ik dat mijn brein er wel in zou slagen om dat ene woordje te onthouden. Niet dus. Op den duur werd het bijna een routine om telkens een wachtwoord-reset te moeten aanvragen alvorens ik bij een bepaalde webshop een bestelling kon plaatsen. Een zeer irritante eigenschap van mezelf.

wachtwoorden notitieboek

Oh, ironie. Waarom een paswoordenapp niet mijn ding was

Op een dag was ik het beu en ondernam ik een poging om orde in de chaos te scheppen. Ik installeerde een goedbeveiligde app – ah ja, want eigenlijk was ik ook totaal niet goed bezig met die internet-security en al – om al mijn paswoorden op één plek te bundelen. Ironisch genoeg vergat ik na een tijdje het wachtwoord voor die app. En hij was zo goed beveiligd, dat ik er niet in slaagde om een nieuw paswoord aan te vragen.

Eureka: wachtwoorden onthouden met het Wachtwoorden notitieboek

Toen ik een tijdje geleden conceptstore Juttu ontdekte, werd de oplossing voor mijn jarenlange probleem mij op een dienblaadje aangereikt. Mijn oog viel op een prachtig aangekleed tafeltje met supertoffe hebbedingen, waaronder het Wachtwoorden notitieboek. Dit las ik op de kaft:

“Het handige invul- en bewaarboek voor al je wachtwoorden, gebruikersnamen en klantnummers.”

Eureka!

Het Wachtwoorden notitieboek: mijn ervaring

Op de eerste pagina in het boekje wordt nog even stilgestaan bij het aanmaken van een veilig en sterk wachtwoord. Een tweede Eureka-moment was voor mij de tip om wachtwoorden in potlood in te vullen. Zo kan je het bij de jaarlijkse wijziging – want ook dat is eigenlijk veiliger, maar soit – makkelijk aanpassen zonder dat je je hele boekje verknoeit. Dat zou mij dus serieus overkomen zijn, had ik deze hint niet gelezen.

Wat ik superhandig vind aan het Wachtwoorden notitieboek, is dat het is ingedeeld zoals die adresboekjes van vroeger. Er zijn namelijk tabbladen gemaakt volgens alfabet, zodat je supersnel kan terugvinden wat je zoekt. Geen eindeloos scrollen meer in een snel aangemaakte digitale notitie voor mij!

Per account kan je de website, de url, je gebruikersnaam, het wachtwoord en je klantnummer invullen, en er is ook nog een beetje plaats voor extra notities. Het boekje meet 19 op 13,5 centimeter en telt 160 bladzijden. Dat zijn zo’n 480 wachtwoorden om te noteren. Ik denk dat ik daar wel mee moet toekomen ;-).

onthouden wachtwoorden notitieboek

Wachtwoorden notitieboek: nadeel (+ oplossing)

Het enige nadeel van dit boekje vind ik dat de kaft niet subtiel ontworpen is. Beter was geweest om het niet “Wachtwoorden notitieboek” te noemen, maar “Oma’s tips voor het huishouden”, om maar iets te zeggen. Als je ooit inbrekers over de vloer krijgt, laten ze dat misschien eerder links liggen, denk je ook niet?

Als richtlijn wordt dan ook aangeraden om het Wachtwoorden notitieboek niet direct naast je computer te bewaren. Iets met het wel heel makkelijk maken om je accounts te hacken, of je hele bankrekening leeg te laten plunderen. Maar ik vind het juist wel handig om mijn wachtwoorden vlak bij mij op mijn bureautje te kunnen raadplegen wanneer ik weer eens ergens moet inloggen.

Ik heb dus gewoon besloten om de gevoelige wachtwoorden, zoals die van de bank, niet te noteren. Die stonden trouwens ook niet in mijn vorige knullige notities, maar zitten veilig opgeslagen in mijn hoofd. (Zo zie je maar, als het echt nodig is, dan onthoud ik ze wel hoor!)

Een andere oplossing zou ook kunnen zijn om het boekje zelf te kaften, of een leuke herbruikbare omslag aan te schaffen. Zo valt het niet meer zo op tussen de andere boeken in de kast.

wachtwoorden notitieboek

Wachtwoorden notitieboek: conclusie

Al bij al vind ik, voor mij persoonlijk, het nadeel niet opwegen tegen de voordelen. Ik heb nu eindelijk al mijn wachtwoorden en accounts georganiseerd op één plaats, ben niet bang dat de onbeveiligde notities op mijn computer gekraakt kunnen worden en kan makkelijk alfabetisch het zoveelste wachtwoord even opzoeken terwijl ik aan het werk ben. Een aanrader voor wie nog graag op papier werkt en geen zin heeft in het installeren van de zoveelste app. En een extra bonus: ik vind dit een heel tof boekje om cadeau te doen!

Het Wachtwoorden notitieboek is te koop bij Juttu Antwerpen of hier bij Bol.com.

Zou jij dit een handig hulpmiddel vinden voor het bijhouden van je wachtwoorden?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

20 Comments

 1. Leuk boek maar wat je al zegt: hij is best gevoelig voor mensen die ongewilde je huis binnen kunnen komen. In een klap hebben ze al je gegevens. Een goed plekje zoeken om te bewaren dan maar hihi

  1. Ja, ik lig er nu eerlijk gezegd niet zo wakker van dat ze de login van pakweg mijn feedly account kunnen vinden… De echt belangrijke of gevoelige dingen schrijf ik er niet in ;-).

 2. Eerlijk: Het lijkt me zó fijn en makkelijk om alle mijn wachtwoorden op papier te hebben staan, zoals in dat boekje. Maar ik wil toch het risico niet nemen – een beetje inbreker gaat door je hele huis. Dus vraag ik maar telkens een password-reset aan. Maar je hebt gelijk, dat kost weer energie en tijd.

  Overigens vind ik het boekje wel mooi vormgegeven!

  Ontzettend leuk geschreven weer, ik heb hardop zitten lachen!

  1. Ja, ik was het echt beu. En ik ga er niet zo van wakker liggen als iemand stomme logingegevens vindt van de klantenkaart van de supermarkt, of van mijn RSS-reader. Ook als ik de gevoelige of belangrijke dingen er niet in schrijf, ben ik verlost van een heeeeeeele hoop onzinnige paswoordresets in de toekomst 🙂

 3. Ik gebruik een simpel adressenboekje voor mijn wachtwoorden. En een wachtwoorden app…. Overigens maak ik van dat boekje regelmatig kopietjes, want soms moet je vernieuwen omdat deze vol staat met oude meuk.

 4. Als je van een wachtwoord enkel de eerste 2 en de laatste 2 letters opschrijft weet je je eigen wachtwoord vast wel weer te herinneren, en voor anderen is het een stuk lastiger (als je niet overal hetzelfde wachtwoord hebt tenminste :-))

 5. Ideaal om zo niet meer alleen op je geheugen te hoeven vertrouwen als het op wachtwoorden aankomt. Toch durf ik zelf niet zo goed al mijn wachtwoorden op één plek op te schrijven. Wat ik vaak doe, is een mailtje naar mezelf sturen met mijn wachtwoord en dat weer verwijderen. Dan blijft het altijd in mijn verzonden items staan en kan ik het zelf weer terugvinden door op de naam van de website te zoeken in mijn inbox. Beetje omslachtig, maar voor mij werkt het, haha.

  1. Haha, het mailsysteem heb ik ook een tijdje gebruikt (maar dan met paswoorden die vroeger per mail aankwamen, nu gebeurt dat niet meer zo). Maar ergens ben ik dan juist bang dat mijn mailbox gekraakt wordt.

 6. Ik geloof niet dat ik genoeg wachtwoorden heb om een boekje mee te vullen. Voor mijn werkgerelateerde wachtwoorden heb ik ergens in mijn agenda een lijstje. Niet voor privacygevoelige dingen uiteraard, maar bijvoorbeeld voor Kahoot enzo.

 7. Wat een goed idee zeg. Ik ben namelijk echt een ramp met wachtwoorden. Ik koos altijd maar heel makkelijke en liefst overal dezelfde, zodat ik hem maar niet zou vergeten. Niets irritanter dan online willen shoppen en dan niet in je account kunnen omdat je je wachtwoord niet meer weet haha;-) Wat nu voor mij goed werkt is ze naar mij zelf te mailen, dan kan ik ze altijd weer terugvinden.

  1. En dezelfde is ook geen goed idee voor de veiligheid 🙂 Ik ben blij dat ik dat met dit boekje in elk geval heb opgelost voor mezelf. Fijn dat je ook een oplossing hebt gevonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.