Minerale (ook wel natuurlijke) zonnecrème, het blijft voor velen iets hebben van een haat-liefde verhouding. Na een vreselijke eerste ervaring, met blauw-witte spooklook, vond ik gelukkig een merk dat beter bij me paste. De witte waas die achterbleef na het smeren was aanvaardbaar, maar nog steeds wel aanwezig. Enkele jaren later heb ik eindelijk een exemplaar gevonden dat ook dat probleem oplost: de Alga Maris minerale zonnecrème van Laboratoires de Biarritz. Een review! 

Waarom minerale zonnecrème? 

Over de voor- en nadelen van reguliere versus minerale zonnefilters bestaan in het algemeen wat tegenstrijdige meningen. Niet alle reguliere producten zijn per sé heel slecht voor je gezondheid en het milieu (maar er zijn er wel héél wat), en niet alle minerale zonnecrèmes van natuurlijke merken zijn gegarandeerd wel de beste keuze. Belangrijk is wel om bepaalde erg schadelijke zonnefilters en andere ingrediënten die vaak in reguliere crèmes gebruikt worden, te vermijden, en ook het gebruik van nanodeeltjes in minerale filters raad ik zeker niet aan. Ik schreef eerder al over het verschil tussen reguliere versus minerale zonneproducten, en onlangs dook ook Linda dieper in het onderwerp. 

Persoonlijk voel ik mij nog altijd het beste bij het gebruik van meer milieuvriendelijke, minder schadelijke zonneproducten met minerale filters, maar dan wel zonder die verdomde nanodeeltjes. Het nadeel was tot nu toe dat ik toch altijd een witte waas bleef houden, maar dat is nu dus verleden tijd! 

Over Laboratoires de Biarritz 

In 2010 richtten twee Franse gepassioneerde surfers, na heel wat research aan de Baskische kust, de Laboratoires de Biarritz op. Ze wilden innovatieve zonneproducten op de markt brengen die veilig waren voor het zeeleven en voor de gezondheid. Twee jaar later was de Alga Maris zonnebescherming een feit, en intussen voegde het bedrijf er ook een verzorgende cosmeticalijn aan toe. 

Review Alga Maris zonnespray SPF 30

Werking en bescherming 

De Alga Maris zonneproducten werken op basis van de minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide. Deze zijn vrij van nanodeeltjes en vormen dus een beschermend laagje bovenop de huid. De crème die ik testte heeft factor 30 biedt een breedspectrum bescherming tegen UVA en UVB. Biologische zonnebloem- en kokosolie zorgen voor extra hydratatie en verzachting.

Bovendien is aan de zonnecrème ook een actief alpencomplex toegevoegd, dat de huid verder preventief behoedt voor celschade. De algen ondersteunen het natuurlijke beschermingsmechanisme tegen vrije radicalen en vertragen huidveroudering door zonnestraling. 

Leuk weetje: de rode algen worden aan de Baskische kust ecologisch geoogst en meteen verwerkt in het laboratorium.

Technisch 

Ingrediënten:  Coconut Alkanes, Helianthus Annuus (Zonnebloem) Seed Oil*, Caprylic/Capric Triglyceride, Titanium Dioxide, Zinc Oxide, Cocos Nucifera (Kokosnoot) Oil*, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Coco-Caprylate/Caprate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Polyglyceryl-6 Polyricinoleate, Parfum, Alumina, Stearic Acid, Glyceryl Caprylate, Gelidium Sesquipedale (Rode algen) Extract, Maris Aqua (Zeewater), Potassium Olivoyl PCA, Tocopherol (Vitamine E), Sodium Hydroxide. *uit gecontroleerde biologische landbouw

Certificering: EcoCert.

Dierproefvrij: Ja, om het EcoCert label te krijgen mag er niet getest worden op dieren en mogen er geen ingrediënten van dode dieren gebruikt worden. 

review alga Maris minerale zonnecreme zonder witte waas

Mijn ervaring met de Alga Maris zonnespray 

Het eerste wat me opvalt, is de verpakking. Omdat dit een zonnespray is, verwachtte ik een fles. In realiteit is het een tube met spraydop. Door het luchtdichte systeem en het feit dat de tube op de dop kan rusten, haal je dus echt het onderste uit de kan en wordt de verpakking helemaal opgemaakt. Mooie bonus is dat de verpakking gemaakt is uit gerecycleerd plastic. 

Als ik kon kiezen, zou ik altijd gaan voor een zonneproduct zonder spraysysteem, puur om onnodig inhaleren te voorkomen. In dit geval is de zonnecrème zo dun en vloeibaar dat het waarschijnlijk technisch niet handig zou zijn. Het maakt echter wel dat de spray supervlot uitsmeert en heel licht aanvoelt. Om inademen te voorkomen, spray ik eerst in mijn hand: zo kan het natuurlijk ook. 

Of het door de dunne textuur komt of niet, geen idee. Maar de crème (of moet ik het lotion noemen?) wordt door het uitsmeren meteen onzichtbaar op mijn huid. En dat zonder gebruik van nanodeeltjes. Ik ben stomverbaasd en tegelijk ook heel erg blij. Het kan dus toch! 

Volgens de beschrijving heeft de Alga Maris zonnebescherming een subtiel aroma van kokos en sheaboter. Ondanks dat ik zelf niet snel voor een kokosgeurtje zou kiezen, stoort het aroma me echt niet. Het ruikt zelfs best lekker, een beetje zoetig maar niet overdreven. 

De zonnespray doet zijn werk, al moet ik wel wat vaker opnieuw insmeren bij intensieve blootstelling aan de zon. Bij de dikkere (lees: en ook wittere) minerale zonnecrèmes kon ik er voor de hele dag tegen met één keertje aanbrengen. Maar dat is een gewoonte die sowieso niet aan te raden is, dus op zich is vaker smeren gewoon beter.

Review Alga Maris zonnespray conclusie

Ik ben superblij met deze ontdekking en smeer me nu nog beter in, omdat ik geen rekening meer moet houden met een vervelende witte waas. TOP! 

De producten van Alga Maris zijn hier te koop bij Druantia. Voor de spraytube van 125 ml in factor 30 betaal je 19,90 €. Niet de goedkoopste, maar ik heb het er toch voor over en heb hem al een paar keer opnieuw besteld, ook de kinderversie voor Ella. Zo goed vind ik deze zonneproducten.

Pin voor later: 

 

Dit product werd mij opgestuurd ter review. Lees meer over samenwerken. 

 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.