Al meer dan drie jaar stel ik het online zetten van deze blog uit. Letterlijk, want eind 2014 werd mijn lief 30 jaar. En hoewel hij het niet groots wilde vieren, kon ik het niet laten om er toch een grote verrassing van te maken. Vandaag heb ik eindelijk de tijd genomen om de foto’s van toen uit te zoeken (ik verbaas me erover hoe de kwaliteit van foto’s er op een paar jaar tijd op vooruit ging, trouwens ;-)). Eindelijk kan ik het dus laten zien: zo organiseer je een budgetvriendelijk themafeestje! 

Themafeest: sixties & seventies

Jense wenste geen grootse verrassingen of drukke bedoeningen. Hij wist niet eens of hij wel iets speciaals wilde doen voor zijn verjaardag. Ik vond dat zijn dertigste levensjaar niet zomaar voorbij mocht gaan, en stelde voor om een rustige kaas- en wijnavond te organiseren. We nodigden enkel onze twee gezinnen uit, en hij hoefde zich niets aan te trekken van de praktische kant: ik zou overal voor zorgen. 

Natuurlijk stond het in mijn hoofd allang vast dat ik net wat meer ging doen dan een brave avond met broodjes en kaas. Ik lachte lief naar mijn ouders en mocht hun woonkamer gebruiken als feestlocatie. De gasten bleven hetzelfde, alleen de aankleding mocht wat spectaculairder. Lang hoefde ik niet na te denken over een thema. Jense is gek op oldies, en vooral de muziek uit de jaren zeventig maakt hem altijd vrolijk. Om mezelf net wat meer mogelijkheden te bieden op vlak van decoratie, koos ik dus voor een sixties & seventies thema. Disco en flower power zouden het worden! Blijkbaar hou ik wel van teruggaan in tijdperken, want voor ons trouwfeest koos ik destijds voor de filmwereld van de jaren stilletjes.

Tips voor een budgetvriendelijk themafeestje: decoratie en verkleeditems  

Mijn budget was niet enorm, en toen ik online begon te zoeken naar ideeën voor de aankleding van de ruimte en onszelf, schrok ik toch wel van de prijzen. Zeker voor een eenmalige gelegenheid vond ik het al snel te ver gaan. Gelukkig heb ik ook een creatief kantje, en om geld te besparen richtte ik mijn pijlen op drie dingen: 

1 Wat heb ik al? 

Als je goed zoekt, dan blijkt eigenlijk dat er al heel wat geschikte materialen en deco-items gewoon in je kasten liggen. Of wie weet zijn er schatten te vinden op zolder bij familie en vrienden. Ik dook in mijn verdwaalde tienerspullen (toevallig had ik ooit een periode van zeer uitbundige, kleurige, hippie-achtige accessoires voor zowel de aankleding van mijn slaapkamer als mijn eigen garderobe).
Een bezoekje aan de garage van mijn ouders en de zolder bij oma en opa leverde ook wat leuke authentieke items op, zoals retro radio’s, lampjes en kledij uit de tijd van toen. 

2 Wat kan ik zelf maken? 

Een printer en gekleurd papier in allerlei soorten en maten had ik al. Restte me dus enkel nog creatief te denken en decoratie te maken. Ik maakte posters, juwelen, tafelkaartjes en nog meer. Uitnodigingen creëerde en verstuurde ik digitaal. Denk simpel! En als je het niet meer weet, is Pinterest altijd een leuke bron van inspiratie. 

3 Waar vind ik aanvullende spullen voor weinig? 

Om alles af te maken, zocht ik de laatste spullen bij elkaar op twee verschillende plaatsen. Bij de Action en andere budgetwinkels scoorde ik enkele zonnebrillen, slingers, pruiken en materiaal om goodiebags te maken. Dat was achteraf bekeken wel erg budgetvriendelijk, maar misschien niet zo duurzaam. Gelukkig zijn mijn toenmalige aankopen niet zomaar verloren gegaan. De verkleedkleren gingen in de speelgoedkast voor ons nichtje, en ik ben zeker dat onze eigen kinderen ze later ook nog graag zullen bovenhalen. De slingers gebruiken we nog elk jaar bij onze verjaardagen. En het knutselmateriaal dat ik nog over had, werd opnieuw gebruikt bij de voorbereidingen van onze trouw, bij het maken van verjaardagskaartjes en andere creatieve projecten van mijn hand. 

De tweede plek die ik bezocht, en wél helemaal passend in een duurzaam plaatje, was de kringloopwinkel. Verschillende keren kwam ik er buiten met weer een betaalbare schat die kon dienen voor het sixties en seventies thema. Ik kocht er onder andere mooie platenhoezen, nog meer verkleedaccessoires en een disco-achtig hemd dat moest dienen voor de jarige. 

Hoe maak ik een verrassingsfeestje extra persoonlijk? 

Ik hou van persoonlijke cadeautjes, en die lijn wilde ik doortrekken in het hele feestje. Het feit dat ik heel. erg. veel. tijd heb besteed aan het zoeken naar originele items en het zelf maken van decoratie (de woonkamertafel lag maandenlang elke dag bezaaid met knutselspullen, en er bleef enkel een mysterieus spoor van glitter over tegen dat Jense thuis kwam van zijn werk) was één ding. Maar enkele aanvullende verrassingen mochten ook niet ontbreken. Wat ik nog in petto had: 

  • Persoonlijk cadeautje: een foto per levensjaar 

Een reuzengrote fotokader, met daarin een foto van elk van die dertig jaar: het was een titanenwerk om samen met mijn schoonmama de hele fotocollectie van het gezin uit te zoeken (en ook wel heel leuk om nog eens door echte foto’s te snuffelen), maar het is gelukt. We vonden met veel moeite van elk jaar een foto, en ik ordende ze samen met Jense’s geboortekaartje allemaal in een grote lijst. 

  • Invulboekje voor de gasten 

Op tafel stond voor iedere gast een goodiebag klaar. Daarin zat onder andere een invulkaartje met daarop enkele vragen die betrekking hadden op Jense. Het was de bedoeling dat ze gedurende de avond de tijd namen om een persoonlijke boodschap of enkele ludieke anekdotes te noteren. Vervolgens konden ze hun invulkaartje in een fotoboekje steken, waarin ik al foto’s van Jense met de gasten, van door de jaren heen, had verzameld. Het resultaat is een superpersoonlijk herinneringenboekje om te koesteren! 

Het moment suprême 

Na maanden voorbereiden was het moment daar. Jense werd verwacht en aan de deur hing een briefje met de uitnodiging om een blinddoek aan te trekken. Toen hij binnenkwam, speelde heel erg luid “Celebration” van Kool and the Gang. En toen hij zijn blinddoek uitdeed, zag hij ons allemaal staan, uitbundig roepend en van top tot teen verkleed. Het was zo fijn dat iedereen zo zijn best had gedaan. Stuk voor stuk zagen we er geweldig uit. Jense had zo’n verrassing nooit verwacht. En het werd een geweldige avond waar we nu nog steeds met veel plezier aan terugdenken. 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.