Toen mijn medische kosten maandelijks torenhoog opliepen, maakte ik voor het eerst gebruik van webshops in het buitenland. Vaak kon ik, door prijzen te vergelijken, ettelijke euro’s besparen. Bij online shoppen in het buitenland kunnen echter ook wat addertjes onder het gras zitten wat betreft onverwachte extra kosten, zoals invoer- en douanekosten. Ik laat je zien waar je op moet letten om extra kosten bij online shoppen in het buitenland te vermijden.
Voor de gemakkelijkheid laat ik producten zoals alcohol, tabak en koffie, waar weer andere regels voor bestaan, buiten beschouwing.

Online shoppen in het buitenland: is het een goed idee?

Met het oog op groen en bewust leven, raad ik eerder aan om online te winkelen bij lokale handelaars. Online shoppen is in België nog niet zo ingeburgerd als in andere landen, maar er komen steeds meer webshops bij. Vooral het steunen van kleinere, beginnende webshops is erg waardevol. Wanneer je koopt bij een kleine, lokale handelaar maak je misschien wel de droom van de webshopeigenaar mee waar! Persoonlijk vind ik het ook fijn dat je bij kleinere winkels ook vaak terecht kan voor persoonlijk advies.

Toch plaats ik ook wel eens bestellingen bij grotere ketens, al dan niet in ons eigen landje. Omdat wij moeten rondkomen met één inkomen, is het niet altijd evident om al onze aankopen te doen waar we dat graag zouden willen. Sowieso is het voor ons een uitdaging om een balans te zoeken tussen een klein budget hebben en de meest duurzame keuze maken. Soms moeten we gewoon kijken naar onze portemonnee, en even een beslissing maken die niet echt vanuit het hart komt.

Toen ik elke maand enorme medische rekeningen te slikken kreeg en erg veel dure, niet-terugbetaalde supplementen op mijn winkellijstje had staan, was ik maar wat blij als ik bij een grote, buitenlandse webshop heel wat geld kon besparen.

Shoppen bij buitenlandse webwinkels op een duurzame(re) manier

Als ik dan toch, uit financiële overwegingen, een bestelling plaats bij een buitenlandse webshop, dan probeer ik op een aantal dingen te letten om mijn keuze toch zo groen mogelijk te maken.

 • Wanneer het financiële voordeel niet noemenswaardig groot is, kies ik liever voor de webshop die het minst ver van mij verwijderd is. Als het kan, betaal ik zelfs liever iets meer dan dat ik spullen van heel ver weg laat bezorgen. Maar dat lukt dus niet altijd.
 • Winkelen bij websites die producten in vreselijk veel kleine verpakkingen van de andere kant van de wereld laten komen, en waarbij ik me ook nog vragen stel bij de ethische aanpak, doe ik niet. Ik heb me er vroeger wel eens door laten verleiden, maar kies er nu bewust voor om nooit meer gebruik te maken van bijvoorbeeld AliExpress.
 • Ik zorg ervoor dat mijn bestellingen zo groot mogelijk zijn en haal meteen een voorraad voor een paar maanden in huis. Niet alleen bespaar ik voor mezelf op de verzendkosten, die vanaf een bepaald bedrag vaak gratis zijn, ik zorg er ook voor dat een verzending van ettelijke kilometers ver weg niet enkel dient om mij van één enkele fles shampoo te voorzien.
 • Waar mogelijk, kies ik voor grote verpakkingen of navullingen.
 • Ik koop bij grote webshops die een heel divers assortiment hebben, zodat ik verschillende soorten producten tijdens één enkele bestelling kan aanschaffen.

Extra kosten bij buitenlandse webshops

Maar goed. Soms kan het niet anders, of wil je toch heel erg graag iets van overzees aanschaffen. Wanneer je een aankoop doet bij een buitenlandse webshop, is het mogelijk dat je achteraf nog af te rekenen krijgt met extra kosten. Het zou kunnen dat de verzendkosten hoger zijn, omdat je producten van verder weg moeten komen, maar dit wordt meteen duidelijk wanneer je een bestelling plaatst. Bij sommige buitenlandse aankopen kan je echter ook nog voor verrassingen komen te staan.

Bestellen binnen de Europese Unie

Online shoppen binnen de Europese Unie zorgt eigenlijk nooit voor problemen. Er zijn binnen de Europese Unie geen invoerrechten verschuldigd. De btw betaal je, bij je bestelling, meteen aan de webshop zelf.

Bestellen buiten de Europese Unie

Bij bestellingen buiten de Europese Unie is het opletten geblazen. Het kan zijn dat hier wel extra onverwachte kosten aan verbonden zijn:

 • Inklaringskosten en afhandelingskosten, aangerekend door het koeriersbedrijf
 • Belastingen zoals invoerrechten of btw, aangerekend door de douane

Extra kosten bij bestellen in het buitenland vermijden

Wil je, of ben je genoodzaakt om, toch iets te bestellen dat geleverd moet worden van buiten de Europese Unie? Dan kan je extra kosten vermijden door te letten op de waarde van je bestelling (de verzendkosten moet je niet meerekenen). Let op: de onderstaande vrijstellingen gelden niet voor alcohol, tabak en parfums.

 • Wanneer je producten besteld voor minder dan 22 euro, dan betaal je geen extra kosten.
 • Wanneer je producten besteld voor een bedrag tussen 22 en 150 euro, dan betaal je btw. Dit bedrag is afhankelijk van het soort aankopen dat je doet.
 • Wanneer je producten besteld voor meer dan 150 euro, betaal je btw en invoerrechten.

Het gaat bij deze vrijstellingen om belastingen en invoerrechten, los van de administratieve kosten die het koeriersbedrijf kan aanrekenen. In mijn ervaring (maar ik kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele andere ervaringen!) geldt echter dat het koeriersbedrijf enkel extra kosten aanrekent indien je extra belastingen verschuldigd bent en zij dus een dossier moeten opstarten. Voor meer info hierover, raadpleeg je best de website van het koeriersbedrijf zelf.

Meer info kan je vinden op de website van de Belgische overheid.

Photo by Alexandru Tugui on Unsplash

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

 1. Bedankt voor de informatie die je hebt uitgeplozen, ik kan het soms ingewikkeld vinden. Volgens mij zijn de regels in Nederland hetzefde. Maar toch viel ik een keer met een pakketje in de tweede catagorie (bedrag tussen 22 en 150 euro), en er kwam niets bij. Ik had de BTW al netjes uitgerekend, maar uiteindelijk werd er niet om gevraagd. Verwarrend, toch? Of zou het aan de productcatagorie hebben gelegen? Ik ga er maar niet vanuit, dat het de volgende keer weer zo gebeurt!

  1. Dat kan prima, want zeker niet alle pakjes worden gescreend. Je moet maar net pech hebben dat ze jouw pakketje eruit halen. Dus je moet rekening houden met de mogelijkheid, maar het kan evengoed zijn, dat je helemaal geen extra kosten hebt. Beetje een kwestie van geluk 🙂

 2. Interessante post! Ik heb ook voor mijn huwelijk een supertof gastenboekje in een webshop van het buitenland besteld. Het was een Zweeds bedrijf dus ik dacht ‘safe’. Helaas was hun magazijn wel in Singapore. Ik heb meer betaald om in te voeren (ik denk 30 euro) dan voor het boekje zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.