Alle ouders zullen het wel kennen: gratis dozen gevuld met staaltjes van babyproducten, en (al dan niet vervallen) kortingsbonnen. Ik heb er tijdens mijn zwangerschap heel wat aangeboden gekregen, maar met de inhoud heb ik zelf niet altijd iets gedaan. Omdat ik zelf meer interesse heb in een duurzame levensstijl, en voor mezelf gebruik maak van natuurlijke verzorgingsproducten bijvoorbeeld. En dat wil ik dus bij ons kindje ook gaan doen. Uiteraard heb ik de staaltjes die ik niet kon gebruiken, niet zomaar weggegooid. Ik heb er andere mama’s die wel een extraatje konden gebruiken, blij mee gemaakt. Want verspilling, dat willen we niet. Intussen is er een alternatief in de maak dat veel beter bij ons past: GreenKit, duurzame ontdekkingsdoos voor ouders in spé. Ik vertel je er meer over! 

Een roze doos die ook wel groen had mogen zijn 

Het grappige is, dat ik bij het ontvangen van die allereerste roze doos bij de gynaecoloog, direct ben gaan zoeken naar een alternatief. Ik vroeg me oprecht af of er geen duurzame variant zou bestaan, want dat had ik echt zo enorm fijn gevonden. Laagdrempelig allerlei ecologische baby- en kindermerkjes kunnen leren kennen, yes please. Helaas, ik vond niets dat echt in de buurt kwam van het gekende systeem (behalve één betalende versie, maar dat ging mij dan weer wat te ver). 

Toen ik een oproepje zag om mijn mening te delen over dit nieuwe initiatief, sprong ik dus ook wel een beetje een gat in de lucht. Deze dame was precies bezig met dat wat ik had gezocht! Jammer genoeg stond het project toen nog in de kinderschoenen, en op het moment dat ik dit schrijf gaan de laatste momenten van mijn zwangerschap al in. Zelf zal ik dus niet direct van de eco-babydoos kunnen profiteren, maar ik vind het project té leuk om het niet te delen.

Duurzaam is niet gelijk aan geitenwollensokken 

Veel mensen hebben een fout beeld van duurzaam leven. Onbekend is onbemind. Milieuvriendelijke spullen, die zullen vast saai en lelijk zijn, en ook nog eens heel duur. Maar mijn ervaring is dat je anderen ook versteld kan doen staan van wat voor toffe, originele en “normale” dingen toch een groen tintje kunnen hebben. Tegenwoordig is groen leven echt niet meer alleen iets voor geitenwollensokken – waar ik overigens niets op tegen heb, het is gewoon zo’n stereotiep, suf beeld dat de meesten voor ogen hebben. 

Ik denk dus dat het idee van een duurzame babydoos die letterlijk kan laten zien dat ecologische producten ook heel hip en bruikbaar kunnen zijn, nieuwe enthousiastelingen over de streep van een groener leven kan trekken. 

De borrelende droom van Saar

Saar, initiatiefneemster van GreenKit, vond het altijd al belangrijk om duurzame keuzes te maken, en toen ze moeder werd, ging er een hele nieuwe wereld open. Ze begon – herkenbaar voor mij – te dromen van een duurzame babydoos. Alleen ging zij een stapje verder, en wilde graag zelf zo’n ontdekkingsdoos lanceren. Haar droom borrelde en groeide, viel een tijdje in slaap en werd opnieuw klaarwakker bij de geboorte van haar tweede kindje. 

Ze polste naar reacties uit haar omgeving en stuitte op heel wat enthousiasme voor het idee. De tijd was duidelijk rijp om nu eindelijk werk te maken van toegankelijke, duurzame babyproducten voor iedereen. 

GreenKit in de praktijk 

Het is de bedoeling dat aanstaande ouders binnenkort de GreenKit ontdekkingsdoos bij de zesde zwangerschapsmaand ontvangen. Net als gelijksoortige babydozen zal ook GreenKit worden uitgedeeld via de verloskundige. Extra groen is het feit dat de doos gemaakt zal zijn uit een stevig en mooi geïllustreerd materiaal. Zo kan ze bewaard worden en gebruikt als herinneringenkoffertje: denk aan het verzamelen van armbandje en mutsje van op de kraamafdeling, de eerste haarlokjes, de eerste echofoto’s, misschien wel een verslag van de zwangerschap en bevalling,… Ik kan wel wat dingen bedenken die ik bij elkaar zou willen bewaren. 

Op de toekomstige website van GreenKit (waarvoor binnenkort een crowdfunding georganiseerd wordt) kunnen alle ouders kortingscodes voor duurzame producten vinden. Er komt ook een bijhorende blog, en verloskundigen kunnen zich aanmelden als Vriend(in) van GreenKit om de ontdekkingsdoos gratis te verdelen onder ouders die een veilig nestje voor hun kleintje willen bouwen.

Inmiddels staat de Facebookpagina van GreenKit online. Aan de website wordt terwijl ik dit schrijf nog gewerkt, maar vermits ik dit artikel op voorhand inplan, zou het zomaar kunnen dat tegen de verschijningsdatum, de website ook al te bekijken valt! 

Ik wens Saar alle succes toe, en hoop stiekem dat de GreenKit geboortedoos wordt aangevuld met een opvolgmodelletje, zodat ik ook nog kan meetesten over een tijdje ;-). 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.