Wanneer je nadenkt over het milieuaspect van het krijgen van een kind, is héél veel luierafval misschien wel het eerste waar je aan denkt. Jonge ouders kunnen de dozen wegwerpluiers en vuilniszakken vaak niet snel genoeg aanslepen. Niet eco, en niet goedkoop. Toch bestaat er een alternatief: wasbare luiers. Voor wie protesteert tegen het “teruggaan in de tijd”: tegenwoordig is wasbaar luieren heel wat anders dan het vroegere geknoei met veiligheidsspelden en emmers om te weken. Hoe werken wasbare luiers? Zo!

De voor- en nadelen van wasbare luiers

Het nadeel van wasbaar luieren lijkt mij wel duidelijk: je hebt meer werk, want moet extra wasjes draaien. Normaal gezien kan je rekenen op een twee- à drietal luierwassen per week. Na een voorwas kan je de trommel wel bijvullen met andere dingen zoals handdoeken, dus zo kan je het aantal extra machines beperken. En brengt een baby niet altijd extra was met zich mee? 

Wasbaar luieren vraagt in het begin even een investering. De aankoop van een pakket van luiers (je hebt zo’n 24 luiers nodig plus een aantal overbroekjes, afhankelijk van maten en systemen) is niet goedkoop. Maar veel hangt af van de keuzes die je maakt: het ene systeem is duurder dan het andere, en kies je voor maten, is dat duurder dan luiers gebruiken die de hele luierperiode meegaan. Tweedehands kopen kan heel wat geld besparen, al is niet iedereen daar voor te vinden. Er zijn trouwens ook verschillende gemeentes die subsidies geven voor de aankoop van wasbare luiers. 

Goed nieuws is wel dat wasbaar luieren op de lange termijn gezien, goedkoper uitkomt dan jarenlang wegwerp aanschaffen. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, kan je zo’n 500-800 euro besparen. Bij een tweede kind wordt dat nog meer. Natuurlijk heb je de kostprijs zelf wat in de hand: als je elk nieuw modelletje wil hebben omdat ze zo schattig zijn (ja, ik voel ook zo’n verslaving opkomen), dan zal je op termijn misschien toch duurder uit komen dan wanneer je merkloze wegwerpluiers had gekocht. Maar zeker als je ze voor meerdere kinderen gebruikt, zullen de kosten voor wasbare luiers een stuk lager uitvallen. Vergeet ook niet dat je wasbare luiers ook weer kan verkopen, en dat je zo een deel van je investering terugverdient. 

Nog een voordeel: kinderen in wasbare luiers zouden minder last hebben van luieruitslag, én ze zouden eerder zindelijk zijn omdat ze beter voelen wanneer ze geplast hebben. Doordat wasbare luiers geen chemische stoffen bevatten die vocht onttrekken aan de babybillen, heb je normaal gezien ook bijna nooit billenzalf nodig. 

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu. Ze besparen ongeveer 4000 vuile wegwerpluiers en daarmee 1 ton aan afval per kind! Hallucinant, als je erover nadenkt. En ja, je verbruikt extra water door het wassen, maar de productie van wegwerpluiers vraagt ook veel water en andere grondstoffen. 

En dan is er nog de leuke bonus, die mij op slag verliefd maakte: de leukste printjes en patroontjes in de meest vrolijke kleurtjes. Zo’n luierkontje is toch ongelofelijk schattig? 

Wasbaar luieren: wat heb je nodig? 

Als je wasbaar wilt gaan luieren, zijn er aantal dingen die je in huis moet halen. 

 • Luiers en overbroekjes (de hoeveelheid hangt af van de gekozen systemen en maten) 
 • Absorberende inleggers of boosters: om een luier indien nodig meer absorptie te geven, kan je er een extra booster inleggen. De boosters zijn ook gemaakt van stof en dus wasbaar. 
 • Inlegvliesjes om stoelgang op te vangen: Een van de meest gehoorde bezwaren die mensen hebben tegen wasbaar luieren, is dat ze het vies vinden om stoelgang in hun wasmachine te moeten uitwassen. In de praktijk is dit niet het geval. Stoelgang wordt namelijk opgevangen met een (meestal wegwerp) inlegvelletje, dat je in de vuilnisbak gooit (of, als je je leidingen echt vertrouwt, kan het ook doorgespoeld worden in het toilet. Ik zou dat niet aanraden). Bij plasjes kan je de inlegvellen een aantal keer meewassen tot ze versleten zijn, zodat je weer minder afval hebt. Er bestaan ook wasbare inlegvellen, waar je de stoelgang van af gooit of -spoelt alvorens ze in de wasmachine gaan. 
 • Een luieremmer (met eventueel een wasnet, zodat je de luiers niet meer hoeft aan te raken en ze zo in de wasmachine kan mikken) of grote wetbag om vuile luiers in te bewaren tot ze in de was gaan. Dat kan gewoon droog, je hoeft niets voor te weken. 
 • Een wasmachine. Ja, logisch. 
 • Voor onderweg: een wetbag transportzak voor de vuile luiers. 

Wasbare luiers in soorten en maten 

Vroeger was er wat betreft wasbaar luieren maar één optie. Een hydrofieldoek (of tetradoek) werd op maat van je kind gevouwen en vastgezet met een veiligheidsspeld. Wat was het gemakkelijk toen er wegwerpluiers op de markt kwamen die al de vorm hadden van een broekje, en waar je alleen een paar plakkers moest dichtmaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig wasbare luiers op de markt die bijna net hetzelfde werken. Het enige verschil: je moet ze wassen.

De hydrofieldoeken van vroeger worden nog steeds gebruikt door sommige ouders, maar veel vaker wordt er gekozen voor andere systemen. Zowat alle soorten wasbare luiers kan je vinden in twee of drie maten, of in een ‘one size’ maat, zodat ze meegroeien met je kind. Elk systeem heeft ook zijn eigen voor- en nadelen, qua lekgevoeligheid en droogtijden bijvoorbeeld. 

Een overzicht! 

Eendelig systeem 

Bij een eendelige luier doe je één luierbroekje aan, dat bestaat uit een absorberend en een waterdicht gedeelte. Afhankelijk van het eendelige systeem dat je kiest, gaat hier wat meer of minder voorbereiding aan vooraf: 

 • All-in-one 

Van alle soorten wasbare luiers lijkt dit het meest op de wegwerpvariant. De all-in-one luier is kant-en-klaar en doe je aan zoals een wegwerpluier. Het absorberende gedeelte is vastgemaakt aan het waterdichte overbroekje. 

Een all-in-one luier: alles hangt vast aan elkaar
 • Pocket 

Bij een pocketluier heeft het overbroekje een gleuf, waar je een absorberende inlegger of booster inschuift. Je kan deze luiers dus op voorhand in elkaar schuiven, waardoor je bij het verschonen maar één broekje moet aandoen. 

 • Snap-in-one

De snap-in-one bestaat uit een overbroekje waar je de absorberende inlegger(s) in vastklikt met behulp van drukknoopjes. Dit kan je dus ook op voorhand doen, en bij het verschonen doe je alles in één keer aan. 

Tweedelig systeem 

Bij het tweedelige systeem doe je twee broekjes boven elkaar aan: de absorberende luier en daarboven een waterdicht (maar ademend) overbroekje om de kleertjes te beschermen tegen lekken. 

De opties (over al deze absorberende delen doe je tijdens het verschonen dus nog een apart waterdicht overbroekje): 

 • Tetradoek of hydrofiel 

Dit is het systeem zoals we het kennen van onze ouders of grootouders. Een tetradoek wordt gevouwen op maat van je kind. Vervolgens wordt de doek vastgezet, al gebeurt dat tegenwoordig niet meer met een veiligheidsspeld, maar met een soort klemmetje dat je makkelijk in de stof haakt (Snappi).

Een hydrofiel luier en een Snappi
 • Prefold 

Een prefold is een voorgevouwde luier die er meer uitziet als een lange strook stof. Je kan deze gewoon dubbelgeplooid in een overbroekje leggen, of je kan hem rond je kindje vouwen en opnieuw vastzetten met een klemmetje. 

 • Strikluier 

De strikluier is deels al wat voorgevormd, maar moet wel nog om je kindje geplooid en vastgemaakt worden met lintjes. 

 • Voorgevormde luier 

De voorgevormde luier ziet eruit als een wegwerpluier, maar is gemaakt van absorberende stof. Je hebt ze met een sluiting van drukknoopjes of van velcro. Het lijkt dus op de all-in-one luier, met het verschil dat het overbroekje hier niet aan vast zit.  

Links de absorberende luier, rechts het overbroekje. Onderaan hoe ze in elkaar passen.

In het algemeen passen bijna alle overbroekjes over al deze luiers. Je kan dus merken en maten combineren, maar moet er wel op letten dat de absorberende gedeeltes nooit buiten het overbroekje komen piepen. 

Deze soort wasbare luiers kiezen wij 

Omdat we zo weinig mogelijk werk willen bij het wassen, en dus geen zin hebben in luiers voorbereiden, pockets vullen of doeken voorvouwen, hebben wij voorlopig gekozen voor het systeem van de tweedelige voorgevormde luiers. Het nadeel is dat de voorgevormde luiers vaak een wat dikker pak rond de billen vormen dan de andere systemen, dat je twee broekjes over elkaar moet aandoen bij het verschonen (dus twee handelingen) en dat de droogtijd van alle luiersoorten hierbij het langst is. Maar tegelijk is dit ook het soort wasbare luier dat het meest bestand is tegen lekjes, wat voor ons de doorslag gaf.

We hebben momenteel een aantal merken en maten aangekocht en gekregen, nieuw en tweedehands. Zo kunnen we de eerste tijd een beetje experimenteren, en hopelijk blijkt onze eerste keuze ook de goede te zijn. Ik ben enorm benieuwd! 

Op zoek naar wasbare luiers en benodigdheden?Check zeker eens de webshop van Klein Spook. Je kan ook bij mij terecht als consulente, stuur gerust een mailtje!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

 1. Wij hebben prefolds en daar ben ik ook heel tevreden van. Wel enkele lekken gehad, maar die hadden dan weer een oorzaak (en het probleem is intussen opgelost).
  Wat je daarbij wel hebt, is dat je overbroekje sneller vuil wordt (als iets naast de inlegger loopt bijvoorbeeld).

  Als ik het opnieuw zou doen, dan koos ik ook voor de voorgevormde luiers die jullie gebruiken 😉

 2. Wat een uitgebreid overzicht! Zo leuk dat jullie ook wasbare luiers hebben 🙂 Wij hebben de ouderwetse hydrofieldoeken, die we als een prefold vouwen en zo met een inlegvel in een overbroekje leggen. Toentertijd gekocht omdat het verreweg het goedkoopst was. Nu zou ik misschien iets kiezen wat minder werk was, maar ik heb geen spijt van mijn keuze. Mijn oudste is inmiddels praktisch zindelijk (2 jaar en 2 maanden), en mijn jongste gebruikt de luiers van haar grote zus. Die kunnen nog prima een ronde mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.