Week 27 – Infoavond en check-up

Deze week staat er heel wat gepland. Allereerst gaan we langs het ziekenhuis voor een info-avond over bevallingen. We krijgen onder andere uitleg over het aanvragen van de kinderbijslag, maar het meest interessante is natuurlijk de rondleiding op de materniteit. Een vroedvrouw laat ons zien waar we drie dagen zullen verblijven na de geboorte van ons kindje. Daarna neemt ze ons mee naar een arbeidskamer om alvast een beeld te krijgen van hoe zo’n bevalling er nu eigenlijk aan toe gaat (het praktische deel dan toch, de rest zullen we zelf moeten ervaren ;-)). Gewapend met de nodige instructies voor wanneer de grote dag aanbreekt, keren we met een goed gevoel huiswaarts.

Verderop in de week is het weer tijd voor een afspraak bij de gynaecoloog zelf. Ik krijg weer een goed rapport voor wat betreft bloeddruk, urinetest en gewicht. En ook ons meisje doet het nog steeds heel goed. Ze is zo beweeglijk dat de dokter moeite heeft om haar hartje te checken, maar dat is alleen maar prima. De beweging is blijkbaar meteen een teken dat er genoeg vruchtwater aanwezig is, en dat wil dan weer zeggen dat de placenta goed werkt. Onze dochter weegt nu naar schatting zo’n 1,1 kilogram en zit daarmee precies in het midden van de verwachtingscurve. Alleen maar goed nieuws!

Jense heeft ook de volgende dag vrij genomen, dus er staat ons een lekker lang weekend te wachten. Op vrijdag rijden we naar Blabloom, waar we zijn uitgenodigd om de winkel eens nader te bekijken. ’s Avonds vieren we nog de verjaardag van mijn mama met alweer een stevige portie heerlijke lasagne.

Week 28 – Productieve dagen

Zaterdag is een broodnodige rustdag, want zondag staat er alweer een feestje op de planning. Ons nichtje wordt 9 en we genieten van een smakelijke brunch en zelfgebakken taart. Olivia wil héél graag dat ik haar de naam van ons kindje al verklap. Ze zal toch nog een paar maanden moeten wachten voor de onthulling, maar ik vind haar nieuwsgierigheid en vragen (“Hoe voelt dat eigenlijk, een baby in je buik? Ga je mij dan als eerste opbellen als ze geboren is?”) erg aandoenlijk. Net als het kusje dat ze bij het afscheid op mijn bolle buik geeft. Wat een lieve nicht is ze nu al.

Op dinsdag moet ik langs de oogarts, dus mama pikt me al vroeg op met de auto. Het is alweer vier jaar geleden dat ik voor het laatst op controle ging, en het leek me wel nuttig om nog te gaan voor de bevalling en de baby mij helemaal opslorpen. Helaas kan ik nog geen nieuwe bril kopen. Mijn bijziendheid is qua sterkte niet veranderd, maar ik blijk nu positief te testen op astigmatisme, waarbij de bolling van het hoornvlies meer ovaal dan rond wordt. De arts raadt me aan om over een half jaar nog eens op controle te komen, omdat het soms voorkomt dat een zwangerschap de resultaten vertekent. Voorlopig doe ik dus nog even verder met mijn oude bril, en aan mijn contactlenzen wijzigt sowieso niets. Maar dit is misschien wel de reden dat ik soms moeite heb met scherp lezen op mijn laptop.

Vanwaar ik plots de energie haal weet ik niet, maar de ochtend verloopt verder erg productief. Ik drink thee bij oma en opa, laat een pasfoto maken in de stad, breng eindelijk een hoopje niet-passende zwangerschapskledij terug naar de winkel, stop voor thee en een croissantje bij de Hema en haal een gratis babypakket bij het Kruidvat. Ik ben zelf van plan om natuurlijke verzorgingsproducten en wasbare billendoekjes en luiers te gebruiken, maar wilde het pakketje toch ophalen. De producten ga ik namelijk schenken aan mama’s die het moeilijk hebben en een extra steuntje kunnen gebruiken.

De volgende dag heb ik toch wat spijt dat ik mijn afspraak bij het gemeentehuis niet een dagje later heb ingepland. Ik sta op met veel pijn in mijn liezen en benen, en mijn rug is nog moe van gisteren. Maar afspraak is afspraak, dus ik haal de fiets van stal en laat mijn identiteitskaart vernieuwen. Daarna spring ik nog even binnen bij de bibliotheek, en ga lunchen bij mijn ouders. Heerlijk, zo’n zelfstandig uitje. En dat ik weer wat dingen van mijn to-do lijstje heb kunnen afstrepen, dat ook.

 

Mijn vorige zwangerschapsdagboeken lezen? Je vindt ze allemaal hier

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

9 Comments

 1. Fijn om te lezen dat het zo goed met je gaat, en dat je – met wat gevolgen – toch ook drukke dagjes kunt hebben. Wat ontzettend lief dat jij je kraampakketje weggeeft aan moeders die het minder hebben, mooi om te lezen.

  Prachtige foto van jullie beiden, trouwens!

 2. Jij hebt veel gedaan zeg! Ik kan me voorstellen dat je nu weer even moet bijtanken, maar wel super voor je dat je zoveel energie had. Ik moest ook wel een beetje grinniken toen ik het woord ‘arbeidskamer’ las. Ik ken het niet, vindt daar de bevalling plaats? Of zit ik er dan helemaal naast?

   1. Nou ja, in Nederland heet het “de verloskamer”. Vond ik zelf ook altijd nogal bijzonder :-). De deskundige die de thuisbevalling begeleidt heette hier vroeger (en soms nog wel) een vroedvrouw, ik weet nog dat ik als kind daar altijd heel nare beelden van kreeg.

 3. Super fijn voor je dat je je wat beter aan het voelen bent! En dat je weer dingen kan doen en ondernemen. Ook heel fijn dat alles qua resultaten goed met jou en jullie kleine gaat!

 4. Super om te lezen dat het zo goed gaat allemaal! Je bent lekker productief bezig geweest zeg.
  Ik vond het ook heel interessant om op voorhand alles wat betreft de bevalling eens te zien zodat ik zou weten waar ik terecht kwam. Dat nam zoveel stress bij mij weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.