Dit recept vond ik onlangs terug in mijn archief (lees: een mapje met haastig neergekrabbelde aantekeningen en uitgeknipte artikels). Jaren geleden maakte ik het regelmatig en wat mij betreft moet ik dat maar snel weer eens gaan doen. Tijd om mijn maatschepjes boven te halen dus, want de ingrediënten worden afgemeten in cups (American style!). Deze schatjes zijn glutenvrij, lactosevrij (afhankelijk van welke chocolade je gebruikt) en vrij van geraffineerde suikers. Ik ga niet claimen dat ze daarom ook gezond zijn, maar dat moet niet altijd, toch? Zo maak je deze glutenvrije chocolate chip cookies!
Wat heb je nodig?
- 1 cup kokosbloesemsuiker
- 3/4 cup pindakaas (zonder toegevoegde suiker)
- 1 ei
- 1 theelepel baking soda (oftewel natriumbicarbonaat)
- Chocolade naar smaak (ik gebruik graag 92 % van Vivani, gezoet met kokosbloesemsuiker)
Zo maak je het
- Doe de pindakaas samen met de kokosbloesemsuiker in een kom. Meng tot ze een glad geheel vormen. Vroeger deden we dit met de hand (mijn man dan toch), maar nu zou ik het graag eens testen in de keukenrobot, eigenlijk. Die moet dat toch ook kunnen?
- Voeg het ei en de baking soda toe en meng.
- Hak de chocolade in kleine stukjes en voeg deze bij het deeg.
- Zet het geheel een uurtje (of twee) in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Maak intussen balletjes van ongeveer een eetlepel groot en leg op een bakpapier, op een bakplaat. De balletjes moeten niet platgedrukt worden, dat gaat straks vanzelf.
- Bak zo’n 8 à 9 minuten, haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes nog 5 à 10 minuten verder bakken op de bakplaat.
- Klaar!