Gezonde tussendoortjes vinden is eigenlijk niet zo heel moeilijk. Als ik thuis ben neem ik bij een klein hongertje vaak een handje ongebrande noten of wat reepjes gedroogde mango. Als ik niet op tijd wat eet, heb ik snel last van duizelingen. Dus ook voor onderweg zorg ik ervoor dat er altijd een snack te vinden is in mijn handtas. Ik heb sinds een aantal maanden een nieuwe favoriet: de natuurlijk gezoete repen van Nakd, die zijn samengesteld uit noten en gedroogd fruit.

Waarom niet verpakkingsvrij?

Om afval te verminderen zou het helemaal mooi zijn als ik gewoon mijn nootjes of gedroogd fruit in een herbruikbaar zakje of doosje zou meenemen. Maar in mijn geval is dat niet zo praktisch. Mijn handtasvoorraad wordt namelijk niet elke keer opgemaakt. Of ik vertrek haastig van thuis en denk er niet aan om à la minute nog een tussendoortje te verpakken.

Handiger is het in mijn geval dus om toch voor een voorverpakte oplossing te kiezen. En die heb ik gevonden in de vorm van voedzame repen. Er zit er standaard eentje in mijn tas, en als ik thuiskom vervang ik hem meteen indien nodig.

Over de natuurlijk gezoete repen van Nakd

De supermarkten liggen er vol van: granenrepen die er heel gezond uitzien, maar alsnog vol extra toegevoegde suiker zitten. Gelukkig bestaan er ook tal van alternatieven die uit niets anders bestaan dan noten en gedroogd fruit. Ik heb er al heel wat geprobeerd door de jaren heen, maar geen enkele reep kan tot nu toe tippen aan die van Nakd.

Over Nakd

Duurzaamheid is voor Nakd naar eigen zeggen een belangrijke factor. Het bedrijf is CO2-neutraal en steunt acties van WeForest door het planten van bomen. Elk kwartaal wordt 1 procent van de omzet gedoneerd aan verschillende organisaties, waaronder de Vegetariërsbond, Wakker Dier en World Food Programme.

Ingrediënten

In de repen van Nakd zitten alleen natuurlijke ingrediënten. Ze bestaan uit noten en gedroogd fruit die rauw verwerkt worden, zodat de voedingsstoffen bewaard blijven. Hieraan worden soms fruitaroma’s of kruiden toegevoegd. Alle Nakd-producten zijn veganistisch en glutenvrij (met uitzondering van de Oatie-repen).

Nakd repen: de smaaktest

Ik ben inmiddels al een hele tijd gewonnen voor de repen van Nakd omwille van de natuurlijke, biologische ingrediënten. Maar het draait natuurlijk ook om smaak. Dit is mijn oordeel over alle smaken die ik al heb gekocht:

Berry Delight

In deze reep proef ik duidelijk frambozen. Die horen bij mijn lievelingsfruit, dus ik vind het best geslaagd. De repen hebben een friszoete toets.

Cocoa Delight en Cocoa Crunch

Yesss, chocolade! Daar hou ik van, dus kan het eigenlijk niet echt verkeerd gaan met deze repen. De Cocoa Crunch is een versie met krokante stukjes gepofte rijst. Vind ik lekker, maar eigenlijk hou ik toch het meest van de vollere smaak van de gewone Cocoa Delight-reep.

Banana Crunch

Hmm, ik had gehoopt dat de bananensmaak meer naar voren zou komen. Niet mijn favoriete Nakd-reep, hoewel Jense hem wel kan waarderen!

Pecan Pie

Op basis van de eenvoudige ingrediëntenlijst zou je het hem niet nageven, maar de Pecan Pie is verrassend smaakvol!

Bakewell Tart

Het is zooo tof om een gezondere variant te vinden van de koekjes en snoepjes die je vroeger zo heel erg graag at! Dat gevoel heb ik bij de Bakewell Tart: hij smaakt naar frangipanecakejes! Wel erg zoet, maar oh, die nostalgie.

Cocoa Orange

En als we dan toch bezig zijn met nostalgische smaakjes: ken je van die chocolaatjes met sinaasappelvulling? De Cocoa Orange doet me dan weer daaraan denken. Ik vind hem nog heerlijker dan de gewone chocoladevariant.

Persoonlijke favorieten: Cocoa Delight en Cocoa Orange. Tja, je bent een chocoladefan of je bent het niet.

Natuurlijk gezoet, zijn de Nakd repen dan ook gezond?

Ook al komt het zoete van deze repen enkel uit de toevoeging van dadels en rozijnen, het blijven natuurlijk wel erg zoete repen, en natuurlijke suikers zijn ook gewoon suikers. Het voordeel van het zoeten met onbewerkt gedroogd fruit, is dat er op die manier vezels en voedingsstoffen bewaard blijven, wat bij “lege suikers” of sterk bewerkte en verhitte siropen niet zo is.

Ik ben zelf van mening dat deze natuurlijk gezoete repen dus een beter alternatief zijn dan vele soortgenootjes, of dan een gemiddeld pak koeken in de supermarkt. Maar het blijft voor mij wel gewoon een tussendoortje om af en toe (of wat vaker ;-)) van te genieten!

Verkooppunten:

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

13 Comments

  1. Klinkt als een goed en eerlijk product! Ik ben ook vaak op zoek naar snacks voor onderweg; en het liefste neem ik dan wat van huis mee, zodat ik niet iets duurders bij de kiosk hoef te kopen. De varianten met chocola spreken me het meest aan. (En stiekem hadden de fruitaromas wat mij betreft weggelaten mogen worden. 😉 ).

  2. Ik heb een tijd geleden een paar van deze repen geproefd en ik vond ze eerlijk gezegd niet lekker. Ik weet niet of het nu komt door de dadels of dat het iets anders is wat me tegenstaat. Het is ook wel al even geleden dus misschien moet ik het nog eens proberen. Die met chocola en de chocola en sinaasappel spreken me wel aan!

    1. Kijk, smaken verschillen dus hé, haha! Ik had met veel van deze soort repen van andere merken dat ik ze op de duur wat beu was, maar deze vond ik dan weer erg aangenaam. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen ze graag lust hé, niets mis mee!

  3. Ik heb hier een poosje geleden een review over geschreven, wij hadden een chocovariant en de banaan. Banaan werd hier helemaal niet gewaardeerd, chocola vonden we wel lekker. Ik ben eerlijk gezegd ook wel benieuwd naar de andere smaken.

  4. Oh ik heb onlangs een bestelling geplaatst bij H&B en twijfelde om deze repen ook toe te voegen. Maar heb ik niet gedaan. Volgende keer zeker, wil ze nu ook wel uitproberen. Ben heel benieuwd naar de smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.