Enkele weken geleden planden Jense en ik een weekendje heerlijk niksen in. Na een periode van drukte en allerlei afspraken waren we daar wel aan toe. In de praktijk draaide onze lege tweedaagse wat anders uit. Op zondag was de duurzame markt in het Rivierenhof net wat te aantrekkelijk, en dat terwijl we ook de dag ervoor al een uitstapje maakten. Eindelijk kon ik het van mijn verlanglijstje afstrepen: een bezoekje aan verpakkingsvrije winkel Lara Mora in Sint-Niklaas. 

Oase van rust 

Qua drukte valt het in de winkelstraat van Sint-Niklaas meestal nog mee. Ik moet toegeven dat ik er meestal kom tijdens de werkweek, dus hoe een gemiddelde zaterdag er ginds uitziet is mij een raadsel. Deze keer nam ik Jense mee in plaats van mijn mama, en dat betekende winkelen op een zaterdag. Het was ook nog eens Dag Van De Klant, en prachtig weer, wat zorgde voor een “gezellige” drukte. Al snel spotte ik het uithangbord van verpakkingsvrije winkel Lara Mora, dat ons naar een verrassend groene binnenplaats leidde. Lara Mora veroverde mijn hart alleen al door de oase van rust die ik binnenstapte, temidden van de bedrijvige Stationsstraat. 

verpakkingsvrije winkel sint niklaas

Winkelen zonder verpakking 

Ook de binnenkant van de winkel (en het unieke pand op zich, wauw!) stelde allerminst teleur. Een muur vol typische tapkranen met droge voeding wordt gecombineerd met een uitgebreid aanbod verse biologische groenten en fruit. Temidden van de ruimte staat een grote tafel met allerlei natte producten zoals olie en zongedroogde tomaten. Vegan koekjes lonken vanuit grote glazen bokalen en ook cosmetica en schoonmaakmiddelen behoren tot het aanbod. 

Bedoeling is om zelf je potjes of zakjes mee te brengen en deze op een weegschaal te voorzien van een etiketje met het nog lege gewicht. Achteraf betaal je enkel voor de inhoud die je zelf hebt getapt of geschept. 

Niet alleen voor diehards 

Voor velen lijkt winkelen zonder afval, of zelfs al gewoon in een lokale buurtwinkel, een ver-van-hun-bedshow. Iets voor rare snuiters, groene hippies of diehard vegans die eerder afschrikken dan motiveren. Maar het publiek dat bij Lara Mora over de vloer komt, blijkt heel divers te zijn. Van de overtuigde milieuactivist, over lichtgroen getinte gezinnen die hier en daar hun steentje proberen bijdragen, tot aan het gepensioneerde koppel dat gebaat is bij het kopen van kleine hoeveelheden. Iedereen is hier welkom en dat voel je. 

Nog even onthaasten

Het concept van afvalvrij winkelen kende ik al en hoefde me dus niet meer te overtuigen. Maar de charme van het verrassend gelegen, prachtige pand en de vrijblijvende ruimte die de leading lady maakt voor een casual gesprekje, die maken het plaatje compleet. 

Toen Ella na een drukke middag besloot om in slaap te vallen net toen we naar huis wilden, namen we tijd om nog even te onthaasten op een bankje op de Grote Markt. Ik haalde twee potjes pas gekochte, zero-waste noten boven en we gaven elkaar een dikke knuffel, ons slapende meisje binnen blikveld.

 

Ook eens shoppen bij Lara Mora? Ga langs in Stationsstraat 10B, 9100 Sint-Niklaas. 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

8 Comments

 1. Wij hebben bij ons in de buurt ook een verpakkingsvrije winkel maar ben er nog nooit binnen geweest. Krijg er inderdaad een beetje geitenwollensok gevoel van. Oeps. Maar die winkel waar jij bent geweest ziet er echt héél leuk uit! Hoe zijn de producten qua prijs in vergelijking met gewone supermarkt producten?

  1. Haha, zo voelt het voor mij zeker niet. De prijzen hangen er een beetje van af denk ik per winkel, of het hele assortiment bijvoorbeeld ook biologisch is of niet… Ik zou de vergelijking nog eens moeten maken!

 2. Ik moet ook eens langs bij de verpakkingsvrije winkel bij ons in de buurt. Lijkt mij een hele verademing zo naast al die plastiek zakjes die ik overal krijg! Deze ziet er alvast zalig uit om te winkelen. Een hele ervaring!

 3. Heb je er toevallig op gelet of er ook wat glutenvrij aanbod is? En hoe kan je dat weten aangezien het natuurlijk niet op de verpakking staat? En qua kruisbesmetting met glutendingen?
  Sorry voor de vele vragen 🙂 Maar heb niet zoveel energie en dan is het handig of ik op voorhand wat kan inschatten of het de moeite waard is.
  Bedankt alvast 🙂

  1. Hmm, ik heb er niet héél hard op gelet deze keer maar ik denk niet dat er specifiek glutenvrije dingen waren zoals speciale pasta ofzo.. Ik kan fout zijn! Ik denk dat je best even contact opneemt met Lara zelf, het is echt een hele lieve dame 🙂 Ze hebben ook een Facebookpagina.

 4. Nog niet eerder van gehoord maar waardeer zeker het concept!
  In Groningen is ook een zaak geweest maar die ging helaas bijna failliet en moest stoppen. Ik hoop dat steeds meer mensen gaan inzien dat dit zoveel fijner en beter is voor het milieu.

 5. Hier in de buurt – niet zo heel ver van Sint-Niklaas – is er ook een verpakkingsvrije winkel. Al een aantal keren willen gaan maar telkens komt het er dan toch niet van. Vraag me wel af hoe dat dan zit met de hygiëne – graait iedere koper dan gewoon in die potten om te nemen wat die nodig heeft…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.