Bij de voorbereiding op de komst van een kindje komt heel wat kijken. We zullen straks heel wat spullen nodig hebben voor de verzorging en het dagelijks leven van ons kleine meisje. Het liefst willen we dat zo duurzaam mogelijk – en tegelijk budgetvriendelijk – aanpakken. Ik weet niet of het zo bekend is in Nederland, maar in België is het de gewoonte om de baby-uitzet op een lijstje te laten zetten bij een bepaalde winkel, zodat vrienden en familie hier een geschikt cadeautje kunnen uitkiezen. Met nog een viertal maanden te gaan zijn wij gaan nadenken over de geboortelijst, en welke variant daarvan het best bij ons past. Een ecologische geboortelijst: wat zijn voor ons de opties?

1. Een traditionele babywinkel, maar dan met eco-opties

Paradisio

We zouden een lijstje kunnen leggen bij een traditionele babywinkel. Het is in de buurt, alles is te vinden op één plek en het is de “weg van de minste weerstand”. Het leuke aan Paradisio vind ik dat het je makkelijk wordt gemaakt om de meer ecologische opties uit het eerder klassieke assortiment te kiezen. Op de website kan je bij de zoekresultaten filteren op “Eco” of “Belgische artikels”. Zo krijg je bijvoorbeeld alle opties te zien die gemaakt zijn van biologisch katoen, of die geproduceerd zijn in België. De vraag is alleen of het eerder beperkte eco-assortiment onze hartjes echt sneller kan doen slaan.

2. Een duurzame babywinkel

Een tussenoplossing is een klassieke geboortelijst, maar dan bij een winkel die zich uitsluitend richt op een duurzaam aanbod. Genoeg echt ecologische babymerken waar we heel enthousiast van worden, alleen blijft het natuurlijk wel een feit dat je allerlei spullen nieuw aanschaft terwijl dat niet hoeft. Maar het is wel leuk om te neuzen in de prachtige ecologische babycollecties die te vinden zijn bij bijvoorbeeld Biotoop, ZonnehoedMandragora, Play, Doekjes en Broekjes, Villa Kakelbont, of Kudzu. Twee winkels spreken ons persoonlijk momenteel erg aan met het oog op de geboortelijst:

Blabloom

Puur op basis van de website is Blabloom een hele grote kanshebber gebleken. Alles is overzichtelijk en uitnodigend vormgegeven en er zijn heel wat praktische tips en persoonlijke ervaringen te vinden van testmama’s. Ook het diverse assortiment maakt ons blij. Enige nadeel is dat de winkel zich bevindt in Limburg, en wij wonen ten westen van Antwerpen. Geen probleem, alles kan online geregeld en vervolgens opgestuurd worden, maar de vraag is of het dan nog steeds de duurzaamste keuze is.
Update: ik kreeg van Blabloom de vraag om eens langs te komen in de winkel, en dat deed ik. Je leest het verslag hier!

3. Een tweedehands geboortelijst

Mic Mac Minuscule

Wie echt voor een duurzame baby-uitzet wil gaan, kiest ervoor om alles tweedehands aan te schaffen. Probleem is dat vele vrienden en familie bij de geboorte toch graag een cadeautje meebrengen, en zo eindig je alsnog met heel wat nieuwe spullen die je misschien niet echt kan gebruiken. Een tweedehands geboortelijst, zoals die van Mic Mac Minuscule speelt hier handig op in. De Mic Mac Madammen gaan op zoek naar een volledige tweedehands uitzet en maken daar een geboortelijstje van, waar vrienden en familie uit kunnen kiezen. Leuke extra: je kan ook makkelijk wasbare luiers op de lijst plaatsen via Mic Mac Minuscule. Ze werken samen met Klein Spook, en laat ik daar nu net consulent zijn… 🙂

4. Een onafhankelijke, persoonlijke, ecologische geboortelijst

Omdat we zelf al een aantal tweedehands spulletjes hebben gekocht, we sommige dingen toch graag nieuw aanschaffen (zoals matras, luiers en autostoel) en we eigenlijk het liefst bij verschillende winkels zouden willen shoppen, is een flexibele geboortelijst ook een handige optie. Je bent hierbij niet gebonden aan één bepaald adres en kan spulletjes van alle soorten en maten toevoegen aan je zelf opgezette webpagina.

Pakske

De mogelijkheden van Pakske zijn erg uitgebreid. Je kan zelf foto’s toevoegen (bijvoorbeeld van tweedehandsspullen die je al voor de geboorte in huis hebt gehaald), maar ook links naar webshops of volledig zelfbedachte cadeaus (wat dacht je van kraamkost, een familievakantie of de eerste spaarrekening voor je baby?). Familie en vrienden krijgen je volledig gepersonaliseerde lijstje te zien, kiezen een cadeautje en kopen het zelf bij de winkel die jij voorstelde of storten het bedrag voor de aankoop door naar jouw rekening.

5. Een pamperrekening

Niet echt een duurzame geboortelijst, maar eventueel ook een optie: een zogenaamde pamperrekening. Dat is eigenlijk gewoon een rekeningnummer waar mensen een centje op kunnen storten voor het kleintje. De ouders kunnen daar dan spulletjes van hun keuze (of luiers, zoals de naam het zegt) van kopen. In ons geval zou het geld dan dienen voor de aankoop van tweedehands items en herbruikbare luiers. 

Dit vind ik een moeilijke: ik vermoed namelijk dat veel mensen toch graag een cadeautje kopen in plaats van een bedrag te storten. Ik wil het liefst vermijden dat ik na de geboorte een verzameling van twintig knuffels heb die vervolgens ongebruikt in een hoek blijven liggen. Heel goed bedoeld, maar niet zo duurzaam, en ook zonde van het geld van de lieve schenkers.

Nog tips?

Veel om over na te denken dus! Ik ben erg benieuwd: met welk soort lijst hebben jullie gewerkt? Was het een ecologische geboortelijst? En zou je het nu anders doen? Ook als ik nog duurzame alternatieven voor de geboortelijst over het hoofd zie, hoor ik dat uiteraard graag!

Postnatale update: we kozen uiteindelijk voor een combinatie van nieuw en tweedehands en maakten zelf een tweedehands geboortelijst! Het was een succes.

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

20 Comments

 1. Geboortelijsten zijn in Nederland niet zo gebruikelijk (ik heb het tenminste nog nooit meegemaakt) maar ik vind dat je handige alternatieven biedt! Ik ben zelf erg groot fan van het idee van kraamkost: als cadeau nemen mensen een lekker maal mee dat je die avond kunt eten of in de vriezer kunt schuiven. Ik ben echt nog niet met kinderen bezig, maar zou ook niet zitten wachten op eindeloos veel speelgoed en kleertjes waar het kindje zo uitgegroeid is. Een zorg als koken uit handen geven lijkt me dan wel weer ideaal. Het lijkt mij moeilijk om mensen daarvan op de hoogte te brengen, maar als je toch zo’n cadeaulijst maakt, is dat daar dan weer ideaal voor.

  1. Ja, vind ik ook supertof! Zal zeker van pas komen in die eerste maanden! Op zo’n eigen cadeaulijst kan je dat wel aangeven denk ik, als je een beetje creatief te werk gaat 🙂

 2. Leuk dat je daar zo mee bezig bent! Ik heb zelf niet met een cadeaulijst gewerkt, maar heb wel geprobeerd alles duurzaam aan te pakken. Inderdaad tweedehands shoppen, wasbare luiers gebruiken en vooral niet te veel kleertjes kopen. Ik zou ook niet te veel kleertjes vragen, hoe schattig ze ook zijn. Je dochtertje zal er zo snel uitgroeien dat het het in duurzaam opzicht niet waard is. Oh en nog een tip: vraag dingen unisex! Dit maakt het of voor jezelf duurzamer als er ooit een tweede zou komen, of maakt het duurzamer voor anderen omdat je het gemakkelijker kunt weggeven 🙂

  1. Kleertjes hebben we al met hopen te leen gekregen van vrienden, dus ik denk niet dat we daar nog veel nodig hebben. En hoe schattig het inderdaad ook is, ik hou me daarom in om er nog bij te kopen, want zoals je zegt, het is maar voor even en tweedehands is veel duurzamer!
   Goede tip ook van de unisex! Ik let er bij mijn eigen aankopen heel erg op, en de paar typisch meisjesachtige dingen komen sowieso wel via de tantes ;-).

 3. In NL inderdaad niet gebruikelijk al wordt er wel steeds meer op lijstje.nl gewerkt. Ik denk vergelijkbaar met dw gratis site die je al noemt. Wij hebben bij het geboortekaartje een apart kaartje gedaan met de boodschap dat we duurzaam proberen te leven dus áls je al een kado wil geven of dit biologisch, tweedehands of fairtrade mag zijn OF een donatie aan een goed doel dat we gekozen hadden. Mensen geven idd graag een kado maar nemen zo makkelijker bv iets van hun eigen oudere kinderen mee of denken iig iets langer na. Resultaat is: weinig meuk.

  1. Oh ja, voor Kerst dit jaar hebben wij ook gebruik gemaakt van lijstje.nl! Inderdaad ook fijn, omdat je aangeeft wat je echt kan gebruiken en zo geen onnodige spullen verzamelt.

 4. Wij kozen voor een lokale, kleinere, zelfstandige winkel om onze lijst te leggen. Zij kozen alle producten zorgvuldig uit, en vonden het ecologische aspect ook heel belangrijk. Nog geen seconde spijt gehad van de keuze toen, maar helaas bestaat de winkel ondertussen niet meer. Samen met een lijst hadden wij ook een rekening geopend, omdat we mensen de keuze wouden laten. Maar toch brachten toch nog mensen spullen mee die niet op onze lijst stonden, en dat is niet altijd even leuk.
  Wat ik nu zelf altijd cadeau geef aan mensen in mijn dichte omgeving: kraamkost! Of wat hulp in het huishouden, of wat zorg overnemen. Want daar heb ik zelf echt het meeste aan gehad tijdens mijn eerste weken met de baby!

  1. Nee inderdaad, en toch valt het niet helemaal te vermijden denk ik, dat je toch nog dingen krijgt waar je misschien niets mee bent (uiteraard goed bedoeld).
   Kraamkost vind ik ook een toppertje inderdaad ;-). Lijkt mij dat wij dat ook heel goed zullen kunnen gebruiken.

 5. Wij hebben voor Dreambaby gekozen, maar hadden een uitermate beperkte geboortelijst, want alle spullen die we tweedehands kochten, hebben we zelf betaald. Idem voor de luiers. Achteraf bekeken was dat niet zo’n goede optie, omdat we teveel spullen erop hebben gezet ‘voor de leuk’.
  Nu zou ik eerder voor een persoonlijke geboortelijst gaan, zo’n flexibele. Dan maar geen kortingsbon van de winkel of cadeaubon voor een fotoshoot waar we uiteindelijk niet blij mee waren 😉

  1. Ja, we merken nu dat we er echt moeite mee hebben om zomaar dingen op een lijst te zetten “omdat de lijst toch gevuld moet raken”. Dat gaat echt wel in tegen ons gevoel van “hebben we dit allemaal nodig?”. Goed om weten dat je de kortingsbonnen achteraf bekeken toch niet zo de moeite vond ;-).

   1. De bon van Dreambaby werd gebruikt om spullen te kopen die we achteraf nog nodig bleken te hebben, ja, maar van die van de Colruyt hebben we maar eentje gebruikt. Deze van Portrait Studios was de moeite niet (de foto’s vonden we echt niet zo mooi als we gehoopt hadden) en die extra bonnetjes van Dreambaby waren allemaal van spullen die we nooit zouden gebruiken. Ik heb zelfs al die dozen die je krijgt ook afgezegd. Alles is altijd over kunstvoeding en pampers. Laat ik nu net borstvoeding geven en herbruikbare luiers gebruiken, LOL. Heb ik dus niets aan! 😀

   2. Om die reden kiezen wij voor Kadolog. Bij de premium versie wat uiteindelijk niet geweldig veel kost, ontvang je een kaart waarmee je 10% korting krijgt in heel wat winkels. Blijk je dan uiteindelijk toch nog wat nodig te hebben, dan heb je dat toch al 😉

     1. Ik ben voorlopig de lijst aan het opmaken maar heb me nog niet geregistreerd voor de premium. Dat zal ik maar een paar weekjes voor de vermoedelijke bevallingsdatum doen, zo hebben we meer genieten van de kortingskaart als het nodig is. Daar kan ik je voorlopig dus niet mee helpen al denk ik dat het merendeel wel overschrijving zou verkiezen binnen mijn familie- en vriendenkring 😉

  2. Wij hadden twee lijsten: eentje bij Dreambaby en eentje bij Sebio (webwinkel). Deze bij Dreambaby was eerder voor de grote spullen (eetstoel, fietsstoel,…) en vrij beperkt. Hebben op voorhand echt goed nagedacht wat we nodig hadden en vooral écht nodig hadden. Met dat lijstje zijn we naar de winkel geweest, maar we zijn heel bewust niet door de rekken gaan dwalen. Anders lijkt alles opeens nodig of nuttig of leuk.

   1. Momenteel is dat ook ons plan: een nieuw lijstje en een tweedehands lijstje. We dachten eerst dat mensen het maar raar zouden vinden, twee lijsten, maar waarom eigenlijk niet?
    Goede tip, om niet door de rekken te gaan. Alles lijkt dan inderdaad opeens nodig en dat is het meestal niet ;-).

 6. Wat leuk dat jullie hier zo mee bezig zijn! Ik ben eind oktober bevallen van ons eerste kindje, ook een meisje, en zat met dezelfde uitdaging. Wij hebben er toen voor gekozen om enerzijds een lijstje te maken met vooral tweedehands spullen, workshops, waardering voor zelfgemaakte spullen en een aantal goede doelen waar mensen aan zouden kunnen doneren. En gevraagd om kraamkost! Dat was echt een lifesaver. Via mijn blog heb ik toen een stuk geschreven dat we eigenlijk geen cadeaus hoeven, maar dat we een duurzaam lijstje hebben voor mensen die zelf toch graag wat willen geven. Via die weg is het bij iedereen terecht gekomen. Mijn ervaring is dat ongeveer de helft van de visite zich er aan houdt en dat slechts een klein groepje geen cadeau meeneemt. Je krijgt dus wel wat ongevraagde kleding, met name, al merk ik dat die mensen dan wel moeite hebben gedaan om duurzame varianten te vinden.

  Voor kraamkost kreeg ik na de kraamtijd van een vriendin nog mealtrain.com door. Dat is een site waar je eigenlijk kraamkost een beetje kunt regelen. Jij kunt voorkeuren aangeven en je kunt zien wanneer er al eten gebracht wordt. Zodat niet iedereen op dezelfde dag wat brengt (al is de vriezer daar ook goed voor).

  Ik zie dat je wasbare luiers graag nieuw zou willen aanschaffen. Los van dat daar overigens een bloeiende tweedehands markt voor is, onder meer via Luiermarkt op Facebook, raad ik je aan om te starten met luiers huren. Klein Spook biedt die optie volgens mij. Dan kun je kijken welk systeem je het beste bevalt en deze vervolgens aanschaffen.

  Ben benieuwd voor welke optie of combinatie van opties jullie uiteindelijk kiezen!

  1. Wat tof dat je echt een geboortelijst hebt kunnen maken hoe jij het wilde! En dat mensen dan toch nog moeite deden om duurzame kleding te kopen, wauw, vind ik heel mooi! Bedankt voor de tips! Ik ga ook eens op je blog kijken 🙂

 7. Superhandige post! Als toekomstige mama van een tweeling zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Zoveel producten waarvan ik geen idee heb of ik ze (in tweevoud) nodig heb… Ik wil ook een beetje bewust consumeren en heb enkele grote stukken al tweedehands gekocht (park, kinderwagen, Maxi-cosi’s, wippers). Omdat ik geen zin heb om op zaterdag babywinkels af te schuimen en graag zelf aan de slag ga, wil ik een goeie online optie. Ik twijfel daarom momenteel tussen een winkel als Blabloom of een onafhankelijke lijst à la Kadolog.

  Heb jij al beslist voor welke optie je uiteindelijk kiest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.