Voor wie actief is in groene bloggerland, is hij al lang niet meer nieuw: de Groene Agenda 2018. Ook al zijn we inmiddels al zo’n anderhalve maand gevorderd in het nieuwe jaar, en hebben velen onder jullie vast al een agenda gekocht, toch vond ik het nog de moeite om een stukje te schrijven over dit leuke hebbeding. Het fijne is dat ik deze agenda nu echt heb kunnen uittesten en invullen op de voor mij handigste manier. Dit is ‘m dus: mijn ervaring met de enige echte Groene Meisjes Agenda.

Een agenda gemaakt van steenafval

Wie nog nooit van de Groene Agenda heeft gehoord, niet getreurd. Ik leg het even voor je uit.

In een notendop: Merel, van de succesvolle blog De Groene Meisjes, heeft vorig jaar een geweldige samenwerking opgezet met On The Rocks. Deze laatste kennen jullie misschien nog van in mijn overzicht duurzame notitieboekjes.

Het Nederlandse On The Rocks maakt notitieboekjes uit papier gemaakt van steenafval. Zulke Rockbooks worden gemaakt zonder dat er ook maar één boom voor hoeft te sneuvelen. Vermits er eigenlijk geen papier aan te pas komt, hoeft dat ook niet gebleekt te worden. Er worden geen giftige stoffen gebruikt. En de productie van het revolutionaire steenpapier gaat gepaard met veel minder water- en energiegebruik en CO2-uitstoot. Heel erg tof, zeker nu er ook een agenda in het assortiment zit.

Vormgeving van de Groene Meisjes agenda

Waar de agenda er supervrolijk en kleurrijk uitziet langs de buitenkant, is de binnenkant eerder sober vormgegeven. Naast een jaaroverzicht en ruimte voor losse notities gaat de aandacht vooral naar de weekplanningen. Op de linkerpagina zie je telkens een overzicht per dag van de week (met voldoende witruimte, hoera!), en rechts is plaats gemaakt voor allerlei losse krabbels. De weekoverzichten worden opgefleurd met een subtiele tekening en een groene tip van Merel.

Het geheel van weekoverzichten wordt afgewisseld met maandelijkse vegan recepten. En misschien wel één van de leukste dingen in de agenda vind ik de kwartaallijstjes van seizoensgroenten en -fruit. Handig zijn ook het sluitelastiek en het lintje dat dient als bladwijzer.

review Groene Agenda Groene Meisjes Rockbook

Review de Groene Agenda: wat is mijn ervaring?

Ik was echt superbenieuwd naar hoe het zou voelen om te schrijven op steenpapier. Ik verwachtte dat het redelijk ruw van structuur zou zijn, maar niets is minder waar. Het schrijven in de Groene Agenda voelt echt zijdezacht. Ik heb gemerkt dat sommige pennen iets makkelijker uitvegen, maar een gewone balpen of fineliner (die gebruik ik) werkt gewoon netjes.

Eigenlijk wilde ik dit jaar heel graag een bulletjournal uittesten voor mijn blogplanningen en freelance werkzaamheden. De ervaring leert me echter dat een bijkomende agenda daarnaast dan zou liggen verstoffen in een hoekje van mijn bureau. Dat vond ik zo’n zonde, dat ik heb besloten om de Groene Agenda in te richten als planner.

Elke week neem ik even de tijd om te bedenken wat ik in grote lijnen af wil hebben, en noteer dat samen met vaste terugkerende taken op de rechterbladzijde. ’s Ochtends begin ik mijn dag met het opmaken van een klein to-do lijstje op de linkerkant, bij de dag van de week. Zo deel ik grotere taken op in kleine, haalbare stukjes. En doordat ik elke dag bolletjes kan kleuren, voelt dat lekker productief. De taken die ik op het eind van de dag (of week) niet heb afgekregen, verplaats ik gewoon naar de volgende.

Tot ik beter weet of en hoe ik mijn bullet journal wil gaan inrichten, werkt dit voor mij echt prima. En wie weet zorgen de tips van Merel tussendoor wel voor heel wat groene inspiratie!

Ik wil ook zo’n agenda! Ben ik te laat?

Goed nieuws, er zijn nog Groene Agenda’s verkrijgbaar. En wat meer is: omdat het jaar inmiddels al begonnen is, kan je ze met een mooie korting aankopen, bij On The Rocks of hier bij bol.com.

Veel planplezier!

 

Dit product heb ik gekregen van On The Rocks. Dankjewel!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

11 Comments

  1. Ik had er wel eens van gehoord. Klinkt goed, en ziet er mooi uit! Maar komen er bij het maken van dit ‘steenpapier’ dan geen giftige stoffen aan te pas? Het lijkt me best een heel proces! Voor dit jaar heb ik al een agenda, maar aan notitieboekjes heb je nooit genoeg. 😉

  2. Wat een mooie agenda! Ik vind hem er alleen al prachtig uitzien, maar hij klinkt ook nog eens heel fijn in gebruik én het idee dat hij van steenafval gemaakt is, maakt de agenda nog eens extra mooi.

  3. Leuk om te zien hoe je hem gebruikt! Ben er zelf heel blij mee, vooral ook met de seizoenslijstjes en de recepten. De indeling met 1 kant voor de dagen van de week en 1 kant voor notities had ik vorig jaar voor het eerst en vond ik wel heel fijn. Ik schrijf in het agendadeel de echte afspraken en gebruik symbooltjes voor bijvoorbeeld verjaardagen. En fijne afvinkhokjes voor de taken elke week. Het enige minpunt aan de agenda vind ik dat de data aan de rechterkant vrijwel ín de vouw staan. Niet te zien als je m gewoon open hebt liggen. Maar dat was snel op te lossen door het bij wijze van bezigheidstherapie overal bij te schrijven 😛

    Ik ben benieuwd of je gebruik van de agenda als bullet journal nog gaat veranderen lopende het jaar!

    1. Ja klopt, dat is inderdaad niet zo handig. Zelf gebruik ik hem vooral dus als to-do-planner en staan mijn afspraken enzo in mijn telefoon, dus op zich heb ik er geen last van. Wellicht zullen ze er wel op letten bij een volgende versie!

  4. Tof ding! Ik had er een tijdje geleden ook al over gehoord, maar was het weer vergeten. Bedankt voor de reminder! Ik duim nu ondertussen dat ze ook een bullet journal zullen uitbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.