Toen ik jarig was in december, kreeg ik van mijn zus een dagje shoppen cadeau. Ik mocht kiezen waar en wanneer, en zij zou het laten gebeuren. Na een half jaar nadenken (grapje, het kwam er gewoon niet eerder van) besliste ik dat ik niet wilde gaan winkelen. Spullen heb ik genoeg en zomaar kopen om te kopen, dat past minder en minder in mijn levensstijl. Nieuw plan voor de ultieme qualitytime onder zussen: een mini-citytrip van één dag. Ik neem je mee op onze route en laat zien welke groene hotspots in Brussel we ontdekten.

Met de trein naar centrum Brussel

Volgens mij ben ik alleen een keer heel lang geleden in Brussel geweest. Ik kan me zelfs niet meer herinneren waarom of met wie. Het enige dat ik nog weet van toen, is dat ik Manneke Pis erg klein vond. Hoog tijd was het dus, om de sfeer van onze eigen hoofdstad wat recenter in mijn geheugen te prenten.

Onze dag kon al niet groener beginnen, want we kozen voor de trein als vervoersmiddel. De tijd vloog voorbij terwijl we ronduit babbelden over onze mannen… euh, ik bedoel, over koetjes en kalfjes ;-).

Koninginnegalerij, Palais du Cristal en Grasmarkt

Onder een stalen zon slenterden we op ons dooie gemak richting Galerie de la Reine. Deze 19de-eeuwse overdekte winkelgalerij is echt een architecturaal pareltje. Ik kon me de vrouwen in statige jurken die hier vroeger geparadeerd moeten hebben levendig voorstellen, mede dankzij alle schrijfsels van Josephine.

groene hotspots brussel galerie de la reine

Van de Koninginnegalerij ging het naar de Grasmarkt, waar een bijzonder pand meteen mijn aandacht trok. Een snelle zoektocht op Google achteraf leerde me dat het vroegere “Palais du Cristal” al gebouwd werd in 1863. Momenteel bevindt zich hier speelgoedwinkel The Grashopper. We gingen er niet binnen, maar de etalage beloofde een schat aan kwalitatief, duurzaam en ook nostalgisch speelgoed. Wist je dat de klassieke telefoon van Fisher Price – waar volgens mij zowat iedereen van mijn ouders’ generatie mee opgroeide – hier nog steeds te koop is? Heel erg tof!

groene hotspots brussel

Even verderop in de straat lonkte een filiaal van Dille & Kamille. Daarvan worden wij altijd blij, dus konden we het ook in Brussel niet laten om even door de winkel te lopen. We spotten in de uniek ingerichte vestiging – met historische lichtkoepel – weer heerlijke thee en ook een mooi boek met cosmeticarecepten. Leuk nieuwtje: op 23 en 24 september viert deze Dille & Kamille haar eerste verjaardag. Dat weekend valt er van alles te beleven: een marktje met lokale producten en proevertjes, live muziek, 10% korting en een cadeautje bij je aankopen. We hadden ons bezoekje dus beter kunnen timen, lijkt me.

Grote Markt en Manneken Pis

Op de Grote Markt was het tijd voor een selfie voor de familie, en een welverdiende pauze op een terrasje. Ik genoot van de weidsheid van deze plek en vond de vele groepjes toeristen, steevast vergezeld van gids met paraplu of ander attribuut hoog in de lucht, een grappig zicht.

Next op de planning – al was het maar om mijn herinnering van een ieniemienie beeldje te bevestigen: Manneken Pis. Stiekem vond ik het vooral heel amusant om de horden buitenlandse bezoekers, die elkaar verdrongen voor de beste selfiestickpositie, gade te slaan van op het hoekje van de straat.

Spontane ontdekkingen en lunch van Moonfood

Tijdens onze wandeling naar de lunchplek van de dag kwamen we spontaan nog enkele groene adresjes tegen. Lunchketen Exki heeft ook in hartje Brussel haar plekje(s) veroverd, net als biowinkel Origin’O. Bovenaan de mooi aangelegde Kunstberg (het uitzicht is een aanrader) passeerden we nog het Natural Caffè.

Maar ons echte doel, dat was Moonfood. Ik las eerder al over deze vegan en rawfood lunchplek, die werkt met een gelijkaardig buffetconcept als Loff, waar ik zo van genoot. Het was zo’n mooie dag dat binnen zitten zonde was, dus haalden we ons eten uit en trokken ermee naar het Warandepark even verderop.

groene hotspots in brussel

Met zicht op een mix van lunchende zakenmensen, studenten en yoga-beoefenaars in het gras proefde ik voor het eerst vegan sushi. Ik kan niet vergelijken, want heb nog nooit gewone sushi geprobeerd, maar het was niet slecht. Ook het overige eten was naar onze smaak gewoon oké, maar niet zo wauw. Goeie punten gaan natuurlijk wel naar het duurzame, glutenvrije en biologische concept van Moonfood.

Als afsluiter deelden we – hoe kan het ook anders – nog twee punten taart. De chocoladetaart was lekker, maar het karamelachtige smaakje van de bananentaart schopte het toch tot onze beider favoriet.

Boterhammen in het park

Tijdens onze lunch klonken er plots luide muzikale klanken door het park. Daar moesten we het fijne van weten, en zie daar: het gratis festival Boterhammen in het Park was net geopend. We genoten van de laatste festivalsferen van onze zomer, baalden een beetje dat we zoveel gegeten hadden zodat we niets meer konden proeven van vegan foodtruck Just Like Your Mom, en maakten nog eens een fotootje voor de familie. De perfecte afsluiter van een perfecte dag!

Blij bij Boterhammen in het Park, met op de achtergrond de gemiste foodtruck in kwestie

Adressen:

 • The Grashopper, Grasmarkt 39
 • Dille en Kamille, Grasmarkt 36
 • Exki, diverse vestigingen
 • Origin’O, Kantersteen 7
 • Natural Caffè, Kunstberg 20
 • Moonfood, Koloniënstraat 58
groene hotspots in Brussel
Kopen in bulk bij Origin’O!

Nog groene hotspots in Brussel die we misten:

 • The Sister, biologisch, vegan-friendly en glutenvrij café: Vlees-en-broodstraat 3
 • Soul Resto, gezonde bio eetplek met vegetarische/vegan/glutenvrije opties: Samaritanessestraat 20
 • SuperGreenMe, ecoshop die helaas gesloten was: Arteveldestraat 10
 • Natural Corner, biowinkel met verpakkingsvrije opties: Trapstraat 1
Foto’s Dille & Kamille: Oona

Bewaren

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

10 Comments

 1. Oh, wat is die Galerie de la Reine mooi! Daar zou ik graag eens doorheen willen struinen en me inderdaad in de 19e eeuw wanen! Wat lief dat je daarbij aan me gedacht hebt, trouwens! 🙂

  Wat een ontzettend leuk dagje uit met je zus! Jullie lijken behoorlijk op elkaar, leuk om te zien (dat heb je vast al heel vaak gehoord…). En wat fijn dat het weer mee zat en jullie lekker buiten konden eten. Klinkt perfect zo!

  Ik moest stiekem nogal lachen om je omschrijving van het spelen van toerist in eigen land. Wanneer ik naar Amsterdam ga, voel ik me altijd een beetje provinciaal, ook al kom ik zelf ook uit een redelijk grote stad. Ik wist trouwens niet dat je in België hardop mocht zeggen dat het Manneken Pis nogal klein is, haha. Maar niet getreurd: ik was een keer met mijn zus in Parijs en zij vond de Eiffeltoren klein. Dat zullen de Fransen vast niet leuk gevonden hebben. 😛

  1. Je ziet hoe levendig jij de dingen kan maken hé ;-).
   Grappig dat je zegt dat we op elkaar lijken. Buiten één persoon zegt iedereen juist altijd dat we helemaal niet op elkaar lijken. Maar kijk, jij bent nu de tweede, dus er moet toch iets van zijn. Haha.

 2. Dat is nu eens een lijstje dat ik helemaal ga doorlopen.
  Ik ben ook graag toerist in Brussel. Ik ontdek altijd wel een plekje dat ik nog niet gezien had.
  Het lijkt me dat je een mooie dag had. Bij mijn laatste bezoekje heb ik met mijn dochter het paleis bezocht en daarna uiteraard ook wat tijd doorgebracht in het park.

 3. Leuk verslag van een mooie dag! Ik kom heel af en toe in Brussel. De laatste keer was ik er op een avond en liep ik samen met mijn vriend na een concert aan de Kunstberg. Zo ontzettend mooi en gezellig daar, ik waande me op reis. Een van mijn lievelingsplekjes. Ik hoop dat je nog vaak mooie tripjes mag maken met je zus.

 4. In Leuven is ook een Origin’o maar dan niet met zo’n coole notenmuur! Hij is nochtans onlangs pas vernieuwd; een gemiste kans vind ik. Brussel is een toffe stad hé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.