Bijna exact een jaar geleden zette ik op een rijtje wat ik graag nog groener zou willen doen in mijn dagelijkse leven. De focus lag vooral op bewuster omgaan met kleding, onze huishoudmiddelen eens kritisch bekijken en minder afval produceren. Benieuwd wat ik heb kunnen waarmaken en welke groene voornemens ik voor dit jaar heb?

Groene voornemens: kon ik ze waarmaken?

1. Bewuster omgaan met kleding

Ik schreef vorig jaar dat ik mijn kleerkast graag heel wat duurzamer zou maken. Aandachtspunten waren niet meer impulsief kopen, en uitzoeken of eerlijk geproduceerde kleding ook in ons budget zou passen.

De stappen die ik gezet heb op het vlak van eerlijke kleding, zijn zeker niet enorm te noemen. Ik draag nog steeds af en toe tweedehands kleding van familie, maar een tweedehands kledingwinkel heb ik nog niet gezocht. Ik ben tijdens de zomersolden een keer op zoek gegaan naar duurzame merken en heb enkele kledingstukken gepast, maar was wat teleurgesteld door de stijl en pasvorm. Misschien keek ik niet bij de juiste merken, maar wat ik die dag uitprobeerde was gewoon niet zo mijn ding.

Zoals vanouds kocht ik wel niet veel kleding. Door het stoppen met mijn medicatie viel ik wat kilo’s af, en daardoor paste ik terug in mijn oude broeken en sommige net te krappe jurkjes die ik tijdelijk op zolder had gelegd. Wanneer ik toch iets nieuws nodig had, ging ik vaker langs Bel&Bo en JBC. Die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Dat maakt er niet meteen helemaal volledig eerlijke kleding van, maar is toch al een stap in de goede richting. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik ook nog wel eens binnenstapte bij H&M.

Conclusie: Ik heb het in elk geval zeker niet slechter gedaan dan vorig jaar, maar er blijft ruimte voor verbetering als ik écht helemaal duurzaam wil gaan op dit vlak.

2. Onze huishoudmiddelen onder de loep nemen

Tot nu toe gebruikten we voor zowat ons hele huishouden de producten van Ecover. Ik wilde vorig jaar gaan uitzoeken of er misschien nog betere alternatieven zouden zijn.  Als ik er nu over nadenk gebruiken we eigenlijk nog steeds dezelfde poets-was-en-afwasmiddelen als voorheen. Intussen mocht ik schrijven over de Ecover Ocean Bottle en daardoor leerde ik weer wat bij over het merk. Ze kunnen nog steeds op mijn sympathie rekenen en we gebruiken hun producten nog steeds graag. Maar als er weer eens iets nieuws op ons pad komt, waarom niet?

Conclusie: Eigenlijk heb ik hier niet zo veel aandacht aan besteed, maar het was ook niet echt prioritair. Tja, een tevreden klant?

3. Leven met minder afval

Dit was voor mij het belangrijkste onderdeel van mijn groene voornemens. Ik bekeek kritisch hoeveel afval wij op een week bij elkaar kregen en wou daar echt iets aan doen. Er is nog steeds veel ruimte voor verbetering, maar ik ontdekte het afgelopen jaar toch heel wat leuke manieren om ons afval stap voor stap te verminderen. Zo testte ik een verpakkingsvrije winkel uit, kochten we herbruikbare zakjes voor groenten en fruit en probeerde ik te lunchen op verplaatsing zonder afval. Onlangs kreeg ik herbruikbare rietjes en koffiebekers als kerstcadeautje. En zelfs mijn menstruatiegewoontes moesten er aan geloven, zoals je hier kon lezen. (Side note: zwanger worden bespaart op dat vlak ook héél wat afval, moet ik zeggen ;-))

Wat ik binnenkort nog wat uitgebreider wil laten zien: we zijn steeds meer grote verpakkingen van huishoudproducten en cosmetica gaan kopen. Onze oude, kleinere flessen en flacons hielden we bij, en die hervullen we nu vanuit een groter exemplaar. Supertof!

Conclusie: Nu ik er bij stilsta, merk ik dat ik op dit vlak toch vooruit ging. Natuurlijk blijft er nog veel te veel afval over, maar ik merk duidelijk dat er telkens weer wat verbeteringen worden aangebracht in hoe we ermee omgaan. Het blijft opletten om niet te snel in oude gewoontes te hervallen, maar kleine dingen doen onze vuilniszak regelmatig weer een beetje krimpen.

Wat wil ik nog gaan doen?

Ze zeggen wel eens dat een kind krijgen één van de grootste veroorzakers is van het stijgen van je ecologische voetafdruk. Dit jaar zal onze focus op elk vlak vooral op het nieuwe ouderschap liggen, en daar hoort ook bij: nadenken over hoe we dat zo duurzaam mogelijk kunnen aanpakken.

Uiteraard willen wij ons meisje meegeven dat we maar beter zorg kunnen dragen voor de natuur en haar grondstoffen. We willen de massaconsumptie van babyproducten en speelgoed grondig beperken, en de focus leggen op quality time, liefde en aandacht voor onze dochter, liever dan op altijd de nieuwste spullen en bergen cadeautjes.

Concreet zouden we graag:

 • Zo veel mogelijk van de baby-uitzet tweedehands aanschaffen.
 • Gebruik maken van wasbare luiers.
 • Als we speelgoed en cadeautjes kopen, kiezen voor duurzame varianten.
 • En ik persoonlijk: Mijn hormonen een halt toeroepen wanneer ik verliefd dreig te worden op schattige maar onnodige spulletjes, en eerst nadenken of we ze eigenlijk wel nodig hebben.

Daar zijn we alvast mee begonnen door na te denken over welke duurzame geboortelijst het best bij ons past. Verder ben ik heel benieuwd wat dit jaar ons brengt! Hebben jullie groene voornemens?

Foto door Sylwia Pietruszka op Unsplash

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

13 Comments

 1. Leuk dat je zo’n update van je voornemens geeft! Ik moet zeggen dat ik vond dat je de lat best hoog had liggen. 😉 Ik vind het knap dat je een paar stappen hebt gemaakt, maar makkelijk klinkt het zeker niet. Wel fijn dat je op dit moment op maandverband bespaart. 😉

  Ik ben benieuwd hoe de wasbare luiers gaan bevallen. Mijn zus had ook hele goede en enthousiaste voornemens, maar met alle drukke veranderingen en slapeloze nachten was dat toch niet zo makkelijk als gehoopt.

  1. Hihi, die lat van ideeën kan daar wel liggen, maar gelukkig doe ik gewoon wat lukt en wat kan hoor, geen druk ;-). Ik ben ook erg benieuwd naar de luiers. Het zal vast ook afhangen van situatie tot situatie of het meevalt of tegen… We zullen zien!

 2. Leuk dat je ook aan de wasbare luiers gaat! Het is even wennen, maar daarna is het zo fijn! En ik moest heel erg lachen om je opmerking over zwanger zijn en maandverband. Zo waar! En zo fijn! En zelfs na je zwangerschap duurt het nog even (, helemaal als je borstvoeding zou gaan geven) 🙂

 3. Leuk om te lezen! Zwangerschap scheelt inderdaad een hele hoop maandverband of ander menstruatiespul 😁 en wasbare luiers, ik ben fan! Hier de tweede in de wasbare luiers en de oudste heeft ze ook heel lang gedragen. Borstvoeding geven is overigens ook een hele groene keuze 😁

  1. Wat fijn dat je ook ervaring hebt met wasbare luiers! En borstvoeding staat ook op mijn wensenlijstje ja, ik had er nog niet echt over nagedacht dat dat eigenlijk ook heel duurzaam is 🙂

 4. Je hebt al hartstikke mooie stappen gezet dit jaar! Misschien heb je niet alles zo perfect gedaan als je jezelf had voorgenomen, maar volgens mij heb je al heel wat dingen hartstikke goed aangepakt en mag je daar al heel trots op zijn. Wat mooi trouwens dat je sommige dingen straks als moeder ook graag op een ecologische manier wilt aanpakken. Het lijkt me best een uitdaging, dus ik ben nu al heel benieuwd naar je ervaringen 🙂 Je voornemens voor onder andere wasbare luiers klinken in ieder geval heel goed.

  1. Ik ben zelf ook benieuwd naar hoe het allemaal gaat lopen, haha. Ik besef wel dat het niet allemaal altijd zal lopen hoe we het ons nu inbeelden, dus we zullen zien, op onze manier doen we wat we kunnen!

 5. Als je het mij vraagt: wasbare luiers en borstvoeding zijn de max! Schrijf je dus vooral niet in voor van die geboortedozen etc. als je voor die twee opties zou gaan, want je wordt overstelpt met reclame over pampers en kunstvoeding (lees: papierverspilling). De stalen van pampers geef ik nu gewoon aan de crèche :p
  Mooie groene voornemens heb je weer. Die van vorig jaar gingen al de goede richting op, maar de lat lag inderdaad hoog. Ministapjes zijn ook stapjes!

 6. Uitdagende voornemens, jawel! Ik wil mij dit jaar focussen op ten eerste enkel dingen kopen die we echt nodig hebben (want tot vorig jaar kocht ik maar en kocht ik maar..) en ten tweede als er dan iets nieuws moet in huis gehaald worden, te zorgen dat dit zo duurzaam mogelijk is. Zo kocht ik al supermooie laarsjes van een duurzamer merk, en een yogamat uit gerecycleerde materialen. Had ik ze echt nodig… Mmm nee niet per se. Er blijkt een verschil tussen nodig en nodig-nodig 🙂 Duurzamere poetsproducten had ik ook graag willen doen, maar sinds we een poetshulp hebben vind ik het moeilijker om zomaar in die mens zijn plaats te gaan beslissen waarmee hij mag kuisen. Dus daar moet ik nog eens over nadenken!

  1. Ik heb onze poetshulpen door de jaren altijd gewoon Ecover gegeven, en eigenlijk vinden ze het allemaal juist heel fijn: minder irritaties door extreem harde chemische geuren en liever voor hun huid (ze poetsen niet allemaal met handschoenen). En het poetst even goed!
   Haha, herkenbaar dat er toch nog een verschil is tussen nodig en nodig-nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.