Groene tip: Waarom wij afscheid namen van all-in-one vaatwastabletten

ecologisch vaatwasmiddel all-in-one

Sinds twee jaar zijn wij de trotse gebruikers van een vaatwasmachine. Of moet ik zeggen: de opgeluchte gebruikers? Toen we nog in ons appartementje woonden, moesten al onze afwasjes met de hand gebeuren. We waren er zeer goed in om de vaat niet meteen weg te werken, maar hem af en toe toch een ietsiepietsie te lang te laten staan. Gevolg: de afwas duurde telkens veel langer dan nodig. Superblij dus, met onze vaatwasmachine. Ik had nog nooit veel aandacht besteed aan het vaatwasproduct (behalve dan dat ik steeds de keuze maakte voor een ecologisch vaatwasmiddel), tot nu. Waarom wij onze all-in-one vaatwastabletten vaarwel zeggen en vanaf nu kiezen voor een combinatie van afzonderlijk spoelmiddel, onthardingszout en zeeppoeder, leg ik je uit!

Ecologisch vaatwasmiddel: all-in-one of combinatie van losse producten?

Om de afwas te doen, heeft een vaatwasser drie verschillende dingen nodig: onthardingszout, glansspoelmiddel en zeep of wasmiddel. Het wasmiddel is verkrijgbaar in losse vorm als een poeder, of in vaste vorm als een tablet. Veelgebruikt zijn echter de all-in-one blokjes, waarbij zowel het wasmiddel, het onthardingszout als het spoelmiddel in één vaatwastablet verwerkt zitten.

Tot nu toe gebruikten wij zonder veel nadenken telkens een alles-in-één vaatwasblokje. We vonden dat het meest handige, want je hoeft maar één product aan te kopen en per afwasbeurt simpelweg een exemplaar in je machine te mikken. De rest leek altijd teveel gedoe. Nu we de andere optie ook uitgeprobeerd hebben, weet ik dat dat eigenlijk onzin is. Het is namelijk echt een werkje van niks, om even het zout of het spoelmiddel aan te vullen als je machine dat aangeeft. Helemaal niks ingewikkelds aan!

Waarom kiezen voor losse vaatwasproducten in plaats van all-in-one vaatwastabletten?

Minder afval

Wat mij begon te storen aan onze vaatwasblokjes, met het oog op zoveel mogelijk afval elimineren, was het feit dat om elk apart blokje een plastic folie zat. Wanneer je werkt volgens het andere principe, met los spoelmiddel, zout en zeep, heb je daar geen last van. Je kan deze benodigdheden bovendien aankopen in veel grotere hoeveelheden, gebruikt alleen wat je nodig hebt en bespaart zo heel wat onnodige verpakkingen. En het gefriemel met die vervelende papiertjes is meteen ook verleden tijd.

Beter voor de machine?

Mijn schoonmama zegt altijd: het is beter voor je machine om geen alles-in-één vaatwastabletten te gebruiken. Dat had een professionele vaatwasmachinehersteller (is daar een mooi woord voor?) haar op het hart gedrukt. Ik heb er geen idee van of het met de huidige generatie machines nog steeds zo is, maar ik wil het gerust aannemen. En hoe langer ik doe met mijn vaatwasmachine, hoe duurzamer uiteraard.

Minder water- en energieverbruik

Verbazingwekkend: in de handleiding van onze vaatwasser lazen we dat bij het gebruik van all-in-one vaatwastabletten, de programmaduur automatisch verlengd wordt. Om goede was- en droogresultaten bij het gebruik van all-in-one vaatwasblokjes te behalen, moet de machine blijkbaar langer werken. Ook komt het regelmatig voor dat een afwasblokje om een of andere reden niet (volledig) oplost. De vaat is dan niet schoon, en moet dus helemaal opnieuw gebeuren. Verre van groen!

Goedkoper en zuiniger in gebruik

Los van het eventuele eco-aspect is het ook interessant om weten dat vaatwasblokjes vaak duurder zijn dan losse producten. Dat zal vast niet voor alle merken gelden, maar wij kiezen sowieso voor ecologische huishoudproducten die zo min mogelijk het milieu en onze gezondheid belasten. Wanneer ik onze kosten per afwasbeurt vergelijk, betaalden we voor een extra grote verpakking met 70 Ecover all-in-one vaatwastabletten 0.22 € per afwasbeurt. Voor een kleinere doos van 40 tabletten was dat 0.30 €. Nu betalen we zo’n 0.15 € per afwas.

Welk ecologisch vaatwasmiddel kopen?

Tja, het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Dit is in elk geval wat ik bestelde bij Big Green Smile:

Blijf je toch liever trouw aan het all-in-one vaatwasblokje? Dan kan je nog steeds kiezen voor een ecologische variant, zoals deze van Ecover, Klok of Ecozone.

Foto door Brooke Lark, Unsplash

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Pin voor later:

Deel:

28 Reacties

 1. 22 februari 2018 / 09:45

  Interessant om te lezen! Wij zijn met onze nieuwe vaatwasser juist overgestapt op alles-in-1 voor het gemak. Niet zo milieuvriendelijk, dus…. Ik had trouwens gehoord dat als je eenmaal met los zout begint, de vaatwasser niet meer zonder kan? Misschien is het een fabeltje, maar daarom hebben wij de wissel bij een nieuwe machine gemaakt.

  • Sofie
   Auteur
   23 februari 2018 / 09:53

   Oh, dat heb ik nog nooit gehoord. Ook interessant, hopelijk is dat nu ook weer niet het geval haha. We zitten nog in de testfase dus ik hoop dat we tevreden blijven ;-).

  • Marijke Don
   4 februari 2020 / 16:49

   Ha,kun je me vertellen wat de verhouding is?
   Hartelijke groet,
   Marijke

 2. 22 februari 2018 / 11:53

  Wel grappig want ik dacht altijd dat zo’n blokjes wel gewoon beter zijn dan dat je drie verschillende producten moet kopen (= 3x afval). Bij ons lossen die “plastiekjes” rond de blokjes vanzelf op dus daar hebben we geen last van. Maar het is inderdaad een persoonlijke keuzen ๐Ÿ™‚ wel tof om te zien hoeveel een afwasje kost! Ik ga dat hier ook eens uitrekenen :p

  • Sofie
   Auteur
   23 februari 2018 / 09:52

   Ik merk toch wel dat we nu langer doen met die grotere verpakkingen, dus het scheelt wel. Maar als je van die drie aparte dingen natuurlijk ook kleine verpakkingen koopt zal het weer anders zijn :-). Haha ja hรฉ, eigenlijk zou ik ook eens moeten tellen wat dat nu is op jaarbasis ofzo ๐Ÿ™‚

  • L.
   26 december 2018 / 15:12

   Alsjeblieft mensen, gebruik geen tabletten waar het plasticje “vanzelf oplost”. ja het lost op, het worden microplastics en u spoelt zo plastic rechtstreeks de plastic soep in. En dan als kleine deeltjes, die heel, heel gevaarlijk zijn.

  • Anna
   2 juni 2019 / 09:27

   We kregen de waarschuwing van onze vaatwasleverancier om geen vaatwastabletten met oplosbare filie te gebruiken. De kans is namelijk heel groot dat deze folie na verloop van tijd de afvoer zal verstoppen met niet opgeloste deeltjes.

 3. 25 februari 2018 / 15:23

  Aha nu weet ik waarom onze vaat de laatste tijd er wat dof uitziet. Ik ben namelijk overgeschakeld op het vaatwaspoeder van sonett maar ik wist niet dat je dan zelf glansspoelmiddel moest toevoegen (zout doe ik standaard in de vaatwasser). Ga ik nu dus doen! ๐Ÿ™‚ Van Ecover ben ik niet zo’n fan omdat die producten niet biologisch afbreekbaar zijn en dus schadelijk voor het milieu. Het enige ‘eco’ daaraan is dat het van plantaardig materiaal gemaakt is.

  • Sofie
   Auteur
   27 februari 2018 / 10:32

   Ja, over Ecover lees ik telkens dubbele dingen. Zou wel eens willen weten wat het nu echt is! Ik ben toch wel tevreden over de poetsproducten enzo, en ze zijn alleszins wel een veel meer verantwoorde keuze dan standaard gerief, maar wil ook wel eens iets anders testen natuurlijk ๐Ÿ™‚

 4. 28 februari 2018 / 17:06

  Zo kan het dus ook! Voel me nu heel stom dat ik hier nooit aan gedacht heb ๐Ÿ˜›
  Heb wel eens zelf een middeltje gemaakt, maar daar werd alles net niet goed schoon van en ook dof. Op zich ben ik wel tevreden met de eco-tabletten van Albert Heijn. Werkt goed, folietje lost op en verder zit er alleen een kartonnen doosje omheen.
  Ecover ga ik me sowieso nog in verdiepen! Allerlei eco-merken lijken me wel beter dan regulier, maar ik hoor wel eens wat beweringen (eerder van klanten dan de fabrikant zelf overigens) die ik echt even wil checken.

  • Sofie
   Auteur
   28 februari 2018 / 17:34

   Ja, ik hoor van tijd tot tijd hetzelfde. Ik kijk al uit naar je onderzoek ๐Ÿ˜€

 5. 9 maart 2018 / 22:03

  Ik gebruik de all-in-one-blokjes van Ecover. (Ik vind die zelfs beter dan het merk dat ons door de vaatwasmachinefabrikant werd aangeraden.) Maar wat ik eigenlijk wou zeggen is dat ik niet eens wist dat er zoiets bestaat als vaatwaspoeder! Toch eens wat verder bekijken dus. Merci voor de tip!

  • Sofie
   Auteur
   10 maart 2018 / 11:22

   Ja, bij ons zaten die blokjes er ook zo ingebakken, haha. Enkel de schoonmama deed mij eraan herinneren dat poeder ook een optie is ๐Ÿ˜‰

 6. Sven
  31 augustus 2018 / 16:20

  Ik ben al overtuigd om te kiezen voor vaatwaspoeder in plaats van de all-in blokjes. Maar lees nu bij het vaatwaspoeder van Sonett, dat je best je waterhardheid op je vaatwasser 10ยฐ meer instelt dan de effectieve waterhardheid.
  Wat is jullie ervaring hiermee ?
  Hebben jullie “veel” (meer) verbruik van zout ?

  • Sofie
   Auteur
   3 september 2018 / 19:42

   Intussen hebben we al even kunnen testen en ja, we vinden wel dat het zout snel op is. Maar geen idee of het sneller is dan bij iemand anders, omdat het de eerste keer is dat we dit doen ๐Ÿ™‚ Wel zijn we intussen overgestapt op Biotop poeder, maar geen verschil volgens mij. We vervangen het zout ongeveer elke drie weken.

   • Ben
    7 februari 2019 / 09:20

    Sofie, als je om de 3 weken zout bijvult is dat steeds 1 kilo?
    Is wel heel veel hoor.
    Kben zeker akkoord met gebruik v d enkelvoudige waspoeder, 3 in 1 kan toch niet correct werken voor alle programmas hรฉ.

    • Sofie
     Auteur
     8 februari 2019 / 09:50

     Klopt, wij vinden het ook veel… Heb intussen gehoord dat dat ook van machine tot machine kan afhangen.

 7. Christine
  18 november 2018 / 15:55

  Bij de aanschaf van onze vaatwasser, enkele jaren geleden, raadde de installateur aan om zelf al gebruik je all-in-one-tabletten toch het zout en spoelglansmiddel aan te vullen omdat de all-in-one-tabletten aan gepast zijn aan een gemiddelde waterhardheid en deze van streek tot streek of plaats tot plaats sterk kan verschillen. Wij kopen al 25 jaar bij dezelfde winkel/installateur en mijn schoonouders al bij de vorige generaties. Tot nu toe waren de raadgevingen altijd waardevol.
  Vanuit mijn kinderjaren ben ik altijd al prijsbewust geweest. In de loop van de 25 jaar dat ik zelf een huishouden heb en nog steeds, probeer ik steeds van een product de verschillende versies, duur vs goedkoop of merk vs huismerk, uit. Mijn ervaring is dat merken daarom niet altijd beter zijn en dat meestal een gemiddelde prijsklasse ook zijn werk goed doet.
  Betreffende vaatwasproducten is mijn ervaring ook dat all-in-one-tabletten duurder zijn maar een doffe vaat nalaten. Momenteel gebruik ik nog de 3 producten apart. Of ik tabletten of poeder koop, hangt af van de prijs op de moment van aankoop, hiermee bedoel ik de prijs per wasbeurt. Naargelang de promoties kunnen de prijzen erg verschillen voor alle huishoudproducten zoals waspoeder, kuisproducten en vaatwasmiddelen. Dit is minder bij ecologische producten dan bij merken, maar zelf heb ik al redelijke prijsverschillen gezien op producten van Ecover bij de Colruyt de ene week t.o.v de andere week. Als ik merk dat mijn voorraad van een product het einde nadert, begin ik de prijzen in het oog te houden. Zo heb ik een tijdje geleden de normale vaatwastabletten gekocht van Ecover aan -30% bij aankoop van 3 dozen. Ik had nog een kleine voorraad maar zoiets kun je lang bewaren en dan vind ik dat prijsvoordeel wel meegenomen.
  Als deze voorraad op is, is het mijn bedoeling om zelf vaatwaspoeder te maken en uit proberen en azijn als spoelglansmiddel te gebuiken. Momenteel maak ik zelf mijn wasmiddel, zowel voor witte als gekleurde was, vloeibare handzeep en gezichtszeep. Veel goedkoper, op basis van marseille zeepvlokken en vooral veel beter voor onze gevoelige huid en het resultaat is evengoed of zelfs beter dan gekochte producten.

 8. Leo Bols
  8 maart 2019 / 19:47

  Zelf heb ik 15 jaar ecologische reinigers voor industriรซle doeleinden verkocht en veel producten zijn echt goed, als je weet hoe je ermee moet omgaan. Mijn buren (man-vrouw) werken bij Ecover. En helaas, Ecover was een mooi en eerlijk bedrijf. Enkele jaren gelden overgenomen door de Amerikanen… de filosofie is weg. Ecologie, mag maar moet niet meer, het is gewoon een product geworden dat moet verkopen. Op zijn Amerikaans. Natuurlijke geur en kleurstoffen, afgeschaft, het moet goed ruiken voor de consument en die ziet toch niet wat erin zit. Dat is het spijtige aan (sommige) ecologische producten. Een bedrijf waar ik wel in geloof… Duits weliswaar. Werner & Mertz.

 9. Judith Roosen
  29 april 2019 / 14:23

  Wist je dat het gebruik van zout in je vaatwasser afhangt van het feit of je hart of zacht water gebruikt?
  In onze regio hebben we zacht water en zou het zout gaan werken als een zuur en daardoor je machine aantasten.
  De mekanieker die ons vorige machine kwam herstellen wist me dat te vertellen.
  Het zout dient om het kalk in het water af te breken zodat de leidingeng niet verkalken en daardoor breken en om geen kalkaanslag op de materialen te krijgen.
  Dus even controleren of je hard of zacht water hebt en daarop je zout aanpassen of schrappen!
  Het laatste is natuurlijk alleen mogelijk wanneer je het zout apart toedient.

 10. 12 februari 2020 / 14:21

  Wat een fijn artikel. Dank voor je heldere uitleg.
  Weer een stapje bewustwording erbij, wij stappen weer over naar losse producten.

 11. 28 februari 2020 / 14:42

  Onze loodgieter raadt aan om vloeibare producten te gebruiken in de vaatwasser. Dit laat minder residu na, lost beter op! Maar er bestaan volgens mij weinig ecologische vloeibare producten voor de vaatwasser! Tot nu toe gebruikt ik eco tabletten van Albert Heijn, met goed resultaat. Het folie rond de tablet lost zogezegd op, maar is dat wel zo? Je kan niet zien of er geen resten achterblijven in de afloop. Heb juist een serieuze verstopping gehad. De loodgieter raadt aan op regelmatig ( maandelijks) een fles azijn in de afloop te gieten, zeker geen soda kristallen met heet water, want die verharden opnieuw in de afloop!

 12. Sumeyye Yilmaz
  31 juli 2020 / 23:40

  Hallo, hoe gebruik je de drie in combi? Waar doe
  Je bv het onthardingszout in?

  Groetjes
  Sumeyye

  • Sofie
   Auteur
   2 augustus 2020 / 08:30

   Hoi Sumeyye,
   elke vaatwasser heeft hiervoor aparte vakjes, je kijkt best eens in de handleiding van je apparaat! Bij ons gaat het zout in een vakje in de bodem.
   Groetjes!
   Sofie

 13. Prinses Koekie
  13 november 2020 / 00:32

  Ik gebruik soda kristallen 2 tl in het bakje voor tablet.
  En azijn ipv glansspoelmiddel.
  En hartstikke schoon.
  Veel goedkoper dan poeder of blokjes.

  • Sofie
   Auteur
   13 november 2020 / 09:11

   Dat is natuurlijk ook handig. Ik dacht altijd dat azijn niet zo goed zou zijn voor de machine, dus heb dat nog niet aangedurfd, maar wie weet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?