Op dit moment ben ik 38 weken zwanger en zijn we onderweg naar de 39 weken. De geboorte komt steeds dichterbij, spannend! Bij deze nog eens een update. De vorige dagboekjes kan je hier vinden. 

Week 37: Mijlpaal! Ons kindje is voldragen 

Hoera, met het aanbreken van week 37 is het zover. Ons meisje is nu in principe voldragen en mag ter wereld komen wanneer ze er klaar voor is. Een normale zwangerschap duurt tussen de 37 en de 42 weken, dus het kan nu elk moment gebeuren. Spannend! 

Verkouden? 

Omdat ik me niet zo lekker voel, moet ik een bezoekje bij de schoonouders afzeggen. Ik heb keelpijn, hoofdpijn, oorpijn en een verhoogde temperatuur: is het een verkoudheid, of speelt hooikoorts me parten? Feit is dat ik na een afspraak bij de dermatoloog ’s middags, vroeg in bed kruip. Na enkele dagen voel ik me wat beter, maar ik blijf toch kwakkelen. Ik vermoed dat de hooikoorts mijn immuunsysteem een beetje ondermijnt. 

Even helemaal niets 

Na de drukte van de voorbije weken, heb ik echt dringend behoefte aan even helemaal niets. En voor ons meisje er is, zou ik ook graag nog een bewust moment met ons tweetjes willen creëren. We leggen dus een weekend vast waarin we helemaal niks plannen behalve samen zijn. Even geen babydingen, geen afspraken, geen verplichtingen, maar helemaal tot rust komen en lekker thuis zijn. Het is prachtig weer en terwijl Jense in de tuin werkt (dat is voor hem ontspanning, wees gerust ;-)), lees ik een tijdschrift op een ligbed. We eten lekkere dingen, ik maak citroenlimonade en we spelen na het avondeten nog een gezelschapsspelletje bij een kopje thee. Dit rustmoment hadden we echt nodig. Het lijkt wel vakantie! 

Het weekend wordt nog spannend afgerond, want ik heb drie uur lang voorweeën. We denken even dat het zover is, maar het blijkt om een valse start te gaan. Nog even geduld dus! 

Het babybezoek komt naar mij 

Mijn nicht, die pas vorige week bevallen is, heeft een verrassing voor me. Ze stelde een kraampakketje samen met allerlei spulletjes die zij nu niet meer nodig heeft en ik heel binnenkort wel. Kraamverband, nog wat zwangerschapsshirts, een boekje over het opvangen van weeën en een yogabal: ik kan nu extra voorbereid de bevalling ingaan ;-). Het leukst van al is dat ze het pakketje persoonlijk komt afleveren samen met haar vriend en de kindjes. En daar is dus ook de pasgeboren Emil bij. Superfijn dat we hem nu toch al even kunnen bewonderen! 

De laatste vinkjes op ons lijstje 

Het verlengde weekend maakt dat we rustig de tijd hebben om de laatste dingen in orde te brengen voor de baby er is. Het belangrijkste was al wel voorbereid, maar ook de laatste details kunnen we nu van de lijst schrappen. De luiers die we al in huis hebben worden voorgewassen en we maken wat plaats in de keukenkasten om binnenkort wat extra babyspulletjes een plekje te kunnen geven. En het allerleukste: de babykamer is helemaal af! Vanaf nu kan ik me focussen op het schrijven van nieuwe blogjes, in afwachting tot het grote moment. 

Week 38: Nog eens naar buiten 

Hoewel de rust wel deugd deed, is het ook wel weer fijn om nog eens buiten te komen. In de winkel valt het op dat ik opval met mijn ronde buik. Volwassenen werpen een snelle blik, maar het grappigst vind ik de kinderen. Het is geweldig hoe ze ongegeneerd en gefascineerd naar mijn dikke buik staren. Je ziet ze denken “oh, daar zit zeker een baby in!”. Schattig hoor. 

Over die buik gesproken: hoewel ik zelf niet meer echt bij lijk te komen in gewicht, is mijn buik toch echt wel een tonnetje geworden. Hij steekt serieus naar voren en volgens Jense is het nu echt een tafel geworden. En ik geef toe, soms gebruik ik hem ook zo :-). 

Verjaardag van oma 

Ons meisje heeft zich nog niet aangekondigd, dus trekken we naar het verjaardagsfeestje van mijn oma. Ze wordt 86! Het is een drukke middag met veel mensen bij elkaar, en toch trek ik het nu zoveel beter dan voor mijn zwangerschap. Waar ik daarvoor gegarandeerd met een gigantische migraine zou zijn thuisgekomen, kan ik het nu stellen met wat extra hoofdpijn en uitputting. Wat zou het fijn zijn als dit effect op mijn “normale klachten” blijvend is. 

Weer goede punten

Tijd voor het misschien wel laatste bezoekje aan mijn gynaecoloog, want ze vertrekt op vakantie tot na onze uitgerekende datum. De kans zit er dus in dat niet zij, maar een vervanger mijn bevalling zal afwerken. Dat is wel jammer, maar het komt zoals het komt. In tegenstelling tot sommige andere patiënten, die per se een inleiding willen om toch maar geen vervanger te moeten krijgen, vind ik niet dat ons kindje op ons schema moet komen. Zolang het niet medisch nodig is, ga ik echt geen kunstmatige hormonen gebruiken om de bevalling op te wekken wanneer ik er zin in heb. De natuur bepaalt! Gelukkig zitten we wat dat betreft op één lijn. 

Onze meid doet het nog steeds goed, hoewel ik me zelf regelmatig minder goed voel de laatste weken. Zij heeft er duidelijk geen last van, en dat is het belangrijkste. Alle parameters zijn perfect. Volgens de metingen weegt ze nu naar schatting zo’n 3,2 kilogram, al kan een halve kilo meer ook, aldus de gynaecoloog. Ze heeft waarschijnlijk lange benen, en wordt geschat op zo’n 49 centimeter lengte. We zijn zo enorm benieuwd! 

Het leuke nieuws voor mij, is dat ik weer een centimetertje ontsluiting heb gewonnen. De baarmoederhals is nu volledig verstreken en ik heb dus twee centimeter opening. Hopelijk is dit een voorteken van een vlotte bevalling! 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

10 Comments

  1. Spannend zeg. Ik denk regelmatig aan je, want het kan nu eigenlijk elk moment. Zeker aangezien je wel al wat ontsluiting hebt (nog maar 8 te gaan, moet je maar denken 😉)

  2. Wauw, wat ontzettend spannend dat het nu echt heel erg dichtbij komt en dat jullie meisje elk moment geboren kan worden. Wat een mooie buik heb je! Ik kan me voorstellen dat die soms wel goed dienst doet als tafeltje, haha 😉 Geniet nog even van deze laatste tijd met z’n tweetjes voordat jullie een gezinnetje zijn en ook veel sterkte met de laatste loodjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.