Dat we, geheel volgens onze groene lifestyle, zouden kiezen voor het gebruik van wasbare luiers, stond al vrij snel vast. De beslissing maken was één ding, maar tegenwoordig is wasbaar luieren meer dan gewoon een doek vouwen en vastzetten met een veiligheidsspeld. Er zijn heel wat verschillende systemen en soorten luiers op de markt, en een beginner geraakt al snel overweldigd. Na heel wat info vergaren kwamen we telkens terug bij het systeem van tweedelige, voorgevormde luiers. Ik mocht van duurzame babywinkel Blabloom een paar luiers uittesten en koos voor Petit Lulu en TotsBots. 

Tweedelige voorgevormde luiers: zo werkt het 

Bij ons bezoekje in de bakstenen winkel een hele tijd geleden, kregen we een persoonlijke uitleg van Cindy van Blabloom. Ze troonde ons mee naar een rek vol stoffen luiers die er om ter vrolijkst uitzagen. Fijn om ze ook eens in het echt te kunnen bekijken, want meestal worden wasbare luiers verkocht via webshops. Doordat we nu enkele merken naast elkaar zagen (en konden voelen aan de stofjes), was het makkelijker om een keuze te maken. 

Bij het systeem van voorgevormde luiers hoef je geen speciale vouw- of plooitechnieken te leren. Ook kunnen de luiertjes zo van de wasdraad in de kast (of aan het poepje van je kind), zonder dat je inleggers moet vastklikken of in pockets moet schuiven. Het enige verschil met wegwerpluiers, is dat je eigenlijk twee broekjes over elkaar aandoet. Eerst de luier zelf, die straks het vocht zal absorberen en de stoelgang opvangen. Dan een waterdicht – maar ademend – overbroekje, dat voorkomt dat kleding nat wordt. 

Eerder schreef ik al over hoe wasbare luiers werken, voor wie nog niet helemaal weet hoe het werkt. 

Ervaring met Petit Lulu Newborn voorgevormde luier 

Over Petit Lulu 

De luiers van Petit Lulu worden handgemaakt in een atelier in Tsjechië. Mama Lucie vond geen wasbare luiers die aan haar verwachtingen voldeden, en dus besloot ze om ze zelf te maken. Klein detail: ze had nog nooit genaaid. Haar luiers bleken desondanks een onverwacht succes, en intussen groeide Petit Lulu uit tot een familiebedrijf. De stoffen die Petit Lulu gebruikt, zijn voorzien van het Oeko-Tex label of een gelijkaardig certificaat. 

Petit Lulu Newborn voorgevormde luier 

Het kleinste luiertje van Petit Lulu is geschikt voor pasgeboren baby’s, en gaat mee van 2 tot 6 kg. De stof voelt erg zacht en het luiertje ziet er ongelofelijk schattig uit. Bij de luier zit meteen ook een lange inlegger (hij past er alleen dubbelgevouwen in) die je kan gebruiken voor extra absorptie. De luier bestaat uit bamboe, biologisch katoen en een deeltje polyester. De maat aanpassen aan de omvang van je kindje doe je met behulp van drukknoopjes. 

Tegenover de kleinere maatjes van andere merken die ik in huis heb, is de Petit Lulu Newborn echt mini. Dat maakt dat het pakketje minder dik en log lijkt aan zo’n klein baby’tje, maar het zou wel kunnen dat stevige kindjes hier héél snel uitgroeien. Wat ik een groot pluspunt vind voor in het begin is de uitsparing voor de navelklem die je met behulp van een extra drukknopje kan maken. 

Op voorhand wist ik het niet, maar onze dochter Ella blijkt een stevig groeiertje te zijn. Elke week komt ze zo’n 400 gram bij. Helaas zullen we het superschattige luiertje van Petit Lulu dus maar heel kort kunnen gebruiken. Ella weegt nu al meer dan 5 kilo, en hoewel ze er nu nog net in past, hebben we de luier maar een paar keer aan kunnen doen, omdat we door omstandigheden niet vanaf dag één fulltime wasbaar gingen. Zo jammer! Het is wel fijn dat er ook voor hele mini kindjes een mooie optie is.

ervaring petit Lulu en totsbots wasbare luiers

Petit Lulu Newborn overbroekje 

Dit overbroekje heeft dezelfde maat als de luier: van 2 tot 6 kg. De randjes zijn afgewerkt met een zachte fleecestof, om striemen te vermijden. Ik heb het luiertje vanwege de grootte niet intensief kunnen testen, maar ben wel fan van deze zachte randjes aan het overbroekje.  Omdat het ons makkelijker leek, kozen we voor een sluiting met klittenband. Het enige nadeel leek mij het ontbreken van dubbele lekgootjes, maar in de korte testperiode hebben we daar geen last van gehad. Dubbele lekgootjes zijn trouwens ook niet altijd een garantie tegen lekken, weet ik nu, want we hebben ook zulke overbroekjes in huis die wél lekken geven.

De luiertjes zien er prachtig uit, de patroontjes zijn echt onze favoriet. Ik heb best veel spijt dat ik deze niet in de grotere One Size maat heb. 

Ervaring met TotsBots Bamboozle Stretch voorgevormde luier 

Over Totsbots 

Het verhaal van TotsBots begint eigenlijk zowat hetzelfde als dat van Petit Lulu. Ook dit wasbare luiermerk ontstond doordat mama Fiona geen exemplaren vond die voldeden aan haar eisen. Nadat haar zelfgemaakte luiers ook goedgekeurd werden door vrienden, werd het Schotse familiebedrijf steeds groter. Toen ze de eerste herbruikbare luier van bamboe op de markt brachten, kreeg die meteen een award op zijn naam. De producten van Totsbots worden lokaal gemaakt, in de UK, en naast een eerlijke productie zijn ook faire materialen een prioriteit. 

TotsBots Bamboozle Stretch voorgevormde luier 

De Bamboozle Stretch is gemaakt van ecologisch verbouwde bamboe, dat 60% sneller dan katoen absorbeert. Hij is verkrijgbaar in twee (eigenlijk drie, maar maat 3 is vaak niet meer nodig) maten: van 2,7 – 8 kg en van 4 – 16 kg. Hoewel maat 1 dus prima past voor pasgeboren baby’s, is hij een pak groter dan de Petit Lulu newborn maat. De luier zou een wat dikker pak aan de billen vormen en hoewel dat geen kwaad kan voor de baby, houdt dit sommige ouders toch tegen om hem al te gebruiken van bij de geboorte. De luier sluit rond de buik met klittenband en kan onderaan nog wat kleiner gemaakt worden met drukknoopjes. 

Wij deden de test, en het klopt wel dat dit flinke luiers zijn qua grootte. Ik vind niet zozeer de billen dik, maar wel de breedte van de luiers. Tegenover andere merken die ik in huis heb vallen deze wat breder tussen de beentjes, maar de pasvorm is verder wel erg mooi. Voorlopig gebruiken we met plezier maat 1 van Totsbots nog, maar nu onze meid zo flink groeit zal maat 2 binnenkort ook zijn intrede doen. Ik kan me voorstellen dat de breedte tussen de benen minder zal storen naarmate Ella groeit. Qua absorptie is Totsbots wel erg fijn. We gebruiken hem met name ’s nachts om die reden.

ervaring petit Lulu en totsbots wasbare luiers

TotsBots Peenut Wrap overbroekje 

TotsBots is één van de populairste merken op het moment. Hoewel er enorm veel fans zijn van de luiers zelf, kunnen de overbroekjes toch regelmatig op minder sympathie rekenen. Ze zouden sneller lekken dan andere merken, en daarom combineren velen de Bamboozles met overbroekjes van andere merken. Toch wilde ik graag een TotsBots overbroekje testen, al was het maar om mijn eigen ervaring op te doen met de volledige tweedelige luiercombinatie van het merk.

De overbroekjes van TotsBots volgen de maten van de luiers, en ook de plaatsing van klittenband en drukknoopjes komt overeen. De Peenut Wrap is eigenlijk bedoeld om te gebruiken met losse inleggers, maar past ook over voorgevormde luiers als de Bamboozle. Het heeft geen dubbele lekgootjes aan de beentjes. 

Omdat ik nog moet beginnen met het testen van maat 2, heb ik dit broekje nog niet in gebruik. Ik kom dus nog terug met een update binnenkort!

Inmiddels gebruiken we fulltime wasbare luiers (behalve op dagen dat onze voorraad in de was zit). Ik vind het echt gemakkelijk en fijn in gebruik. De keren dat ik een wegwerpluier aandoe, zijn de enige keren dat ik af te rekenen krijg met poonami’s (lees: momenten dat de stoelgang uit de luier lekt en alle kleren van ons meisje vervangen moeten worden). Alleen al daarom kijk ik telkens uit naar het moment dat de wasbare varianten weer droog zijn ;-).

De Petit Lulu en TotsBots herbruikbare luiers zijn te koop bij Blabloom. 

Ik mocht deze luiers uittesten in ruil voor dit artikel, dankjewel! 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

3 Comments

  1. Mijn ervaring is ook dat kindjes in de wegwerp vaker een “spuitluier” hebben dan kindjes in de wasbaar. Dat is zo’n groot voordeel van wasbaar! En de leuke printjes natuurlijk!
    Oh trouwens, misschien stoort het je wel dat het zo breed is tussen de benen, maar het heeft ook een voordeel. De heupjes staan zo namelijk in een betere positie, waardoor de kans op een spreidbroekje veel kleiner is! Xxx

    1. Ik ging net hetzelfde zeggen over de breedte, dat het eigenlijk een voordeel is 😂
      Hier nog een fan van wasbaar! Het is heerlijk om te zien en eigenlijk super makkelijk. Nog geen nadelen gevonden. Zelfs dat extra waswerk valt reuze mee (en wij gebruiken hydrofiel in combi met inleggers en overbroek, dus vouwen is hier wel aan de orde!)

  2. Kan je geloven dat ik die bijtjes cover van totsbots niet heb? :p Ik heb er wel vijf andere van hen maar ben er eigenlijk niet zo’n fan van omdat ze inderdaad snel blijken te lekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.