Omdat ik het leuk vind voor later, hou ik wekelijks een dagboek (of is het dan een weekboek?) van mijn zwangerschap bij. Morgen ben ik 31 weken zwanger, dus het is tijd voor een verslag van de voorbije periode! Voor de vorige edities van mijn zwangerschapsdagboeken, kan je hier een kijkje nemen.

 Week 29: iets rustiger aan

Geboortekaartje: check

We kunnen alweer iets van ons to-do lijstje schrappen: het geboortekaartje is gekozen en besteld. Dat wil zeggen dat we inmiddels ook een naam hebben gegeven aan onze dochter. En ja hoor… het is diegene geworden die we toen in Planckendael uitgebreid getest hebben ;-). Ik blijf het raar vinden om me voor te stellen dat dit is hoe dit gloednieuwe mensje, waarvan we nog niet eens weten hoe ze eruit ziet, zal heten voor de rest van haar leven. Maar dit voelt voor ons als haar naam, en zoals Jense het zo mooi zegt: “als ik nu opeens een andere naam zou moeten zoeken, dan zou die altijd als tweede keuze aanvoelen”.

Suikerbonen: work in progress

Waar Nederland beschuit met muisjes heeft, is het bij ons de gewoonte om bij een geboorte te trakteren met suikerbonen. We willen deze traditie in ere houden, maar kozen wel voor een presentatie die helemaal bij ons past. De benodigdheden liggen klaar in de kast, nu moeten we de traktaties alleen nog in elkaar steken. Er komt nog wel wat DIY bij kijken, waar we binnenkort een dagje voor zullen uittrekken met ons tweetjes. Ah ja, want de labeltjes met naam, die blijven voorlopig top-secret!

Extra rust nodig

Een vriendin die ook zwanger was, is inmiddels mama van een prachtig zoontje. Helaas moeten we het geplande bezoekje bij hun thuis nog even uitstellen. Na een paar moeilijke nachten en het plooien van de was, krijg ik steeds meer steken en een zeurend gevoel in mijn buik en rug.

Omdat ik er niet helemaal gerust in ben, neem ik de telefoon om even advies te vragen bij de vroedvrouwen van het ziekenhuis. Zowel zij als de gynaecoloog drukten me op het hart om bij twijfel, ongerustheid of onzekerheid te bellen: beter een keertje te veel om niks, dan een keertje te weinig. De vroedvrouw denkt dat het toch vooral bandenpijn zal zijn die opspeelt en raadt me aan om extra rust te nemen. Wanneer het erger zou worden of ik blijf ongerust, kom ik beter even langs voor een controle.

De laatste nachten krijg ik steeds meer last van pijnlijke heupen en liezen, en ook overdag heb ik pijn en last aan mijn buik als ik rondloop of rechtsta vanuit de zetel. Onze meid trapt ook heel actief in het rond en drukt hard op mijn blaas. Ik vermoed dat alles wel eens met elkaar te maken zou kunnen hebben.

Gelukkig helpt de extra rust wel, en ik besef dat er weer een nieuwe periode is aangebroken waarin ik goed zal moeten luisteren naar mijn lichaam. Ook het zwangerschapskussen belandt terug mee in bed. Oervervelend, lomp ding vind ik het, maar het helpt wel tegen de pijn bij het liggen.

Week 30: check, check!

Tweedehandsbeurs

Hoewel ik al heel wat tweedehands babyspullen bij elkaar heb gezocht, staat er ook nog veel op ons aankooplijstje. Het heen en weer rijden begint wat vermoeiend te worden, dus trek ik met mama naar de tweedehandsbeurs van de lokale gezinsbond. Zo veel tweedehands aanbod bij elkaar: het lijkt me de perfecte plek om nog wat duurzame koopjes te doen, alvorens we de rest van de baby-uitzet op de geboortelijst plaatsen. Terwijl wij ons hartje ophalen, blijven onze mannen wijselijk thuis. Ik denk dat een nieuwe hobby geboren is, want we scoren enkele heel leuke dingen, waaronder enkele wasbare luiers en mooie houten speeltjes!

De tijd gaat zo snel

Met nog minder dan 10 weken te gaan, komt de geboorte nu wel héél dichtbij. Ik ben achteraf gezien echt blij dat we op tijd (en volgens sommigen misschien veel te vroeg) begonnen met het inrichten van de babykamer, zodat de grootste taken al lang achter ons liggen. We hebben nog genoeg te regelen, maar hoeven onszelf niet voorbij te lopen om alles af te krijgen. Toch staat er elk weekend wel iets babygerelateerd op de planning. Ik hoop dat we tegen de laatste weken nog wat extra kunnen genieten met ons tweetjes, voor de rollercoaster van ons leven begint ;-).

Babybezoek poging twee

Wanneer we slagen in poging twee van het vriendenbezoek, wisselen we ervaringen en héél veel babytalk uit. Zo bijzonder, als we ons voorstellen dat over een paar maanden de rollen omgekeerd zijn, en wij hen onze kersverse baby zullen laten zien. Ons meisje heeft er in ieder geval alweer een prachtig vriendje bij, om later mee te spelen!

BewarenBewarenBewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

12 Comments

 1. Wat een mooie luiers zeg! 🙂
  Er kruipt inderdaad heel wat tijd in alle voorbereiding (zeker voor zo’n neuroot als mij) maar ik denk dat het ook beter is om de laatste weken nog wat uit te rusten ipv in allerijl nog vanalles te moeten doen. Veel plezier met de doopsuiker binnenkort!

  1. Ja inderdaad, het geeft dan ook wel rust in je hoofd, ik merk nu toch wel dat er allerlei to do’s in mijn hoofd blijven rondspoken. Allemaal kleine dingetjes maar toch! Ach, we zijn alleszins van de grootste dingen al vanaf ;-).

 2. Die tien weken zullen zo voorbij zijn en voor je het weet heb je de kleine meid in je armen. Ik vind het alvast heerlijk om hier te lezen dat jullie ook voor wasbaar luieren willen gaan, want ik ben er super enthousiast over 😀 Benieuwd hoe alle luiers jullie zullen bevallen!

  1. Inderdaad, intussen zitten we alweer op 31 en een halve week dus nog 8,5 week te gaan! Het vliegt… En zeker omdat er nog vanalles op de planning staat de komende weekenden (pasen, verjaardagen,…).
   Ik ben ook superbenieuwd naar de luiers 🙂 We gaan binnenkort nog een luierconsult doen om eens te zien wat voor systemen ons nog zouden aanspreken.

 3. Oooh die tien weken gaan nog voorbij vliegen 😀 Ik ben zooo benieuwd naar de naam die jullie gaan geven, spannend! Veel geniet nog in de laatste weken!

 4. Wat leuk dat jullie een geboortekaartje hebben gevonden! Ik ben onwijs benieuwd, ook naar de naam voor jullie kleine meisje 🙂 Goed dat je het toch iets rustiger aan doet en wat fijn dat je deze laatste weken kunt delen met een vriendin die ook volop in het shoppen voor de baby-uitzet zit. Geniet van deze laatste weken voordat je jullie meisje in je armen kunt houden 🙂

 5. Beschuit met muisjes een geboortetraktatie in Nederland? Zo grappig 🙂 🙂
  En wat gaat het snel zeg! Heel benieuwd naar de naam die jullie gekozen hebben.

  1. Haha ja, als kind leerde ik die gewoonte kennen toen we daar bij vakantievriendjes op bezoek gingen. Het waren felblauwe muisjes want er was een jongetje geboren. (Het zijn er zo met anijssmaak, geen chocolade zoals wij ze kennen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.