Voor mezelf vind ik het leuk om een wekelijks zwangerschapsdagboek bij te houden, en jullie kunnen natuurlijk alles mee volgen. Morgen ben ik 33 weken zwanger, dus tijd voor een update van de afgelopen periode! De voorgaande dagboekjes kan je hier vinden.

Lang wandelen = veel pijn

Bij de start van de eenendertigste week van de zwangerschap, gaan we langs Ikea. We hebben nog enkele spulletjes nodig voor de kinderkamer, maar vooral: ik ga mijn bureautje herinrichten. De chaos die er heerst stoort me al langer, en ik zou nog graag een beetje orde scheppen voor de baby komt. Ondanks het vooraf uitpluizen van de website, lopen we toch nog twee uur rond in de winkel. Ik kom thuis met enorme pijn aan mijn liezen en buik, en de nacht die volgt doe ik geen oog dicht. Ook de volgende dagen loop ik standje waggel.

Gelukkig trekt de pijn weer weg met genoeg rust, want enkele dagen later is het tijd voor een zoektocht naar nog wat zwangerschapskleding. Ik slaag maar matig, maar wil niet overdrijven door meteen een andere winkel te bezoeken. Binnenkort nog maar eens een poging!

Op controle

Deze week op de medische planning: kennismaken met de vroedvrouw die ons na de bevalling zal begeleiden. Ze komt langs bij ons thuis en we hebben een aangenaam, gemoedelijk gesprekje. Dat komt dus helemaal goed, en ik ben blij dat ik weer een vinkje kan zetten op mijn baby-lijst.

Ook de gynaecoloog verwacht ons weer voor een nazicht. Gelukkig gaat alles nog steeds prima. De pijnen en druk in mijn onderbuik die ik zo regelmatig voel, zijn niets om ons zorgen om te maken. Onze meid ligt gewoon met haar hoofd, handen en voeten onderaan (en in mijn bekken) en vermits ze zo beweeglijk is, zet ze de boel daar regelmatig op stelten.

Overigens groeit de baby nog steeds perfect volgens het gemiddelde. Ze weegt nu zo’n 1,8 kilo. Ik voel haar nog steeds elke dag sterker worden en mijn buik springt alle kanten op. Heel grappig om te zien. Wanneer ik de meest spectaculaire momenten wil delen met haar papa, nichtje of tante, is het alsof ze zich bekeken voelt, want dan houdt ze zich telkens plots verdacht rustig :-).

De gynaecoloog weet ons nog te vertellen dat we over twee weken weer een mijlpaal bereiken. De grens van 34 weken is medisch gezien weer een belangrijke. Vanaf dan hoeven er, wanneer er onverwachts contracties zouden optreden, geen weeënremmer of longrijpingsmedicatie meer gegeven te worden.

Administratieve rompslomp en ontspannen bij familie

Bij de start van week 32 staat het weekend vooral in teken van allerlei administratieve klusjes. Kraamgeld en vroedvrouw zijn intussen aangevraagd, maar we moeten nog aan de slag voor de verzekering, de kraamhulp en de vooropname in het ziekenhuis. We willen ook nog wat verder werken aan ons geboortelijstje, en de laatste adressen voor de geboortekaartjes bij elkaar zoeken. Dat alles was het plan, maar de praktijk draait een beetje anders uit. We ronden enkele taken af, maar de meeste worden toch weer doorgeschoven naar het volgend weekend. Dan staat ook het vullen van de suikerbonenzakjes gepland, dus we zullen nog zien wat we kunnen afstrepen!

Op zondag en maandag worden we verwacht bij onze twee families. We smullen twee keer van een Paasfestijn en natuurlijk vergeten we ook onze eigen traditie van paaseitjes rapen en lekker ontbijten niet. Niet te geloven dat we volgend jaar de eitjes vooral zullen verstoppen voor onze dochter. Of ze er al veel van zal snappen, dat is nog maar de vraag, maar leuk zal het zeker worden.

Borstvoedingsinfo

De twee drukke feestdagen en standaard gebroken nachten hakken er in. Gelukkig heb ik het getroffen met de vroedvrouwenpraktijk, want indien gewenst doen ze ook infosessies aan huis. Omdat ik mijn energie wil sparen, legden we een infosessie over borstvoeding vast, gewoon bij ons in de woonkamer. We leren enorm veel bij en meer kunnen we qua voorbereiding niet doen. De praktijk zal uitwijzen of het geven van borstvoeding vlot verloopt en of ik er voldoende energie voor zal hebben, maar stiekem hoop ik natuurlijk van wel!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

10 Comments

 1. Ik duim dat de borstvoeding lukt. Ik vond het heerlijk en (na een poosje) ook echt gemakkelijk. Minder gesleur en zo.
  Maar als het niet lukt, dan is er gelukkig het alternatief en dat is ook goed.
  Heel veel succes de laatste weken. Het zal zo daar zijn.

 2. Ik hoop zo voor je dat het lukt met de borstvoeding! Ik geef na een jaar nog steeds borstvoeding en vind het heerlijk.
  Hopelijk kan je nog heerlijk genieten van die laatste weken.

  1. thanks Saar, ik hoop het ook! Bij mij zal ook een beetje afwachten worden of ik het fysiek allemaal aan kan… Want draai het of keer het, bij borstvoeding zal het toch van mij moeten komen, haha.

 3. Veel succes met de borstvoeding! Ik had als voorbereiding het handboek van La Leche League gelezen, maar de praktijk is altijd anders en ik heb vooral veel gehad aan mijn vroedvrouw en enkele vriendinnen die borstvoeding gaven.
  Als ik één tip mag geven: blijf zeker zelf voldoende eten en drinken, want borstvoeding vraagt veel energie 🙂

  1. Dankjewel voor de tip! Ik denk inderdaad dat de vele verschillende tips wel verwarrend kunnen zijn op den duur. Dus ik ga vooral naar de vroedvrouw luisteren ;-).

 4. Wat ben je mooi zwanger en wat gaat het hard! Ik hoop dat de borstvoeding lukt want als het eenmaal loopt is het zoveel gemakkelijker (en gezonder) dan flesvoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.