Het is flink koud de laatste dagen, en dat zullen de vogels in onze tuinen wel voelen. Nu het winter is, hebben ze een grote behoefte aan vet voedsel om hun lichaamswarmte te behouden. Zelf hangen wij, sinds we een tuin hebben, elke winter de typische vetbollen omhoog. Ook als kind heb ik niet anders geweten dan dat er her en der in de tuin plastic netjes met vogelvoer werden opgehangen. Maar wanneer de vetbol verorberd is, blijft er plastic afval over. Vaak wordt dit vergeten en verspreid in de natuur of geraken er zelfs vogels in verstrikt. Ik ging op zoek naar een alternatief: afvalvrije vetbollen zonder plastic netje. Afvalvrij vogels voederen, hoe doe je dat?

Afvalvrij vogelvoer in de tuin: wat kan je voorzien?

Restjes van tafel: brood, kaas en fruit

Mijn oma schudde steevast haar tafelkleed vol broodkruimels uit in het gazon. Het liefst werd dit nog aangevuld met kaaskorstjes. De merels en andere tuinvogels die graag van de grond eten, waren haar altijd erg dankbaar. Ik weet niet of oma de plastic randjes van de kaas sneed, maar dat is wel noodzakelijk.

Pitten, noten en zaden

Heb je een voederplankje of -huisje? Dan kan je makkelijk los strooivoer voorzien. Ook strooien op de grond of op een afgehakte boomstam is een optie. Elke vogelsoort heeft zo zijn eigen favoriete eetplekje, dus door voedsel te voorzien op verschillende plaatsen, trek je ook verschillende vogels aan. Let wel op dat je niet overdrijft, want je kan natuurlijk ook andere tuinbewoners zoals ratten lokken met die lekkere hapjes.

Wij bieden momenteel een mix van biologische zonnebloem- en pompoenpitten aan uit de verpakkingsvrije winkel (we vonden ze niet meer zo lekker en weggooien is zonde). Luxevogels hier hoor ;-). 
Budgetvriendelijker is om vogelvoer aan te kopen in grote tot extra grote hoeveelheden, zo vermijd je zoveel mogelijk verpakking. Als je het voer droog bewaart, is het lang houdbaar. Online kan je vaak ook een mix vogelzaad in hele grote papieren zakken bestellen. Ideaal voor een groepsaankoopje met de buren!

Vet voer: pinda’s en vetbollen zonder plastic netje

Van december tot april (of al in de herfst als het heel koud is), hebben vogels behoefte aan vetrijk voedsel. Ze zijn nu minder in staat om hun maaltjes zelf uit de natuur te halen, dus bijvoederen is in de winter zeker welkom. Pinda’s, pindakaas (let op, neem een zoutvrije versie) en vetbollen zijn bij uitstek geschikt als winters voer. Helaas is het bij deze populaire producten geen uitzondering dat ze verpakt zijn in een plastic netje om op te hangen. Niet ecologisch, en je loopt het risico dat kleine vogels verstrikt raken en sterven.

Toch bestaan er ook afvalvrije alternatieven. Pinda’s kan je prima los leggen, of aanbieden in een hangende voedersilo, zoals deze. Voor vetbollen zijn er speciale metalen houders te koop, bijvoorbeeld bij Intratuin (die hangt bij ons in de boom, zie foto’s), op bol.com of zelfs bij de Action. Los leggen in een voederhuisje kan natuurlijk ook. Of je kiest voor deze schattige houder voor mezenbollen, maar dan met een mooi dakje.

Het heeft niet veel zin om te zorgen voor een houder als je alsnog alleen maar vetbollen in plastic ziet in de winkel. Gelukkig bestaan ze ook zonder netje, al zal je iets harder moeten zoeken. Een andere optie is om ze zelf te maken, bijvoorbeeld volgens het recept van Natuurpunt. Leuk om te doen met de kinderen!

afvalvrij vogels voederen, vetbollen zonder plastic netje

Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijk voedsel

Bijvoederen is allemaal goed en wel, maar het leukst (en meest afvalvrij) is het als vogels zelf hun voedsel kunnen zoeken. Zo kan je zorgen voor planten die bessen of fruit dragen in verschillende seizoenen. Maak de tuin niet te netjes, zodat vogels lekker kunnen scharrelen tussen hoopjes bladeren op zoek naar wormen en insecten. Niet helemaal de bedoeling, maar wel al verschillende keren gezien: vogels die aan ons insectenhotel gaan hangen voor een makkelijk hapje. Oeps!

Bezoekers in onze tuin

Ik kan echt genieten van de vele vogels die ons kleine tuintje bezoeken. We zagen al mezen, mussen, vinken, merels, eksters, kraaien, kauwen, duiven, vlaamse gaaien, winterkoninkjes en een roodborstje. Zelfs de grote bonte specht en de groene specht vereerden ons al met hun aanwezigheid.

Op mijn verlanglijstje staat trouwens nog een mooie schaal voor water, want ook dat is iets waar je vogels mee helpt in de winter. En in de zomer zien we onze tuinbewoners dan misschien wel terug voor een verfrissend bad!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

  1. Wat een leuke en mooie ideeën. Het is belangrijk om die arme diertjes te helpen als ze het moeilijk hebben (zoals in de winter), maar dan inderdaad het liefst wel afvalvrij. Ik had er nog nooit zo over nagedacht, maar je biedt echt goede alternatieven, bedankt!

  2. Op kot hadden wij zo’n voederzakje in de pruimenboom hangen en hing daar op een gegeven moment een muis in. Mijn toenmalige vriend haalde het beestje uit het netje en het dook meteen onze kelder in. Toen zijn we maar gestopt met voederen …
    Toen we later een tuin hadden, deden we het weer wel, al kwamen daar niet veel vogels van eten. Intussen doen we het niet meer, want we hebben geen tuin en amper vogels.

    1. Oei, zo zie je maar dat er wel degelijk dieren in kunnen blijven hangen. Het zal ook wel muisjes enzo aantrekken maar dat zit er toch al in de tuinen, of er nu vogelvoer hangt of niet :-). Maar zo echt etensresten gooi ik zelf nooit in de tuin. Bij mijn ouders komen er trouwens ook wel eens vogels en muizen mee eten van het konijnenvoer :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.