Toen ik twee weken geleden thuiskwam van vakantie, lag er een leuk pakketje op mij te wachten. De inhoud: een limited edition Ocean Bottle met afwasmiddel van ecologisch huishoudmerk Ecover. Daar moest ik meer over weten!

Wie is Ecover?

Al in 1979 werd het eerste ecologische wasmiddel van Ecover op de markt gebracht. Sindsdien heeft het Belgische merk zijn assortiment uitgebreid met zowat alle huishoudproducten die je kan bedenken. Het verschil met reguliere middelen voor mens en milieu? Alles is van natuurlijke oorsprong, biologisch afbreekbaar en dierproefvrij.

Sinds 1992 worden de ecologische producten van Ecover vervaardigd in een fabriek in Malle, die gebouwd werd met het oog op duurzaamheid (best vooruitstrevend voor die tijd, als je het mij vraagt). De standaard Ecover verpakkingen bestaan voor 75 procent uit plastic, gemaakt van suikerriet, en voor 25 procent uit gerecycleerde kunststof.

In 2012 startte Ecover een samenwerking op met het Amerikaanse concurrerende merk Method en vormde People Against Dirty. Onlangs raakte het nieuws bekend dat Ecover verkocht is aan een Amerikaanse mastodont, SC Johnson, die ook niet-ecologische producten in handen heeft. Eerlijk? Ik hou mijn hart een beetje vast voor deze evolutie, en hoop dat deze overname geen afbreuk doet aan de visie en producten die we van Ecover gewend zijn.

Mijn ervaring met Ecover huishoudproducten

Ook al ben ik wel eens benieuwd naar andere groene schoonmaakmerken, in ons huishouden grijpen wij al jarenlang telkens weer terug naar Ecover. Van schoonmaakmiddelen over waspoeder tot aan afwasmiddel en vaatwastabletten: we zijn eigenlijk nog nooit teleurgesteld. De producten ruiken heerlijk (en zijn subtiel genoeg), irriteren niet en werken ook gewoon goed. In tegenstelling tot van reguliere merken, krijg ik hiervan geen hoofdpijn. Het assortiment van Ecover is bovendien zo toegankelijk en makkelijk verkrijgbaar, dat ik soms niet helemaal begrijp waarom je nog voor niet-groene varianten zou kiezen ;-).

De limited edition Ecover Ocean Bottle

Volgens schattingen drijven er zo’n 5 biljoen stukjes plastic in de zee. De voorspelling is dat tegen 2050 het gewicht van plastic in de oceanen, dat van de vissen die er leven zal overtreffen. Deze vervuiling betekent een ramp voor het milieu en de voedselketen.

Ecover wil meer aandacht voor dit probleem, en brengt daarom elk jaar een nieuwe limited edition Ocean Bottle uit. De Ecover Ocean Bottle van 2017 bestaat al voor de helft uit oceaanplastic, aangespoeld op de stranden van Rio. De andere helft van de verpakking werd gerecycleerd. De fles bevat afwasmiddel waarvan ook de geur met sinaas en zeekelp geïnspireerd werd door de oceaan. Leuk detail: het unieke design met kuiltjes onderaan de fles is gebaseerd op de structuur van plankton. Door de kuiltjes is het mogelijk om 15 % minder verpakking te gebruiken dan bij een standaard, gladde fles.

ecover ocean bottle

Bedoeling is dat mensen de mooi vormgegeven Ocean Bottle telkens hergebruiken. Met het verminderen van ons afval in het achterhoofd, hervulden wij tot nu toe altijd een standaard literfles afwasmiddel vanuit een grote verpakking van 5 liter. Ik moet toegeven dat de Ocean Bottle een stuk charmanter staat op de kast, dus vanaf nu gebruiken we dit pareltje!

Wil jij ook nog een Ecover Ocean Bottle bemachtigen? Ze zijn te koop in beperkte oplage in supermarkten en bij natuurwinkels. Op = op!

 

Dit artikel bevat een product dat ik gekregen heb. Dankjewel!

Bewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

12 Comments

  1. Leuk initiatief! Ik gebruik zelf graag navul-verpakkingen en dan is zo’n limited edition eigenlijk erg leuk! Echt een leuke manier om het plasticprobleem onder de aandacht te brengen.En ik zal eens gaan kijken of ik hun lijn in onze supermakrt kan vinden.

  2. Super initiatief dit. Enkele maanden geleden waren we nog in Bali en zwommen we daar letterlijk tussen het afval. Toen is bij mij de knop ook omgedraaid en ben ik veel bewuster gaan leven. Dit flesje is inderdaad mooi genoeg om op het aanrecht te zetten en om te hergebruiken. Zeker wanneer je het verhaal erachter kent!

  3. Hier ook trouwe gebruiker van Ecover en ik heb me ondertussen al wat verdiept in de gevolgen van de overname. Ze gaan bij de aanmaak van hun producten overschakelen op genetisch gemodificeerd materiaal. Ze willen de schaarste centraal zetten in hun duurzaam beleid. Dus alles hangt af van jouw eigen standpunten hier omtrent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.