Supermarktketen Delhaize is goed bezig. Eerder kocht ik er al eens een vleesvervanger van De Vegetarische Slager, en plunderden we het schap van deze heerlijke granola in een vestiging in de buurt. Nu zijn er ook veganistische, glutenvrije en rauwe taartjes in het gamma opgenomen. Tijd voor een test van de Delhaize RAW Cakes!

Waarom ik de opkomst van vegan taart alleen maar toejuich

De stijgende populariteit van de vegan taart, dat is natuurlijk erg groen. Elke keer dat je een plantaardig maaltje kiest, daalt namelijk je ecologische voetafdruk. En dat is in dit geval echt geen straf. Het feit dat dit soort dessertjes meestal heel lekker zijn, helpt een plantaardige levensstijl een beetje van het imago van geitenwollensokken af.

Leuke bijkomstigheid is dat het voor mensen die noodgedwongen bepaalde voedingsgroepen moeten laten staan, vaak wel mogelijk is om plantaardig gebak te eten. Zo ook voor mij!

Vroeger was het heel erg moeilijk om buitenshuis iets lekkers te snoepen, vanwege mijn verschillende intoleranties. Ik mocht geen geraffineerde suikers, geen melkproducten, moest eieren vermijden en ook gluten waren uit den boze. Laten dat nu net de basisingrediënten van cake, taart en koekjes zijn. Dikke pech!

Het goede nieuws is dat een typische vegan cheesecake gemaakt wordt op basis van noten en gedroogd fruit. Vaak wordt er om het plaatje af te maken ook nog gekozen voor een natuurlijk zoetmiddel, zoals agave of kokosbloesemsuiker. En dat maakt het – hoera! -geschikt voor mij. Het feit dat dit soort taart steeds meer te vinden is, moedig ik dus heel luid aan.

Delhaize RAW Cakes vegan taart

Delhaize RAW Cakes

Tot nu toe genoot ik vooral van verschillende plantaardige desserts in zogenaamde groene hotspots. Het begon met de taarten van Madam Bakster die ik voor het eerst proefde bij Emma’s Kitchen in Antwerpen. Later werd ik ook helemaal enthousiast van het dessertenbuffet bij Loff, en in Brussel deelde ik vegan taart van Moonfood met mijn zus. Allemaal goed en wel, maar soms wil je ook gewoon thuis iets speciaals. Zelf maken kan natuurlijk, maar daar heb ik niet altijd zin in.

Ik slaakte dus meteen een enthousiast gilletje toen ik het nieuws van Delhaize las. Sinds vorige maand ligt er plantaardige, glutenvrije en natuurlijk gezoete taart in de winkelrekken: Delhaize RAW Cakes. Dat is een primeur in de Belgische retailsector.

Vegan en glutenvrij RAW Cakes assortiment

De RAW Cakes, die gemaakt worden in België, zijn verkrijgbaar in vier verschillende smaken:

 • Chocolade- & Karamelsmaak
 • Limoen & Mango
 • Framboos & Blauwe Bes
 • Vanille

De volledig natuurlijke ingrediënten worden niet verhit tijdens de bereiding. Een doosje van 130 gram bevat twee porties en kost 5.49 €.

Delhaize raw cakes limoen & mango

Uitgetest: Limoen & Mango en Chocolade & Karamel

Ter gelegenheid van onze eerste huwelijksverjaardag kocht ik twee smaken om te proeven met mijn liefste man. Beginnen deden we met de Limoen & Mango taart, die er trouwens prachtig uitziet, en zeker in combinatie met de bordjes van mijn oma.

Ik verwachtte vanwege de limoen een frisse, zurige smaak, maar eigenlijk was het smeuïge taartje best wel zoet. Om niet te zeggen, heel erg. Nu ben ik na al die jaren van suikerarm eten niet meer veel gewoon: Jense vond de zoetigheid wel meevallen en at de taart met smaak op. Mij deed het geheel net iets te veel denken aan de tropische frisco’s die mijn moeder en zus vroeger op vakantie altijd aten. Ik ben altijd al meer een chocolate-kind-of-girl geweest, ook op vlak van ijsjes. Toen het bekende chocolade friscomerk uitkwam met een karamel-variant, werd dat meteen mijn lievelings voor aan het zwembad.

Geen wonder dat ook hier mijn absolute favoriet de RAW Cake Chocolade & Karamel bleek te zijn. De vastere structuur van de chocoladelaag in combinatie met de krokante bodem, hazelnoten en karamel met een zoute ondertoon: love it! Hoewel ook hier het zoete een pak subtieler mag, smaakte deze traktatie wel naar meer.

Niet de allerlekkerste plantaardige taart die ik al proefde, maar we hebben er zeker van genoten. Het is alleszins fijn om deze toegankelijke optie erbij te hebben. Hopelijk volgen nog veel meer supermarkten dit voorbeeld. Nóg mooier zou het natuurlijk zijn als de verpakking ook een duurzaam tintje kreeg.

Ingrediënten

Ingrediënten Limoen & Mango:
Cashewnoot, dadel, kokosmelk, agavestroop, amandelen, ongeharde kokosolie, mango 7.9%, limoen 4.8%, citroen.

Ingrediënten Chocolade- & Karamelsmaak:
Dadel, kokosmelk, agavestroop, amandelen, boekweit, ongeharde kokosolie, cacao 5.4%, water, hazelnoten, ahornsiroop, tahini (bevat sesam), zout.

Grappig om te zien dat, in tegenstelling tot mijn subjectieve smaakbeleving, in realiteit het suikergehalte van de limoentaart (15% suikers) veel lager ligt dan bij het chocoladegebak (35.1% suikers). Het chocoladegebak bevat dan weer meer vezels en minder vet.

Je kan de Delhaize RAW Cakes vinden in de bakkerij-afdeling van Delhaize supermarkten. Heb jij ze al getest?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

19 Comments

 1. Ik heb met interesse je review gelezen; een vriendin van mij is ook altijd op zoek naar etenswaren die aan dezelfde eisen voldoen.
  De foto sprak me heel erg aan, maar de overheersende zoete smaak lijkt me wat minder. Ik vind het altijd belangrijk dat je de smaak proeft die op de verpakking staat, en in de eerstgenoemde zit dan toch wel weinig fruit. En in de tweede heel weinig cacao! Maar goed, als die vriendin op de koffie komt, kan ik het wellicht eens proberen.

  Zijn er trouwens ook leuke recepten voor koekjes / taart die jij wel mag? Mijn zus had laatst een glutenvrije kokoscake gemaakt; heel lekker! Ik zal eens navragen wat erin zat.

 2. Over dat ‘groen’ valt te twisten. Dadels, kokosnoten, amandelen e.d. komen van ver en moeten allemaal ingevlogen worden. Dus zo ‘groen’ is het niet. Het is vele malen groener als je gebakjes eet gemaakt van producten die lokaal zijn en dus weinig kilometers maken. Ook de manier van telen ter plekke is niet altijd groen. Ook voor vegan producten waarvan men denkt dat dit niet ten koste gaan van dieren, worden dieren gedood.
  Ik vind het wel fijn voor je dat jij nu ook kunt genieten van een lekker taartje!

 3. Leuk om te lezen. Het zoete schrikt me ook af. Dochterlief laat zoete dingen liefst links liggen. Ze lust zelfs geen ananas omwille van het zoete.
  Ik ga zelden naar Delhaize, maar om dit te proeven wil ik wel eens een ommetje maken.

 4. Dat klinkt best goed! Ik eet suikerarm, zo noem ik het maar 😉 en werkelijk alles wat je dan buiten je eigengemaakte spuletjes krijgt is dan te zoet.
  Dank je wel voor dit review 💙

 5. Deze cakejes klinken heerlijk en wat zien ze er ook prachtig uit! Wat fijn dat je door de opkomst van dit soort cakejes zonder gluten en suiker ook vaker van zoiets lekkers kunt genieten 🙂

 6. Eindelijk, na jaren (lactose-intolerantie) kan ik terug iets ‘zoets’ eten… En dan nog geweldig lekker en gezond ook!!! De raw cakes van Delhaize zijn dus voor mij een topper. Een tijdje geleden verkocht de Delhaize van Oostende ze ineens niet meer. Na navraag bleek dat de versheidsdatum vlug verstreken was en dat er veel moest weggegooid worden. Hoe erg! Zoiets lekkers!
  Reden: de cakes zijn diepgevroren en ontdooid: dus ze moeten snel op. Daarom volgende suggestie aan Delhaize: Waarom verkopen jullie ze niet diepgevroren? Ontdooien kunnen we zelf wel, het laat ons toe grote hoeveelheden te kopen en ze zijn dan alle dagen vers.
  Laten jullie me iets weten?
  Ingrid

  1. Hoi Ingrid! Wat fijn dat je ook zo kan genieten van de raw cakes. Ik vind het persoonlijk een heel goed idee om ze bevroren aan te bieden. Zelf ben ik natuurlijk niet verbonden aan Delhaize, ik wilde gewoon een leuke ontdekking delen. Je kan je met je vraag dus best richten aan de klantendienst van Delhaize zelf :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.