Tijdens mijn zwangerschap ben ik erg vaak gezwicht voor ongezonde snacks. Ik was zo misselijk dat ik op den duur blij was met alles wat ik binnen kon houden, en dat waren niet altijd de meest verantwoorde dingen. Tegelijkertijd kon ik voedingsstoffen waar ik eerder slecht op reageerde, nu plots wel weer verdragen. Hallooooo, koekjes en ijsjes die ik zo gemist had. Maar op den duur begonnen de gluten, suikers en honderd-en-één additieven me weer zuur op te breken, en dus was het tijd om terug over te schakelen naar iets meer voedzame tussendoortjes. Ik haalde een oude liefde boven: snackrepen gemaakt van niets anders dan noten en gedroogd fruit. Eerder had ik het al over de repen van Nakd, maar vandaag laat ik een variant zien: Raw Bite. 

Zonder toegevoegde suikers, is dat wel suikervrij? 

Naar mijn mening zijn voedingsmiddelen zonder extra toegevoegde suikers gezonder en voedzamer (want, minder lege calorieën, je lichaam haalt er nog iets uit). Voor het gemak noem ik ze daarom suikervrij, omdat er geen extra suikers aan toegevoegd werden. Toch blijven ook natuurlijke suikers uit fruit bijvoorbeeld, nog steeds suikers. Het is dus niet dat je van dit soort repen gerust tien stuks achter elkaar kan eten en tegelijk kan aannemen dat je heel erg gezond bezig bent ;-). 

Waarom individueel verpakte snacks? 

In een zoektocht naar een groener leven is het niet altijd gemakkelijk om alle vakjes met voornemens die ik belangrijk vindt, tegelijk af te vinken. In dit geval zijn de repen wel groen en natuurlijk op vlak van ingrediënten, want heel erg zuiver, biologisch en vegan. Maar ze zijn wel allemaal apart verpakt. Dus meer afval. Ik probeer ze dus vooral te gebruiken voor onderweg, wanneer zo’n aparte verpakking toch wel handig kan zijn, en thuis grijp ik naar andere dingen. 

Over Raw Bite energierepen

De verpakking kan dan wel een minpuntje zijn, ze trok wel meteen mijn aandacht toen ik deze repen enkele jaren geleden spotte bij de biowinkel. De vrolijke kleurtjes en het strakke design vallen best wel op en ik werd er vrolijk van. 

De repen van Raw Bite zijn gemaakt van fruit en noten, aangevuld met af en toe wat kruiden of extra smaakjes. Er zijn zeven varianten verkrijgbaar: Spicy Lime, Apple Cinnamon, Cacao, Coconut, Vanilla Berries, Cashew, Peanut en Protein.

Raw Bite is een Deens bedrijf dat startte aan de keukentafel van een paar vrienden, en inmiddels flink groeide. De repen zijn intussen verkrijgbaar in 30 landen. Toch blijft de filosofie hetzelfde: less is more! Er wordt alleen gewerkt met natuurlijke, biologische ingrediënten die zo respectvol en voorzichtig mogelijk verwerkt worden.

Raw Bite gezonde repen: mijn ervaring

De repen zijn redelijk goed vermalen, wat maakt dat de structuur eerder glad is. Van mij mag er gerust nog iets meer bite in zitten, maar ik kan me voorstellen dat de smaakjes dan minder goed gemengd zouden zijn.

Ik probeerde alle varianten, behalve Cashew, Peanut en Protein. Mijn persoonlijke favorieten zijn de reep met appel en kaneel en de Spicy Lime. Als ik echt moest kiezen, zou ik zeker weten voor de Spicy Lime gaan. Dit soort repen kan door het gebruik van gedroogd fruit zoals dadels al snel erg zoet en daarmee nogal zwaar smaken, maar de toevoeging van limoensap geeft het geheel echt een frisse toets. Tel daarbij nog een vleugje chili: erg origineel, I like it. 

Om een idee te geven van de ingrediënten: de Spicy Lime reep bevat niets anders dan 60 % procent fruit (dadels, rozijnen, limoensap), 40 % noten (cashew en amandel) en een vleugje gember, chili en citrusolie. 

Je kan de repen van Raw Bite onder andere hier kopen.  

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Ik heb de repen ook wel eens op en ze zijn erg lekker inderdaad. En tja, begrijpelijk dat je niet met ieder product aan al je eisen kunt voldoen. De repen moet ook op de een of andere manier vanuit het land van productie naar NL vervoerd worden he 😉 Zo kun je soms “bezig blijven”. Zolang je maar bewust keuzes maakt is het al heel wat toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.