Zoals jullie weten, heb ik geen vast inkomen. Omwille van mijn chronische ziekte kan ik niet werken, maar ik ontvang ook geen enkele vorm van uitkering. Toen ik me begon in te lezen over de optie om wat bij te verdienen met mijn blog en als freelancer, werd al snel duidelijk dat ik geen zelfstandige in hoofdberoep kon worden. De hamvraag was toen: kan ik zelfstandige in bijberoep worden zonder hoofdinkomen? Gelukkig wel, dankzij artikel 37, dat de gelijkschakeling van hoofdberoep naar bijberoep regelt.

Zelfstandige worden in België: minimum aan sociale bijdragen

Ik wist op voorhand dat ik slechts een paar uurtjes zou kunnen werken. Mijn gezondheid was er dan wel op vooruit gegaan, als ik in staat was geweest om een deftig aantal werkuren te presteren, had ik evengoed op zoek kunnen gaan naar een vaste job. Het hele idee van zelfstandige worden kwam op mijn pad doordat ik de kans kreeg om een mooie, maar beperkte opdracht als freelancer aan te nemen. Daarbij kwam dat ik af en toe een aanvraag kreeg voor een betaalde blogopdracht. En geld verdienen met je blog in België mag niet zomaar, daarvoor is een statuut als zelfstandige verplicht.

Als zelfstandige heb je veel verplichtingen, en ook vaste kosten. Eén daarvan is de kostenpost van de sociale bijdragen. Dat bedrag varieert naargelang je inkomen. Maar ook al verdien je weinig of niets, toch ben je, wanneer je zelfstandige in hoofdberoep bent, een minimumbedrag aan sociale bijdragen verschuldigd. Ik had niet de intentie (of de mogelijkheden) om een volwaardig inkomen uit mijn activiteiten te halen. De minimumbijdrage (voor 2018 is dat 721,89 € per kwartaal) lag voor mij dan ook véél te hoog.

Zelfstandige in bijberoep: geen minimale sociale bijdrage

Voor wie een zelfstandige activiteit wil uitoefenen als extraatje, is er de optie van het bijberoep. Terwijl je je hoofdberoep blijft uitoefenen, kan je zo opstarten als zelfstandige met minder kosten.
Zolang je met je bijberoep onder een bepaalde inkomensgrens blijft, is het namelijk mogelijk om minder te betalen aan – of zelfs vrijgesteld te worden van – sociale bijdragen.

Ook in bijberoep hangt de bijdrage die je betaalt, af van je netto inkomsten. Wanneer die minder dan 1499,13 € bedragen (voor 2018), vallen de bijdragen weg. Kom je over de grens, dan stijgt het bedrag in verhouding met de stijging van je inkomsten.

Gelijkschakeling van hoofdberoep naar bijberoep met artikel 37

Voor mijn situatie was het duidelijk dat de enige optie om zelfstandige te worden, het systeem van het bijberoep zou zijn. Maar kon dat wel, zo zonder hoofdinkomen? Gelukkig wel, maar dan alleen onder bepaalde voorwaarden. Die worden genoemd in artikel 37 voor de gelijkschakeling van hoofdberoep naar bijberoep.

Voorwaarden voor toepassing van artikel 37:

Eerst en vooral moet je voldoen aan één van de volgende punten:

 • Getrouwd zijn (wettelijk samenwonen telt niet)
 • Een overlevingspensioen krijgen als weduwe of weduwnaar
 • Vastbenoemd leerkracht zijn met een aantal prestaties tussen 50% en 60%
 • Volksvertegenwoordiger zijn

Bovendien moet de zelfstandige afgeleide rechten genieten die evenwaardig zijn aan de sociale rechten uit het sociale statuut van de zelfstandigen. Concreet betekent dat voor gehuwden bijvoorbeeld dat de echtgenoot wél volwaardige sociale rechten moet hebben als bijvoorbeeld zelfstandige, werknemer, pensioengerechtigde of uitkeringtrekkende. Voor een volledig overzicht, zie bijvoorbeeld deze info van Zenito.

Tenslotte is het belangrijk dat je onder een vastgestelde inkomensgrens blijft. Voor 2018 is dat 7098,30 €. Wanneer je die grens overschrijdt, valt je zelfstandige activiteit niet meer onder de gelijkschakeling met een bijberoep, maar wordt het automatisch aanzien als hoofdberoep. En dan ben je ook de minimumbijdragen die daarmee gepaard gaan, verschuldigd.

Eigenlijk ben ik dus technisch gezien wel zelfstandige in hoofdberoep geworden, omdat ik geen ander beroep heb, maar werd dat gelijk geschakeld naar een bijberoep, via toepassing van artikel 37.

De enige reden dat ik zonder hoofdinkomen toch de verminderde sociale bijdragen van een bijberoep kan toepassen, is dat ik getrouwd ben, en dat mijn man een voltijds vast inkomen heeft, waardoor ik afgeleide sociale rechten heb. En meer verdienen dan 7000 € per jaar? Aan dat bedrag kom ik bijlange niet.

Zelfstandige in bijberoep worden zonder hoofdberoep: belangrijke overweging

Belangrijk is wel om stil te staan bij het feit dat je, door akkoord te gaan met de toepassing van artikel 37, tegelijk ook je eigen sociale rechten opgeeft. Je bouwt, zonder hoofdberoep en met de gelijkschakeling naar bijberoep, bijvoorbeeld geen pensioenrechten of sociale zekerheden op. Dat is iets om goed over na te denken.

In mijn geval maakte het geen verschil: ik had sowieso geen enkele vorm van inkomen, dus ik bouwde ook geen enkele vorm van rechten op. Of ik nu wat zou bijverdienen in bijberoep of niet, die situatie zou niet veranderen.

Denk je erover om ook zelfstandige te worden, in bijberoep of via de gelijkschakeling van artikel 37? Dan raad ik aan om sowieso een gesprek met een boekhouder in te plannen. Die kan je meteen advies geven over jouw persoonlijke situatie en plannen.

Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

9 Comments

 1. Interessant artikel Sofie, goe voor u dat je op deze manier toch die vergoeding voor je werk mag ontvangen. :c)
  Ik kwam toevallig op je blog terecht wegens een zoekactie naar ‘geld verdienen met reviews’.
  Succes met je bijberoep!

  1. Dit werkt via de huwelijksquotient. Dat wordt berekend op het inkomen van de partner, en heeft te maken met de belasting op het loon.. we hebben dat laten uitrekenen alvorens de stap te wagen 🙂

 2. Heb je ook recht op ziektevergoeding dan, stel je komt in ziekenhuis en je moet je zaak tijdelijk sluiten …..heb je dan recht op een ziekteuitkering als je bij je man op de boek staat ?

  1. De huwelijksquotient wordt inderdaad beïnvloedt hierdoor, je belastingsvrije som zal er anders uitzien omdat de partner minder kan “overdragen”. Maar voor de details en een berekening zou ik eens contact opnemen met een boekhouder, dat heb ik ook gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.