Innovatieve en duurzame projecten, daarvan kan ik zo enthousiast worden. En zeker als ze ook nog eens lokaal ontstaan. Vandaag laat ik je mijn laatste ontdekking zien: duurzame jeans van HRVST, een nieuw fashionmerk uit Antwerpen.

Textielafval of nieuwe grondstof?

De kledingindustrie is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. Niet alleen is de impact op het milieu (denk aan water, energie en giftige chemische stoffen) huiveringwekkend, de kans is groot dat aan jouw favoriete broek ook mensen in erbarmelijke omstandigheden hebben meegewerkt. We zijn met zijn allen doorgeslagen in meer-meer-meer, en veel kledingstukken worden al vervangen na slechts enkele keren dragen. In Vlaanderen komt de helft van al het textiel terecht bij het restafval. En dat terwijl het perfect gerecycleerd zou kunnen worden.

HRVST: 50% gerecycleerd denim

Antwerpenaar Tom Duhoux ontwikkelde samen met zijn partners een garen dat voor 50% bestaat uit oude jeans, voorlopig technisch het hoogst haalbare percentage. De overige helft wordt aangevuld met Tencel©, een restproduct van de houtverwerking. Hoera voor lokale producten: het gerecycleerde jeansgaren wordt vervaardigd in Vlaanderen, en ook de rest van de productie zal in Europa plaatsvinden.

Niet enkel de stof, maar ook de andere onderdelen van de HRVST kledinglijn worden gemaakt volgens de principes van de circulaire economie. Als kers op de taart start het duurzame merk ook nog een onderhouds- en reparatieservice. Van wegwerpmode is hier alvast geen sprake.

duurzame jeans van HRVST

Collectie: duurzame jeans van HRVST

In de gloednieuwe collectie van HRVST, ontworpen door Ellen Robinson, zullen drie jeansbroeken en een stoere salopette voor vrouwen zitten. Mannen kunnen uitkijken naar drie broeken en een vest. De voorverkoop van de voorjaarscollectie start dit jaar nog, in december. Kerstcadeautje, anyone?

Jouw broek circulair? Doe mee!

Om aan de grondstoffen voor deze productie te komen, is een inzameling gepland. Helpen kan! Van 16 tot 30 september kan je al je oude denimproducten inleveren via verschillende ophaalkanalen. Alleen de niet-draagbare kledij wordt vermaakt tot nieuw garen. Is je ingezamelde jeans nog prima in orde? Dan krijgt ze een nieuw leven in het tweedehandscircuit.

Klik hier voor meer info.

Het verduurzamen van mijn kledingkast staat nog steeds op mijn verlanglijstje. Ik ben dus alvast superbenieuwd naar de duurzame jeans van HRVST, en volg de verdere ontwikkeling van dit nieuwe Antwerpse merk op de voet!

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

  1. Dit klinkt echt heel goed! Ik doe altijd lang met mijn kleding, en duurzame jeans passen dan ook erg in mijn straatje! Het lijkt me dat je er ook een hoop geld mee bespaart, door gewoon te investeren in enkele goede kledingstukken. Ik hoop, dat ze ook naar Nederland komen of een webshop krijgen! (Ik struikelde wel even over de uitspraak van hun merknaam. 😉 )

  2. Interessant om kennis mee te maken. Jammer dat er enkel inzamelpunten zijn in Antwerpen, maar jeans gaat zo lang mee dat ik dat toch niet vaak hoef te doen. Ik had al gehoord van de MUD-jeans en in Brussel een verdeler gevonden, met deze er bij is de keuze al wat ruimer.

    1. Ik heb begrepen dat er normaal gezien nog afhaalpunten toegevoegd over heel Vlaanderen, dus wie weet lukt het toch! Nog beter natuurlijk als je gewoon lekker lang kan doen met je jeans 🙂

  3. Ik zag er net een kleine reportage over op de regionale televisie (atv). Leuk dat ik het bedrijf al kende dankzij jou. Mijn vriend werd ook meteen enthousiast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.