Yesss! Het aardbeienseizoen is weer begonnen. Dat maakt mij altijd blij, want aardbeien en bessen zijn mijn absolute lievelingsfruit. Heb ik geluk dat het nog redelijk lokale producten zijn, zolang je geen aardbeien in de winter verwacht dan toch. Toen ik glutenvrij, suikervrij en later ook zonder melkproducten moest gaan eten, vond ik het zo jammer dat ik geen typische, zomerse aardbeientaartjes meer kon eten. Zo van die lekkere met gele pudding. Gelukkig hebben we een alternatief gevonden, dat ook nog eens heel gemakkelijk te maken is (want zoals jullie weten, ben ik eerder van de easy peasy 1-2-3-klaar-recepten). Dit is onze versie van supersnelle glutenvrije, suikervrije, zuivelvrije aardbeientaart mét pudding! 

Wat heb je nodig? 

1 Een (kant-en-klare) taartbodem (glutenvrij in mijn geval)

Toen wij deze taart maakten, gebruikte ik een kant-en-klare bodem van het Duitse merk Werz. Ze hebben glutenvrije en zuivelvrije producten en zijn volgens mij ook altijd vrij van geraffineerde suiker (meestal gezoet met rijststroop). Helaas is het merk niet zo goed verkrijgbaar bij ons als in Duitsland. De taartbodems zag ik alleen nog maar bij Duitse webshops en daar heb ik hem toen ook besteld. Nadeel: door de langere reis kwam hij wat brokkelig aan ;-). Voordeel: hij is al voorgebakken en kan dus meteen gevuld worden, hoera! 

Tegenwoordig heeft Herta ook glutenvrije taartbodems in het assortiment, en bij biowinkels kan je diverse glutenvrije mixen vinden. Daarvan staat er eentje klaar in onze voorraadkast om getest te worden! Of je kan natuurlijk ook een taartbodem helemaal zelf maken. 

2 Amazake

Ama-watte? Ik ontdekte dit verrassende puddingalternatief bij toeval. Amazake is een zoetmiddel dat gemaakt wordt door de fermentatie (lees: goede bacteriën) van granen. De structuur doet erg denken aan pudding, maar het goedje wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Het kan dienen om boter, ei of melk te vervangen. Het kan zo gegeten worden, of verwerkt worden in je smoothie of gebak. Je kan het mengen onder yoghurt of smeren op een pannenkoek. En het bevat in deze glutenvrije variant niets anders dan bruine rijst (of gierst), water en zeezout. 

Ik kocht amazake op basis van bruine rijst bij de biosupermarkt. 

3 Verse aardbeien

Biologisch uit de supermarkt of van de boer (of zijn aardbeienautomaat) om onze hoek en daarmee erg lokaal: wij wisselen af. 

Glutenvrije aardbeientaart zonder suiker of melk: zo maak je het 

  1. Beginnen doe je met de bodem. Koos je voor een bodem zoals die van Werz, dan hoef je hem niet meer te bakken en kan je meteen gaan vullen. Een andere taartbodem of een mix moet je nog even klaarmaken. Volg daarvoor de bijhorende instructies. 
  2. Verdeel de amazake over de klaargemaakte bodem. 
  3. Was en snij de aardbeien doormidden en schik bovenop de pudding. 
  4. Klaar! 

Ik zei toch dat het makkelijk was? Eet smakelijk!  

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.