De laatste tijd grijp ik steeds vaker naar makkelijke lunches zoals ik ze vroeger standaard at: een sneetje (glutenvrij) brood met beleg. Wel lekker, makkelijk, maar vooral ook een beetje saai en niet altijd de meest gezonde keuze. Zeker niet als je bedenkt dat we standaard niet zo veel beleg kopen, en de tweede helft van de week dus vooral bokes met choco of confituur (wel suikervrije, dat dan weer wel) verorberd worden. Ik wil mijn leven weer beteren en probeer vanaf nu opnieuw een oude gewoonte uit en deel mijn tips voor lunchen met restjes! 

Lunchen met restjes: de voordelen 

Wanneer ik me ertoe zet om eens kritisch naar de inhoud van onze koelkast te kijken, kan ik zoveel creatiever uit de hoek komen dan dat eeuwige boterhammetje. Nog al te vaak gooien we voedsel weg dat niet op tijd opgemaakt wordt. Belachelijk, want naast dat het gewoon enorm verspillend en totaal niet duurzaam is, kost het ook geld. Niet alleen omdat we dingen weggooien, maar ook omdat glutenvrij brood enorm duur is. En beleg eigenlijk ook wel. En die restjes van ons avondeten, die hebben we toch al betaald. Bijkomend voordeel: wanneer ik lunch met restjes, eet ik veel meer gevarieerd (want: ook groenten bijvoorbeeld), dus het is ook nog eens gezonder

Even een knop omdraaien

De voordelen zijn duidelijk: alles opeten wat je in huis hebt is duurzaam én bespaart geld. Maar tja, een boterham uit de kast nemen is natuurlijk wel erg makkelijk, snel gedaan en kost weinig energie. Teruggaan naar mijn goede oude gewoonte van de restjeslunch vraagt dus toch weer even een aanpassing, merk ik. De kunst zal er vooral in zitten om naast creatief, ook snel en makkelijk te denken. 

Tips voor makkelijk lunchen met restjes

 • Bekijk je avondeten kritisch.

  In een ver verleden bewaarden wij restjes van onze avondmaaltijd alleen als het “de moeite was”. Twee schijfjes komkommer en een half aardappeltje? Dat was geen volwaardige maaltijd meer, en dus gooiden we het weg. Terwijl juist die kleine overschotjes de basis kunnen zijn van een creatieve lunch met restjes. Als je veel over hebt is het nog makkelijker, dan kan je de volgende middag gewoon integraal hetzelfde eten en hoef je alleen nog je potje op te warmen. Of je vriest het in, en vermijd daarmee een tripje naar het frietkot op een hectische dag ;-).

 • Duik af en toe de voorraadkast in.

  Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij ons sluipt de voorraadschuif altijd ongemerkt vol met kleine beetjes voedingsmiddelen die vergeten in een hoekje blijven staan tot ze over datum zijn. Een restje van die pasta die we ooit kochten om te proberen, dat net niet meer voldoende is voor een hele maaltijd. Een klein handje noten die om één of andere bizarre reden niet opgemaakt worden. Misschien vormen deze sukkelaars van de voorraadkast wel de perfecte aanvulling voor een heerlijke salade of koude pasta?

 • Restjessoep

  Eigenlijk is dit een tip van mijn mama, want zelf doe ik het te weinig. Overschotjes van zowat alles kunnen heel makkelijk verwerkt worden tot soep. Denk out of the box. Zelfs aardappelpuree heeft bij mijn moeder al als basis van menig heerlijk romig maaltijdsoepje gediend. Gewoon de mixer erin!

   

 • Een goede basis

  Zorg voor een paar aanvullende basisproducten die snel klaar en altijd in huis zijn. Eentje dat het hier goed doet, is een doos met eieren. Restjes groenten, aardappel of kaas kunnen prima verwerkt worden in een maaltijdomelet. Een beetje groentenpuree over? Dan maak ik er graag een spiegeleitje bij. Eitjes kunnen een klein restje rijst met groenten net wat vullender maken. En hardgekookt geven ze wat meer body aan mijn slaatje.

  Nog voorbeelden van zulke aanvullers in mijn kast: ajuinen, avocado, een pot augurken en een paar wortels. Pesto voor een hele snelle pasta. En havermeel om een snelle pannenkoek of wrap van te bakken.

 • Maaltijdsalades

  Over slaatjes gesproken, die doen het altijd goed. Jense lust geen sla, dus als we het voor mij kopen, hebben we altijd over. De mogelijkheden zijn eindeloos in dit geval. Alle soorten groenten, restjes pasta, rijst of aardappel kunnen dienen. Ik gooi er steevast een paar augurken doorheen, en vul aan met ei, pitten, zaden of noten. En sinds we een moestuinbak hebben, heb ik in de zomer altijd wel wat smaakmakers om mijn maaltijdsalade nog net wat interessanter te maken. Gratis en voor niets!

 • Restjes als broodbeleg.

  Regelmatig heb ik gewoon toch het meeste zin in een boterham, of is mijn slaatje, tasje soep of omelet net niet vullend genoeg. Dan vul ik gewoon aan met een boterham. Het enige verschil is dat de boterhammen dan niet de hoofdmaaltijd zijn, maar een lekkere aanvulling. Goedkoper en gezonder ;-).

 • Mee naar het werk?

  Wat volgens mij een drempel kan zijn om te lunchen met restjes, is dat het makkelijker is om onderweg een simpele brooddoos mee te nemen dan een hele maaltijd. Tegenwoordig bieden steeds meer bedrijven echter de mogelijkheid om je lunch in de koelkast te zetten en ’s middags eventueel op te warmen. Als dat niet kan, zou je gebruik kunnen maken van een lunchbox of -tas met koelelement om slaatjes fris te houden, of van een thermosbeker of voedselcontainer. Die laatste is trouwens ook geschikt om warme lunches of restjessoep op temperatuur te houden. Nog op mijn verlanglijstje: een bentobox oftewel lunchbox met compartimenten, om verschillende restjes bij elkaar te kunnen lunchen!

Wat is jouw ultieme tip om creatief te zijn met restjes? 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

 1. Hier moet ik ook veel meer aandacht aan schenken! Ik gooi ook regelmatig restjes weg omdat het “niet de moeite is”, maar je hebt helemaal gelijk: eigenlijk kan je met de kleine restjes nog veel doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.