Veranderen doe je niet van vandaag op morgen. De overgang naar een groener leven gaat in kleine stappen. Ik word altijd blij van de vele duurzame varianten op mijn alledaagse gebruiksvoorwerpen, maar mijn budget laat het niet toe om alles in één keer om te gooien. Mijn verlanglijstje groeit, en tegen de feestdagen heb ik alvast tonnen cadeau-inspiratie ;-). Vandaag laat ik verschillende duurzame notitieboekjes zien van Nederlandse en Belgische merken!

Herbruikbare notitieboekjes

Ik vertelde eerder al over het feit dat ik graag nog geschreven lijstjes bijhoud. Al dat papierverbruik is natuurlijk niet zo duurzaam, zeker als het gaat om notities die snel weer weggegooid worden. Gelukkig bestaat daar al een hele toffe oplossing voor: een herbruikbaar notitieboekje.

Een herbruikbaar notitieboekje is eigenlijk een schrift dat werkt als een whiteboard, zodat je je notities telkens kan uitwissen en de bladzijden hergebruiken. Het lijkt mij zo’n goede oplossing voor mijn slechte gewoonte waarbij ik een nieuw notitieboekje begin, en het dan niet meer zo trouw invul. Om een nieuw doel aan mijn boekje te geven, moet ik die paar beschreven bladzijden er weer uitscheuren. En zo begint het opnieuw. Zonde!

Wie weet is één van deze Nederlandse herbruikbare notitieboekjes wel de oplossing.

GreenBook

Foto: GreenBook – Greenstory

De makers van GreenBook willen groen doen makkelijk maken, en geloven dat veranderingen beginnen bij onderwijs. Daarom steunen ze verschillende educatieve projecten die kinderen leren dat ondernemend en groen zijn leuk is. Nieuwtje vers van de pers: ik kreeg een exclusieve preview van een hele hoop nieuwe planpagina’s én een limited edition GreenBook dat er binnenkort aankomt. Greenstory werkt hiervoor samen met sociale en duurzame ondernemersschool FAWAKA. Leuk hé?

Bambook

De kaften van de Bambook notitieboeken zijn gemaakt van bamboe. Er is zowel een zachte variant van bamboekarton, als een hardcover boek uit echt bamboe verkrijgbaar. In samenwerking met Trees For All laat Bambook bomen planten. Dat doen ze om de CO2-uitstoot van het productieproces en de verzendingen te compenseren.

Correctbook

Foto: Correctbook

Sociale onderneming Correctbook zet zich in tegen analfabetisme in ontwikkelingslanden. Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in boekjes voor kinderen in Zuid-Afrika, die geen geld hebben voor schoolmateriaal. Ook tof: als je je notitieboek niet meer gebruikt kan je het terugsturen. Correctbook maakt er dan een kind in nood blij mee.

PHI Notes

Foto: PHI Notes

PHI Notes vindt circulaire economie heel belangrijk, en wil daar iedereen bij betrekken. Dat gebeurt door werkgelegenheid te creëren voor mensen die buiten de reguliere arbeidsmarkt vallen. Bovendien wordt voor elk verkocht notitieboek een exemplaar gedoneerd aan een ontwikkelingsproject. Ook je oude PHI Note kan teruggestuurd worden: de materialen worden dan hergebruikt bij de productie.

Notitieboekjes gemaakt van steen

Rockbooks

Ja, echt waar. Er bestaan dus notitieboekjes van papier dat gemaakt is van steen. Met de verkoop van hun duurzame notitieboekjes hoopt On The Rocks de ontbossing tegen te gaan. En wat nog meer is: vijf procent van de winst gaat naar herbebossingsprojecten in Zuid-Afrika.

Foto: On The Rocks – Rockbooks

Nu het Nederlandse On The Rocks ook nog eens een speciale editie Rockbooks in samenwerking met De Groene Meisjes lanceerde, is het natuurlijk helemáál geweldig! Het is moeilijk om te beslissen wat ik het liefst zou willen proberen: de agenda, het dotted journal (helloooo bullet journal!), of de invulboekjes Random Acts of Kindness en Eerste Keren Dagboek. Ze klinken om ter leukst!

Notitieboekjes uit gerecycleerd materiaal

About Blanks

Foto: About Blanks

De notitieboeken van About Blanks zijn stuk voor stuk unieke kunstwerkjes. Het Nederlandse About Blanks hergebruikt namelijk de kaften van oude boeken. Die worden in een sociale werkplaats opnieuw gevuld met duurzame blanco notitiebladen die ook erg geschikt zijn om schetsen te maken. Een notitieboek dat geschiedenis ademt: dat lijkt me heel inspirerend.

Re-Do

Redopapers is een Antwerps designmerk dat papieroverschotten gebruikt als basis voor allerlei stationary items. Alle stukken worden lokaal handgemaakt, met de hulp van scholieren uit het bijzonder onderwijs.

Foto: Redopapers

Redopapers heeft notitieboekjes in het assortiment, maar stiekem zet ik vooral de maand- en weekplanners op mijn wishlist. Net zoals de to-dolijstjes (hoe kan het ook anders?) en wie weet zelfs de agenda.

Welk van deze notitieboekjes spreekt jou het meeste aan?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

23 Comments

 1. Voor mijn nieuwe opleiding (meer uitleg op mijn blog) heb ik nog een schriftje nodig, maar dan om info bij te houden. De herbruikbare zijn dus niet geschikt voor mij, maar die laatste wel. Dank voor het overzicht!

  1. Het leuke aan de herbruikbare schriftjes is dat er vaak ook gewerkt wordt met een app om de notities te bewaren voor de toekomst. PHI Notes en Bambook werken met een eigen app, de rest raadt gratis scanapps aan. Maar ik begrijp zeker ook, om te studeren, dat het nog handiger is om het echt permanent op een geschreven boekje te hebben staan :-).

 2. Wow, wat een mogelijkheden! Gerecycled papier, steen, bamboe of zelfs iets wat je uit kunt wissen – indrukwekkend hoor! Van dat laatste snap ik eerlijk gezegd niet zo goed hoe het werkt; heb je dan wel meerdere pagina’s? Zo niet, dan zou ik denk ik liever een ouderwets lei-tje gebruiken. 😉

  Als ik eerlijk ben spreken me de boekjes met gerecycled materiaal toch het meest aan. Ik hou gewoon van het papier-gevoel. Toch voel ik me niet heel schuldig, omdat ik zelf thuis ook papier recycle en zelfs van oude enveloppen nog boodschappenlijstjes maak. 🙂

  1. Leuk hé, ik wist ook niet dat er zoveel opties waren! De uitwisbare schriftjes zijn net zoals gewone schriftjes hoor, met verschillende pagina’s. In sommige exemplaren kan je zelfs pagina’s in- en uitklikken. Je hebt dus verschillende pagina’s, die je allemaal zoveel kan hergebruiken als je wilt :-).
   Schuldig voelen is uiteraard niet nodig! Zeker als je zo verantwoord omspringt met papier zoals jij!

 3. Oh wat leuk zeg, er staan veel boekjes tussen die ik zelf ook met regelmaat gebruik! Een boekje van About Blanks gebruik ik om mijn doelen en actieplannen in op te schrijven en houd ik andere zakelijke dingen in bij voor het overzicht. En mijn Greenbook gebruik ik dagelijks voor to do lijstjes en het opschrijven van ideeën die weer uitgeveegd kunnen worden als ik het heb uitgewerkt. En De Groene Meisjes boekjes zijn helemaal fantastisch natuurlijk! Leuke blogpost 😀

  1. Wat leuk dat je About Blanks ook gebruikt! Ik las nergens iets over dat merk namelijk (of misschien heb ik het gemist op jouw blog), maar ik vind het zoooo’n tof concept! Goed idee ook om concepten uit te werken in zo’n uitwisbaar boekje, als je blogpost dan klaar is kan het ook weer weg. Thanks!

 4. Notitieboekjes, ik heb er ook gewoonweg een zwak voor. Heb er hier al een behoorlijke verzameling van liggen. Niet altijd even duurzaam *shame*. Een post als deze trekt dan ook meteen m’n aandacht. Dank je om dit te delen, heel interessant dit.

  1. Geen shame nodig hoor Hilde! Ik hoop nooit iemand het gevoel te geven dat ze zich moeten schamen om een minder duurzame keuze ;-). Ik ben zelf ook laaaaang niet perfect!
   Maar neemt niet weg dat deze boekjes sowieso heel erg leuk zijn, haha!

 5. Heel erg leuk, maar ook.. best wel lastig vind ik! Die aanbieders van uitwisbare schriftjes doen allemaal op een andere manier wat goeds, en welke is dan de ‘juiste’ keuze? Nog wat om over door te twijfelen! 🙂

 6. Oh ik word helemaal blij van dit lijstje! Wat een geweldige concepten allemaal! Ik vind de boekjes van De Groene Meisjes het leukst. Net als Josephine heb ik ook wel een voorkeur voor papier. Hoe leuk ik de pagina’s voor uitwisbare stiften ook vind, de boekjes van gerecycled papier vind ik toch het leukste 🙂

 7. Een Bambook staat bij mij heel hoog op het verlanglijstje. Ik schrijf graag, het gevoel van een pen in mijn had te hebben en de inkt te laten vloeien, het overtreft het digitale toetsenbord op een onverklaarbare manier.
  Fijn dat je hier alle mogelijkheden opsomt. Papier gemaakt van steen was voor mij iets nieuw.

  1. Leuk hé? Het zou ook nog eens heel erg zacht schrijven, dat steenpapier.
   Ik hou ook veel van typen, vooral omdat ik de laatste jaren heel snel schrijfkramp krijg. Dus voor lange teksten neem ik nu liever de computer. Maar voor lijstjes, planningen en overzichten hou ik nog steeds het meest van schrijven 🙂

 8. Dit is echt een geweldig overzicht! De About blanks, Greenbook en Rockbooks kende ik via Ikbenirisniet, de rest is allemaal nog nieuw voor me 🙂 Wat de herbruikbare notitieschriftjes betreft: zijn die stiften zelf ook milieuvriendelijk, of gaat het eerder om het gehele proces van minder papierverbruik?

  1. Ik zag bij sommige merken de vermelding dat het zou gaan om niet-giftige stiften, maar ik weet niet in hoeverre ze milieuvriendelijk zijn. Wél kan je zogenaamde refills kopen, een soort potje “inkt” waarmee je de pen terug kan vullen. Da’s alvast minder afval dan telkens hele nieuwe pennen kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.