Hebben jullie ook zo’n last van fruitvliegjes in de keuken? Bij ons is het veel beter sinds we in dit huis wonen en vliegenramen hebben. In onze vorige woonst hadden we die niet, en het duurde dan ook nooit lang voor de hele keuken en bij uitbreiding zelfs de planten in de woonkamer de favoriete verblijfplaats werden voor honderden fruitvliegjes. Gelukkig heb ik, na het testen van vele natuurlijke middeltjes, een methode gevonden die ik nu nog steeds toepas. Deze oplossing tegen fruitvliegjes werkt namelijk echt!

Preventieve tips tegen fruitvliegjes

Fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van (rijp/rottend) fruit, gistende vloeistoffen en etensresten. De meest doeltreffende preventie is dus om te zorgen dat je enkel buitenshuis eet. Leuk, maar dat is dus eigenlijk echt geen optie. Het beste is om te zorgen dat de dingen die fruitvliegjes lokken, zo goed mogelijk verstopt zijn. Wij hadden een vuilnisbak met deksel, en lieten geen etensresten op de kast staan. De fruitschaal werd bedekt met een deksel in gaas. Uiteindelijk ging de fruitschaal, mét het gaas, ook nog eens de kast in. En toch vonden de fruitvliegjes vrolijk hun weg naar onze woning.

Tips die ik uitprobeerde zonder veel succes

Indertijd heeft het even geduurd voor ik de oplossing had gevonden die bij ons de klus klaarde. Gif gebruiken wil ik niet, en dure middeltjes of vliegenvangers uit de winkel vermijd ik liever ook als het kan. Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die ik uitprobeerde:

 • rijp fruit in een kommetje plaatsen, met een folie met gaatjes erover gespannen
 • potje met zoete drank plaatsen
 • glaasjes met (appel)azijn en afwasmiddel plaatsen
 • één voor één de vliegjes vermorzelen (dat was eerder de voorkeursmethode van Jense)
 • verse basilicumplantjes plaatsen, omdat ze deze geur niet fijn vinden

Al deze methodes zorgden wel voor een paar vliegjes minder, maar het werd nooit echt een groot succes.

Wat voor ons de oplossing tegen fruitvliegjes is

Op een dag viel het me op dat zelfs terwijl Jense nog aan zijn glaasje wijn nipte, er al weer een fruitvliegje mee kwam drinken. Toen bij het wegbrengen van ons glasafval ook nog eens bleek dat de vliegjes gek waren op de lege wijnfles, besloot ik om iets uit te testen. Ik verbood Jense – arme man – om de volgende fles wijn helemaal leeg te maken. Een bodempje werd geofferd for the greater good. En ja hoor: de fruitvliegjes kwamen massaal af op het bodempje wijn in de fles, en geraakten er niet meer terug uit. Af en toe eens met de fles schudden bespoedigt het, euh, proces.

Toevallige bezoekers dachten misschien nog dat er toch een alcoholist of twee in ons huishouden te vinden was (bij deze is dat dus uitgeklaard!). Maar niets was minder waar: om de fruitvliegjes voor eens en voor altijd te lijf te gaan, zetten we door de hele keuken en op de vensterbanken van de woonkamer verschillende flessen met bodempjes wijn. Ze gingen niet allemaal dood, maar voor het eerst wonnen we toch ongeveer het gevecht tegen de vliegjes. Als we ooit nog eens zo’n last hebben van een plaag, dan weet ik vanaf nu meteen wat te doen. En dan is één fles waarschijnlijk wel ruim voldoende.

Ik ben benieuwd: wat is jullie ultieme oplossing tegen fruitvliegjes?

Bron afbeelding: Unsplash

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

 1. Bedankt voor deze tip! Wij hebben de laatste tijd ook last van fruitvliegjes, en ik krijg ze maar niet weg. Ook al de huis-tuin-en-keuken-middeltjes geprobeerd, zoals azijn, maar die werken niet. Ik zal eens snel een gerecht met wijn verzinnen en dan het restje gaan gebruiken :). Ik ben benieuwd!

 2. Hihi ik had een borrelglaasje met wijn en limonsdesiroop met op de kop een afgeknipte flessenhals erop. Maar toen gingen ze hun neefjes, achterneefjes en achterachterneefjes bellen die op hun beurt ook weer hun hele vriendenkring meesleepten. De alcohol zorgde voor een waar fruitvliegfeestgedruis 😂😂
  Ik ga jouw tip eens ter harte nemen. Dank je wel!

  1. Haha, het is natuurlijk niet de bedoeling om er nog meer te lokken! Ik had niet de indruk dat dat bij ons het geval was. Ik hield de ramen wel wat vaker toe, sowieso al, om niet nog meer bezoekers te ontvangen, haha.

 3. Fijn om te weten. Hier wordt er nauwelijks wijn gedronken, maar zal eens een klein flesje kopen om het uit te proberen.
  Wij plaatsen al het fruit in de koelkast. En bananan, tja, die moeten telkens zo snel mogelijk op.

 4. Handige tip! Wij hebben momenteel ook redelijk wat fruitvliegjes, zo irritant. En laten we toevallig nog wat wijn hebben staan in de koelkast … 🙂

 5. Gek, zeg. In plaats van jouw wijnflestruc gebruikte ik altijd een val als deze (https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/dd/41/87/dd4187e9d49b474f4001c248112b1582.jpg) om ze weg te vangen, maar het verbaast me dat ze bij jou steeds terug bleven komen als je je eten goed afdekt.
  Is er een bepaalde plek waar ze veel zitten? Bij ons was dat duidelijk de prullenbak (ondanks het deksel), dus nu doen we ons groente- en fruitafval meteen buiten in de bak. Sindsdien hebben we er helemaal geen meer en blijven zelfs de overrijpe kiwi’s onaangetast 🙂

  1. Bij ons was de vuilbak ook inderdaad wel een hotspot. We woonden toen op een appartement met een garage wat verder, dus het was niet zo handig om na elke maaltijd/fruit tussendoortje naar de groenbak te brengen. Er waren toen ook nog wel buren in het appartementsblok die bijvoorbeeld hun vuilzak gewoon op het terras boven ons hadden staan, wellicht lokten die ook wat extra vliegjes. Maar nu in het huis hebben we er (mede dankzij de vliegenramen) zo goed als geen last meer van gelukkig!

 6. Haa, zo’n toffe truc! Ik drink helaas geen alcohol, dus flessen wijn worden bij ons helaas niet echt gedronken, maar bij mij werkt het trucje met de azijn wel! Het werkte niet altijd, maar sinds ik eerst wat afwasmiddel doe, dan een kluts azijn en dan heel voorzichtig water toevoeg -zodat het geheel niet schuimt-, is het bij mij heel doeltreffend! Liefs 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.