Enkele jaren geleden begonnen wij steeds vaker na te denken over onze impact op het milieu. We wilden heel graag het aantal afvalzakken dat we elke maand op de stoeprand plaatsten, verminderen. Beetje bij beetje veranderden we onze mindset en zijn we steeds meer alternatieven voor alledaagse voorwerpen gaan gebruiken. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in herbruikbare rietjes, een kwaliteitsvolle drinkbus en gebruiken herbruikbare zakjes. Maar wat met aankopen die steeds terugkeren, zoals huishoudproducten? 

Afval verminderen met grote verpakkingen 

Wanneer je door de supermarkt loopt, lijkt het soms een onmogelijke opdracht om afval te vermijden. Helemaal elimineren is inderdaad moeilijk, maar beperken, dat wilde ik op zijn minst. Tegenwoordig openen steeds meer verpakkingsvrije winkels hun deuren. Het is in de praktijk alleen niet altijd mogelijk om alle boodschappen daar op regelmatige basis te doen. Vandaar dat ik bij wijze van tussenoplossing allerlei huishoudproducten ging bestellen in extra grote verpakkingen. Van afwasmiddel tot allesreiniger, het bestaat allemaal in grotere hoeveelheden, alleen vind je die niet noodzakelijk in de supermarkt om de hoek. Gelukkig geen probleem, in deze tijden van online shoppen! Vooral de grote verpakkingen van Ecover zijn bij ons een hit, al hebben we ook nog andere navulopties in huis.

Hervulstation op zolder 

Je ziet het ook soms in verpakkingsvrije winkels: een hoekje vol extra grote bidons met schoonmaakmiddelen, vaak van de merken Sonett of Ecover. Omdat we op onze zolder momenteel toch de plek vrij hebben, was het mijn idee om bij ons thuis net zo’n hoekje samen te stellen, maar dan met alle producten die wij regelmatig gebruiken. De extra grote verpakkingen staan inmiddels wel op zolder, alleen dat mooi geordende hoekje moet er nog komen. Ach, als het maar functioneel is, toch? 

Navulverpakking voor cosmetica

Tot nu toe had ik het vooral over grote verpakkingen van huishoudproducten en wasmiddelen. Minder voor de hand liggend is misschien dat ook sommige cosmeticaflacons kunnen bijgevuld worden. Wij hebben in de badkamer, in de keuken en op het aparte toilet herbruikbare zeepdispensers. Handenzeep wordt bij ons dan ook in extra grote bidons aangekocht. Omdat de zeep zo puur en mild is, zijn we enkele maanden geleden zelfs afgestapt van de gewoonte om telkens nieuwe flacons douchegel te kopen. We gebruiken nu de handzeep ook om ons lichaam te wassen, en dat werkt prima. Het scheelt bovendien ook nog eens hopen kleine flesjes in onze afvalbak. 

Van Weleda gebruiken we momenteel allebei natuurlijke deodorant in sprayvorm. Het merk speelt zelf in op navullen, want er zijn glazen navulflesjes te koop. Die zijn groter dan de normale sprayfles, en in verhouding ook goedkoper. 

En de volgende stap? 

Ik heb geen idee hoeveel afval en geld ons deze gewoonte al bespaard heeft, maar het is sowieso al heel wat. Bovendien word ik heel blij van eens om de zoveel maanden een aantal grote verpakkingen aan te kopen, en er verder niet meer aan te hoeven denken. Zo word ik ook minder verleid tot het doen van impulsaankopen, om bijvoorbeeld aan gratis verzending te komen. 

In de keuken zouden we nog nog beter kunnen opletten, door dingen als pasta en rijst in grotere bulkverpakking aan te schaffen. Dat komt misschien nog, we doen het stap voor stap! Voorlopig is af en toe een tripje naar de verpakkingsvrije winkel natuurlijk ook een optie. 

Concreet: grote verpakkingen die wij kopen 

  • Waspoeder

Het begon met universeel waspoeder dat we aankopen in papieren zakken van 7,5 kg, en nu heb ik ook de eerste navulverpakking van waspoeder voor gekleurde was gekocht. Bij de wasmachine hebben we een oude plastic bewaardoos staan voor elk poeder, die we telkens opnieuw vullen.
Prijsverschil: nu aan 4,57 € per kilo, terwijl je bij een kleine doos 7,21 € per kilogram neertelt.

  • Allesreiniger

Wij vullen een literfles bij vanuit een grote bidon van 5 liter. De poetshulp op haar beurt, giet weer wat over in een sprayflacon, omdat ze dat makkelijker werken vindt.
Prijsverschil: momenteel aan 1,72 € per liter, tegenover 2,65 € wanneer je een literfles koopt. Voor de durvers: er bestaan ook verpakkingen van 15 liter.

  • Vaatwaspoeder

Ik schreef eerder al over de overstap van vaatwasblokjes naar vaatwaspoeder. Hoewel we intussen al eens van merk wisselden, zijn we nog altijd tevreden over de combinatie van los poeder met apart regenereerzout en spoelmiddel.

  • Afwasmiddel

We vullen deze mooie Ocean Bottle bij vanuit een grote verpakking Ecover afwasmiddel van 5 liter. Ook hier is een verpakking beschikbaar van vijftien liter, maar daar moet je natuurlijk wel de plek voor hebben.
Prijsverschil: Momenteel geprijsd aan 2,55€ per liter, tegenover 3,95 € voor een literfles.

  • Handzeep / douchegel

Vroeger deden we het met deze literflessen van Sonett. Maar de laatste keer bestelden we een gigantische hoeveelheid van 10 liter via de natuurwinkel. En daar doen we écht al kweetniethoelang mee.

  • Deodorant

De navulverpakkingen van Weleda zijn niet overal te vinden, maar wij bestellen ze in Duitsland. Wist je dat dat een extra budgetvriendelijke optie is, wanneer je vaak merken als Weleda of Lavera aankoopt? 

Extra tip: je las het al tussen de lijnen door, maar deze maand zijn de grote verpakkingen van Ecover dus hier te kopen met 20% korting. En bij Big Green Smile zijn nog veel meer navulverpakkingen te koop, van bijvoorbeeld Ecodoo, Bio-D, Ecozone of Sonett. Ik heb er alvast mijn voordeel mee gedaan, voor het milieu én onze portemonnee.

Foto: Charles Deluvio op Unsplash

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

  1. Voor zeep gebruik in intussen blokken, dus qua afval scheelt dat wel. Mijn blokjes zijn ofwel in papier verpakt ofwel zelfs niet. En mijn deo is een stick die in een kartonnen verpakking zit. Ben ik ook super blij mee.

    Verder zijn we nog op zoek naar de ecologische producten waar we echt tevreden over zijn zodat we kunnen overgaan naar grotere hoeveelheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.