Oh, wat heb ik lang uitgekeken naar het moment dat ik dit bericht online kon zetten. De aller-allergrootste droom van Jense en mij komt namelijk uit. Wij worden mama en papa. Vandaag nog geen uitgebreide verslagen van hoe de afgelopen maanden zijn geweest (spoiler: vre-se-lijk misselijk!) of van alle gedachten, gevoelens en beslissingen die eraan vooraf zijn gegaan. Voor nu wil ik het gewoon van de daken schreeuwen: ik ben zwanger!

Zwanger? Vertel!

In maart van dit jaar kregen we, na jarenlang hopen en teleurgesteld worden, eindelijk groen licht van de dokter. Na het inwinnen van extra advies over mijn medicatie en supplementen, en nog extra onderzoeken van hart en bloed, stond niets ons nog in de weg. Een spannende tijd brak aan, en buiten ons tweetjes was niemand op de hoogte.

Toen ik in september – nadat ik het té verdacht vond dat ik al drie dagen op rij om stomme dingen moest huilen – een testje deed, werd het ongelofelijke werkelijkheid. Mijn lichaam was in staat om zwanger te worden, en ik kon Jense het prachtige nieuws vertellen dat hij papa zou worden.

Eerste trimester: check!

Vandaag ben ik exact drie maanden ver. Dat wil zeggen dat we eind mei ons kindje in de armen mogen sluiten. Na twee perfecte echo’s zijn we gerust dat het kleintje het goed doet, maar het blijft natuurlijk superspannend. Het eerste trimester is al erg pittig geweest, maar daarover later meer. Nu weten jullie wel ineens de hele reden waarom het hier net iets rustiger is geweest dan normaal ;-).

Een kind krijgen? En wat met mijn gezondheid?

Hoewel mijn gezondheid stabieler is geworden, ben en blijf ik nog steeds chronisch ziek. Dat een kind  krijgen geen evidentie is, spreekt voor zich. Zelf heb ik in het verleden veel gehad aan het lezen van verhalen van andere chronisch zieke mama’s, en ik ben van plan om ook mijn eerlijke ervaringen met jullie te delen. Er staat al een blog op de planning over hoe we tot deze stap zijn gekomen, en ik zal regelmatig updates geven over hoe alles verloopt. Mama en papa worden is sowieso al een heel avontuur, en in ons geval hopen we natuurlijk extra hard dat mijn gezondheid blijft meewerken.

Maar vandaag staat alleen maar het fantastische nieuws voorop: over een half jaar krijgen we een baby. En eindelijk mag iedereen het weten!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

75 Comments

 1. Ahhh gefeliciteerd!!! Het is jullie zo gegund! Ik had al een voorgevoel overigens 🙂 Ik hoop dat je dat je je snel weer beter voelt en dat je van de zwangerschap kunt genieten, want het is zo’n bijzondere ervaring!

 2. Van harte gefeliciteerd! Wat een mooi en extra bijzonder nieuws! Ik volg jouw zwangerschap dan ook graag, ook bij mij zijn er twijfels en vragen hoe het allemaal zal kunnen, en wat er eventueel te verwachten is. Het is zo’n mooie maar toch onzekere tijd als je niet op je lichaam kunt rekenen. Daarom wil ik jullie een hele fijne en goede tijd en zwangerschap toewensen. Want wat is dit bijzonder!

 3. Wat een leuk nieuws, gefeliciteerd! Chronisch ziek zijn en zwanger zijn is zeker een spannend avontuur, maar het is het allemaal waard. Hopelijk wordt de misselijkheid snel minder en kan je toch genieten van je zwangerschap!

  1. Ik las de afgelopen maanden met extra veel belangstelling je blogs, en je begrijpt nu waarom hé, haha.
   Jij bent ook zo misselijk hé, hopelijk is het intussen al wat beter, wat is dat zwaar!! Dankjewel!

 4. Wauw, gefeliciteerd! Ik herken je twijfels heel erg en heb zelf gekozen om geen mama te worden. Daarom lees ik dit bericht ook met iets gemegde gevoelens maar ik ben bovenal superblij voor jou en Jense!

  1. Dat begrijp ik zeker, en ik besef ook dat het voor velen die misschien niet reageren ook een pijnlijk of moeilijk te begrijpen nieuwtje kan zijn. Dus dankjewel voor je oprechte berichtje!

 5. Wat een prachtig geschenk valt jou toe. Geniet er van!
  Zwanger zijn en een kind opvoeden is nooit alleen maar genieten, er komen altijd moeilijke momenten bij, maar ik ben er zeker van dat jij daar zal in slagen zoals iederen andere mama.

 6. Yay! Proficiat Sofie! Zo fijn voor jullie. Lijkt me geen evidentie om een kindje op te voeden als je ziek bent, maar ik weet zeker dat je een geweldige mama zult zijn! (En Jense een geweldige papa natuurlijk!)

 7. Wauw wat leuk nieuws! Van harte gefeliciteerd! Ben wel heel benieuwd hoe je tot deze beslissing gekomen bent enz.! Wij willen ook wel maar zijn bang of mijn ziek zijn gevolgen gaat hebben voor de toekomstige kleine of niet

 8. Van harte en uit de grond van mijn hart een dikke proficiat! De liefde voor je kleine spruit is een ongeëvenaarde liefde, anders dan alles wat je tot nu toe meemaakte, dat kan ik je al vertellen. Chronisch ziek zijn én een kind grootbrengen is niet vanzelfsprekend, vaak zwaar, maar ook zo mooi! Het brengt een hoop nieuwe vragen en uitdagingen met zich mee, maar ze zijn het stuk voor stuk waard. Voor mezelf zeg ik altijd: ik wil nooit ofte nimmer zwanger zijn en bevallen, maar hoe zwaar dat allemaal was, ik vergeet het nooit, maar het was het waard. De liefde voor en van mijn kleine meid zou ik nooit willen en kunnen missen! ik wens je een mooie zwangerschap toe, en de nodige sterkte op de moeilijkere momenten, en natuurlijk, een wolk van een baby!

 9. Oh wat een geweldig nieuws! Ik zit hier te glunderen van oor tot oor. Het is jullie van harte gegund en ik weet zeker dat jullie kindje in een gespreid bedje terechtkomt 🙂 Gefeliciteerd! Ik wens je een fijne en hopelijk voorspoedige zwangerschap toe.

 10. Hoewel het geen evidentie is om mama te zijn wanneer je chronisch ziek bent, denk ik dat het allerbelangrijkste hier het geluk is dat jullie zwanger zijn! Van harte gefeliciteerd dus!
  Trouwens, ik denk dat jullie heel goed hebben nagedacht hierover, dus een prachtig bewuste keuze. En ik wens jullie alle goeds (en ik hoop dat bij jou ook dat magische zwangerschapshormoon je wat beter doet voelen ;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.