Afvalvrij winkelen bij Carrefour supermarkten met herbruikbare zakjes en bakjes

herbruikbare zakjes Carrefour

Bij ons doet Jense de boodschappen (en tegenwoordig maken we zelfs gebruik van een boodschappendienst, om dat eens uit te testen voor als de baby komt). Dus zelf kom ik niet héél vaak in de supermarkt. Toen ik er onlangs toch eens was, trok een nieuw rekje op de groenten- en fruitafdeling meteen mijn aandacht. Blijkbaar kan je bij Carrefour supermarkten sinds kort winkelen met heel wat minder afval. De keten maakt het nu namelijk mogelijk om gebruik te maken van herbruikbare zakjes en bakjes voor je boodschappen.

Herbruikbare zakjes bij de Carrefour supermarkt

In biowinkels of verpakkingsarme winkels zal niemand vreemd opkijken als je komt aanzetten met herbruikbare zakjes voor groenten en fruit. In de gewone supermarkt is deze goede gewoonte echter nog niet enorm ingeburgerd. Maar misschien komt daar wel verandering in. Bij de Hypercarrefour om onze hoek worden herbruikbare zakjes nu gewoon aangeboden op de groenten- en fruitafdeling.

Naast de weegschaal spotte ik een rek vol herbruikbare zakjes, met instructies voor wie nog niet bekend is met het fenomeen. Zo werkt het:

 1. Neem een herbruikbaar zakje (bewaar het kartonnetje om te scannen aan de kassa).
 2. Kies ‘Herbruikbaar zakje’ op het beginscherm van de weegschaal.
 3. Weeg je fruit en groenten en kleef het prijsetiket op het zakje.

herbruikbare zakjes groenten en fruit Carrefour

De weegschalen in de winkel hebben vanaf nu dus een keuzemenu, waarbij je kan aangeven of je gebruik maakt van een herbruikbaar zakje. Zo zorgt Carrefour ervoor dat het gewicht van het zakje niet wordt meegerekend in de prijs die je betaalt. Dat tegenargument kan je dus alvast laten vallen. Ook tof is de keuzemogelijkheid “geen zakje” op het scherm. Het is soms zo’n automatisme, dat mensen er niet meer bij stilstaan. Maar geef toe, zijn zakjes rond een enkele pompoen, komkommer of paprika écht nodig?

herbruikbare zakjes Carrefour

Hoeveel kosten herbruikbare groenten- en fruitzakjes bij Carrefour?

Om de prijs hoef je het ook al niet te laten, want hoewel plastic wegwerpzakjes nog steeds gratis verkrijgbaar zijn, kosten de herbruikbare zakjes echt niet veel. Je kan kiezen voor een pakketje van 5 zakjes tegelijk: daarvoor betaal je 2,40 €. Wanneer je liever eerst één zakje uitprobeert (of je komt net een zakje te kort), dan zijn er ook losse zakjes voorzien aan 0,60 € per stuk. Dit is een kleine, eenmalige investering, want uiteraard kan je de zakjes gewoon wassen en opnieuw gebruiken tot ze helemaal versleten zijn! Het enige wat je nog hoeft te doen, is de zakjes standaard terug in de herbruikbare winkeltas mikken, die je waarschijnlijk toch al vlot gebruikt.

 

Eigen herbruikbare bakjes en doosjes aan de verstoog

De herbruikbare zakjes waren al leuk, maar wat nog meer is: je mag sinds kort (blijkbaar sinds november) ook aan de Carrefour verstoog langskomen met je eigen herbruikbare doosjes. Gewoon even vragen om je kaas, vlees of andere verswaren in je eigen bakje af te wegen in plaats van in een wegwerpfolie van de winkel zelf. Net zoals bij de groenten- en fruitzakjes wordt het gewicht van de herbruikbare verpakking afgetrokken van het totaal, zodat je niets extra betaalt.

Voorwaarde is uiteraard wel dat de meegebrachte doosjes proper zijn en geschikt voor het bewaren van voedingsmiddelen. Het is ook verplicht om een apart doosje te voorzien voor de verschillende soorten etenswaren.

Wij maakten van dit systeem al dankbaar gebruik bij Bioplanet, maar dat een reguliere supermarkt hierin meegaat, is ook echt top.

Ik hoop alvast dat vele andere winkels dit voorbeeld zullen volgen, en dat de consument massaal enthousiast is!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deel:

12 Reacties

 1. 5 maart 2018 / 09:56

  Wat goed! Ik hoop dat ze dat hier ook gaan doen bij de Carrefour!

  • Sofie
   Auteur
   5 maart 2018 / 11:52

   Fijn hé, ik vond het ook een leuke ontdekking!

 2. 5 maart 2018 / 17:30

  Dit is toch wel mijn grootste wens. Met een volle boodschappentas lege dozen en zakjes boodschappen doen.

 3. Den Benny
  6 maart 2018 / 13:50

  Ik vind de papieren zakjes van de concurrent de maxx. Ik gebruik deze om al mijn keukenafval in te doen en te recycleren. Topgemakkelijk.

 4. 6 maart 2018 / 19:17

  Super! Hier voorlopig nog nergens gespot maar ik hoop dat andere winkels snel volgen idd!

 5. Rita Fontijn
  27 maart 2018 / 14:52

  kan je mij laten weten welke Carrefour de herbruikbare zakjes al aanbiedt?

  • Sofie
   Auteur
   27 maart 2018 / 15:36

   Beste Rita, ik heb je een mailtje gestuurd!

 6. 28 maart 2018 / 13:24

  Wow, super! Ik mail Colruyt nu al bijna 2 jaar om hen uit te leggen dat herbruikbare groentenzakjes aanbieden zowel voor het milieu als voor hun imago een goede zet zou zijn. Ze bleven me maar uitleggen dat ze goeie redenen hebben om voor plastic zakjes te kiezen. Vermoedelijk zullen ze nu wel snel hun kar keren als concurrenten wel op die vraag naar duurzamere alternatieven ingaan 😉

  • Sofie
   Auteur
   29 maart 2018 / 11:12

   Wat jammer zeg, terwijl ze toch ook heel makkelijk de biologisch afbreekbare zakjes van hun Bioplanet winkels zouden kunnen invoeren als stap 1?

   • 31 maart 2018 / 18:22

    Inderdaad. Naar aanleiding van jouw artikel heb ik hen nog eens een mail gestuurd. Blijkt dat ze erg aan het zoeken zijn naar alternatieven voor hun plastic zakjes en ze binnen afzienbare tijd proefprojecten zullen doen met verschillende soorten zakjes. Biologisch afbreekbare zakjes zijn volgens hun onderzoek minder duurzaam dan de plastic zakjes die ze aanbieden, vandaar dat ze meteen op zoek willen naar een beter alternatief. Er is dus hoop! 🙂

    • Sofie
     Auteur
     3 april 2018 / 13:35

     Zo tof om te weten, dankjewel voor de info! Interessant ook dat die bioafbreekbare dan minder duurzaam zouden zijn… Ik ben benieuwd hoe ze het gaan aanpakken.

 7. 31 maart 2018 / 15:34

  O wauw! Wij zijn al lang niet meer naar de lokale Carrefour geweest, we zijn eerder Colruytmensen, maar hiermee nemen ze toch echt een grote sprong voorwaarts!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?