Sinds twee jaar zijn wij de trotse gebruikers van een vaatwasmachine. Of moet ik zeggen: de opgeluchte gebruikers? Toen we nog in ons appartementje woonden, moesten al onze afwasjes met de hand gebeuren. We waren er zeer goed in om de vaat niet meteen weg te werken, maar hem af en toe toch een ietsiepietsie te lang te laten staan. Gevolg: de afwas duurde telkens veel langer dan nodig. Superblij dus, met onze vaatwasmachine. Ik had nog nooit veel aandacht besteed aan het vaatwasproduct (behalve dan dat ik steeds de keuze maakte voor een ecologisch vaatwasmiddel), tot nu. Waarom wij onze all-in-one vaatwastabletten vaarwel zeggen en vanaf nu kiezen voor een combinatie van afzonderlijk spoelmiddel, onthardingszout en zeeppoeder, leg ik je uit!

Ecologisch vaatwasmiddel: all-in-one of combinatie van losse producten?

Om de afwas te doen, heeft een vaatwasser drie verschillende dingen nodig: onthardingszout, glansspoelmiddel en zeep of wasmiddel. Het wasmiddel is verkrijgbaar in losse vorm als een poeder, of in vaste vorm als een tablet. Veelgebruikt zijn echter de all-in-one blokjes, waarbij zowel het wasmiddel, het onthardingszout als het spoelmiddel in één vaatwastablet verwerkt zitten.

Tot nu toe gebruikten wij zonder veel nadenken telkens een alles-in-één vaatwasblokje. We vonden dat het meest handige, want je hoeft maar één product aan te kopen en per afwasbeurt simpelweg een exemplaar in je machine te mikken. De rest leek altijd teveel gedoe. Nu we de andere optie ook uitgeprobeerd hebben, weet ik dat dat eigenlijk onzin is. Het is namelijk echt een werkje van niks, om even het zout of het spoelmiddel aan te vullen als je machine dat aangeeft. Helemaal niks ingewikkelds aan!

Waarom kiezen voor losse vaatwasproducten in plaats van all-in-one vaatwastabletten?

Minder afval

Wat mij begon te storen aan onze vaatwasblokjes, met het oog op zoveel mogelijk afval elimineren, was het feit dat om elk apart blokje een plastic folie zat. Wanneer je werkt volgens het andere principe, met los spoelmiddel, zout en zeep, heb je daar geen last van. Je kan deze benodigdheden bovendien aankopen in veel grotere hoeveelheden, gebruikt alleen wat je nodig hebt en bespaart zo heel wat onnodige verpakkingen. En het gefriemel met die vervelende papiertjes is meteen ook verleden tijd.

Beter voor de machine?

Mijn schoonmama zegt altijd: het is beter voor je machine om geen alles-in-één vaatwastabletten te gebruiken. Dat had een professionele vaatwasmachinehersteller (is daar een mooi woord voor?) haar op het hart gedrukt. Ik heb er geen idee van of het met de huidige generatie machines nog steeds zo is, maar ik wil het gerust aannemen. En hoe langer ik doe met mijn vaatwasmachine, hoe duurzamer uiteraard.

Minder water- en energieverbruik

Verbazingwekkend: in de handleiding van onze vaatwasser lazen we dat bij het gebruik van all-in-one vaatwastabletten, de programmaduur automatisch verlengd wordt. Om goede was- en droogresultaten bij het gebruik van all-in-one vaatwasblokjes te behalen, moet de machine blijkbaar langer werken. Ook komt het regelmatig voor dat een afwasblokje om een of andere reden niet (volledig) oplost. De vaat is dan niet schoon, en moet dus helemaal opnieuw gebeuren. Verre van groen!

Goedkoper en zuiniger in gebruik

Los van het eventuele eco-aspect is het ook interessant om weten dat vaatwasblokjes vaak duurder zijn dan losse producten. Dat zal vast niet voor alle merken gelden, maar wij kiezen sowieso voor ecologische huishoudproducten die zo min mogelijk het milieu en onze gezondheid belasten. Wanneer ik onze kosten per afwasbeurt vergelijk, betaalden we voor een extra grote verpakking met 70 Ecover all-in-one vaatwastabletten 0.22 € per afwasbeurt. Voor een kleinere doos van 40 tabletten was dat 0.30 €. Nu betalen we zo’n 0.15 € per afwas.

Welk ecologisch vaatwasmiddel kopen?

Tja, het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Dit is in elk geval wat ik bestelde bij Big Green Smile:

Blijf je toch liever trouw aan het all-in-one vaatwasblokje? Dan kan je nog steeds kiezen voor een ecologische variant, zoals deze van Ecover, Klok of Ecozone.

Foto door Brooke Lark, Unsplash

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Pin voor later:

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

33 Comments

 1. Interessant om te lezen! Wij zijn met onze nieuwe vaatwasser juist overgestapt op alles-in-1 voor het gemak. Niet zo milieuvriendelijk, dus…. Ik had trouwens gehoord dat als je eenmaal met los zout begint, de vaatwasser niet meer zonder kan? Misschien is het een fabeltje, maar daarom hebben wij de wissel bij een nieuwe machine gemaakt.

  1. Oh, dat heb ik nog nooit gehoord. Ook interessant, hopelijk is dat nu ook weer niet het geval haha. We zitten nog in de testfase dus ik hoop dat we tevreden blijven ;-).

 2. Wel grappig want ik dacht altijd dat zo’n blokjes wel gewoon beter zijn dan dat je drie verschillende producten moet kopen (= 3x afval). Bij ons lossen die “plastiekjes” rond de blokjes vanzelf op dus daar hebben we geen last van. Maar het is inderdaad een persoonlijke keuzen 🙂 wel tof om te zien hoeveel een afwasje kost! Ik ga dat hier ook eens uitrekenen :p

  1. Ik merk toch wel dat we nu langer doen met die grotere verpakkingen, dus het scheelt wel. Maar als je van die drie aparte dingen natuurlijk ook kleine verpakkingen koopt zal het weer anders zijn :-). Haha ja hé, eigenlijk zou ik ook eens moeten tellen wat dat nu is op jaarbasis ofzo 🙂

  2. Alsjeblieft mensen, gebruik geen tabletten waar het plasticje “vanzelf oplost”. ja het lost op, het worden microplastics en u spoelt zo plastic rechtstreeks de plastic soep in. En dan als kleine deeltjes, die heel, heel gevaarlijk zijn.

  3. We kregen de waarschuwing van onze vaatwasleverancier om geen vaatwastabletten met oplosbare filie te gebruiken. De kans is namelijk heel groot dat deze folie na verloop van tijd de afvoer zal verstoppen met niet opgeloste deeltjes.

 3. Aha nu weet ik waarom onze vaat de laatste tijd er wat dof uitziet. Ik ben namelijk overgeschakeld op het vaatwaspoeder van sonett maar ik wist niet dat je dan zelf glansspoelmiddel moest toevoegen (zout doe ik standaard in de vaatwasser). Ga ik nu dus doen! 🙂 Van Ecover ben ik niet zo’n fan omdat die producten niet biologisch afbreekbaar zijn en dus schadelijk voor het milieu. Het enige ‘eco’ daaraan is dat het van plantaardig materiaal gemaakt is.

  1. Ja, over Ecover lees ik telkens dubbele dingen. Zou wel eens willen weten wat het nu echt is! Ik ben toch wel tevreden over de poetsproducten enzo, en ze zijn alleszins wel een veel meer verantwoorde keuze dan standaard gerief, maar wil ook wel eens iets anders testen natuurlijk 🙂

 4. Zo kan het dus ook! Voel me nu heel stom dat ik hier nooit aan gedacht heb 😛
  Heb wel eens zelf een middeltje gemaakt, maar daar werd alles net niet goed schoon van en ook dof. Op zich ben ik wel tevreden met de eco-tabletten van Albert Heijn. Werkt goed, folietje lost op en verder zit er alleen een kartonnen doosje omheen.
  Ecover ga ik me sowieso nog in verdiepen! Allerlei eco-merken lijken me wel beter dan regulier, maar ik hoor wel eens wat beweringen (eerder van klanten dan de fabrikant zelf overigens) die ik echt even wil checken.

 5. Ik gebruik de all-in-one-blokjes van Ecover. (Ik vind die zelfs beter dan het merk dat ons door de vaatwasmachinefabrikant werd aangeraden.) Maar wat ik eigenlijk wou zeggen is dat ik niet eens wist dat er zoiets bestaat als vaatwaspoeder! Toch eens wat verder bekijken dus. Merci voor de tip!

 6. Ik ben al overtuigd om te kiezen voor vaatwaspoeder in plaats van de all-in blokjes. Maar lees nu bij het vaatwaspoeder van Sonett, dat je best je waterhardheid op je vaatwasser 10° meer instelt dan de effectieve waterhardheid.
  Wat is jullie ervaring hiermee ?
  Hebben jullie “veel” (meer) verbruik van zout ?

  1. Intussen hebben we al even kunnen testen en ja, we vinden wel dat het zout snel op is. Maar geen idee of het sneller is dan bij iemand anders, omdat het de eerste keer is dat we dit doen 🙂 Wel zijn we intussen overgestapt op Biotop poeder, maar geen verschil volgens mij. We vervangen het zout ongeveer elke drie weken.

   1. Sofie, als je om de 3 weken zout bijvult is dat steeds 1 kilo?
    Is wel heel veel hoor.
    Kben zeker akkoord met gebruik v d enkelvoudige waspoeder, 3 in 1 kan toch niet correct werken voor alle programmas hé.

 7. Bij de aanschaf van onze vaatwasser, enkele jaren geleden, raadde de installateur aan om zelf al gebruik je all-in-one-tabletten toch het zout en spoelglansmiddel aan te vullen omdat de all-in-one-tabletten aan gepast zijn aan een gemiddelde waterhardheid en deze van streek tot streek of plaats tot plaats sterk kan verschillen. Wij kopen al 25 jaar bij dezelfde winkel/installateur en mijn schoonouders al bij de vorige generaties. Tot nu toe waren de raadgevingen altijd waardevol.
  Vanuit mijn kinderjaren ben ik altijd al prijsbewust geweest. In de loop van de 25 jaar dat ik zelf een huishouden heb en nog steeds, probeer ik steeds van een product de verschillende versies, duur vs goedkoop of merk vs huismerk, uit. Mijn ervaring is dat merken daarom niet altijd beter zijn en dat meestal een gemiddelde prijsklasse ook zijn werk goed doet.
  Betreffende vaatwasproducten is mijn ervaring ook dat all-in-one-tabletten duurder zijn maar een doffe vaat nalaten. Momenteel gebruik ik nog de 3 producten apart. Of ik tabletten of poeder koop, hangt af van de prijs op de moment van aankoop, hiermee bedoel ik de prijs per wasbeurt. Naargelang de promoties kunnen de prijzen erg verschillen voor alle huishoudproducten zoals waspoeder, kuisproducten en vaatwasmiddelen. Dit is minder bij ecologische producten dan bij merken, maar zelf heb ik al redelijke prijsverschillen gezien op producten van Ecover bij de Colruyt de ene week t.o.v de andere week. Als ik merk dat mijn voorraad van een product het einde nadert, begin ik de prijzen in het oog te houden. Zo heb ik een tijdje geleden de normale vaatwastabletten gekocht van Ecover aan -30% bij aankoop van 3 dozen. Ik had nog een kleine voorraad maar zoiets kun je lang bewaren en dan vind ik dat prijsvoordeel wel meegenomen.
  Als deze voorraad op is, is het mijn bedoeling om zelf vaatwaspoeder te maken en uit proberen en azijn als spoelglansmiddel te gebuiken. Momenteel maak ik zelf mijn wasmiddel, zowel voor witte als gekleurde was, vloeibare handzeep en gezichtszeep. Veel goedkoper, op basis van marseille zeepvlokken en vooral veel beter voor onze gevoelige huid en het resultaat is evengoed of zelfs beter dan gekochte producten.

 8. Zelf heb ik 15 jaar ecologische reinigers voor industriële doeleinden verkocht en veel producten zijn echt goed, als je weet hoe je ermee moet omgaan. Mijn buren (man-vrouw) werken bij Ecover. En helaas, Ecover was een mooi en eerlijk bedrijf. Enkele jaren gelden overgenomen door de Amerikanen… de filosofie is weg. Ecologie, mag maar moet niet meer, het is gewoon een product geworden dat moet verkopen. Op zijn Amerikaans. Natuurlijke geur en kleurstoffen, afgeschaft, het moet goed ruiken voor de consument en die ziet toch niet wat erin zit. Dat is het spijtige aan (sommige) ecologische producten. Een bedrijf waar ik wel in geloof… Duits weliswaar. Werner & Mertz.

 9. Wist je dat het gebruik van zout in je vaatwasser afhangt van het feit of je hart of zacht water gebruikt?
  In onze regio hebben we zacht water en zou het zout gaan werken als een zuur en daardoor je machine aantasten.
  De mekanieker die ons vorige machine kwam herstellen wist me dat te vertellen.
  Het zout dient om het kalk in het water af te breken zodat de leidingeng niet verkalken en daardoor breken en om geen kalkaanslag op de materialen te krijgen.
  Dus even controleren of je hard of zacht water hebt en daarop je zout aanpassen of schrappen!
  Het laatste is natuurlijk alleen mogelijk wanneer je het zout apart toedient.

 10. Onze loodgieter raadt aan om vloeibare producten te gebruiken in de vaatwasser. Dit laat minder residu na, lost beter op! Maar er bestaan volgens mij weinig ecologische vloeibare producten voor de vaatwasser! Tot nu toe gebruikt ik eco tabletten van Albert Heijn, met goed resultaat. Het folie rond de tablet lost zogezegd op, maar is dat wel zo? Je kan niet zien of er geen resten achterblijven in de afloop. Heb juist een serieuze verstopping gehad. De loodgieter raadt aan op regelmatig ( maandelijks) een fles azijn in de afloop te gieten, zeker geen soda kristallen met heet water, want die verharden opnieuw in de afloop!

  1. Hoi Sumeyye,
   elke vaatwasser heeft hiervoor aparte vakjes, je kijkt best eens in de handleiding van je apparaat! Bij ons gaat het zout in een vakje in de bodem.
   Groetjes!
   Sofie

 11. Ik gebruik soda kristallen 2 tl in het bakje voor tablet.
  En azijn ipv glansspoelmiddel.
  En hartstikke schoon.
  Veel goedkoper dan poeder of blokjes.

 12. Helaas is het hebben van een motorische beperking niet altijd milieuvriendelijk dus. Scheelt alweer dat ik geen auto kan rijden dus ik maak ook gebruik van openbaar vervoer, maar van voorgesneden groenten, all-in-one vaatwastabletten en tabs voor in de wasmachine neem ik toch niet al te graag afscheid.

  1. Ach, iedereen doet weer andere dingen of legt andere accenten. Ook groen leven moet haalbaar blijven, anders levert het alleen maar frustraties op, toch? Daarom ben ik persoonlijk fan van kleine, doenbare stapjes die iemand die groener probeert te doen niet meteen overweldigen.

 13. Ik kwam bij je artikel omdat ik op zoek ben naar een alternatief voor Sonnett vaatwaspoeder, dat we al jaren gebruiken maar die toch minder goed presteerd dan we willen. We gebruiken het in combinatie met Sonnett glansmiddel en regenereerzout. Eerder dit jaar hebben we een nieuwe (heel goede) vaatwasser van Bosch gekocht, en we zijn er achter gekomen dat we te veel met de hand moeten voorspoelen omdat het poeder niet goed genoeg werkt. Dus zoek ik naar een beter natuurlijk vaatwaspoeder.

  1. Oei, met de hand voorspoelen is inderdaad niet zo eco natuurlijk, en niet de bedoeling. Jammer dat het Sonnett poeder niet goed werkt. Hier meestal geen klachten, enkel bij hele vuile vaat of als we hem wat te lang hebben laten staan zetten we wel het intensief programma op en dan gaat het helemaal goed.
   Een ander los poeder heb ik nog niet getest, dus kan ik je geen tips voor geven helaas!Veel succes!

 14. Ik las inderdaad al vaker dat losse producten goedkoper en beter is dan all-in-1 blokjes maar zelf de zout en glansspoel moeten instellen klonk als gedoe. Naar aanleiding van dit artikel werd ik toch weer nieuwsgierig en dus ook de Sonett vaatwaspoeder gekocht samen met zout en glansspoel en de tijd genomen om die zout en glansspoel instellingen eens na te lopen. Stelt ook eigenlijk niks voor en is helemaal niet moeilijk, maar was gewoon lui haha

  Tot nu toe 2 afwasjes gedraaid met die poeder en de vaat wordt goed schoon en lijkt zelfs iets beter te drogen dan met de all-in-1 blokjes die ik eerst gebruikte, dus helemaal prima! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.