Zwanger zijn, iedereen heeft er een bepaald beeld van. Ochtendmisselijkheid en vocht vasthouden, daarop had ik me wel voorbereid. Maar er zijn toch ook heel wat dingen die ik niet had verwacht van zwanger zijn. Een kleine selectie!

Dit had ik niet verwacht van zwanger zijn:

 1. Dat je tegelijk kotsmisselijk kan zijn en honger van ongekende hoogtes hebben. Van kotsend boven de wc hangen naar ik moet NU eten: het bestaat.
 2. Dat scrollen door alle foodfoto’s op instagram een ware hel kan zijn, net als kookprogramma’s op televisie. Ja, zelfs virtuele maaltijden kunnen een kokhalsreflex opwekken.
 3. Dat mensen die look hebben gegeten, écht kunnen stinken. Maar echt hé. Dat vond ik vroeger nooit. Sorry aan iedereen die ons ooit al tegenkwam na onze spaghettisaus met acht tenen look.
 4. Dat een baby die drukt op je blaas niet fijn is, maar druk op je darmen nog minder. Geen commentaar.
 5. Dat sommige huilbuien totaal oncontroleerbaar zijn. Bye bye stiekem tranen inhouden. Zelfs tijdens Belgium’s Got Talent.
 6. Dat mijn buik plots mijn lievelingslichaamsdeel zou worden. Hallo, ik ben Sofie en mijn man zegt dat ik verslaafd ben aan mijn buik. Aai, baby, aai.
 7. Dat er twee groepen mensen zijn: één die ongevraagd je buik betast, en één die weet hoe vreemd dat voelt en het dan elke keer heel expliciet vraagt. Maar ik zit er niet mee, ik begrijp de aantrekkingskracht van dat ronde bolletje. My preciousss…
 8. Dat zij die nooit een slons wilde zijn, op een dag met plezier een joggingbroek aan zou trekken ’s ochtends. Of al om zes uur ’s avonds haar pyjama zou aandoen. Eiiiindelijk!
 9. Dat ik regelmatig zou beseffen dat ik eigenlijk nul komma nul weet over baby’s verzorgen. Euh, hoeveel eet dat eigenlijk, zo’n kind? Postnatale update: veel.
 10. Dat het best wel heel erg vreemd is om een ander levend wezen in je buik te voelen dat zijn of haar eigen gangetje gaat. Van ohhh zo schattig, naar auw kind, je doet me pijn (maar ik vind het niet erg, doe dat nog eens?).
 11. En nog vreemder om dat wezentje dan ook doorheen je buik te zien bewegen, alsof er een alien de controle heeft overgenomen. En ook wel: kan mijn buik nòg verder meerekken dan dit?
 12. Dat ik soms aan niets anders zou kunnen denken dan aan ons kindje, en dat ik mezelf op andere momenten eraan moet herinneren. “Oh ja, over x aantal tijd ben ik mama”. Het blijft toch allemaal zeer onwerkelijk hoor!
 13. Dat het een verademing zou zijn om nog maar een beperkte keuze in kleding te hebben wanneer je door een winkel loopt. Echt, ik mis het shoppen in eindeloze collecties totaal niet. Het past toch niet, dus ik hoef er niet naar te kijken. Minimalisme zonder moeite!
 14. Dat ik nu degene in bed ben die niet goed door haar neus kan ademen en soms snurkt. En ik schrik er dan nog zelf van wakker ook.
 15. Dat de tijd eerst tergend traag zou gaan en dan plots héél. Érg. Snél. Wat? En ik heb nog zéker duizend dingen te doen voor de baby er is! Nesteldrang, check.

Welke dingen hadden jullie niet verwacht van zwanger zijn? 

Foto door Janko Ferlič op Unsplash

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

7 Comments

 1. Haha wat leuk om te lezen!! Ik kan me trouwens ook wel goed voorstellen dat mensen je buik willen aaien. Het blijft zo bijzonder dat achter dat dunne stukje huid een baby groeit. Ik ben ook schuldig aan ongevraagd buiken aaien (alleen bij mijn vriendinnen😇)

 2. All the above *grijns*
  Overigens, sigaretten zijn ook vreselijk om te ruiken. Ik rook niet alleen als iemand gerookt had, maar ook als ze in de buurt van sigarettenrook geweest waren. Zelfs als ze twee tafels verder zaten. En dat je daar dan kotsmisselijk van wordt. Gezellig hoor, zo op restaurant gaan … not…

 3. All the above… *grijns*
  Ik kon overigens echt niet tegen sigarettenrook. Ik rook dat zelfs bij mensen die in de buurt waren geweest van die rook. En ook als ze twee tafels verder zaten. Ik werd een kotsmisselijk van. Gezellig hoor, zo’n etentje op restaurant. Of een schoonmoeder die rookt… not…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.