Toen ik net overstapte naar natuurlijke verzorgingsproducten, was het vinden van een geschikte deodorant misschien wel de grootste uitdaging. Waar ik eerst bang was dat ik de antitranspiranten zou missen, was dat eigenlijk nergens voor nodig. Ik heb ook op dit vlak geen spijt van de overstap naar groenere alternatieven. Er is voor ieder wat wils te vinden. Om de keuze wat gemakkelijker te maken, schreef ik een vergelijkende review van natuurlijke deodorant. Deze vijf deo’s zijn bovendien vrij van dierlijke ingrediënten.

Lavera roller deodorant organic wild rose

review lavera deodorant roller rose

Wie? Lavera is een Duits merk van natuurcosmetica dat hier al eerder voorbijkwam. Ik gebruik hun producten in het algemeen graag vanwege de goede verkrijgbaarheid en de betaalbare prijzen.

Wat? Een deodorantroller vrij van parabenen of aluminiumzouten. Biologische aloe vera, calendula en jojoba olie verzorgen de huid. Ook biologische extracten van bamboe, roos, toverhazelaar en venkel zijn aanwezig.

Keurmerken? Natrue Plantaardige Ingrediënten van biologische oorsprong, Vegan Society

Mijn ervaring? Deze deodorantroller was een van de eerste die ik jaren geleden uitteste. Vandaar ook dat de foto eigenlijk niet meer zo actueel is: de verpakking is inmiddels veranderd van glas naar plastic en dat vind ik toch jammer. Persoonlijk werk ik ook het liefst met een spray, vandaar dat ik deze deodorantroller niet opnieuw heb gekocht. Wel fijn vond ik de zachte, crème-achtige textuur.

Kopen? Te koop in een verpakking van 50 ml voor 6,99 € (momenteel met afprijzing hier te koop)

Lavera spray deodorant organic lime & verbena

Lavera deodorant spray lime review

Wie? Lavera is een Duits merk van natuurcosmetica dat hier al eerder voorbijkwam. Ik gebruik hun producten in het algemeen graag vanwege de goede verkrijgbaarheid en de betaalbare prijzen.

Wat? Deze deodorantspray is vrij van parabenen en aluminiumzouten. Hij bevat verschillende biologische en ook verzorgende ingrediënten zoals groene thee en toverhazelaar. De geur is afkomstig van natuurlijke essentiële oliën.

Keurmerken? Natrue Plantaardige Ingrediënten van biologische oorsprong, Vegan Society

Mijn ervaring? Dit is de deodorant die ik doorheen de jaren al het vaakst opnieuw heb gekocht. Ik vind het fijn dat het een spray is, dat de verpakking voor het grootste deel gemaakt is van glas en de geur is lekker fris.

Kopen? Normaal gezien 9,75 € voor 75 ml (momenteel met afprijzing hier te koop)

Weleda salvia deodorant spray

review weleda deodorant salie

Wie? Weleda is een Duits merk dat een vaste waarde is in het landschap van natuurcosmetica. Ze werken enkel met natuurlijke ingrediënten en hun producten zijn van hoge kwaliteit. Iets minder budgetvriendelijk dan Lavera, maar erg kwaliteitsvol en goed verkrijgbaar.

Wat? Een deodorantspray in een glazen flesje. Deze deodorant met salie-olie bevat geen parabenen, aluminiumzouten of andere nare ingrediënten. De geur is afkomstig van natuurlijke etherische oliën.

Keurmerken? BDIH natuurlijke cosmetica, Vegan (onder officieel label)

Mijn ervaring? Eigenlijk is dit de deodorant die Jense gebruikt. Door de kruidige geur vind ik het toch meer een (aangenaam) mannelijk aroma. Ik vind het fijn dat de glazen fles kan bijgevuld worden met een grotere navulfles, die we voordelig kopen in Duitsland. Wellicht probeer ik zelf nog eens de versie in citrus- of rozengeur.

Kopen? 14,99€ voor 100 ml, onder andere hier te koop

Schmidt’s deodorant stick Lavender & Sage

Schmidt's natuurlijke deodorant lavender sage lavendel

Wie? Tot voor kort had ik nog nooit van het Amerikaanse merk Schmidt’s gehoord. Ik las echter ergens – ik weet totaal niet meer waar – dat de natuurlijke deo’s van dit merk tot de best presterende behoren. Met een trip naar een warm en zweterig land op de planning, was dat wat ik zocht.
Schmidt’s is ontstaan in een gewone, Amerikaanse keuken. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en de producten zijn in elk geval vrij van aluminum, propylene glycol, SLS, parabenen, ftalaten, kunstmatige aroma’s en kleurstoffen.

Wat? Deze deodorant heeft de vorm van een stick die je telkens een stukje omhoog kan draaien. Overigens is er ook een variant in een glazen potje, voor wie liever plastic vermijdt. De award-winnende formule zou geurtjes moeten helpen neutraliseren en vochtigheid absorberen op een natuurlijke manier. De ingrediëntenlijst kon zo uit je eigen keukenkastje komen en dat vind ik supertof!

Keurmerken? De deodoranten van Schmidt’s zijn gecertificeerd vegan en dierproefvrij (Leaping Bunny).

Mijn ervaring? Of het de allerbeste natuurlijke deodorant is weet ik niet, maar ik ben alleszins wel tevreden. De geur is best aangenaam, de formule plakt niet en is zacht voor mijn huid. De deodorant moet wel eventjes opwarmen tegen de huid om makkelijk uit te smeren. Ook al duurt het maar een paar seconden, dat geduld tijdens de ochtendspits is niet voor iedereen weggelegd. Ik ben grote fan van de eenvoudige, no-nonsense ingrediëntenlijst.

Kopen? Een stick van 90 gram kost hier 10,99 €, bij Amerikaanse webwinkel iHerb betaal je 7,38 €. Hier vind je een overzicht van alle Schmidt’s deodoranten. Let op: bij bestellingen buiten de EU moet je even je totale bestelwaarde in het oog houden. Meer info in dit artikel over extra kosten bij bestellen in het buitenland.

Lamazuna vaste deodorant

lamazuna vaste deodorant review

Wie? Lamazuna is een jong merk van Franse origine dat als missie heeft om zero-waste cosmetica te voorzien. De producten zijn handgemaakt, vegan en volledig natuurlijk.

Wat? Ik wilde sinds mijn zoektocht naar minder afval héél graag deze vaste deodorant van Lamazuna uittesten. Het compacte blokje zit verpakt in een klein kartonnen doosje. Bedoeling is dat je de deodorant voor gebruik even natmaakt en vervolgens in een dun laagje uitsmeert onder je oksel. Geurtjes worden tegengehouden door de toevoeging van Indische geraniumolie, die antibacterieel zou werken.

Keurmerken? Dierproefvrij (PETA) en vegan

Mijn ervaring? Dit is de meest vreemde eend in de bijt, en hoewel ik misschien een beetje sceptisch was, valt de ervaring me goed mee. Ik vind het iets minder praktisch om het blokje telkens nat te maken, maar eigenlijk is het slechts een kwestie van gewoonte. Doordat er geen water in de formule zit, gaat deze deodorant superlang mee. Hij is dus voordelig én afvalvrij. De Lamazuna deodorant werkt voor mij prima, en doorstond ook de test van enkele zeer warme dagen in het zuiden.

Kopen? Een blokje van 30 gram kost 12,50 €, en kan je onder andere hier kopen.

Natuurlijke deodorant vergelijking: mijn conclusie

Ik merk dat oude gewoonten moeilijk slijten en grijp nog steeds het vaakst naar de sprayfles van Lavera. De geur is net wat frisser (ik hou van citrus) en ik blijf een deodorant in sprayvorm het fijnst werken vinden. Wat betreft het tegenhouden van zweetgeurtjes na een lange dag, meen ik dat de deodoranten van Schmidt’s en Lamazuna wel wat beter presteren, hoewel op zich beide aroma’s me wat minder aanspreken. Het meest fan ben ik van het afvalvrije concept van de vaste deodorant van Lamazuna. Voorlopig blijf ik afwisselen tussen de drie varianten, al naargelang mijn behoefte van de dag.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

18 Comments

 1. Ik ben al jaren een groot lavera fan, geen enge troep en zeer betaalbaar. Heb ook weleda geprobeerd en nog wat andere biologische merken waaronder earth Natural maar merk dat ik geur zelf ook belangrijk vind. En dan wint lavera t bij mij. Mijn 2 favorieten zijn de wild rose en de sensitive.

 2. Super dank voor het uittesten van de deodorant. Ik vind het toch wel een dingetje om een goede deodorant te vinden die echt op alle warme dagen effectief is. Ik ga jouw ‘meest vreemde eend in de bijt’ eens proberen.

 3. Leuke review! Wij zijn thuis echt helemaal weg van Schmidt deodorant met de geur bergamot lime. Die lijkt ook beter uit te smeren dan de lavendelvariant die we eerder hebben gehad. Werkt beter dan normale deo!

  1. Hoi Amber! Wat goed om te weten dat de lime variant beter uitsmeert, ik ben nu wel erg benieuwd om die ook eens te testen, want ik hou wel van die frisse geurtjes!

 4. Dit is nog eens een uitgebreide fijne review, dankjewel! 🙂 Ik heb wel eens van dit soort demo’s geprobeerd maar toen zat er toch elke keer een stofje in waar ik niet tegen kan. Deze demo’s die jij laat zien kende ik nog niet, dus ik ga gelijk even kijken. Vooral de spuitdeo’s van Lagere lijken mij wel wat!

  1. Ja, jammer genoeg is het niet altijd dat wat voor de ene goed werkt ook voor de andere optimaal is! En oksels kunnen ook zo gevoelig zijn hé, zeker dan ook nog in combinatie met scheren enzo eventueel… Succes!

 5. Bedankt om je ervaringen te delen! Er zijn zoveel verschillende deo’s dat het onmogelijk is ze allemaal uit te testen maar dit vergemakkelijkt al een beetje de keuze om uit te proberen wat bij mijn lichaam past. Zelf heb ik een hele tijd mijn eigen deo gemaakt met kokosolie, natriumbicarbonaat en maizena (receptje uit het boek ‘groeten uit Transitië’ van Mmzsazsa). Het was even zoeken om de juiste verhoudingen te vinden en je blijft wel zweten maar helpt toch redelijk goed tegen geurtjes en is heel goedkoop. Alleen die kamille geur vind ik wat te sterk dus ik ben nog op zoek naar een aangenamer geurtje. In hete zomers wordt hij vloeibaar wat ook minder praktisch is maar voor de rest is het vooral tijdsgebrek dat ik hem niet vaker maak (na een tijdje geeft de kokosolie een ranzige geur). Voor die periodes ga ik eens een natuurlijke deo in huis halen 🙂

 6. Wat leuk en interessant, zo’n uitgebreid vergelijkingsartikel! Ik ben stiekem heel benieuwd naar de deodorant van Salt of the Earth, maar ook die vaste deodorant maakt me heel nieuwsgierig. Inderdaad eigenlijk wel ideaal dat je met die deodorant helemaal geen afval produceert! Zelf gebruik ik nu een lekkere deodorant van Rituals (‘The Ritual of Sakura’). Ik denk niet dat die natuurlijk is, maar gelukkig wel helemaal dierproefvrij 🙂

 7. Mijn favoriete natuurlijke deodorant is Salt of the Earth, een aluinsteen. Gaat erg lang en werkt het beste voor mij (ik fiets naar het werk). Ze hebben trouwens ook sprays, ook met een geurtje, maar ik heb mijn deo’s net graag neutraal eigenlijk. Ik gebruik zowel de steen als de spray. 🙂

 8. Interessant! Die van Lavera en Weleda spreken mij het meeste aan, ik voel me het meest fris met een spray. Binnenkort eens uitproberen.

 9. Heel interessant artikel! Ik ben momenteel ook op zoek naar een meer natuurlijke deo en was wat aan het rommelen met aluinsteen, iets wat beter werkt dan ik had verwacht, maar ik mis toch wel een geurtje. Die van Lamazuna zag ik al eens liggen bij Ohne geloof ik, dus ik denk dat ik die ook eens ga proberen!

 10. Ik gebruik momenteel al enkele maanden een soort deodorantpasta, die je onder je oksel moet smeren (wat niet altijd even handig is) en heb verder nog geen ervaring in de natuurlijke-deo-markt. Dat blokje van Lamazuna spreekt mij nu wel erg aan.

  1. Oh ja, ik heb die ook al wel eens zien voorbij komen. Het lijkt me inderdaad minder fijn om met mijn handen in zo’n potje te moeten zitten… Neemt niet weg dat ik benieuwd blijf 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.