Wij willen graag afval besparen op alle vlakken, en hoewel billendoekjes tegenover bijvoorbeeld vuilzakken vol wegwerpluiers maar een kleinigheid lijken, loont het toch de moeite om eens te kijken naar een alternatief. Er bestaan namelijk ook wasbare billendoekjes. Niet alleen besparen ze afval, maar doordat je ze hergebruikt is het systeem ook budgetvriendelijk. Wij probeerden de wasbare billendoekjes van Cheeky Wipes uit, en dit is onze ervaring! 

Wat zijn Cheeky Wipes? 

Heel simpel: Cheeky Wipes zijn wasbare billendoekjes. Ze vervangen het pakje vochtige doekjes dat je gebruikt om de billen van je kind schoon te maken bij het vervangen van een luier. Cheeky Wipes doekjes bestaan in verschillende varianten: katoen, bamboe, wit of gekleurd: iedereen heeft zijn favoriet. Sinds kort zijn de doekjes ook verkrijgbaar in biokatoen. 

Hoe werkt het? 

Wij probeerden de Cheeky Wipes Maxi Kit uit, gevuld met 25 bamboe doekjes. Die bestaat, naast de doekjes, uit een doos voor het bewaren van schone doekjes, en een doos met bijbehorend wasnetje voor de vuile. Voor onderweg bevat de kit twee waterdichte transportzakjes (één voor proper, één voor vuil). Tenslotte zijn er nog twee flesjes essentiële olie bijgevoegd. 

Om de doekjes voor te bereiden, vul je de doos met het blauwe deksel met water en 4 à 5 druppels essentiële olie (kamille & lavendel is bijgevoegd). Daarin stop je de stapel propere doekjes. Je draait ze een paar keer om en ze zijn klaar voor gebruik. In de andere doos is het theoretisch gezien de bedoeling om de vuile doekjes ook in water te bewaren, dit keer aangevuld met druppeltjes tea tree & citroen olie. Ik heb echter ook van heel wat gebruikers vernomen dat ze de vuile doekjes liever gewoon droog bewaren. Zelf doen we dat ook zo. Achteraf haal je het wasnetje uit de doos, en je wast alles op 30-60 graden (tip: ik zou toch 60 graden aanraden ivm het doden van alle bacteriën). 

Ga je op uitstap, kan je enkele vochtige doekjes uit de propere doos in het zakje voor propere doekjes meenemen. Na gebruik steek je ze in het transportzakje voor vuile doekjes, dat overigens ook een afritsbaar wasnetje heeft.  

Onze ervaring met Cheeky Wipes wasbare billendoekjes 

Hoewel we voor noodgevallen een pakje ecologische wegwerpdoekjes in huis hebben, waren we vooral erg benieuwd naar de wasbare billendoekjes. Het klaarmaken van de propere vochtige doekjes was kinderspel, en zo gedaan. We kregen bij onze rondleiding in Blabloom de tip om de essentiële olie met lavendel pas later toe te voegen, omdat lavendel voor pasgeboren kindjes soms irriterend kan werken op de huid. Ik heb wel al aan het flesje geroken en het is een prima geurtje wat mij betreft!

De doekjes zijn zeer makkelijk in gebruik. Ze voelen zacht en maken de billen van ons meisje makkelijk schoon, zonder ze te irriteren. Per keer heb je maar één of twee doekjes nodig, omdat ze een ruim formaat hebben. Wanneer we toch eens wegwerp doekjes gebruiken, vliegen er zo een heel aantal doorheen, omdat ze zo dun en klein zijn. Ik vind ook het afval- en kostenbesparende van de wasbare Cheeky Wipes dus top!

Een systeem van wasbare billendoekjes, is het nodig?

Je zou je ook kunnen afvragen of het allemaal nodig is, zo’n hippe kit met billendoekjes, bewaardozen en olietjes. Waarom niet gewoon zoals vroeger, de billen van je kind schoonmaken met een washandje bijvoorbeeld? 

Tuurlijk kan dat ook perfect. Ik vind het echter wel fijn om toch het gebruiksgemak van een kant-en-klaar vochtig doekje te kunnen combineren met een wasbaar, zuiver alternatief. Onze luiertafel staat in de woonkamer, zonder water in de buurt. Het is dan wel fijn om een reeks vochtige doekjes binnen handbereik te hebben staan, en niet voor elke luierwissel een washandje te moeten gaan natmaken onder de kraan. 

Wanneer je ook wasbare luiers gebruikt en de doekjes meteen bij de rest van de luierwas gooit, is de tweede “vuile” bewaardoos misschien wat overbodig. Toch is ze niet verloren: veel mensen hebben ook op de kinderkamer nog een verschoonplekje. Daar zou je in de tweede bewaardoos eventueel ook een voorraadje propere Cheeky Wipes kunnen bewaren. En als je er niets mee kan aanvangen, geen nood: alle producten van Cheeky Wipes zijn ook apart verkrijgbaar, dus enkel kopen wat je kan gebruiken is perfect mogelijk. 

Voor- en nadelen van wasbare billendoekjes

Nadelen: 

 • Je moet ze wassen (maar goed, met een baby heb je altijd extra was, dus die paar doekjes meer of minder…) 
 • Het voorbereiden van de vochtige doekjes vraagt wat meer werk en tijd dan een plastic zakje opentrekken 
 • Het lijkt even een investering in het begin (maar op termijn véél goedkoper dan telkens pakjes wegwerpdoekjes aanschaffen). Wie weet kan je de kit wel op je duurzame geboortelijst plaatsen? 

Voordelen: 

 • Besparen van afval 
 • Budgetvriendelijk op termijn
 • Je hebt ze altijd in huis (wel op tijd een wasje draaien ;-)) 
 • Multifunctioneel (ook bruikbaar als snoetenpoetser) 
 • Geen dubieuze chemische stoffen die achterblijven op de huid van je kindje (check maar eens dit onderzoek van de Nederlandse consumentenbond)

Alle producten van Cheeky Wipes zijn verkrijgbaar bij Blabloom, in de winkel of online. Voor de Maxi Kit met bamboe doekjes betaal je 55,50 €. 

Gebruik jij wel eens wasbare billendoekjes voor de verzorging van je baby? 

Ik heb de Cheeky Wipes ontvangen van Blabloom ter review. 

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

 1. Wij zijn hier ook fan van Cheeky Wipes, maar we gebruiken de hele kit niet. We hebben gewoon 50 doekjes gekocht en gebruiken die voor de billen en de snoet. Ze worden hier niet nat gemaakt, maar we gebruiken linement. Dat is ideaal om de billen te verzorgen tussendoor. Zeker met het gevoelige huidje van onze dame is dat wel nodig. Die oliën creëren de mogelijkheid dat ze erop zou reageren.

  Maar Cheeky Wipes: yeey dus! Ze zijn ook ideaal als snoetpoetser. Even onder de kraan en opgelost! Water heb je meestal wel voorhanden in de keuken hè 🙂

 2. Ik ben dus iemand die dit eigenlijk maar onnodig hip vindt 😉 Wij gebruiken gewoon hydrofiel washandjes die we nat maken in een bakje water naast de commode (en af en toe besprenkelen met wat olie). Een stuk goedkoper en wat mij betreft net zo makkelijk… Verder wel helemaal met je eens hoor, jeej voor wasbare billendoekjes/snoetenpoetsers!

 3. Wij zijn het babystadium inmiddels ruim gepasseerd, maar aanvankelijk gebruikten we wegwerpdoekjes. Maar bah, wat zijn die eigenlijk klein, vies, stinkend (parfum) en vervuilend. Ik heb vrij snel van oude textiel (te kleine rompers, oude t-shirts van onszelf enzo) aan de ene zijde en baddoeken of hydrofiel doeken aan de andere zijde zelf doekjes gemaakt. Gewoon met de overloop, maar stikken en keren kan ook. Mijn moeder heeft er ook ene boel gemaakt en zo had ik in een wip 50+ doekjes. Superhandig, voor zowel bibs als snoet. Ik nam ze gewoon nat mee, en had inderdaad wel een waterdicht tasje voor de vuile doekjes. En ik gebruik ze nog wel eens. Voor onderweg nu (voor de snoet alleen) gebruik ik nu ook vaak een washand die ik nat meeneem in een zelfgemaakt hoesje met aan de binnenzijde wasbaar tafelzilver. Het sluit met klittenband; heel handig. Wegwerpdoekjes heb ik na het eerste begin eigenlijk nooit meer gebruikt. Nergens voor nodig.

 4. Ik gebruik ze ook al enkele jaren, super handig en nog steeds niet versleten. Heb ze wel droog liggen en er staat een bakje water naast de verzorgingstafel om ze nat te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.